Wat is een veilig traphekje?

Discussie in 'Maak je huis kindveilig' gestart door VeiligheidNL, 13 dec 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. VeiligheidNL

    VeiligheidNL Veiligheidsexpert

    5 mrt 2014
    542
    4
    18
    Signaleren, onderzoek naar veiligheid en het stimu
    Amsterdam
    De laatste tijd zie je steeds meer terughaalacties van traphekjes. Sommige traphekjes die wel aan de Europese veiligheidseisen (EN-1930) voldoen, bleken helaas toch onveilig. Daarom hebben we een paar praktische zaken opgeschreven waar je op kunt letten als je een traphekje koopt:

    1. Sluiting
    De sluiting van een traphekje is heel belangrijk. Niet alleen omdat het hekje goed vergrendeld moet zijn als het dicht is, maar ook het bedieningsgemak is bepalend voor het al dan niet sluiten van het hekje. Het hekje moet een kindveilige sluiting hebben, dit betekent dat er bijvoorbeeld twee handelingen tegelijk uitgevoerd moeten worden om het hekje te openen. Voor de ouders is het wel handig dat de sluiting wel gemakkelijk met één hand te openen is, bijvoorbeeld als je een kind op je arm hebt. Ook is het fijn als het hekje eenvoudig en hoorbaar sluit, bijvoorbeeld met een duidelijke ‘klik’. Probeer dit uit in de winkel!

    2. Openingen
    Veel traphekjes hebben spijlen. De opening tussen de spijlen moet liggen tussen 4,5 cm en 6,5 cm, om beknelling te voorkomen. Bij montage van het traphekje is het belangrijk dat ook de afstand tussen de vloer en de onderkant van het hekje niet groter is dan 6,5 cm. Dit geldt ook voor de afstand tussen de muur en de zijkant van het hekje.

    3. Hoogte
    De norm schrijft voor dat er tussen het punt waar een kind met de voet op het hekje kan staan en het hoogste punt van het hekje minstens 65 cm moet zitten. Vanuit VeiligheidNL adviseren wij een hoger hekje, minimaal 75 cm hoog gemeten vanaf de vloer. Dan is het hekje ook veilig voor langere kindjes.

    4. Stevigheid
    Dat het hekje stevig moet zijn, lijkt een open deur. Maar uit diverse tests blijkt toch dat dit niet vanzelfsprekend is. Let hier dus op bij het showmodel in de winkel, duw flink tegen het hekje en kijk of deze bestendig is. Wat ook van belang is bij stevigheid, is de wijze van montage van het hekje. Er zijn schroefhekjes en klemhekjes. In de praktijk blijkt dat schroefhekjes steviger vastzitten en deze verdienen daarom de voorkeur.

    Meer weten over veilige babyspullen?
    Kijk op www.veiligheid.nl/kinderen

    Groet, Angela
    VeiligheidNL
     

Deel Deze Pagina