Wat zou volgens jou de oplossingen zijn wat betreft de Corona?

Discussie in 'Corona forum' gestart door jannanas, 17 jan 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    10 nov 2007
    1.797
    1.653
    113
    Ik lees veel mensen die het niet eens zijn met ( bepaalde) maatregelen. En dat maakt mij heel benieuwd! Want ergens mee oneens zijn is redelijk makkelijk (quilty ☝) , maar hoe zou het dan volgens jou wel moeten?

    Dus ervan uitgaande dat het Corona virus er is, dat dit een grotere kans op overlijden geeft en relatief veel medische zorg nodig heeft, wat zijn dan volgens jou de maatregelen die de overheid zou moeten nemen om hier doorheen te komen?

    uiteraard mag je kritische vragen stellen aan elkaar, dat is alleen maar goed want zet je misschien tot denken over de kanten waar je zelf nog niet aan gedacht had. Misschien leest er wel iemand van het OMT mee en vinden wij hier de oplossing?
     
  2. Aegyo

    Aegyo Fanatiek lid

    3 jan 2015
    2.324
    1.346
    113
    Ik denk dat we geen kans meer hebben om het onder controle te krijgen. Anders was dit al wel gelukt.

    Kijk naar Nieuw-Zeeland...die grepen direct in en met succes. Hier in Nederland werd er veel te laat ingegrepen en nu is het dweilen met de kraan open.
     
    2littlemonkeys, Juffie26, Zulema en 7 anderen vinden dit leuk.
  3. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Maar Nieuw Zeeland is een eiland, dan kan je makkelijker grenzen sluiten om zo controle over te houden. Bovendien minder bevolkt, telt maar 4,8 mln, is toch niks. De grenzen hier binnen de EU zijn altijd open gebleven plus 17 mln hier op een kluitje. Niet te vergelijken.
     
    nelta, Lm2, nizzie86 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.888
    13.057
    113
    Vrouw
    Als eerste de scholen weer open!

    Maar afgezien daarvan, vind ik dat men beter naar de IFR (de kans dat je doodgaat als je besmet bent met corona) moet kijken, die is heel laag, onder de 70 jaar is deze 0,05%. Ter vergelijking die van griep onder de 65 jaar is 0,03%.
    Wat mij betreft beschermen we dus de ouderen en kwetsbare (vooral die combinatie) voor zichzelf als zij dat willen en laten we de maatschappij verder gewoon weer als vanouds draaien. Ik vind het namelijk niet kunnen om een hele grote groep onder een kleine groep mensen te moeten laten lijden. En ja, ik behoor zelf ook tot de risicogroep.

    Daarbij vind ik wel dat de ziekenhuis capaciteit omhoog moet, maar dat vind ik al jaren. Het af schalen van de reguliere zorg is namelijk niet nieuw, dit gebeurt regelmatig tijdens een influenza epidemie. Op de kinder ic is elk jaar te weinig plek zodra het rs virus de kop opsteekt, jaarlijks moeten dus veel kinderen naar België of Duitsland worden overgeplaatst.
    Hoe je de ziekenhuiszorg opschaalt? Geen idee, allereerst denk het vak verpleegkundige aantrekkelijker maken, dus hoger salaris en niet op tv nu al die beelden van verpleegkundigen laten zien die kapot zijn. Ik denk niet dat dit soort beelden veel scholieren die nog twijfelen over de streep trekt.

    Oh en als de regering een keer met een duidelijke routekaart komt, waar ze zich ook aan houden, zou dat fijn zijn. Leve de communicatie.
    Zo zouden de scholen niet neer sluiten, en wat doen ze? De scholen sluiten. Er zouden versoepelingen komen bij minder dan 50 ic opnames op een dag, opeens wordt dit naar 10 ic opnames verschoven, etc. Ik merk dat dit mij (en anderen) ook best irriteert.
     
    Marsepein, aardbei1707, soppie en 19 anderen vinden dit leuk.
  5. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Dit denk ik al vanaf het begin. Vaccinatie.

    En hoe het nu wordt gedaan is wel ok...maar steeds een paar maanden te laat. Meer kun je niet doen.

    Januari 2020 zag ik een filmpje van Wuhan. Ik heb toen direct goedkoop mondkapjes gekocht. Je kon namelijk redelijk goed voorspellen dat het hier zou komen. Maar goed...waarom ze steeds achter de feiten aanlopen...geen idee.
     
    Zuul, autumn86, Vero0504 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  6. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.512
    4.709
    113
    Vrouw
    #6 Snoopy1983, 17 jan 2021
    Laatst bewerkt: 17 jan 2021
    Er zijn 4 hele 'simpele' oplossingen om er in ieder geval voor te zorgen dat je het aantal besmettingen naar beneden kan brengen.

    -bepaalde vluchten schrappen
    -werkgevers aanpakken die wil dat personeel op kantoor werkt terwijl dat ook thuis kan
    -het aantal thuisbezoeken naar beneden brengen ipv 14 per week naar 2 bv)
    -avondklok (en ja dan mag je gewoon je hond nog uitlaten of naar je werk)


    En de zin 'ja maar dat is niet te handhaven' vind ik grote onzin. Als het in andere landen kan kan het ook hier. En nee, ze kunnen inderdaad moeilijk achter de voordeur controleren dat klopt. Maar je pakt er wel een groep mensen mee die het blijkbaar alleen maar doet als het ze wordt opgedragen. Een advies nemen ze niet aan. Maar er zijn mensen die het eerst uit de mond van Rutte moeten horen voor ze zich er aan houden, want ja nu mag het toch nog?

    En nee dat is niet de groep die overal schijt aan heeft, die blijft dat houden.

    En ik vind het ronduit schandalig dat dit nog niet is gebeurd maar dat scholen vooral dicht moeten blijven. Het geeft voor mij alleen maar aan dat het onderwijs juist GEEN prioriteit is!
     
    aardbei1707, Zulema, sannever en 7 anderen vinden dit leuk.
  7. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.383
    8.488
    113
    Vanuit de overheid zou er wat mij betreft veel meer ingezet kunnen worden op goede ventilatie thuis, ook als er mensen van buiten het eigen gezin over de vloer komen. Aërosolen blijken een veel grotere rol te spelen dan eerst werd aangenomen. En de meeste besmettingen schijnen thuis plaats te vinden. Dus, lucht verversen, lucht verversen, lucht verversen. Ik vind het schandalig dat de overheid hier geen goede voorlichting over geeft.

    En het verbeteren van het immuunsysteem door onder andere gezond te eten en voldoende beweging en eventueel suppleren van vitamine D en C. Ik hoor de overheid niet zeggen: mensen, probeer als u overgewicht heeft hier iets aan te doen, de overheid zal eventuele hulp daarbij zonodig financieren, want u loopt echt een aanzienlijk vergroot risico om, als u het virus krijgt, op de ic te belanden. Ik hoor mensen vooral over de coronakilo's die ze zijn aangekomen. Wetende dat een groot deel van de mensen wat op de ic belandt flink overgewicht heeft
     
    Kraanvogel, Eikeboompje, Cin85 en 2 anderen vinden dit leuk.
  8. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    #8 Krulpeterselie, 17 jan 2021
    Laatst bewerkt: 17 jan 2021
    Avondklok erin liefst zelfs 24 uurs klok. uitzonderingen zijn dan verzorging van mens en dier, voorzien in levensbehoefte en behoud van je onderdak. Werk en sport en onderwijs zijn ook uitzonderingen .
    Die 24 uurs klok kort om de besmettingen groot naar beneden te duwen, daarna alleen de avondklok en winkels weer open. Afstandsregels vergroten naar 2 meter.
    Vakanties alleen in eigen land dus grenzen dicht. Uitzonderingen weer voor als je ergens een eigen huis hebt waar je wellicht heen moet voor onderhoud, vrachtverkeer en beroepspendelaars en hulpdiensten.
    Een groot deel van de economie draait dan gewoon door en tegelijkertijd bescherm je wel anderen en jezelf.
    Het argument dat het niet te controleren valt is onzin want dat is het wel. Er zijn namelijk geen redenen om op straat te zijn in de avond. Andere landen doen dat ook dus dat kan hier ook. Misschien zijn we te bureaucratisch??

    In het scenario zoals nu dat wel alles dicht zit dat is dan prima maar de steunpakketten zouden anders moeten zijn. Geen vaste lasten vergoeding met allerlei regels en drempels zodat de helft buiten de boot valt maar zoals in andere landen een omzetvergoeding met verplichting je personeel in dienst te houden en uit te betalen. Domweg 70 of 80% van de omzet dezelfde maand vorig jaar vergoeden en verder geen NOW, TOZO, TVG etc. Dat is dan vele malen meer maatwerk en bij ieder bedrijf passend dan dat het nu is en ook minder fraudegevoelig. Aan het einde van deze ellende moeten er heel veel kosten gemaakt worden om te controleren wie wat heeft gekregen en of dat wel terecht was. Veel bedrijven zullen dan terug moeten betalen en wellicht alsnog failliet gaan.
    Van ieder bedrijf is de omzet van 2019/2020 al bekend bij de belastingdienst en is er dus geen mogelijkheid meer tot fraude. Bij de volgende belastingaangiftes wordt namelijk vanzelf duidelijk wat subsidie en wat inkomsten waren. Een naheffingsaanslag is dan snel opgelegd.

    In alle scenario’s investeren in betere zorgcapaciteit ook voor de toekomst. Want volle Ic’s en afgeschaalde zorg is de laatste jaren in de winter schering en inslag. Daarnaast investeren in gezonde voeding en vitamines voor iedereen. Een krop sla en een tomaat is in dit land nog altijd duurder dan een zak patat en een doos frikandellen.
    Mijns inziens zou de EU ook moeten investeren in een mega vergroting van de vaccinatieproductie. In China stampen ze in een week een compleet ziekenhuis uit de grond. Een productieverhoging van vaccinaties moet dan toch ook veel sneller geregeld kunnen worden. Alles duurt maar en duurt maar in dit land. In een crisis als dit zou een land beter gebaat zijn bij een ondernemende denkwijze dan een politieke als je kijkt naar de registratie, productie en distributie van de vaccins. Ondernemen is vooruitzien en daadkrachtig handelen. Politiek is vaak eindeloos discussiëren en daarmee kostbare tijd verliezen. Als de Briste, Afrikaanse en wie weet wat voor exotische varianten echt zo gevaarlijk zijn, zijn we bezig met een race tegen de klok. En die urgentie zie ik in de politieke besluiten nergens terug.

    Ik kan nog veel meer toevoegen maar dit zijn wel de grootste punten waarvan ik denk dat het anders kan.
     
    jannanas en Liekje81 vinden dit leuk.
  9. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Voor degenen die zeggen dat de zorg structureel opgeschaald moet worden, en dat dat ook hogere salarissen bij horen, hoe gaan we dat betalen?

    2_inkomsten_uitgaven_percentages-1.png

    Zorg kost nu al meer dan een kwart van onze uitgaven. Dit kan alleen opgehangen worden door ofwel de loon en inkomstenbelastingen omhoog te doen, ofwel de zorgpremie.

    Zijn jullie bereid dat te betalen? Of zie je een andere manier om het te financieren (nee hogere vennootschapsbelasting voor multinationals gaat niet voldoende zijn)
     
    Mar76 en Trirani vinden dit leuk.
  10. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    De privatisering terugdraaien. Sindsdien is er een mega bureaucratie en prijsopdrijvingen ontstaan. Als ik in Oostenrijk met mijn kind met een gebroken arm €18,- moet betalen voor een röntgenfoto inclusief het consult erna dan gaat er hier toch iets goed mis. In Nederland kost me dat in een klap namelijk mijn eigen risico.
    Je ziet op TV soms ook van die opnames hierover. De handen aan het bed zijn er misschien 1 op de 10. De andere 9 zijn managers en bestuurders en andere bureautaken. MI draait het niet meer om het zorgen in de zorg. De bijbehorende salarissen van die managers en bestuurders staan ook totaal niet in verhouding tot de handen aan het bed.
    Prijsverhogingen aan de medicijnkant moeten ook aan banden gelegd kunnen worden. Ja het kost veel geld ze te ontwikkelen maar er wordt een veelvoud verdiend met het uitgeven ervan.
     
    Willes, Amaranthas, nizzie86 en 3 anderen vinden dit leuk.
  11. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.655
    21.161
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ja hoor, ik ben zeker bereid meer te betalen. Maar verder ben ik het ook eens met @Krulpeterselie . Het geld wordt verkeerd besteed.
     
    Mamafiets en Maslov vinden dit leuk.
  12. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Mijns inziens is het een kwestie van afwegen. Zoals @Cin85 zegt kun je beargumenteren dat ouderen een hogere IFR hebben een dat Covid voor de rest meestal niet zo dodelijk verloopt, en dat de maatregelen daardoor draconisch zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Als het virus voor kinderen een hogere IFR had zou niemand het in zijn hoofd halen dit te zeggen. Ik vind het doodeng als we het pad op gaan om te bepalen welk leven wel waard is om opofferingen voor te doen en welke niet. Dat is een glijdende ethische schaal waar ik niet op wil en gelukkig de regering ook niet.

    Maar wat dan wel? Ja, eigenlijk wat we nu doen. Met zijn allen proberen de besmettingen op een voor de zorg behapbaar niveau te houden totdat grootscheepse vaccinaties beschikbaar zijn en zo immuniteit gekregen kan worden.
     
    Suzy85, Mar76, jannanas en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    misschien iets met het deel sociale zekerheid? Dat is het overgrote deel van de uitgaven. Wellicht dat dat op een of andere manier opnieuw vormgegeven kan worden. Het toeslagenstelsel is ook bizar ingewikkeld geworden bijvoorbeeld. Ik heb me hier verder onvoldoende in verdiept dus geen oplossing voor eigenlijk.
     
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Dat is dus eigenlijk een politiek correcte manier van zeggen dat er bezuinigd moet worden op de sociale zekerheid. Zo hebben ze dat ook gedaan met de WMO (zorg!) Die naar gemeentes ging: alvast een korting invoeren voor efficiency. En we weten allemaal hoe goed dat geholpen heeft.

    Maar inderdaad, bezuinigen op sociale zekerheid is een manier om meer geld naar de zorg te doen.
     
    Maslov vindt dit leuk.
  15. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    zoals aangegeven is dit een gedachtespinsel van mij. Ik heb me onvoldoende verdiept in deze materie.

    Deze column vind ik ijzersterk. Luister even naar al die organisaties die genoemd worden. Een deel van het probleem in de zorg. Let wel een deel. Er is geen grote schuldige aan te wijzen denk ik maar vele bij elkaar.

     
    Pleak vindt dit leuk.
  16. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    Dubbel
     
  17. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Deze analyse van zorgwijzer laat zien dat de kosten al stegen voor de invoering van marktwerking in de zorg
    -
    Hogere kosten

    Vanaf het jaar 2000 zijn de zorguitgaven in Nederland alleen maar gestegen. Gezien het feit dat het huidige stelsel pas in 2006 werd ingevoerd, is het daarom niet helemaal terecht om die hier de schuld van te geven. Toch liegen de feiten er niet om: de premie en vooral het eigen risico zijn in de afgelopen tien jaar fors gestegen en ook het basispakket is versoberd. Pas de laatste jaren zijn er signalen dat de kosten iets minder hard toenemen en dat er mogelijk meer ruimte komt om de basisdekking uit te breiden.

    Op dit moment geeft Nederland 11,9 procent van zijn Bruto Nationaal Product uit aan de gezondheidszorg. Dat is, na de Verenigde Staten en Zwitserland, meer dan ieder ander land ter wereld. Er moet iets aan het systeem veranderen om de kosten beheersbaar te houden.

    Oorzaak

    Een oorzaak voor de stijging van de zorguitgaven is te danken naar de nieuwe innovaties, behandelingen en geneesmiddelen die op de markt zijn gekomen. Deze vooruitgangen op medisch gebied maken het mogelijk om meer ziekten te genezen en het leven van mensen meer en meer te verlengen (bijvoorbeeld bij kanker). Dat neemt nu eenmaal hogere kosten met zich mee. Sterker nog, de zorgkosten in het laatste levensjaar zijn vaak vijftien keer zo hoog zijn dan de zorgkosten in alle eerdere levensjaren.

    Ook de marktwerking draagt bij aan duurdere zorg. Ziekenhuizen en specialisten zijn er immers financieel bij gebaat om zoveel mogelijk patiënten te behandelen of onderzoeken uit te voeren, zelfs als dat eigenlijk niet nodig is. Deze verspilling in de zorg zou volgens de artsen zelf maar liefst 10 miljard euro per jaar kosten. Daar is dus nog veel te halen. De arts zou niet langer moeten worden beloond voor het aantal behandelingen die hij/zij uitvoert, maar voor de tijd die aan de patiënt wordt besteed. Daar wordt nu iets aan gedaan, want met de medische sector zijn productieplafonds afgesproken waardoor een kostenexplosie wordt tegengegaan.

    Op andere plaatsen, bijvoorbeeld bij apothekers werpt de marktwerking overigens wel zijn vruchten af: de prijs van eenvoudige geneesmiddelen is bijvoorbeeld sterk gedaald.
    -

    Dus we kunnen de zorg voornamelijk goedkoper maken door minder innovaties te doen. En door weer wachtlijsten in te voeren.

    We kunnen niet het niveau van zorg in Nederland handhaven zonder er meer geld aan uit te geven, laat staan de zorg op te schalen. Dat gaat gewoon een klap extra kosten en dat moet ergens vandaan komen.
     
    Mar76, Trirani en cowgirl80 vinden dit leuk.
  18. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    #18 Krulpeterselie, 17 jan 2021
    Laatst bewerkt: 17 jan 2021
    Hoe doen wij het dan eigenlijk in vergelijking met andere landen. Wat kost het Duitsland bijvoorbeeld per inwoner en wat is daar de beschikbare zorg per inwoner. Beschikbare ziekenhuisbedden per x aantal inwoners is sowieso veel hoger. Dat zou ik graag eens weten. De Duitse zorg is naar ik om me heen hoor beter geregeld dan de Nederlandse.

    De zorg hoort niet om winsten te draaien m.i. Je levert een dienst geen product met winst. Maar dat terugdraaien of beperken is al heel lang geen optie meer.
     
    Maslov vindt dit leuk.
  19. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.535
    6.230
    113
    zuid-holland zuid
    Over corona nu: ik zou een soort laagdrempelige zorgcentra/verpleeghuizen optuigen maken voor mensen op leeftijd die niet meer op de ic terechtkunnen maar wel verzorging nodig hebben. Daar kun je de dan gepensioneerde en zijinstromende verplegers en stewardessen en horeca-mensen in zetten.
    - thuiswerken snel de wet voor aanpassen zodat je het kan verplichten.
    - Vliegverkeer stilleggen voor toerisme.
    - ik geloof zelf niet in een avondklok, ik zie hier savonds alleen eenzame hardlopers en het lijkt me niet helpen als die binnen moeten blijven
    - scholen open en niet-essentiele winkels ook maar met strengere handhaving op drukte om”dagjesmensen” tegen te gaan

    Over de zorg op lange termijn: Ik vind dat we , eigenlijk met alle zorg, kritischer moeten kijken naar wat behandeld wordt en wat niet. De meeste zorgkosten worden gemaakt in de laatste levensjaren van bejaarde mensen. Niet dat we die maar moeten laten kreperen, dat bedoel ik niet... maar het is toch ook apart dat je je hele leven overal alles zelf voor moet betalen en hard werken en dat je dan tussen je 65e en je 80e ineens een paar ton aan zorgkosten op kan gaan maken. Ik zou liever hebben dat we wat minder investeren in zorg, maar meer in onderwijs, omdat uit onderzoek blijkt dat laagopgeleiden vaak ongezonder leven en meer zorgkosten maken. Ik zou dus pleiten het probleem aan de voorkant op te lossen en liever meer geld aan onderwijs en sport en preventie uit te geven.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  20. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.457
    10.660
    113
    Precies. Maar vervolgens wel bepalen cq opleggen dat er geen inkomensafhankelijke maandbijdrage is. Waardoor de tekorten bij de gemeenten enorm oplopen omdat ook mensen die echt het prima kunnen betalen een zeer kleine eigen bijdrage betalen. En nu bijv zelf geen huishoudelijke hulp meer regelen en zelf betalen maar dat via WMO gaan doen want dan betalen ze veel minder. Klein voorbeeldje van enerzijds zeggen dat de gemeentes de WMO, Jeugdhulp, participatie zelf mogen regelen maar wel met veel minder budget en tegelijk met regels van bovenaf waardoor gemeentes hier ook geen enkele invloed op hebben. Een vreselijk systeem op deze manier.
     
    Juul75 en cowgirl80 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina