Werktijden kraamverzorgende

Discussie in 'Kraamtijd' gestart door SushiLover123, 22 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. SushiLover123

  SushiLover123 VIP lid

  22 jul 2008
  18.620
  29
  48
  Wij zitten hier zo eens na te denken, over hoe het zal gaan met de kraamverzorgende, als ons tweede kindje geboren wordt/is. Kunnen jullie wat vragen voor ons beantwoorden? Onze zoon is namelijk in het ziekenhuis geboren en we weten dus niet hoe dat thuis gaat.

  1) Stel, het kindje wordt 's avonds laat of midden in de nacht geboren. De kraamverzorgende is daar dan bij, assisteert bij de bevalling, zorgt daarna voor moeder en kind, schoonmaken/opfrissen, bed verschonen, etc. Maar dan? Aangezien ze de volgende ochtend weer hier moet zijn... Gaat ze dan naar huis om te slapen of zo? Komt ze dan later de volgende ochtend? Of komt er iemand anders?

  2) Hoe laat komt een kraamverzorgende eigenlijk 's ochtends? Volgens mij kwam ze de vorige keer rond een uur of half negen of zo. Was voor ons prima, want wij lagen dan ook nog lekker in bed. Maar nu hebben we een peuter en die is er lang voor half negen al uit! Op een gegeven moment went dat wel, maar het gaat mij dus om de eerste week, waar de kraamvrouw (ik dus) toch haar rust nodig heeft en het hele gezin moet wennen aan de nieuwe situatie...

  Alvast bedankt!
   
 2. red88

  red88 VIP lid

  3 dec 2008
  13.137
  0
  0
  Ik werk in de kraamzorg en bij ons gaat het in overleg.
  Als het tegen de ochtend is, blijf ik in het gezin. Ligt er ook aan hoever ik moet rijden en of het de moeite is om nog naar huis te gaan. Anders ga ik idd thuis even slapen en kom ik rond een uur of 9 weer.
  Begin tijden zijn ook in overleg, meestal tussen 8 en 9, net wat het gezin wil. Vroeger dan half 8 is voor mij geen doen maar dat komt ook weinig voor.
  Mijn man was hier in de kraamweek thuis en mn collega kwam om 9 uur. Mijn man was er dan met de oudste al uit en ik deed t gewoon even rustig aan en als de kleine lekker sliep. ging ik douchen.
   
 3. mamakaatje

  mamakaatje Fanatiek lid

  15 jul 2008
  1.081
  0
  0
  Ergens in NL
  Hmm vroeg me ook al af hoe laat ze beginnen.
  Hier is manlief er de dag vd bevalling en de dag erna. Vervolgens gaat hij weer werken en neemt hij als de kraamhulp weg is 1,5 week vrij.
  Mijn man is altijd rond 6.15u de deur al uit. Tegen de tijd dat il bevallen ben gaat mijn dochter voor het eerst naar school. Die moet om 8.15 op school zitten.
  Hoe moet ik dat dan allemaal gelijk voor elkaar krijgen???!!
   
 4. S0fietje

  S0fietje Fanatiek lid

  4 jul 2011
  2.225
  1
  0
  NULL
  NULL
  Hier ging het allemaal in overleg. Heb een ks gehad dus weet niet precies de eerste nacht/dag te vertellen maar omdat mijn partner werkte van 13 uur tot 21 uur kwam ze tegen 11.30 uur en dan tot 18 uur. Zo hoefde ik niet heel lang alleen te zijn. En de andere dagen dat mijn partner om 8 uur begon kwam zij rond 9 uur. Ze was heel flexibel en dat was echt heel fijn.
   
 5. deepfreeze

  deepfreeze VIP lid

  29 nov 2007
  11.895
  42
  48
  Hier was het ook in overleg.

  Ben in het ziekenhuis bevallen, en in de avond kwam er nog een kraam langs. Niet onze eigen, maar eentje die bevallingen en van deze opstartafspraken deed.
  De dag erna de kraam om half 9 voor de deur. Daarna gewoon in overleg. Paar keer om 9 uur.

  Een keer (1e kerstdag) is ze alleen tussen 11 en 12 geweest. Het ging gewoon goed, man was thuis, alleen was er wat een probleem met zijn gewicht anders was ze helemaal niet gekomen,
  Dag 6 moest mijn man een lange dag weg voor werk, die dag heeft ze hier weer van 8 tot 5 gezeten. Lekker tutten met mijn oudste ook...
   
 6. Mentiera

  Mentiera Actief lid

  29 mrt 2010
  419
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik denk toch echt dat je daar een oma, opa, buurvrouw of iemand anders voor moet gaan regelen. of je man moet gewoon lekker vrij nemen in de eerste week of later beginnen. De derde week van je baby kan je ws. zelf wel weer je dochter brengen en ophalen.
  Het is geen taak van de kraamhulp iig, maar jullie verantwoordelijkheid.
   
 7. mamakaatje

  mamakaatje Fanatiek lid

  15 jul 2008
  1.081
  0
  0
  Ergens in NL
  Brengen en halen had ik zelf ook al bedacht. Dat is ook geen probleem er gaan veel bekende kindjes na de vakantie ook daar naar school.
  Ik weet alleen niet hoe en of ik het moet doen met aankleden en eten etc v dochterlief en daarbij de baby. Na een paar dgn zal t vast wel gaan. Maar heb t meer over de eerste dgn.
   
 8. mommy1983

  mommy1983 VIP lid

  30 mrt 2009
  12.507
  5
  38
  de meeste beginnen rond 8 uur..tenmiste bij mij wel 2x

  Maar een vriendin van me die beviel in de zomer en toen hadden ze minder man en daar kwamen ze pas om 13.00!!! echt waar pfff ze had een keizersnee enz gelukkig was haar man thuis maar dat kan ook niet altijd!...
   
 9. SushiLover123

  SushiLover123 VIP lid

  22 jul 2008
  18.620
  29
  48
  #9 SushiLover123, 23 jul 2012
  Laatst bewerkt: 23 jul 2012
  Nou ja, niet iedereen heeft daar iemand voor beschikbaar.
  Maar in die gevallen, dan is er geen 'mantelzorg' of zo beschikbaar en dan krijg je geloof ik 2 uur extra per dag als er nog andere kinderen zijn. Staat zo althans op de landelijke indicatie protocol. Dus ik neem aan dat de kraamzorg dan ook de oudste naar school kan brengen. Ze kan immers ook boodschappen doen (bij ons tenminste, tegen een kilometervergoeding).
  Kraamzorg zorgt ook voor de oudere kids ;)

  En dat is in mijn ogen dus een fout in de organisatie/planning. Ze weten welke maanden drukke maanden zijn. Sterker nog, je moet je altijd maanden van tevoren al aanmelden, dus ze weten al ruim van tevoren hoe druk het in een bepaalde maand is.
  En sja, dat is inderdaad in de zomervakantie, maar dan moeten ze er maar voor zorgen, dat er in die periode voldoende personeel is. Bijvoorbeeld in die periode minder mensen op vakantie laten gaan. Kun je wel zeggen, dat is lullig, maar dat is in andere beroepen ook zo. In ze zorg heeft ook niet iedereen vrij met kerst en oud en nieuw, terwijl dat officiële feestdagen zijn. Bij ons (in de IT) kan ook niet iedereen tegelijk op vakantie, dus meestal gaat het zo: OF wie het eerst komt, wie het eerst maalt, OF er wordt rekening gehouden met afhankelijkheden in de thuissituatie, bijvoorbeeld een partner die gebonden is aan de bouwvak, of schoolgaande kinderen. Maar bij ons kan het nooit zo zijn, dat er veel werk ligt en er meer mensen op vakantie zijn, dan de rest aan kan qua werkdruk (of de kwaliteit van het werk er onder lijdt).
   
 10. mommy1983

  mommy1983 VIP lid

  30 mrt 2009
  12.507
  5
  38
  ja ik vind dat ook! ze hebben wel een klacht ingediend maarja daar word niets mee gedaan!

  Haar kraamtijd werd er wel door verpest!
   
 11. SushiLover123

  SushiLover123 VIP lid

  22 jul 2008
  18.620
  29
  48
  Hmmmm, mja dan weet ik ook niet waar je moet wezen...Valt eht onder overheidsinstellingen? Want dan kun je met je klacht bij de ombudsman terecht. En dan wordt er echt wel wat mee gedaan! (Weet ik uit ervaring).
   
 12. Umm85

  Umm85 VIP lid

  17 jun 2007
  26.310
  248
  63
  Vrouw
  huismama, doktersassistente
  Turkije
  Volgens mij is het zo wanneer je nog 2 kinderen onder 4 hebt je extra uren krijgt? Tenminste, ik kreeg een indicatie deze keer.

  Hier begon ze trouwens om 9 uur, vond ik zelf wel fijn zodat we even rustig wakker konden worden en zij was zelf ook geen ochtendmens haha.
   
 13. red88

  red88 VIP lid

  3 dec 2008
  13.137
  0
  0
  Extra uren voor mantelzorg niet aanwezig geldt alleen als ze onvoorzien niet aanwezig zijn.
  Er wordt wel verwacht dat er mantelzorg geregeld wordt.
  Kinderen naar school brengen of halen gaat bij ons in overleg, net zoals boodschappen doen. Maar bij ons mag dat alleen lopend of met de fiets. Autorijden mogen we niet tijdens werktijd.
   
 14. SushiLover123

  SushiLover123 VIP lid

  22 jul 2008
  18.620
  29
  48
  Bij onze kraamzorg is dat juist met de auto, maar wel met een kilometervergoeding en vergoeding voor evt. parkeergeld.

  Maar wat bedoelen ze met dat ze verwachten dat er mantelzorg geregeld is? Dat kan toch niet altijd?
   
 15. red88

  red88 VIP lid

  3 dec 2008
  13.137
  0
  0
  Bij ons mag dat niet qua verzekering? Schijnen daar niet voor verzekerd te zijn.
  De overheid gaat er vanuit dat iedereen mantelzorg heeft en heeft daarom zijn de uren geminderd de afgelopen jaren.
  Iedereen is dus eigenlijk verplicht mantelzorg te regelen voor naast de kraamzorg. Kraamzorg is gemiddeld 6 uur per dag voor een gemiddelde zorg.
   
 16. mamakaatje

  mamakaatje Fanatiek lid

  15 jul 2008
  1.081
  0
  0
  Ergens in NL
  Maar ze kunnen toch wel evt rond 7.30u beginnen zodat ze kunnen helpen met het opstarten v d dag. Dat zou voor mijn situatie betekenen dat ze mijn 4 jarige helpen aankleden en zorgen dat ze gegeten heeft. Naar school brengen en halen hoeft niet. Mijn man kan niet later beginnen. Mijn ouders werken allebei en schoonouders zijn op leeftijd die kan en wil ik niet hier om 7 u op de stoep hebben staan.
   
 17. SushiLover123

  SushiLover123 VIP lid

  22 jul 2008
  18.620
  29
  48
  Vind dat je een punt hebt. Alleen is je man dan niet thuis de eerste week?

  Maar ik vind ook dat er een oplossing moet zijn voor dit soort problemen. Mijn situatie lijkt erop (behalve dag mijn man thuis is). Mijn ouders zijn op leeftijd en wil ik niet om 7 uur op de stoep hebben staan. Ik vertrouw mijn moeder ook niet met een zuigeling. Mijn schoonouders wonen te ver weg, mijn schoonmoeder werkt en moet RUIM op tijd vrij vragen. Mijn schoonvader werkt niet meer, maar die zou niet weten hoe een luier om moet. :D

  Ik zou me héél erg bezwaard voelen als ik een vriendin zou moeten vragen om vrij te nemen, of wat te regelen met haar werk om hier om 7 uur te kunnen zijn om voor mijn zoontje te zorgen. Daar IS kraamzorg toch ook voor? Ze doen toch ook licht huishoudelijk werk, dus het doel is toch een helpende hand te zijn en de eerste week te verlichten voor de nieuwe ouders. Ja, de primaire taak is natuurlijk het verzorgen van moeder en baby...

  Maar goed. Mijn zoontje gaat nog niet naar school, dus als we die een schone luier omdoen, dan kan ie nog wel even in zijn pyjamaatje rondlopen. Of terig naar bed, of zelf even spelen, of bij ons in bed.... We zien wel...
   
 18. mommy1983

  mommy1983 VIP lid

  30 mrt 2009
  12.507
  5
  38
  Ik moet zeggen dat wij echt een super vrouw hadden..sem gaat nog niet naar school dan natuurlijk maar mijn vriend haalde hem uit bed en een schone luier aan en hun(ja we hadden er 2 haha) deden sem in bad iedere dag! Hij heeft de tijd van zijn leven gehad prachtig hoor..we hebben het getroffen
   
 19. red88

  red88 VIP lid

  3 dec 2008
  13.137
  0
  0
  In overleg moet dat vast wel kunnen. Alleen vond ik het juist ook fijn dat er iemand tot halverwege de middag was.
  Als mijn man moest werken, had ik om 8 uur afgesproken. Dan liet ik mn dochter wat boven lopen, bij mij in bed ofzo. Nu moet ze s morgens ook wachten tot R. klaar is met drinken.
   
 20. Bri

  Bri Niet meer actief

  Bij ons ging het zo:
  1) de bevallingsassistentie werd door een ander gedaan dan degene die de hele week kwam. Dus ze ging naar huis nadat baby en ik in een schoon bed lagen, en 's morgens kwam er iemand anders.

  2) Meestal kwam ze rond half negen / negen uur 's morgens. Onze peuter werd door m'n vriend verzorgd (wassen, aankleden, ontbijten, naar kdv gebracht op z'n vaste kdv-dagen, en op de niet-kdv dagen nam m'n vriend in elk geval de eerste paar uur vrij totdat er iemand anders voor zoonlief kon komen). Ik lag dan nog lekker in bed, met m'n baby'tje in de wieg naast me.
  Later in de week kwam ze ook wel eens wat later. En helemaal aan het eind kreeg ik nog maar een halve dag kraamzorg. Dan ging ze 's morgens naar een ander gezin en kwam daarna bij mij.
  Ik moet ook zeggen dat de basiszorg voor een ouder kind volgens mij niet bij de kraamzorg hoort. Daar moet je zelf iets voor regelen. Als papa dat niet kan, dan iemand anders (ouders, buren, oppas, anyone).
   

Deel Deze Pagina