Wie ook een uitwendige draai van de baby?

Discussie in 'De bevalling' gestart door Vuurtorentje84, 25 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Vuurtorentje84

  Vuurtorentje84 Bekend lid

  16 mei 2010
  767
  0
  0
  Administratief medewerkster
  Hoi meiden,

  Vandaag ben ik naar de verloskundige geweest voor controle en het schijnt nog steeds dat onze lieve schat in een stuitligging ligt.:(
  Ik was best wel teleurgesteld, maar aan de andere kant er bestaat nog een kans dat de baby kan draaien.

  In ieder geval, aanstaande dinsdag heb ik een liggingsecho en de volgende dag erna staat er meteen een afspraak ingepland voor een uitwendige draai, wat niet altijd even prettig lijkt te zijn.

  Ik vroeg mij of er ook meiden zijn die het hebben gehad en of het uiteindelijk geslaagd is, dat de baby is ingedaald. Ik hoop het namelijk zoo!!

  Ben benieuwd naar jullie reacties!

  Liefs Vuurtorentje
   
 2. cira

  cira Fanatiek lid

  7 mrt 2007
  2.884
  0
  0
  Property service coordinator
  Gorinchem
  Probeer vooral te ontspannen en neem iemand mee.

  Bij mijn eerste zoon hebben ze het ook geprobeerd maar jammer genoeg zonder resultaat hij lag al te ver ingedaald en vast. Prettig gevoel was inderdaad anders, maar ik vond het goed te doen.
   
 3. Amfy

  Amfy Niet meer actief

  hier hebben ze gelijk bij de eerste gezegd dat we nooit een draaipogin doen. de risico's zijn mij te groot.
   
 4. Mama Larissa

  Mama Larissa Fanatiek lid

  11 aug 2009
  3.946
  1
  0
  Mama zijn en 3 dagen per week werken
  Noord-Holland
  Een draaipoging zou ik absoluut nooit doen.
  De risico's zijn mij te groot en de slagingskans te klein.
  Mocht ons meisje tzt in stuit liggen dan wordt het een geplande keizersnede, hoe jammer ook.
  Succes met je keuze!

  Groetjes,
  Caitlin
   
 5. Migga

  Migga Fanatiek lid

  12 okt 2006
  1.005
  4
  38
  Mijn zoon is ook uitwendig gedraaid.
  Hij was na 41 weken zwangerschap ineens overdwars gaan liggen (vraag me niet hoe; de artsen stonden zelf ook voor een raadsel). Hoewel ik er helemaal van uit ging dat dit een KS ging worden (vooral ook gezien de termijn), heeft de gynaecoloog hem toen weer terug het bekken ingeduwd, alsof het de normaalste zaak van de wereld was!
  Ik werd aan de CTG gelegd en kreeg spierverslappers. Na een halfuurtje kwam de gyn met een assistente, en samen hebben ze de baby geprobeerd te draaien. Hij aan het hoofdje/schoudertjes, en de assistente aan de billen.
  Ze telden af, ik moest vervolgens diep in- of uitademen en toen hebben ze de baby een zetje gaven. Helemaal precies weet ik het niet meer...
  De eerste poging mislukte. De tweede poging ging goed en ik voelde dat mijn kind zo terug het bekken in "floepte". Ik heb daarna nog een tijdje aan de CTG gelegen, omdat de baby echt moest bijkomen van de draaiing.

  Omdat mijn zoon overdwars lag, hoefde hij natuurlijk ook maar een kwartslag gedraaid te worden. Dat is makkelijker dan wanneer hij echt in stuit had gelegen. Maar dan nog... deze baby ligt ook nog steeds in stuit, en ik zou eerst absoluut weer een draaipoging laten doen, alvorens ik een stuitbevalling of KS zou overwegen.
  Ik vond het draaien in ieder geval goed te doen (oke, het was even vervelend, maar ik was zo blij toen het gelukt was dat ik het meteen alweer vergeten was!) en ik voelde mij bij de gynaecoloog in goede handen.

  Succes!
   
 6. maartje84

  maartje84 VIP lid

  8 okt 2008
  12.423
  3.750
  113
  Punnikexpert
  Import ergens
  Wat zijn de risico's van het draaien?
   
 7. Mama Larissa

  Mama Larissa Fanatiek lid

  11 aug 2009
  3.946
  1
  0
  Mama zijn en 3 dagen per week werken
  Noord-Holland
  - loslaten van de placenta (bij 3 op de 1000 draaipogingen)
  - breken van de vliezen
  - vroegtijdige weeen / bevalling
  - slecht CTG (hartfilmpje) van de baby na de draaipoging (of het nou wel of niet gelukt is) waardoor er een spoedkeizersnede moet plaatsvinden
  - scheuren van de baarmoeder op een kwetsbare plek (die kan ontstaan na bijvoorbeeld een curretage in het verleden)

  Niet elke gynaecoloog heeft voldoende ervaring om een versie (draaipoging) goed uit te voeren. Sommige ziekenhuizen zijn er echt in gespecialiseerd (net als in de vaginale stuitbevalling) en het andere ziekenhuis is wat meer onervaren.

  Verder moeten de omstandigheden ideaal zijn, dus geen voorliggende placenta, geen afwijkende vorm van de baarmoeder, niet een te groot kind of een te smal bekken, er moet voldoende of ruim vruchtwater zijn en de precieze ligging van het kind heeft ook invloed op de slagingskans (als het kind met 1 beentje naar beneden ligt in stuit is het moeilijker te draaien dan als de baby met beide beentjes gestrekt langs zijn / haar lijfje ligt). Het is ook moeilijker als de baby al helemaal ingedaald is met de billen in het bekken.

  Ook al is een kiezersnede absoluut niet zaligmakend en brengt dit ook risico's met zich mee, ik zou nooit een versie laten doen of een vaginale stuitbevalling proberen, maar dat is mijn eigen mening en gevoel.

  Succes met de keuze!

  Groetjes,
  Caitlin

  Ps. Maartje, wat ben je al ver zwanger, super zeg!!!
   
 8. Allahinkulu

  Allahinkulu Fanatiek lid

  16 jan 2006
  3.608
  3
  38
  Vrouw
  Turkije
  op dit forum hebben we eens een vrouwtje gehad die had een draaipoging laten doen en toen was de navelstreng om het nekje gewikkeld en is het kindje overleden..nadat ik dat heb gelezen toen heb ik echt besloten dat mocht mijn kindje ooit in een stuit liggen ik het absoluut niet laat draaien..
   
 9. Migga

  Migga Fanatiek lid

  12 okt 2006
  1.005
  4
  38
  Dat is ook wel eens door mijn hoofd geschoten na het draaien van onze baby, maar toen bedacht ik mij dat baby's zo ongeveer 9 maanden lang aan het draaien en tuimelen zijn in de baarmoeder. De kans dat ze echt levensgevaarlijk verstrikt raken in de navelstreng is maar zo klein.

  @Vuurtorentje: laat je gewoon goed voorlichten in het ziekenhuis. Sommige gynaecologen hebben zo'n draaiing al zo vaak gedaan (zoals die van mij) en weten echt wel waar ze mee bezig zijn. Vertrouw je het niet, doe het dan ook niet of ga desnoods naar een andere gyn.
   
 10. maartje84

  maartje84 VIP lid

  8 okt 2008
  12.423
  3.750
  113
  Punnikexpert
  Import ergens
  Brr klinkt eng.
   
 11. mamavanjuul

  mamavanjuul VIP lid

  10 aug 2010
  11.954
  31
  48
  Vrouw
  Publieke sector
  Of de baby draait alsnog zelf nog ;)

  Ik had me er al min of meer bij neergelegd dat het (wederom) een keizersnee zou worden. Toen we vorige week bij de gyn kwamen om een afspraak in te plannen.....was ze gedraaid :D
   
 12. Tima

  Tima Lid

  23 dec 2010
  60
  0
  0
  hier afgelopen woensdag een draai versie gehad.
  Was pijnelijk maar binnen 3 min klaar en gelukt.

  ik zou zeggen lat je adviseren door je verloskundige of omstandigheden goed zijn.
  dat was bij mij wel het geval en was echt binnen 3 min gedaan.

  een natuurlijke bevalling brengt uiteindelijk minder risico met zich mee dan een Keizersnee...
   
 13. SuLa

  SuLa Fanatiek lid

  14 feb 2009
  1.765
  1
  0
  Onze eerste lag de hele zwangerschap in stuit. Draaipoging gehad maar baatte helemaal niet; hij liet zich niet draaien. Uiteindelijk is het een geplande keizersnede geworden.
  Succes dinsdag!
   
 14. Migga

  Migga Fanatiek lid

  12 okt 2006
  1.005
  4
  38
  Ik kom net terug van de VK en mijn kleine ligt ook nog steeds in een volkomen stuit (trappelt met haar voetjes lekker tegen mijn blaas en duwt met haar koppie tegen mijn maag :(). Morgen ben ik 31 weken zwanger en hoewel ze nog prima draaien kan, vraag ik mij af of dat gaat lukken. Ze ligt waarschijnlijk vanaf dag 1 al in deze houding en blijkbaar bevalt haar dat goed.

  De meiden bij wie een draaipoging gelukt is: ging het bij jullie ook om een volkomen stuitligging?
   
 15. Tima

  Tima Lid

  23 dec 2010
  60
  0
  0

  bij mij wel, volkomen stuit en is bij 37 weken gedraaid door VK
   
 16. Vuurtorentje84

  Vuurtorentje84 Bekend lid

  16 mei 2010
  767
  0
  0
  Administratief medewerkster
  Hoi meiden,

  Bedankt voor jullie reacties!

  Ik heb vanochtend een liggingsecho gehad en ons kindje ligt in een onvolkomen stuit. Afgelopen zaterdag heb ik moxa-therapie gehad en we moeten de therapie thuis een week afmaken.

  Morgen heb ik de uitwendige draaipoging om 15.00 uur, maar of het helpt is nog de vraag.... Ik ga er wel eerst naartoe en als ik genoeg overtuigd ben van degene die het gaat doen, dan ga ik ervoor. Bij enige twijfel doe ik het dus niet. Het gaat pijnlijk worden en zitten misschien risico's aanvast, maar ik ga het gewoon proberen!

  Ik laat het jullie morgen weten van hoe het gegaan is!

  Liefs,
   
 17. mamavanjuul

  mamavanjuul VIP lid

  10 aug 2010
  11.954
  31
  48
  Vrouw
  Publieke sector
  Succes morgen !!!
   
 18. Migga

  Migga Fanatiek lid

  12 okt 2006
  1.005
  4
  38
  Succes vanmiddag!

  Ben erg benieuwd hoe het verloopt!
   
 19. Vuurtorentje84

  Vuurtorentje84 Bekend lid

  16 mei 2010
  767
  0
  0
  Administratief medewerkster
  Dank je wel meiden voor het succes wensen!

  Vandaag heb ik de draaipoging gehad. Toen ik eraan kwam moest ik naar een kamertje waar ik vervolgens aan een hartmonitor werd gelegd om de hartslag van de baby in de gaten te houden,
  Daarna moest ik naar het kamertje van de draaispecialist waar ik vervolgens weer een echo kreeg en vooraf informatie wat betreft de draailigging. We waren beiden overtuigd om het echt te laten doen, dus kreeg ik vervolgens een spuitje in mijn rechterbeen toegediend (weeënremmer). Er kwam ook nog een gynacholoog bij om de boel goed in de gaten te houden door inmiddel van de echo die tussendoor werd gemaakt van de kleine. Daarna werd de draaipoging gedaan door de specialist, wat echt super pijnlijk was poehhh!! Mijn mannetje stond naast mij en hield mijn hand vast en ik drukte er stevig in, want ik had
  zo'n pijn. Op een gegeven moment heeft de gynacoloog het overgenomen, omdat de specialist nogal pijnlijke handen had. Kan je nagaan hoeveel kracht hij erop heeft gezet.

  De specialist heeft het toen overgenomen, maar het wilde helaas niet lukken ( Ik was echt heel erg teleurgesteld en nogal emotioneel.
  Voordat ik er al naartoe ging was ik hartstikke nerveus en alles was voor mij gevoel voor niets geweest. De artsen stelden mij erg gerust op dat moment en gaven aan dat ik het niet aan mijzelf moet verwijten. Het kindje wil eenmaal zo liggen en kan ook niet gedraaid worden, omdat hij al inmiddels groot is en geen kans vindt om te draaien.

  Ik heb volgende week een afspraak met de gynacholoog van wat voor bevalling we willen. Een stuitbevalling kan zeker hadden de artsen gezegd, zonder enige problemen, mocht er wel problemen zijn, dan krijg ik een spoedkeizersnede en anders wordt het een geplande keizersnede. Dus daar moeten wij nog over nadenken deze week.

  Heel verhaal meiden, maar ik wilde het jullie laten weten.

  Liefs Vuurtorentje
   
 20. Migga

  Migga Fanatiek lid

  12 okt 2006
  1.005
  4
  38
  wat vreselijk balen!! maarja, je hebt het tenminste geprobeerd en het blijkt dus wel dat jullie kleintje het wel prima vindt zo.

  Ik ken iemand die ook de keuze had tussen een geplande keizersnede of een stuitbevalling (met eventueel een spoedkeizersnede). Ze heeft na lang wikken en wegen voor de laatste optie gekozen.
  Een geplande keizersnede wordt meestal al met 38 weken uitgevoerd. Doordat ze voor de laatste optie gekozen had, moest ze gewoon wachten totdat haar weeen uit zichzelf begonnen. En wat denk je? De kleine bleek met 39 weken toch ineens uit zichzelf gedraaid te zijn! Ze heeft daarna een prima thuisbevalling gehad, terwijl het bijna een geplande keizersnede was geworden! Zo kan het dus ook nog gaan! ;)
   

Deel Deze Pagina