Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. NietMijnEigenNaam

  NietMijnEigenNaam Nieuw lid

  19 mei 2018
  4
  1
  1
  Beste heer/mevrouw,

  Ik heb een vraag over de hoogte van mijn totale uitkering, als ik zowel ZEZ als WAZO ontvang.

  Ik ben zwanger en zelfstandig ondernemer en heb een ZEZ toegekend gekregen van EUR 1570,- bruto. Daarnaast heb ik een aanbod gekregen om in dienstverband te treden, parttime, voor 50% dus ongeveer 10 dagen per maand. Voordat ik daarop in ga, wil ik natuurlijk duidelijkheid hebben over de gevolgen van de WAZO uitkering voor mijn ZEZ.

  Nu staat er op de UWV site het volgende:

  "Heeft u recht op beide uitkeringen, dan berekenen we het totaalbedrag van de 2 uitkeringen. Is dit totaalbedrag hoger dan uw totale inkomsten? Dan verlagen wij uw ZEZ-uitkering, zodat de 2 totaalbedragen gelijk zijn."

  Nu heb ik gebeld met het UWV om te vragen hoe dan mijn "totale inkomsten" wordt berekend. Het antwoord van de ZEZ-behandelaar was, dat de beide uitkeringen los van elkaar worden uitgekeerd zolang de beide daglonen samen niet boven het maximum dagloon uitkomt. Dus het dagloon kan qua uitkering niet boven de EUR 209,- bruto komen.

  Mijn vraag is: klopt dit? Dat zou namelijk betekenen dat als mijn WAZO boven die 209 uitkomt, ik geen ZEZ uitkering meer ontvang.

  Ik hoor het graag ! Bij voorbaat dank.
   
 2. NietMijnEigenNaam

  NietMijnEigenNaam Nieuw lid

  19 mei 2018
  4
  1
  1
  Even voor de volledigheid: mijn dagloon is hoger dan het maximum dagloon van het UWV (dus boven die EUR 209,-).

  Als ik het goed begrijp ontvang ik in mijn geval van het UWV dan maximaal een uitkering van 10 (dagen) x EUR 209,- per maand, als ik 10 dagen per maand werk (2 om 3 dagen). En ontvang ik daar bovenop geen ZEZ-uitkering.

  Klopt dit? Dank !
   
 3. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste NietMijnEigenNaam,

  Je wilt graag weten, of je geen ZEZ-uitkering meer ontvangt, als je WAZO boven het maximum dagloon komt.

  De berekening die plaats vindt bij een samenloop van de WAZO en de ZEZ, is als volgt:

  Je ZEZ is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon. Als jij bruto 1570,- toegekend hebt gekregen, houdt dit in dat je de maximale ZEZ-uitkering krijgt.

  Bij de WAZO is de berekening als volgt:

  - Je SV-loon in de referteperiode, wordt gedeeld door het aantal loondagen in deze periode en de uitkomst is je dagloon. (Referteperiode - De periode van 1 jaar, die eindigt op de laatste dag van de op 1 na laatste volledige maand of de op 1 na laatste volledige 4-wekenperiode voor de eerste dag van je verlof.)
  - Je loondagen zijn de dagen van het begin van je dienstverband tot en met de laatste dag van de referteperiode. Met loondagen wordt bedoeld, het gemiddelde aantal dagen per maand, die betaald worden door UWV. Dit zijn er 21,75, voor een volledige maand.
  - De WAZO is nooit hoger dan het maximumdagloon van 209,26 euro, zoals je zelf al aangaf.

  Hier, kun je nog even rustig nalezen, hoe de WAZO wordt berekend.

  De WAZO en de ZEZ worden bij elkaar opgeteld. Als dit totaalbedrag hoger is dan je totale inkomsten, wordt de ZEZ-uitkering verlaagt. Dit gebeurt, door het verschil te berekenen tussen het totaalbedrag van de uitkeringen en het totaalbedrag van je inkomsten. Je ZEZ-uitkering wordt verlaagd met het verschil.

  Dit betekent dus niet bij voorbaat dat je geen ZEZ krijgt, alleen dat die lager wordt.

  Heb ik je zo wat meer duidelijkheid kunnen geven?

  Met vriendelijke groet,

  Monica
  UWV Webcareteam
   
 4. NietMijnEigenNaam

  NietMijnEigenNaam Nieuw lid

  19 mei 2018
  4
  1
  1

  Beste Monica,
  Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Dan ben ik toch verkeerd geïnformeerd, en ben ik blij dat ik het even check. Ik heb nog een aanvullende vraag: op welke manier precies wordt het totaalbedrag van mijn inkomsten berekend? Wordt dan ook gekeken naar mijn inkomsten als zelfstandige? Is dat over 2017 of over 2018? En is dat dan inclusief of exclusief de uitkeringen van het UWV? Hoor het graag ! Dankjewel alvast.

  met vriendelijke groet,
  NMEN
   
 5. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste NMEN,

  Goede vraag!

  Vooral het gedeelte over inclusief of exclusief de uitkeringen van UWV, heb ik zelf geen antwoord op, dus ik ga de vraag voor je uitzetten.

  Zodra ik meer weet, kom ik bij je terug.

  Met vriendelijke groet,

  Monica
  UWV Webcareteam
   
 6. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Hallo Nmen,

  Zoals beloofd het antwoord op je vraag.

  Het verrekenen van de inkomsten bij een ZEZ- en WAZO-uitkering gebeurt alleen als je een vrijwillige verzekering hebt afgesloten. Heb je geen vrijwillige verzekering afgesloten? Dan verrekenen wij de uitkeringen niet met elkaar.

  De ZEZ- en de WAZO-uitkering betalen wij dan beide volledig uit.

  Met vriendelijke groet,

  Lina
  UWV Webcareteam
   
 7. NietMijnEigenNaam

  NietMijnEigenNaam Nieuw lid

  19 mei 2018
  4
  1
  1
  Dankjewel Lina !
   
  UWV vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina