Ziek door zwangerschap; werkgever laat collega contact onderhouden

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door Weereennieuwemama, 14 mrt 2019 om 11:14.

 1. Weereennieuwemama

  Weereennieuwemama Fanatiek lid

  12 jul 2018
  1.070
  500
  113
  Vrouw
  Beste UWV-webcareteam,

  Momenteel ben ik thuis wegens ziek door zwangerschap. Ik werk nog een aantal uur per dag, maar ben volledig arbeidsongeschikt verklaard.

  Zaken verlopen vreemd in het contact met mijn werkgever. Zo hoor ik niets meer van mijn werkgever (tevens leidinggevende), enkel van een collega die periodiek belt om te vragen hoe het met mij gaat. Ik heb deze collega eigenlijk vrij weinig te zeggen, omdat het hem (volgens mij?) niets aangaat (ik sta niet meer op goede voet met hem en vertrouw hem niet meer, nadat ik hem enige tijd geleden tijdens het werk vertelde dat het lichamelijk niet goed met me ging door de zwangerschap, en ik vervolgens de volgende dag van hem en mijn baas te horen dat ik kon vertrekken). Daarnaast lijkt het me dat je werkgever danwel leidinggevende je hoort te bellen tijdens ziekte en dat je niets hoeft te bespreken met collegae. Dit lijkt mij volledig tegen privacyregels in te gaan.

  Zou u mij kunnen laten weten wat de normale gang van zaken is tijdens ziekte betreffende de communicatie met de werknemer?

  Alvast bedankt!
   
 2. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Hoi Weereennieuwemama, wat ontzettend vervelend voor je dat je in deze situatie problemen ervaart in de communicatie met jouw werkgever.

  Allereerst zou ik bijna willen zeggen om deze situatie bij jouw werkgever of leidinggevende neer te leggen. Misschien is jouw leidinggevende niet op de hoogte van het gevoel wat je ervaart? Een oplossing kan dan besproken worden.

  Verder zijn er bij ons niet standaard richtlijnen bekend over hoe vaak een werkgever hoort te bellen met de vraag hoe het met je gaat.
  Het zou natuurlijk aardig zijn als jouw leidinggevende geïnteresseerd is, maar zijn werk is om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld het werk gedaan wordt in het bedrijf en dat jij (eventueel) zo snel mogelijk weer kunt 'meedoen' (re-integreren). De leidinggevende kan bijvoorbeeld wel vragen wanneer je weer terugkomt.

  UWV gaat niet over wat de werkgever verplicht is om te doen. Wel moeten jullie officieel samen afspraken maken om er voor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer kunt werken. Je kunt op de website van het Juridisch Loket misschien bruikbare informatie vinden.

  Ik wens je ondanks jouw situatie een prettige zwangerschap toe.

  Met vriendelijke groet,
  Marthijn
  UWV Webcareteam
   
 3. Weereennieuwemama

  Weereennieuwemama Fanatiek lid

  12 jul 2018
  1.070
  500
  113
  Vrouw
  Beste Martijn,

  Bedankt voor je reactie. Absoluut een vervelende situatie. Helaas ben ik het vertrouwen in werkgever wkijt door dingen die zijn voorgevallen, waardoor ik mijn gevoel over de kwestie niet bij haar kwijt kan. Een telefoontje uit collegiale interesse zit ik dan ook niet op te wachten en hoef ik denk ik ook niet te verwachten ;)

  Ik lees op de site die je linkt o.a.: "Tijdens de re-integratie houden u en uw werkgever contact. Minimaal één keer in de 6 weken heeft u een voortgangsgesprek."

  Hieruit blijkt dat er dus wel contact moet zijn tussen werkgever en werknemer en hoe vaak. Dit is dan ook waar ik op doel met het contact.

  Ik begrijp van jou tevens dat deze regelingen niet door UWV zijn opgelegd. Ik zal bij Arbo informeren of deze regels bij hen vandaan komen en aldaar informeren.

  Hartelijk dank nogmaals voor je reactie!
   
 4. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Namens Marthijn, graag gedaan Weereennieuwemama.

  We wensen je alvast een goed weekend toe!

  Met vriendelijke groet,
  Caren
  UWV Webcareteam
   

Deel Deze Pagina