Zinderlijkheid, hoe te beginnen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door cherrytomaatjes, 6 sep 2021.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. cherrytomaatjes

  cherrytomaatjes Fanatiek lid

  30 mrt 2018
  1.122
  1.082
  113
  Vrouw
  Ons zoontje is 2,5 en we willen gaan beginnen om hem zinderlijk te laten worden, maar hoe te beginnen? We hebben al een tijd een potje in de wc staan waar hij af en toe op ging zitten met blote billen, en na 10 sec "klaaaaar" weer af sprong:p Daarna eigenlijk een beetje katen versloffen en dus staat het potje nu te verstoffen...
  Nu willen we dus echt even doorpakken, want we denken dat hij er wel klaar voor is.

  Begin ik met hem zonder luier te laten lopen en potje in de woonkamer zetten met een boekje? En na het slapen direct op het potje zetten?

  Hoe hebben jullie het aangepakt, tips en ervaringen zijn welkom;)
   
 2. Dompiewompie

  Dompiewompie Actief lid

  2 jul 2018
  363
  255
  63
  Vrouw
  Je kan beginnen met meteen de luier uit. Maar dan moet je je er wel echt op instellen dat hij veel ongelukjes gaat hebben en misschien zelfs geen succesjes de eerste dagen.

  Een andere optie is luierbroekjes. Dan kan hij ook op het potje. Nadeel is dat een ongelukje niet snel wordt opgemerkt en dat hij er ook geen last van heeft. Voordeel is dat je zo langzaam kan beginnen met op gerichte momenten op het potje te zetten totdat het een paar keer gelukt is en hij het idee snapt. En dan kan de luier alsnog uitblijven.

  Voor de rest hoe wij het hebben aangepakt qua motivatie: bij elk plasje in het potje een sticker. En na x aantal stickers een kadootje. Dit motiveert om echt op het potje te willen plassen en langer dan 10 seconden te proberen. En naarmate ze het beter kunnen moeten ze meer en meer stickers hebben voordat ze een kadootje krijgen. Kado ideeën: bellenblaas, autootje, stiften, een snoepje, etc. (Action is your friend :thumup:)

  Wij deden laten plassen bij het opstaan, voor het eten en voor we ergens naartoe gingen. En als ik tussendoor zag dat ze erg aan het wiebelen waren dan zei ik ‘als je pipi op het potje doet mag je een sticker’ en dan gingen ze meestal ook.

  Na een tijd kregen ze een sticker als ze een hele dag droog waren en dan een week en zo is het langzaam uitgeblust met de stickers en kadootjes.

  Succes!
   
  cherrytomaatjes en Vero0504 vinden dit leuk.
 3. Anna009

  Anna009 VIP lid

  30 mei 2008
  7.256
  2.510
  113
  Home
  Bij alle 3 zelfde
  Samen boekje lezen over zindelijkheid
  En daarna samen onderbroekjes uitgezocht luier uit die broekjes aan af en toe vragen moet je plassen maar ook weer niet te vaak en niet teveel aandacht eraan geven als ze niet willen

  hier werkte dat bij alle drie prima
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 4. Petra82

  Petra82 Fanatiek lid

  10 jul 2008
  1.211
  773
  113
  Westland
  Als je kind er aan toe is, niet jij.... Hier waren ze laat. Allebei pas na 3,5. Wel gelijk bijna zonder ongelukjes en bijna gelijk 's nachts droog. Doe je zelf een lol en wacht tot ze het zelf aangeven.
   
 5. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  9.585
  6.687
  113
  Dochter hier gingen we t met de eerste lockdown maar eens proberen, die was toen net 3 geworden. We hadden al wel gemerkt dat ze vrij lang droog bleef en dan ineens met een stortvloed kwam. Potje kende ze al want die hadden we gewoon in de buurt van de koffietafel en bij de wc staan (youtube is your friend)

  Groot papier gepakt, helemaal versierd en vakjes in gemaakt en symbolen in getekend voor cadeautje, ijsje, speelbal (extra speeltijd), glijbaan (extra rondje speeltuin). Grote vellen stickers van de action erbij en als t gelukt was mocht ze zelf een sticker uitzoeken en plakken.

  Mislukte t...ach kan gebeuren was toch thuis. Gordijnen dicht, luier uit en gaan met die banaan.

  Elke dag dat t goed ging verzette ik t potje bij de koffietafel een stukkie verder naar de wc (en meer uit t zicht). Liet t in de ochtend zien waar hij stond. Die op de WC bleef wel staan.

  Op de wc hadden we al een familyseat, die zijn iets van 35,- gewoon te krijgen bij de gamma (geloof Tiger als merk). Dan zit er een verkleiner ingebouwd. Die kende ze dus ook al heel lang. Krukje erbij van de ikea met antisliprandje.

  Ging ik naar de wc liet ik de deur open en kwam ze loeren was dat prima. En weer hardop...van voren naar achteren en weg...(meisje afvegen he?).

  Toen t eenmaal heel erg boeiend was heb ik de verkleiner zelf maar ingezet. Nou dat wilde ze ook wel proberen, maar moest dr wel vasthouden want ze vond t wel spannend, prima kind.

  Eigenlijk maar 2 dagen ongelukjes gehad en toen had ze t goed door. Vervolgens jurkje met een onderbroekje, toen onderbroekje met een joggingbroek, daarna onderbroek met een spijkerlegging. Helaas bleek mn vader terminaal dus kwam de luier weer ff terug. Later toen de boel weer tot rust was gekomen weer opgepakt en geen ongelukjes meer gehad.

  Ze is alleen nog niet nachtzindelijk maar ik heb ook nog niet de indruk dat ze daar al zo ver voor is, dr luiers zijn nog behoorlijk vol in de ochtend. Plus we komen net uit een slaapstoornis periode en ukkepuk 2 is onderweg. Ze gaat voordat ze naar bed gaat wel naar de wc en in de ochtend als ze wakker wordt, maar verder dan dat gaan we nu nog niet. Als ze eenmaal dr draai heeft gevonden met dr broertje erbij en ze is nog niet nachtzindelijk gaan we er meer mee doen. Bijv. onderbroekje onder de luier doen of een wasbare luier en in de nacht ff op de wc zetten. Beetje rustig aan, ze is nogal perfectionistisch met een setup for failure hebben we een kont tegen de kribbe en dat werkt alleen maar tegen.
   
 6. cherubin

  cherubin Bekend lid

  8 sep 2014
  524
  338
  63
  NULL
  NULL
  Wij kregen met ophalen op het kdv de opmerking dat we vast thuis al druk waren met zindelijk worden want ze ging zo goed mee met de kindjes daar en plaste echt al regelmatig op de wc daar. Geeeeen idee, wij zaten nog te wachten op die mooie zomer om haar eens zonder luier te laten lopen. Maar toen toch maar eens begonnen en nu doet ze het binnen no time eigenlijk best heel goed. Grote boodschap is nog spannend en bij uitstapjes voor ons eigen gemoedsrust nog wel eens luierbroekje om maar die gebruikt ze eigenlijk niet meer.
  Dus we zijn goed onderweg!
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 7. Amberxx

  Amberxx Fanatiek lid

  6 nov 2013
  3.379
  2.831
  113
  Tijdig beginnen is zeker belangrijk. Natuurlijk moeten ze er zelf aan toe zijn. Maar teveel ouders wachten te lang af terwijl ze in andere landen (waar kinderen eerder beginnen op school) het ook kunnen. Het scheelt jezelf veel geld en gedoe. Want als ze ouder worden is de ontlasting ook steeds meer. En het is heel erg prettig dat een kind ruim voor groep 1 gewoon zindelijk is. Dan is dat in ieder geval geen punt van stress.

  Ik heb een potje nooit buiten de wc gezet. Immers plassen doe je op de wc of badkamer. Direct de associatie met de plek. Ook meegenomen als ik zelf naar de wc ging of andere kinderen. Verkleiners ooit gebruikt maar toen moest ik het afleren. Ellende was dat dus bij het volgende kind niet meer gebruikt. Als ze eenmaal het potje doorhebben direct op de grote wc aanleren. Vanaf het begin iedere keer moment op het potje en de wc gezet. Vaak met een boekje of filmpje. Ze moeten leren dat het even tijd kost en je moet wachten. Vaste momenten gekoppeld aan in en uit bed gaan werken goed. Geef ook aan dat luiers voor baby's zijn en grote kinderen (noem voorbeelden uit de omgeving van het kind) naar de wc gaan. Bij ongelukjes niet boos worden. Maar wel benoemen hoe het wel moet "poep en plas zijn vies en horen in de wc".
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 8. AprilM

  AprilM Lid

  9 apr 2017
  58
  39
  18
  Vrouw
  NULL
  NULL
  Hier de luier van het een op andere moment verruild voor een onderbroek. Eerste dagen waren pittig, maar daarna ging het al heel snel goed! Na een week was het min of meer klaar. Af en toe een ongelukje daar gelaten natuurlijk. Potje werd ook al heel snel omgeruild voor de wc. Wij hebben er voor gekozen om een brilverkleiner met trappetje ineen aan te schaffen, zodat ze zelf op de wc kan klimmen. Past hier ingeklapt precies naast de wc. Vooral met zwangere buik is dat erg prettig! Help haar natuurlijk verder wel, maar dat scheelt al het tillen. Bij het niet blijven zitten hielp hier boekjes lezen heel goed, of een pop erbij betrekken zodat dochter aan de pop kon laten zien hoe het moest. En nog een tip: genoeg onderbroeken in huis hebben! Vooral de eerste dagen gaan die er heel snel doorheen. Veel succes!
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 9. Gruffalo123

  Gruffalo123 Fanatiek lid

  26 jun 2017
  3.886
  4.414
  113
  Hier bij alle kids (nu 4) rond de 2e verjaardag van de ene op de andere dag de luier uit en rond lopen in de blote billen. Binnen een dag of 5 waren ze zindelijk. Oudste was hiermee zelfs al met 18 maanden zindelijk en ruim voor zijn 2e verjaard ook nachtzindelijk.
  Maar we hebben wel wasbare luiers waardoor ze sowieso al goed gewend waren te voelen dat ze aan het plassen waren. Vandaar dat ze al met of iets na de 2e verjaardag zindelijk kinden worden.
   
 10. Noelle85

  Noelle85 Fanatiek lid

  8 jul 2013
  1.648
  328
  83
  Oudste was bijna 3,5 en ging ook echt van de een op de andere dag naar volledig zindelijk dag en nacht vanuit zichzelf. Nagenoeg nooit ongelukjes gehad.
  Jongste wordt volgende maand 3, vindt de wc al een tijdje interessant en leuk om op te zitten maar er komt gewoon nog niks. Wel vindt ze het nu echt vervelend om een vieze luier te hebben en wil gelijk verschoond worden. Waren eigenlijk afgelopen weken best lekker op weg met aangeven en stimuleren, maar ze heeft sinds afgelopen weekend buikgriep dus de luier blijft mooi nog even aan (anders worden het wel hele vieze ongelukjes :|).
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 11. Fanne

  Fanne Actief lid

  16 feb 2017
  441
  291
  63
  NULL
  NULL
  Mijn oudste is bijna 3,5. Maar iedere keer wanneer ik hem met de wc-brilverkleiner op de wc zette, poept hij daar netjes, maar durfde hij daarna echt dágen niet meer te poepen. Dus stopte ik iedere keer weer.
  Nu heeft hij een paar dagen geleden zelf een potje uit mogen zoeken op bol.com. Het is zo'n wanstaltig groene mini wc van fisher price geworden en na 1x plassen op het potje zonder onderbroek rond laten lopen.
  Als hij nu geen luier draagt, voelt hij het plassen aankomen en zegt hij het netjes. Hij poept nu ook op het potje.
  Zodra hij zijn luier draagt, geeft hij niets aan en doet hij het gewoon in zijn luier, helaas.
  Maar we zijn weer een stapje verder
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 12. cherrytomaatjes

  cherrytomaatjes Fanatiek lid

  30 mrt 2018
  1.122
  1.082
  113
  Vrouw
  Bedankt voor alle tips!!
  Ik heb veel onderbroekjes en extra broeken gekocht.
  We hebben gisteren het potje in de woonkamer neergezet en hem in een onderbroekje laten lopen, en hij heeft een paar keer op het potje geplast! Super blije en trotse ouders hierzo:D
  Ben heel benieuwd hoe het verder gaat.

  Nieuwe tips, trucs en ervaringen nog steeds welkom trouwens hoor!;)
   
  Oilell en Noelle85 vinden dit leuk.
 13. Neskio

  Neskio Fanatiek lid

  5 mrt 2017
  1.602
  1.206
  113
  Vrouw
  NB
  Wat goed al!
  Ik heb de manier uit dit boek gebruikt voor allebei de kids. Oudste bij 2,5 en jongste 2 jaar. Allebei binnen een week overdag helemaal zindelijk (met daarna nog wel af en toe een ongelukje natuurlijk).


  https://www.bol.com/nl/p/oh-crap-potty-training/9200000040940360?referrer=socialshare_pdp_androidapp
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.
 14. elliepellie

  elliepellie Fanatiek lid

  28 jun 2014
  1.882
  1.002
  113
  Vrouw
  Pedagogisch medewerkster
  Venlo
  Ik ben pedagogisch medewerker (al bijna 18 jaar pfffff me so old!) dus heb de nodige zindelijkheid perikelen meegemaakt ;)

  Elk kind is anders en het ene kindje is aan zindelijkheidstraining toe met 2,5 en de ander met 3,5. Hoe merk je dit? Heeft je kind interesse in het potje/wc? Wilt het kindje meekijken bij jou bijvoorbeeld? Altijd leuk maar dat kan een goede indicatie zijn.

  soms begin je met de training en kan je merken dat een kindje er niet aan toe is. Push dan niet verder en laat het even rusten en probeer het een paar maanden later weer.

  Hier waren beide jongens er pas aan toe met 3,5. En bij beide dezelfde methode toegepast. Luier uit, blote kont laten rondlopen. Potje in de buurt. Dat hadden ze binnen een paar dagen door. Elke keer als het goed ging beloond met een sticker op een beloningskaart. Bij 5 stickers een klein cadeautje uit de grabbelton. Daarna met onderbroek oefenen met potje (en ik kocht altijd dan veeeeel onderbroeken bij de Primark) en daarna broek en onderbroek en dan op de wc. De jongste was na 2 weken compleet zindelijk (dag en nacht). Oudste ook wel na 2 weken met af en toe een ongelukje.

  Het kan voorkomen dat wanneer het goed gaat er een terugval kan zijn. Maak je dan niet druk, dat is compleet normaal. Push vooral niet, raak niet gefrustreerd en neem er echt de tijd voor. Als hij naar een KDV etc gaat is het het beste dat er één lijn wordt getrokken zodat het niet verwarrend is!

  succes!
   
  cherrytomaatjes vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina