Zoontje (18 maanden) met ontwikkelingsachterstand

Discussie in 'Aangeboren afwijkingen' gestart door junior1, 13 jan 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. junior1

  junior1 Bekend lid

  21 feb 2010
  649
  1
  18
  Hallo dames,

  Ik heb even een vraag. Mijn zoontje van 18 maanden heeft een ontwikkelingsachterstand over de gehele linie. Motorisch, taal/spraak, sociaal/emotioneel. Hij maakt verder goed oogcontact, kan prima tegen veranderingen in zijn schema, maar fladdert bijvoorbeeld weer wel.

  In alle eerlijkheid heeft hij veel tijd voor de televisie doorgebracht. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan :( Dus nu ben ik veel met hem aan het spelen en hebben we sensorische integratie therapie.

  Hij laat iedere dag nieuwe dingen zien. Alleen vaak laat hij iets een keer zien en daarna weer niet meer. Hij heeft bijvoorbeeld een keer heel duidelijk zijn fles aan mij gegeven toen ik zei "geef de fles maar aan mama". De volgende dag komt hij weer met iets anders nieuws, maar geeft niet meer de fles. Dit gaat de hele tijd zo ook met andere dingen.

  Heeft iemand hier ervaring mee? Hoort dit bij het inhalen van een achterstand? Alvast bedankt voor jullie tijd!
   
 2. Berte

  Berte VIP lid

  24 feb 2011
  5.377
  1.469
  113
  Vrouw
  Thuis
  Wat er ook uiteindelijk met jouw zoontje aan de hand blijkt te zijn, het is niet jouw schuld!

  Natuurlijk, met hem spelen is beter dan hem tv te laten kijken, maar daardoor krijgt je zoon nou niet meteen een ontwikkelingsachterstand. Kinderen die meer moeite hebben zich te ontwikkelen, hebben wel meer aandacht nodig, en zo te lezen geef jij die hem nu ook.

  Ik zou het bespreken met de kinderarts wanneer je die spreekt, dat je het idee hebt dat je zoon nieuw geleerde dingen niet vast houdt. Op zich heeft ieder kind dit, een specialist kan bepalen of jouw zoon het te veel heeft.

  Mijn zoons hebben allebei een genetische aandoening (dezelfde, unieke deletie) en op anderhalf ontwikkelden ze zich allebei trager dan hun leeftijdsgenoten. Mijn oudste zoon wordt nu getest op een IQ van 57, mijn jongste zoon op een IQ van 99. Het enige wat je kunt doen is zo snel mogelijk beginnen met extra te stimuleren en met anderhalf ben je er echt op tijd bij.
   
 3. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.843
  652
  113
  randstad
  Hij heeft vast niet 16 uur per dag voor de tv gezeten elke dag en ook gespeeld met jullie andere kinderen mee met boodschappen doen op visite etc dus dan je hier een enorme achterstand van op zou lopen weet ik niet.
  En bovendien ben je nu bezig met extra oefeningen voor ontwikkeling.
  Ik zou de kinderarts vragen wat die er van denkt. Want ik herken het wel dat ze iets leert hen het dan vervolgens niet meer kan vaak kan ze het dan weken of maanden later wel weer maar weet niet of dat bij reguliere kinderen ook zo gaat. Hier wel een dochter met diagnose namelijk.
  Meer dan oefenen kun je niet doen en hij zal een achterstand echt niet in een paar weken wegwerken want wegwerken komt bovenop de ontwikkeling die hij al moet maken om geen grotere achterstand op te lopen dus hou je eraan vast dat het wel iets is voor de lange termijn ne verwacht niet supersnel resultaat.
  En verder vier elke stap kan hij iets nieuws? Be happy dat is maar vast binnen en dan op naar de volgende stap
   
 4. junior1

  junior1 Bekend lid

  21 feb 2010
  649
  1
  18
  Dank jullie wel voor de reacties! Meer dan oefenen en spelen met hem kan ik inderdaad niet. We hebben 6 februari een afspraak bij de kinderarts dus dan zien we wel weer verder.
   
 5. Cooks

  Cooks Fanatiek lid

  9 mrt 2011
  1.312
  66
  48
  Overijssel!
  Die televisie is niet de oorzaak van de achterstand hoor.

  De kinderarts zal je dat ook vertellen neen ik aan, ik zou even gaan oriënteren of er een plek is waar hij begeleid kan worden met deze achterstand :)
   
 6. bababoe

  bababoe Fanatiek lid

  11 mrt 2011
  1.082
  217
  63
  Hoe is je afspraak bij de kinderarts gegaan? Ben je iets meer te weten gekomen?
   
 7. Caruli

  Caruli VIP lid

  15 nov 2007
  31.699
  91
  48
  Zorgverlener
  Noord - Brabant
  Ik herken het wel van mijn zoontje. Maar ontwikkelingsachterstand kan zoveel oorzaken hebben. Mijn zoontje is nu 8 en jaren onderzoek enz gehad.

  Hoe is de afspraak bij de kinderarts gegaan?
   

Deel Deze Pagina