Zwanger worden bij verhoogd prolactine

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Mlo, 28 nov 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Mlo

  Mlo Lid

  28 nov 2018
  19
  6
  3
  Dag allemaal,

  Omdat ik mij naar mijn gevoel in een rollercoaster bevindt besloten om de stap te nemen en mijn verhaal kort op te schrijven.

  In maart dit jaar ben ik, na mijn stopweek te hebben gehad, gestopt met de pil.

  Na 6 weken kreeg ik vervolgens 2 dagen een korte bloeding, 6 weken later nogmaals. Na 8 weken krijg ik voor het eerst een volledige menstruatie, van een week. Sindsdien is de menstruatie uitgebleven.

  In oktober ben ik naar de huisarts gegaan voor controle. Zij heeft 2 maal mijn bloed test. Hieruit bleek mijn prolactine waarde iets verhoogd (bloedtest 1: 0.68 bloedtest 2: 0.63. Normaalwaarde is tot 0.6). Hieropvolgend doorverwezen om pcos uit te sluiten. Ik heb 2maal een echo gehad. Volgens de gynaecoloog is er geen sprake van pcos, waar ik erg blij mee ben, zeker gezien we een grote kinderwens hebben. Ook de baarmoeder zag er goed uit, geen bijzonderheden.

  Maar, de prolactine zorgt wel voor een onregelmatige cyclus wat een eventuele zwangerschap in de toekomst bemoeilijkt. En dat terwijl we net wilden gaan beginnen met proberen onze droom waar te maken :(

  In het ZH zijn ook mijn bloedwaarden weer getest. Alle waarden zijn verder goed (oestrogeen, progesteron, TSH, FSH, schildklier). Alleen is mijn prolactine is verhoogd (waarde: 1145 (ziekenhuis meet bb met andere waarde dan bij de HA)).

  Ik heb weinig klachten door het verhoogde prolactine, behalve pijnlijke borsten.

  De gynaecoloog heeft mij doorverwezen naar de fertiliteitsarts, en gaf aan dat een verhoogd prolactine medicamenteus heel goed te behandelen is. Zij zag mijn angst en stelde mij gerust dat ik gewoon zwanger kan worden wanneer ik medicatie krijg. Ze kunnen de cyclus zo weer goed stabiel krijgen, aldus de gynaecoloog.

  Ik vroeg mij af of er vrouwen zijn die zich in mijn verhaal herkennen, en die succesverhalen hebben waardoor ik mijzelf hopelijk wat minder zorgen maakt. Ik ben er erg gestressed van en heb moeite mijn zorgen te relativeren.

  Wat zijn jullie ervaringen? Heeft er iemand een hart onder de riem?  Bedankt alvast, voor de moeite te reageren! X
   
 2. Fearfull

  Fearfull Bekend lid

  11 jan 2018
  973
  293
  63
  Vrouw
  Ok weet dat dit makkelijker gezegd is maar kalm down..

  Ik had in 2015 verhoogd prolactine. Dit was 860 (waarde) dus die max 6 snap ik eerlijk gezegd niet zo goed. Ik lekte vloeistof uit me borsten en had onregelmatige cyclussen. Te hoge prolactine kan duiden op een prolactinoom bij je hypofyse. Dit kunnen ze uitsluiten dmv van een scan bij de hersenen. Ik hoefde gelukkig niet onder de scan want na een maand was me prolactine verlaagd. Ik dronk een bepaalde thee ook erbij omdat het scheen de prolactine te verlagen. Teveel prolactine wijst erop dat je hormoonsbalans even niet gereguleerd is of althans in de war is. De hypofyse stuurt natuurlijk de hormonen aan.

  Wat ik sowieso niet snap is dat je naar een gynacoloog bent gestuurd die je ook naar een fertiliteitsarts stuurt. Je moet echt eerst naar de endocrinoloog die zijn veeeel gespecialiseerder in dergelijke zaken. Ik snap dat ze je uitgebleven menstruatie naar een gyn linken maar ik denk, zoals je ook al zei dat je baarmoeder enz en de rest goed was hier echt een endocrinoloog moet na laten kijken. Een waarde van 1145 valt eigenlijk zelfs mee als je je bedenkt dat de waardes naar duizenden kunnen schieten.

  En nog iets je bent in maart gestopt met de pil. Na 6 weken kreeg je een bloeding laten we zeggen begin mei? Daarna 6 weken later idem dus half juni? En 8 weken later denk medio augustus week bloedverlies. Misschien kan het nog ontpillen zijn? Sommige dames worden pa na een jaar weer ongesteld of zelfs meer. Sommige dames al meteen na een maand. Een vrouwen lichaam is een gek iets maar vooralsnog vraag je huisarts om een endocrinoloog verwijzing.

  Succes
   
  Mlo vindt dit leuk.
 3. Mlo

  Mlo Lid

  28 nov 2018
  19
  6
  3

  Dankjewel voor je reactie!
  Ik weet ook niet zo goed wat de waarde van het bloedonderzoek van de HA zegt (Die van .6), zeker omdat de waardes in het ziekenhuis heel anders zijn. Ik ga nu maar even uit van de ziekenhuiswaardes.

  De reden dat ze mij doorverwezen naar de gynaecoloog lag in het feit dat ze PCOS wilden uitsluiten. Ik kreeg hiervoor een echo en daarna een gesprek bij de gynaecoloog. Zij concludeerde toen dat hier geen sprake van was, en dat de baarmoeder ook geen afwijkingen liet zien.
  Zij verwees mij toen door naar de fertiliteitsarts, ik denk mogelijk vanwege de kinderwens?

  Ja, je hebt mijn cyclus inderdaad zo goed opgeschreven (lees nu dat het in mijn verhaal allicht wat onduidelijk was). Ik heb inderdaad ook nagevraagd of het niet te maken kon hebben met "ontpillen", maar de arts vond dat zeer onwaarschijnlijk, zeker vanwege de verhoogde prolactine waarde.

  Welke thee dronk jij?
   
 4. Fearfull

  Fearfull Bekend lid

  11 jan 2018
  973
  293
  63
  Vrouw
  Geen dank hoor @Mlo

  Ja dat kan, pcos kan je dmv van verstoord hormoonbalans krijgen. Dus verhoogd prolactine. T feit is alleen wel dat de huisarts je dan ook naar een endocrinoloog had moeten verwijzen. Die kan trouwens ook achterhalen of je pcos hebt hoor. Gelukkig heb je dit dus niet, je baarmoeder ziet er goed uit en je schildklier functioneert normaal. Dus gynaecologisch gezien is er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand.

  Dat je gyn je dus stuurt ivm jullie kinderwens naar een fertiliteitarts vind ik (sorry als ik mij wat hard uitdruk) echt totale onzin. Ik bedoel ja je prolactine zit even niet mee maar volgens de gyn is alles prima? Je bent nog niet lang van de pil af en wie zegt dat jullie niet vruchtbaar zijn? Dat is niet bewezen..

  Wat ik zou doen als ik in jou schoenen stond is terug naar de huisarts vragen en vragen om een verwijzing naar de endocrinoloog. Stel dat je gaat kan zo een specialist je medicatie geven waardoor je hormonen geleidelijk in balans raken (heb ik gehad) en als dit gebeurt is de kans heel groot dat je menstruatie zich weer aandient..

  De naam van de thee weet ik helaas niet meer maar ik kocht het bij de tuinen.
   
 5. Mlo

  Mlo Lid

  28 nov 2018
  19
  6
  3
  Dankje, ik ga dit zeker aankaarten! Fijn om zo advies te krijgen! Heb jij zelf last gehad van de medicatie?
   
 6. Fearfull

  Fearfull Bekend lid

  11 jan 2018
  973
  293
  63
  Vrouw
  Ja een beetje maar voelde me daarna stukken beter! Thee heet trouwens sint janskruid ;)
   

Deel Deze Pagina