Zwanger worden en darmziekte. Wie ook?

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Inkie27, 22 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Hallo meiden,

  Ik heb sinds 3 jaar colitis ulcerosa en we zijn in juli van dit jaar gestopt met de pil.
  Mijn specialist heeft gezegd dat ik net als iedere vrouw een gezond kindje op de wereld kan zetten.
  Op dit moment heb ik geen klachten en ook geen medicijnen die een probleem zouden geven voor een mogelijke zwangerschap.

  Ik ben benieuwd of er nog meer meiden zijn met colitis of de ziekte van crohn die bezig zijn zwanger te raken of misschien wel zwanger zijn en hoe het met ze gaat. Hebben jullie nog tips gekregen van specialisten/internisten... Ze zeggen dat een zwangerschap juist je darmen rustig houdt?!

  Ik kijk erg uit naar reacties.

  Liefs van Inkie
   
 2. Sucre

  Sucre Fanatiek lid

  1 feb 2008
  4.877
  0
  0
  Verpleegkundige
  Gelderland
  Hoi Inkie!

  Mijn beste vriendin heeft colitis ulcerosa. Ze heeft er behoorlijk veel last van. Toen ze met de pil stopte, ging ze echter wel door met de prednisolon. Na ongeveer een half jaar is ze zwanger geraakt. Ze kreeg al een vroege echo om alles te controleren en alles was goed. De kleine meid is alweer 2. Tijdens de zwangerschap ging het wel wat beter met haar darmen, maar de pijn en diarree waren niet helemaal verdwenen.

  Hopelijk krijgen jullie ook snel een gezonde baby.

  Liefs Sucre
   
 3. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Wat fijn om te horen Sucre!
  Ja, het maakt het toch wel extra spannend hoor, zo met je gezondheid.
  Een gezond kindje is toch waar iedereen op hoopt.
  En in mindere dagen kan ik weleens boos worden dat "moeder" zelf zo loopt te sukkelen.

  Maandag had ik helaas weer beetje bloed bij de ontlasting maar bij mij is het vaak stress. Dan denk ik o nee he.... ik wil niet nog meer medicijnen en ik stop niet met het proberen zwanger te raken hoor!

  Mijn specialist was heel positief over hoe het nu gaat, is alweer een maandje geleden dat ik daar ben geweest en hoef pas in oktober terug.

  Bedankt voor je reactie!
  x
   
 4. lieni44

  lieni44 Fanatiek lid

  13 mei 2008
  1.070
  0
  0
  juffie
  Regio amsterdam
  hi,

  ik heb zelf crohn
  2001 is het heel erg geweest 15 kilo kwijt en voelde me beroerd. nou een jaar prednison en klysma's ben ik op de been en heb er bijna geen last van. slikt ewel nog asacol als onderhoudsdosis. ben in 2006 gelijk de eerste maand zwanger geraakt en heb een zoontje gekregen . tot nu helemaal gezond. hij was ook niet te klein waar ze wel bang voor waren. daarna een half jaar borstvoeding gegeven. heb me al die tijd geweldig gevoeld en zat gewoon verstop. (niet dat dat geweldig is ) daarna ging het minder, veel bloed verlies bij de ontlasting en een week plat gelegen van de pijn. na een onderzoek bleek het einde van de darmonstoken te zijn. sinds afgelopen vrijdag zit ik aan de prednisolon en asacol weer. ( Asacol was ik mee gestopt omdat het in de Borstvoeding zou komen). ben nu 4 maanden geleden gestopt met de pil en het wil niet zo vlotten als toen. volgens de arts mag ik met prednisolon gewoon zwanger raken. de bijsluiter is daar wat sceptisch over.
  ik hoop dat het deze maand raak is.
   
 5. Sam86

  Sam86 Fanatiek lid

  16 aug 2007
  1.586
  61
  48
  Vrouw
  Mama
  Amersfoort
  Hoi hoi,

  Mijn vriend heeft Crohn... Vorig jaar 70cm darm verloren en binnenkort moet hij weer geopereerd worden. Ik heb hem al meerdere keren tussen mijn vingers zien wegglippen. (dit omdat medicatie bij hem niet aanslaat en hij allergisch is voor ontstekingsremmers)

  We willen al meer dan 1 jaar zwanger worden zonder succes, maar zijn ook bang dat onze kinderen Crohn krijgen of erger... dat ik er alleen voor kom te staan.

  Ik heb geen ervaring met vrouwen en Crohn of colitis ulcerosa, maar wil jullie wel heeeeeel veel succes wensen en ik hoop dat jullie darmen rustig blijven!

  Liefs,

  Sam
   
 6. conny75

  conny75 Fanatiek lid

  18 jan 2007
  1.881
  0
  0
  tilburg
  Hier nog een crohn patient. Mijn man en ik hebben allebei crohn, we hebben elkaar leren kennen via de vereniging.
  Toen wij dik 4 jaar geleden met kinderen wouden beginnen hebben ze allerlei onderzoeken gedaan. Ik heb een eindstandige ileostoma na verwijdering van dikke darm, endeldarm en anus. Mijn man is de helft van zijn dikke darm kwijt en een groot gedeelte van zijn dunne darm (hij heeft geen stoma meer).
  Via artsen in amerika en prof. hier in nederland zijn er eerst allerlei onderzoeken gedaan naar de erfelijkheid. Wij wouden namelijk weten hoe groot die kans is omdat wij het allebei hebben. Er zijn verschillende uitslagen uit gekomen, de meeste zeiden 10% en 1 arts zei 35% kans dat onze kinderen het zullen krijgen.
  Bij mij zit het wel in de familie maar bij mijn man niet. Wij vonden dit zo laag dat wij wel besloten hebben om voor kinderen te gaan. Bij onze zoon was het gelijk de eerste maand raak maar bij deze is het helaas ivf geworden. Ik heb 8 maanden na de bevalling (keizersnede) van ons zoontje een darmperforatie gekregen waardoor ik nog meer verklevingen heb gekregen vandaar de ivf.

  Heel veel succes met zwanger worden en ik zag dat je het topic over cu en crohn al gevonden heb.

  knuffel
  conny
   
 7. Sammie88

  Sammie88 VIP lid

  12 jun 2008
  11.286
  0
  36
  Emmen
  @ Inkie,

  Mijn moeder heeft beide ziektes en heeft 3 gezonde kinderen gekregen (mijn zussen en ik).
  Ook geen problemen gehad met de zwangerschap.

  Liefs
   
 8. Annemarie21

  Annemarie21 Actief lid

  27 jun 2008
  395
  0
  0
  Verzorgende
  Winkel
  Hallo allemaal! ik zal me even voorstellen mijn naam is Annemarie ik ben inmiddels ruim 4 maanden bezig met zwanger worden ook ik heb het erg aan mijn darmen mijn vader heeft de ziekte van ulcerosa en ik heb een vlaag er van mee gekregen en van Chrone :S helaas heb ik net weer een flinke week met laxeermiddelen erop zitten ik ben op dit moment erg misselijk :S niet s'ochtend maar s'avonds ik vind het moeilijk om te zeggen ben zwanger want kunnen me darmen zijn
   
 9. conny75

  conny75 Fanatiek lid

  18 jan 2007
  1.881
  0
  0
  tilburg
  sammie, welke twee ziektes bedoel je? Colitus ulsarosa en crohn? Dat kan namelijk niet, het is namelijk een zelfde ziekte alleen de CU beperkt zich tot de dikke darm en de ontstekkingen blijven opervlakkig. Bij crohn kan het van de mond tot de kont en gaan de ontstekkingen de diepte in.
   
 10. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Hoi Lieni 44,

  Tjonge, veel medicatie dus .. bah!
  Ik had tijdens een opvlamming entocort-clysma's. TROEP! Deze zijn beter om niet tijdens zwangerschap te gebruiken. Daarnaast heb ik 6 mesalazine pillen per dag. Goed te doen. 2 stuks op je tong, glas water.. weg.
  Hopelijk gaat het zwanger worden vlot, ik ben nu redelijk stabiel.. geen clysma's.

  Bedankt voor je berichtje!


  Liefs Inkie
   
 11. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Hoi Sam,

  Dat is echt heel erg voor je vriend!
  Een geruststelling wat betreft je angst dat je eventuele kindjes ook crohn zouden krijgen; het is niet erfelijk in de eerste graad.
  Voorbeeld; 2 nichtjes van mij hebben het maar m'n ouders niet.
  Ik wens jou en je vriend heel veel sterkte en duim voor jullie dat je
  én snel zwanger raakt én dat hij "beter" wordt.

  Liefs Inkie
   
 12. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  En ik maar klagen als ik soms wat bloedverlies heb bij de ontlasting.
  Heel vervelend voor jullie zeg. En wat een behandelingen en operaties! Dan mag ik echt van geluk spreken met m'n milde vorm!

  Bedankt voor je reactie Conny.
  Ja, ik heb het wel gevonden, het topic maar weet nu al niet goed meer hoe ik er aan kwam, ben nogal nieuw hier.. zoeken maar weer dus!
  :)

  Veel liefs van Inkie
   
 13. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Kijk! Dat geeft de burger moed!
  Wel erg vervelend voor je moeder Sammie!
  Maar zo zie je maar... 3 gezonde kindjes .. het wil allemaal niks zeggen.
  Bedankt Sammie voor je reactie.

  Liefs Inkie
   
 14. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Hoi Annemarie,

  Ja inderdaad.. kunnen je darmen zijn .. wanneer is je NOD?
   
 15. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Klopt Conny maar... het is wel mogelijk om een crohnse colitus ulcerosa te hebben. Het is soms moeilijk iemand in het hokje CU of Crohn te plaatsen. Puur afhankelijk van de ligging van de ontstekingen.
   
 16. conny75

  conny75 Fanatiek lid

  18 jan 2007
  1.881
  0
  0
  tilburg
  klopt helemaal alleen is er een groot verschil tussen de ontstekkingen. Bijvoorbeeld met crohn gaan de ontstekkingen de diepte in wat voor fistels kan zorgen. Dat gebeurd bij cu niet omdat de ontstekkingen opervlakkig blijven. Bij mij hebben ze ook altijd gezegd dat ik een crohnse colitus heb omdat de ontstekkingen zich beperkte tot de dikke darm. Toen die er eenmaal uit was kreeg ik het in mijn maag en laatste stukje van mijn dunne darm :(
  Maar nu ben ik gelukkig 4,5 jaar medicijn vrij (op mijn b12 spuiten na dan) en ben ik nu inverwachting van ons tweede wondertje :)

  Om het topic terug te vinden kun je aan de begin pagina van dit forum, rechts boven in de hoek twee linken vinden. De een is met berichten weergeven sinds laatste bezoek en de ander is een link met de topics waar jij op gereageerd heb. Zo kun je altijd terug vinden wat je geschreven heb en de reakties er op.

  knuffel
  conny
   
 17. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Bedankt Conny!
  En hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap.
  Ik hoop dat ik je binnenkort ook kan melden dat ik in verwachting ben! :D
  Ik zit in ronde 2 dus moet realistisch blijven maar ... ben echt aan het dromen hoor ;)

  Knuffel terug
   
 18. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.036
  68
  48
  Vrouw
  Hey meiden,

  allereerst wil ik jullie heel veel sterkte en succes wensen want Crohn of CU is absoluut niet niks!
  Verder wil ik eigenlijk zeggen dat mijn moeder ook Crohn heeft maar toch 3 kinderen gebaard heeft :) (mij en mn broers)
  Het kan dus wel gewoon! Het is alleen gewoon even precies nakijken hoe en wat met de medicijnen, want sommige medicijnen zijn absoluut niet goed tijdens een zwangerschap. Dus laat het altijd je arts weten als je bezig bent voor een kindje :)
  Ik hoop dat jullie allemaal snel zwanger zijn en dat jullie je tijdens de zwangerschap lekker kunnen concentreren op het zwanger zijn ipv pijn en dergelijke. :)
   
 19. Gabbel

  Gabbel VIP lid

  21 apr 2008
  6.548
  0
  36
  Gelderland
  ik heb ook de ziekte van crohn nu al zo'n 7 a 8 jaar!
  me mdl arts zag bij mij geen beperkingen om zwanger te worden!
  ik slik nu ook al bijna een jaar geen medicijnen meer omdat ik het niet wil tijdens een zwangerschap, maar ik ben nog steeds niet zwanger :(
   
 20. Inkie27

  Inkie27 Fanatiek lid

  14 aug 2008
  2.101
  0
  36
  Bedankt Kristel, leuk dat je gereageert hebt!

  Liefs van Inkie
   

Deel Deze Pagina