Zwangerschapsdiabetes? Advies gezocht aanpassen leefstijl

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Saartjee, 31 jan 2023.

 1. Saartjee

  Saartjee Actief lid

  8 jun 2019
  386
  252
  63
  Vrouw
  Dag dames.
  Ik zou graag advies willen van de meiden die hier zwangersdiabetes hebben (gehad). Wat moest jij in je leefstijl veranderen?
  Ik heb pcos (grotere kans op diabetes type 2) en nu met 24 weken ogtt toch een waarde van 7.9 gehaald (2u na inname suikerdrankje)
  Door de gynaecoloog ben ik teruggebeld dat de waarde maximaal 7.8 mag zijn, en omdat de mijne dubieus is doen ze er niks mee?
  Welke adviezen kregen jullie mbt voeding en dergelijke? Meette je ook thuis je glucose en hoevaak en wanneer deed je dat?

  Ik wil natuurlijk nu zelf mijn zwangerschapsdiabetes op peil houden maar heb geen flauw idee hoe
  Alvast bedankt!
   
  Suzi98 vindt dit leuk.
 2. Suzi98

  Suzi98 Fanatiek lid

  30 mei 2022
  3.046
  2.874
  113
  Vrouw
  Noord-Brabant
  Hi meis,

  Bij m’n vorige zwangerschap had ik zwschapdiabetes. Een waarde van 8,0 of 8.1 geloof ik na inname drankje. Nu (nog) niet, hopelijk blijf ik de dans ontspringen maar vrees ervoor…

  In ieder geval, raar dat ze er niks mee doen, er is niet voor niks een grens lijkt mij?
  Het beleid is normaal gesproken met zulke net verhoogde waardes je koolhydraten beperken. Hier kan je megaveel over vinden op internet, er staan ook veel lekkere koolhydraatbeperkte recepten op. Goed van je dat je het wel wilt aanpakken want ondanks nauwelijks verhoogd kan je kindje er wel last van krijgen na de bevalling.
  Mijn tip is om zelf 2x pw een dagcurve te prikken (die waardes tijdens zwangerschap zijn ook op google te vinden) en inderdaad letten op de koolhydraten. Je mag me altijd een pbtje sturen als je meer info wilt :)
   
 3. Dubbelgeluk

  Dubbelgeluk VIP lid

  18 mei 2013
  9.150
  7.879
  113
  Ik had zwangerschapssuiker tijdens mijn 2e zwangerschap en ik heb dat met een gezonde levensstijl kunnen redden, ik hoefde daardoor geen insuline te spuiten.
  - ochtend 2 boterhammen/ crackers met mager beleg (al deed ik soms een boterham met hagelslag, omdat ik zag dat dat goed bleef gaan)
  - tussendoor een stuk fruit
  - lunch 2 boterhammen/ crackers met mager beleg
  - tussendoor bijvoorbeeld yoghurt
  - avondeten is aardappelen/ groente en een stukje vlees het makkelijkst.

  Bij pasta en pizza steeg mijn suikerwaarde behoorlijk, dus dat heb ik tijdens mijn zwangerschappen vermeden. Of veel saus en weinig pasta.

  Je zou 2x per week een dagcurve kunnen bijhouden. Dan weet je of het goed gaat. Succes!
   
 4. evaleana

  evaleana Fanatiek lid

  2 nov 2021
  2.062
  2.615
  113
  Hier deed de gyn na mijn ogtt die op het randje was (maar wel nog eronder, niet net erboven) nog graag een dagcurve (hij was sowieso niet zo’n fan van die ogtt). Daarbij zat ik gewoon prima. Qua leefstijladviezen was er een consult mogelijk met een diëtist, misschien kun jij dat ook vragen?
   
 5. Kimberley92

  Kimberley92 Fanatiek lid

  27 jan 2017
  2.420
  2.715
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Hier wel 2x zwangerschapsdiabetes.
  Bij de eerste ontdekt bj 24 weken met de ogtt met een waarde van 11 na het drankje.
  Ook direct aan de insuline gegaan.
  En nu had ik voor de 16 weken al hoge waardes ondanks dat ik amper wat kon eten door de HG en zat ik met 16 weken aan de insuline.
  Ze twijfelen dan ook aan de diagnose zwangerschapsdiabetes en wordt na de zwangerschap verder naar gekeken, ook ivm andere autoimmuunziekte die ik heb.

  Qua leefstijl adviezen vind ik het lastig want nu met bijna 35 weken kan ik door de HG nog steeds niet alles eten.
  Wat ik wel volledig doe ik koolhydraatarm arm drinken en voor mij echt bijna niet meer snoepen, heel soms toch een zuurtje want ik vind het gewoon heerlijk om ergens op te knagen, maar ijsblokjes vind ik ook lekker :roflmao:

  Verder eet ik gewoon ontbijt met 2 boterhammen of soms muesli.
  Het is ook niet goed als je al je koolhydraten gaat schrappen wat sommige mensen doen.
  Koolhydraten heb je gewoon nodig om te kunnen functioneren en om de baby te laten groeien.
  En de dietist, diabetesverpleegkundige en internist vind het hier prima zo.

  Maar ik spuit ondertussen wel aardig wat insuline :confused:
   
 6. 2jongensmama

  2jongensmama Fanatiek lid

  17 jan 2020
  3.621
  3.352
  113
  Hier mag je 2 uur na OGTT nog tot 8.4, pas vanaf 8.5 heb je zwangerschapsdiabetes. Bij ons ziekenhuis zou je OGTT dus gewoon perfect zijn.

  Misschien vragen of je nog een dagcurve mag prikken? Dan weet je of je echt wat moet aanpassen of dat je al gewoon goed zit. (de OGTT is niet echt realistisch tov wat je eet).
   
 7. skattie84

  skattie84 Actief lid

  25 mrt 2011
  301
  2
  18
  Z-H

  Hi Saartjee!
  Ik haak even aan. Was namelijk zelf op zoek naar info en andere vrouwen met hetzelfde 'probleem' als ik. Ik ben nu 28 weken zwanger en ik had met 24 weken ook na het suikerdrankje een waarde van 7.9. (ik was met 24 weken namelijk al 16 kilo aangekomen terwijl ik me de eerste 3-4 maanden heb leeggekotst en ook helemaal niet overdreven veel of slecht at). Ik moest toen in de 1e lijn dagcurven prikken. 4x per dag, 2 wekenlang. Ondertussen ook met een diëtiste consult gehad en tips wat te eten. Voornamelijk volkoren producten. Zeker niet TE koolhydraatarm eten, want je hebt het ook gewoon nodig qua voedingsstoffen voor de baby en jezelf. De eerste 2 weken gingen best aardig als ik op mn dieet lette. Helaas bleef wel de nuchtere waarde wat verhoogd. Dit was reden voor mijn VK om me door te sturen naar de 2e lijn. Intussen een klinisch diëtiste gesproken, een diabetes verpleegkundige en ik wacht nog op een afspraak met de internist. Moest doorgaan met prikken (wel een andere methode aanhouden). Helaas lijken mijn waardes op te lopen, dingen die ik vorige week nog kon eten en een mooie waarde hield, lukt nu niet meer. Veel gaat er flink overheen, echt balen. Ook nuchter blijf ik nog te hoog (hier kan je dus echt niks aan doen, is allemaal hormonaal). Ik moet iedere 3 dagen mijn geprikte curven mailen naar de diëtiste. N.a.v. daarvan gaat ze in conclaaf met de internist en diabetes vpk en zullen ze gaan besluiten of ik insuline moet gaan spuiten en dus in de 2e lijn moet blijven. Zo ja, dan wordt ons kindje met 38 weken gehaald (inleiding). Benieuwd hoe het nu met jou gaat. Apart wel hoor dat je niet bent doorgestuurd. Ik heb zelf gewerkt als assistente van een verloskundigenpraktijk (een andere dan waar ik zelf zit) en daar was ook de regel: 7.8 of hoger is verwijzing naar diëtiste en dagcurven prikken. Boven de 10 moest ik dames altijd direct verwijzen naar de 2e lijn.
   
 8. Saartjee

  Saartjee Actief lid

  8 jun 2019
  386
  252
  63
  Vrouw
  Hi bedankt voor je reactie. Ondertussen ben ik bij een andere ziekenhuis in behandeling die mijn waarde wel behandeld. Ik heb daar gelijk een gesprek gehad met een diëtiste en een internist. Inderdaad met volkoren ging het goed de eerste 3 weken. Vanaf vorig week eet ik zowat koolhydraatarm en prik ik te hoog. Ik prikte ineens met 70gr aardappelen al te hoog. Volgende week krijg ik een insuline prikinstructie. Heb inderdaad begrepen dat het zeker niet de bedoeling is om minder koolhydraten te eten om goede waardes te krijgen.
  Naarmate je verdergaat in de zwangerschap kan het erger worden daar kan je helaas zelf niks aan doen. Gewicht heeft er zeker niks mee te maken. Ik ben zelf 29w nu en ben 6kilo aangekomen in totaal. Ik ben altijd bewust met mijn voeding bezig ivm mijn pcos dus zelfs met weinig aankomen in een zwangerschap kan je diabetes helaas niet vermijden
   
 9. Elsa86

  Elsa86 VIP lid

  30 jun 2014
  6.211
  3.268
  113
  Ik ben met 24 weken geprikt, toen hoefde ik niet de ogtt test, maar nuchter prikken, dan ontbijten en 2 uur later weer prikken. Waardes waren goed.

  Bij de groeiecho met 29+3 bleek de kleine best wel voor te liggen, dus wilden ze graag dat ik nog een keer ging bloedprikken. Ik heb toen zelf aangegeven dat ik graag de ogtt test wilde.
  Vorige week dinsdag bloed geprikt, nuchtere waarde was goed, maar de waarde van 2 uur na het drankje was 10.2

  Afgelopen donderdag weer een groeiecho gehad en gesprek met de gynaecoloog. Buikje loopt erg voor. Gynaecoloog heeft een verwijzing naar de diëtiste gestuurd. Die heeft mij gisteren gebeld. Ik mocht gewoon koolhydraten blijven eten, maar wel beter verdeeld over de dag.

  Maandag 13 maart moet ik weer bloedprikken, net zoals met 24 weken. 16 maart krijg ik dan weer een echo en heb ik weer een gesprek met de gynaecoloog.
   

Deel Deze Pagina