Zwangerschapsuitkering in het onderwijs

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door LauraB, 4 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. LauraB

  LauraB Nieuw lid

  4 okt 2014
  1
  0
  0
  NULL
  NULL
  Hallo,

  Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en werk veelal op vervangersbasis. Mijn huidige situatie is dat ik momenteel een part-time contract heb van 20 augustus tot 31 december (0,64) en de andere dagen werk op vervangersbasis. Afgelopen jaar, waarover een zwangerschapsuitkering wordt berekend, heb ik voor drie verschillende werkgevers/onderwijsinstellingen gewerkt en heb ik in de vakantieperiodes WW uitkering van het UWV ontvangen.

  Ik ben voornemens om tot en met 19 december te werken, dus vanaf 20 december gaat mijn zwangerschapsverlof in.

  Kunnen jullie bevestigen dat mijn zw uitkering wordt berekend over al het werkverleden afgelopen jaar en niet alleen over het contract dat het langst duurt?

  Ik vind het een behoorlijk lastige kwestie en heb nog niet de juiste antwoorden kunnen vinden.

  Alvast bedankt.

  Laura
   
 2. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste Laura,

  Je hebt verschillende werkgevers en wilt weten hoe de hoogte van jouw zwangerschapsuitkering berekend wordt.

  Vanuit alle werkgevers waar je in dienst bent, kun je een zwangerschapsuitkering aanvragen. De nawerking voor het recht op zwangerschapsuitkering is tien weken. Valt je uitgerekende datum binnen tien weken na einde van een contract? Dan kun je ook vanuit die werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. De aanvraag doet de werkgever voor je.

  Heb je op het moment dat je verlof start ook nog een WW-uitkering? Dan kun je ook van daaruit een zwangerschapsuitkering aanvragen. Hiervoor kun je twee weken voor je verlof moet starten bellen met UWV telefoon op 0900-9294.

  Omdat je verschillende werkgevers hebt, zullen er verschillende rechten zwangerschapsuitkering naast elkaar gaan lopen. Deze worden in één wekelijkse betaling op je rekening gestort. De hoogte van je uitkering wordt echter per werkgever berekend. De hoogte van je zwangerschapsuitkering is een gemiddelde van je salaris bij je werkgever. Normaal gesproken neemt UWV daarvoor de periode van een jaar. De laatste maand of vier weken (ligt er aan of je werkgever per maand of per week/vier weken betaalt) voor start van je verlof telt daarbij niet mee. Ben je korter dan een jaar in dienst bij je werkgever? Dan berekent UWV het gemiddelde over de periode die je wel in dienst was.

  Actuele informatie over de berekening van je zwangerschapsuitkering vind je hier.

  Met vriendelijke groet,

  Ellen
  UWV Webcare Team
  www.uwv.nl/webcare
   

Deel Deze Pagina