zwangerschapsuitkering

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door buikje123, 10 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. buikje123

  buikje123 Fanatiek lid

  17 jun 2010
  1.213
  1
  0
  #1 buikje123, 10 mrt 2011
  Laatst bewerkt: 10 mrt 2011
  Beste UWV team,

  Mijn werkgever wist al vroeg dat ik zwanger was en nu ga ik morgen het een en ander regelen wat betreft zwangerschapsuitkering en verlof(ik wil namelijk over 2 weken met verlof omdat t werk best zwaar wordt). Ik ben nu 30 weken zwanger, ik weet dat je pas met 34 weken een uitkering kan krijgen dus ik zit twee weken zonder geld, dat is geen probleem eigenlijk. Ik werk met een oproepcontract dus ik krijg geen geld in die twee weken, kan ook geen vakantie opnemen ofzo, ik krijg toch niks. Is het nou zo dat mijn werkgever die papieren enzo moet aanvragen en mij door gaat betalen of moet ik dat zelf rechtstreeks met het UWV regelen omdat ik een oproepcontract heb en twee weken voordat ik officeel met verlof ga ook al thuis zit en niet op me werk ben. Ik wil dus morgen even bij mijn baas mn zwangerschapsverklaring af gaan geven en vragen hoe of wat maar ik vind het fijn om al een beetje te weten waar ik over praat straks:).

  Ik neem aan dat ik niet te laat ben met aanvragen, heb nog 10 weken voor bevaldatum? Ik lees op internet uiterlijk 3 weken voordat je verlof ingaat aanvragen.

  Ook zou ik nog graag willen weten of ze naar de laatste maand kijken die ik daar heb gewerkt(qua uitkering) en of ze die twee weken onbetaald verlof(vanwegen oproepcontract) mee berekenen,of dat ze kijken naar het laatste maandsalaris. Ik las dat ze kijken naar de laatste maand voor verlof, maar dan heb ik dus twee weken in die maand niet uitbetaald gekregen omdat ik eerder ga(8 weken van te voren). Of kijken ze gewoon naar de laatste maand die ik helemaal heb gewerkt? Ik hoop dat u nog snapt wat ik bedoel.

  Ik hoor graag van jullie.
   
 2. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste buikje123,
  Je wilt graag hoe het geregeld moet worden met je aanvraag voor de WAZO. Je werkgever dient de aanvraag voor je in. Je kunt in overleg met de werkgever bepalen of de betaling via je werk gaat. Het is ook mogelijk de uitkering aan jou uit te laten betalen. Op het aanvraagformulier kan de betaalrichting aangegeven worden.


  Het UWV bepaalt de hoogte van de uitkering aan de hand van het inkomen dat je een maand of vier weken voorafgaand aan je verlof hebt verdiend. Is er in deze periode sprake van ziekte of verlof waardoor de uitkering lager uit zou vallen? Dan neemt het UWV je inkomen in de periode voorafgaand aan de ziekte of verlof periode.


  In jouw situatie zal er dus gekeken worden naar de laatste volledige loonperiode voor je het onbetaald verlof opneemt.
  Actuele informatie over de hoogte van de WAZO vind je hier.


  Ik wens je alvast een fijn verlof.


  Met vriendelijke groet,


  Ella
  UWV Webcare Team


  www.uwv.nl/webcare
   

Deel Deze Pagina