Anticonceptie bij Borstkanker in de familie

Discussie in 'Anticonceptie' gestart door PollyBaby86, 4 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. PollyBaby86

    PollyBaby86 Bekend lid

    15 jul 2013
    510
    37
    28
    Hoi Meiden,

    Bij ons in de familie komt borstkanker voor (moeder, oma & tante). Het is voor mij een bewuste keuze om me niet op het gen te laten testen, maar ben me verder ook bewust van de risico's. Daarom controleer ik mezelf regelmatig en laat ik me ook regelmatig controleren.

    De vorm die in mijn familie voorkomt is hormoongevoelig en daarom wordt eigenlijk afgeraden om bijv. aan de pil te zijn. Het beste is een anticonceptie zonder hormoon (koperspiraal) of eentje lokaal hormoon (mirena). Of natuurlijk 'gewoon' condoom, maar dat vind ik zelf niet ideaal.

    Zijn er hier meiden die in hetzelfde schuitje zitten? en zo ja, waar hebben jullie voor gekozen en waarom? en hoe bevalt het ?
     
  2. Beckje

    Beckje VIP lid

    12 jul 2010
    8.652
    4
    36
    niet in hetzelfde schuitje, maar mag/wil om andere redenen geen hormonen. heb gekozen voor een spiraal (mirena), ervaringen waren goed. wel wat bloed in het begin zo af en toe en plaatsen was niet eens pijnlijk te noemen, eerder vervelend. Manlief vind hem soms wat prikken, dus ik laat nog wat de boel bijknippen, maar verder erg tevreden over tot nu toe.
    goed dat je sowieso blijft controleren. zelfs al heb je het gen niet, je kan het alsnog krijgen natuurlijk.
     
  3. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.828
    164
    63
    Niet in hetzelfde schuitje, maar wel ervaring met zowel mirena als koperspiraal.

    Mirena had ik erg veel klachten van, hoofdpijn, buikpijn en lage rugpijn, libido ver onder vriespunt etc. Na 8 mnd laten verwijderen en na de geboorte van de tweede een koperspiraal laten plaatsen omdat ik geen hormonale anticonceptie meer wilde.

    Koperspiraal nooit klachten van gehad, en alleen maar laten verwijderen ivm wens voor een derde.
     
  4. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    Wel in hetzelfde schuitje.
    Ik moet wel hormonen gebruiken bij het zwanger worden dus tja. Ook nooit echt een advies gehad om het niet te gebruiken. Wetenschappelijke studies hebben geen duidelijke relatie uitgewezen.

    Ik heb advies om vanaf mijn 30ste elke 2 jaar een mammografie te laten maken. Advies komt van het AVL. Ik haal briefje op bij de huisarts. En laat hem hier in het plaatselijke ziekenhuis maken. Ze kijken hem altijd direct na. Want anders doen ze aanvullend een echo. De huisarts geeft de uitslag door.
    Mijn advies is dan ook aan jou om dit misschien ook te laten doen zodat je er eventueel op tijd bij bent.

    Mijn moeder heeft al ruim 20 jaar een hormoongevoelige vorm van kanker. Momenteel vecht ze tegen tumor nummer 5. Met laatste mogelijke vorm van hormoontherapie bezig. Enige optie hierna is chemo.
    Mijn oma en tante hebben een goedaardige vorm gehad. Aan moeders kant komt veel kanker voor
     
  5. PollyBaby86

    PollyBaby86 Bekend lid

    15 jul 2013
    510
    37
    28
    Elke jaar word ik gecontroleerd, dus dat zit goed.

    Wel apart hoe verschillend deadviezen zijn...

     
  6. BabyFG

    BabyFG VIP lid

    20 feb 2012
    9.071
    1.916
    113
    omgeving Rotterdam
    bij mij is het vermoeden dat er een erfelijke variant van borstkanker rondgaat aan mijn vaders kant van de familie.
    bewust niet verder laten onderzoeken overigens, ik zou namelijk niet preventief m'n borsten af laten zetten ofzo...

    kreeg toen ook het advies om in elk geval niet meer de pil te slikken, en als goed alternatief werd de mirena geadviseerd (of de koperspiraal, maar dat wilde ik dan weer niet).
    deze bevat wel hormonen, maar veel minder en dit wordt vooral lokaal afgegeven waardoor er ook nog minder hormonen in je bloed terecht komt.
    dat is de theorie dan tenminste ;)

    voor mijn zwangerschap beviel de mirena in principe goed, daarna absoluut niet.

    nu door andere omstandigheden toch weer aan de pil, de microgynon 30....tja...t afwegen van 2 kwaden was t eigenlijk....
    voel me er verder voor nu prima bij, en een langetermijnoplossing kan wellicht nog anders worden...

    maar goed ik denk maar zo...je kan het sowieso krijgen, wel of geen erfelijke variant...garanties heb je niet. dat maakt t lastig natuurlijk...
    win vooral advies in bij je huisarts, die kan hierin goed met je meedenken natuurlijk.
     
  7. Jippie

    Jippie VIP lid

    3 feb 2007
    11.784
    775
    113
    BabyFG Hou je er rekening mee dat de kans op borst-en eierstokkanker enorm verhoogd is als je wel drager van het BRCA-gen bent of als er een andere erfelijke variant in je familie voorkomt?! Dan heb je het soms over een kans van 80% op borstkanker en 40% op eierstokkanker, dat is niet niks!

    Je wuift het heel gemakkelijk weg, zo van: Iedereen kan het krijgen en je hebt geen garantie. Bij sommige genmutaties heb je wel bijna de garantie dat je het krijgt. En believe me, in die hel wil je niet belanden!

    Ik kreeg op mijn 31e borstkanker, terwijl niemand in de familie het heeft. Ik ben geen drager van het BRCA-gen. Ik ben inmiddels ruim zeven jaar verder, maar de ziekte is in de tussentijd drie keer lokaal terug gekomen. Ik heb elke mogelijke operatie en behandeling ondergaan, sommige zelfs meerdere keren. De kans op een tweede kindje is ons per direct afgenomen. En ik weet helaas nog niet of ik onze dochter ga zien opgroeien... :( Uitzaaiingen kunnen ook jaren later nog ontstaan, dus ik moet met de angst zien te leven, plus alle blijvende gevolgen van de ziekte en de behandelingen.

    Jij hebt een erfelijke variant in de familie, je wilt geen onderzoek en controle, je wilt geen preventieve operaties en je gaat tegen het advies in om hormoonmedicatie, zoals de pil, te laten staan. Ik hoop dat je je ervan bewust bent, dat je een heel groot risico neemt. Borstkanker is niet het roze feest, dat Pink Ribbon iedereen voorschotelt. Het is een ziekte waar heel veel vrouwen aan sterven, vooral ook jonge vrouwen, waarbij de ziekte des te agressiever is. Stel dat je de ziekte wel krijgt en je blijkt ongeneeslijk ziek te zijn, dan zou het heel erg zijn als je het had kunnen voorkomen en als je denkt: Had ik nou maar... Denk er alsjeblieft goed over na en wuif het niet weg met: Het overkomt mij toch niet! Nee, dat dacht ik ook! En het komt niet eens in mijn familie voor.
     

Deel Deze Pagina