Tips voor moeders met een "huilbaby"

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Pascale75, 15 mei 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pascale75

    Pascale75 Actief lid

    15 jun 2009
    330
    0
    0
    Vanaf augustus 2010 fulltime mama
    Flevoland
    - Overdag (bijna) niet willen slapen en 's nachts uren achter elkaar?
    - Alleen te troosten door de baby op te pakken en op de arm te houden?
    - Zodra de billetjes het bedje raken begint het huilen weer direct?
    - Huilt meerdere uren op een dag?
    - Je hebt het idee dat jouw baby bijna geen slaapjes overdag nodig heeft?
    - Zoveel huilen op een dag dat je met niets anders meer bezig bent dan troosten en rond te lopen met de baby?
    - Geen idee wanneer je je met het huishouden bezig kan houden omdat je hele leven in het teken staat van je huilende baby?
    - Je voelt je onderhand wanhopig, weet niet meer waar je het zoeken moet en huilt het liefst een potje met de baby mee?

    Lees dan verder....

    Ons zoontje "Jake" is nu 3 maanden en 1 dag. De eerste 7 weken gingen geweldig. Hij sliep veel, huilde weinig. We konden hem in de box leggen, mee gaan wandelen, op visite gaan bij opa en oma, alles ging naar wens.
    En ineens veranderde dat; Jake ging steeds vaker en langer huilen. Alle bovenstaande punten waren bij ons van toepassing. Na 2 weken wist ik niet meer waar ik het zoeken moest. De hele dag was ik bezig met troosten, oppakken, wiegen etc. De nachten daarentegen gingen perfect. Jake sliep rustig 8 à 9 uur per nacht door. Maar dat is toch niet normaal voor een baby van nog geen 2 maanden?
    Alleen in de wandelwagen en in de auto werd hij stil. Maar je kunt moeilijk de hele dag gaan wandelen of met hem in de auto gaan zitten.
    We hebben zelfs zo'n dure automatische schommelstoel voor hem aangeschaft omdat hij in het autostoeltje wel stil werd als je hem wiegde. Nou, 5 minuten in de schommelstoel en het was weer huilen. Ik ging bijna uitkijken naar de avonden want dan ging hij wel slapen.
    Ook ging ik me echt zorgen maken, had hij pijn? Was hij ziek? Speentjes geprobeerd (had hij sabbel behoefte?), venkelthee gedronken (darmkrampjes?), maar het hielp allemaal niets.
    Avonden zat ik op internet te lezen totdat ik een artikel las van Ria Blom: Regelmaat en inbakeren. In dit kleine stukje herkende ik veel. Inbakeren, misschien was dat iets voor Jake. Omdat we dit niet zomaar wilde doen zijn we de volgende dag naar het inloopspreekuur van het CB gegaan om te overleggen. De verpleegkundige gaf ons een boek mee. En het toeval wilde dat dit het volledige boek was van Ria Blom "Regelmaat en inbakeren".
    Na zo'n 50 bladzijdes gelezen te hebben wist ik genoeg. Het was net of ik ons eigen verhaal las. Ook stonden er veel stukjes in beschreven door ouders en bijna alles was herkenbaar voor ons. Ria Blom durft zelfs te beweren dat er nagenoeg geen huilbaby's bestaan. Dat dit veelal baby's zijn die oververmoeid zijn! Ik wist genoeg, ik wilde zo'n inbakerdoek! Ria Blom doet het nog op de ouderwetse manier met flanellen lakens en sluitspelden maar ik had inmiddels de Pacco inbakerdoek gevonden. Aangeraden door het CB en ontwikkeld door een dame die haar dank uitspreekt naar Ria Blom.
    Ik ben de auto ingestapt en ben zo'n doek gaan halen. Het was inmiddels half 10 's avonds en Jake huilde nog steeds. Zo'n 14 uur per dag redde hij makkelijk hoor met huilen.
    Meteen toen ik thuis kwam Jake ingewikkeld in de doek (ziet er best wel zielig uit de eerste keer) maar.... Jake slaakte een diepe zucht en werd stil! Hij keek me aan, ik meen het: dankbaar!
    In bed gelegd en hij viel meteen in slaap. Maar dit was natuurlijk 's avonds en 's avonds sliep hij meestal wel goed dus het zou spannend worden de volgende dag. En ja hoor, slapen, slapen, slapen. Jake heeft (op zijn voedingen natuurlijk na) 3 dagen zo ontzettend veel slaap ingehaald en nu hebben we een baby die nog geen uur huilt per dag en gemiddeld zo'n 16 uur per dag slaapt. En hij heeft het nodig!

    Ik moet er wel bijzeggen dat Ria naast het inbakeren ook regelmaat adviseert en dit werkt echt. In het kort komt het er op neer dat het leven van je baby voorspelbaar wordt, hij weet wat er komen gaat en dat brengt rust. De dag van Jake ziet er als volgt uit:
    - Ingebakerd slapen
    - Wakker worden, ontbakeren en voeden
    - Knuffelen op schoot
    - Schone luier
    - Alleen "spelen" in de box
    - Eerste vermoeidheid signalen; inbakeren en naar bed

    In de avond (na zijn laatste middagslaapje) doe ik hem na het voeden in badje, daarna nog even in de box en bij de eerste vermoeidheidsignalen, weer naar zijn bedje.
    Het lijkt saai en het klopt dat je je baby heel wat minder ziet dan toen je nog de hele dag met hem rondliep omdat je dacht dat de baby nog niet moe was. Maar geloof me; je baby is gewoon oververmoeid! Jake lacht nu zelfs zijn doeken toe.

    Wanneer je hiermee wil beginnen moet je echt heel standvastig zijn en minimaal 2 weken hier de tijd voor nemen. Dus geen uitstapjes, niet wandelen maar je enkel richten op het aanwennen (voor zowel jou als de baby) van het nieuwe ritme. Daarna kun je de teugels iets laten vieren en er weer eens een dagje op uit gaan.
    Jake slaapt gemiddeld overdag 2 tot 3 uur en is gemiddeld tussendoor 5 kwartier wakker. In deze 5 kwartier is het dus voeden, schone luier, knuffelen en hem zichzelf laten vermaken in de box.

    Ik kan hier uiteraard niet het hele boek gaan beschrijven maar het is echt een aanrader. Ook op het internet is wel het één en ander te vinden.
    Overleg wel met je CB omdat inbakeren niet altijd mag wegens medische indicatie en om een medisch feit uit te kunnen sluiten. Plus dat je het inbakeren bij voorkeur voor de leeftijd van 6 maanden weer afgebouwd moet hebben doordat de baby zich dan naar de buik kan omrollen.
    Regelmaat kun je altijd blijven toepassen en je zult merken dat je hierdoor al een hele verandering merkt.
    Ik wilde ook graag gaan inbakeren omdat Jake erg veel met zijn armpjes maait waardoor ze zichzelf wakker kunnen slaan.

    De inbakerdoek die ik heb aangeschaft is een Pacco. Heel gebruiksvriendelijk.

    Uiteraard wil ik niet ontkennen dat er ook huilbaby's zijn maar ik vond dat ik dit de moeders die onderhand echt wanhopig zijn niet mocht onthouden.
    Ik heb er een super tevreden mannetje voor terug gekregen die nu ontzettend veel lacht, bijna niet meer huilt, en volop kletst als hij in de box ligt.
    Het kinderdagverblijf heb ik ook ingelicht en de doek geef ik altijd mee zodat ze hem daar ook inbakeren. Want dat is belangrijk; ieder slaapje inbakeren, ook op de momenten dat je baby al goed slaapt. De doek betekent voor de baby "nu mag ik slapen", wakker worden betekent voor de baby "nu mag ik eten" etc.

    Eigenlijk vind ik het nu best zielig voor Jake dat ik zelf zo wanhopig was en dat ik niet meer wist wat ik met hem aanmoest terwijl dat kereltje eigenlijk alleen maar heel moe was, dood moe!

    Dit wilde ik even kwijt (een heel verhaal dus)
    Gr. Pascale
     
  2. Romaira

    Romaira Fanatiek lid

    23 mei 2008
    4.067
    0
    0
    hihihi wat een verhaal meid .
    Maar ben het wel met je eens hoor ! MEt 5 weken 5dagen sliep rayn door maar over dag was slapen een ramp , uiteindelijk ben ik ook gaan zoeken en kwam ook een inbaker doek tegen . Gelukkig was het koopavond en ben ik snel een doek gaan halen en inderdaad wat een verademing he . Tis wel zielig om zo'n klein wormpje te zien liggen maar hee als het helpt !!!

    fijn meid dat je zo'n ander kind er voor terug hebt gekregen :D
     
  3. duveltje

    duveltje Bekend lid

    6 nov 2008
    658
    0
    16
    Fijn joh!!

    Wij hebben voor Thije ook Rust en regelmaat toegepast in combinatie met inbakeren en hielp super. Welliswaar icm een osteopaat, want helaas er bij Thije nog iets meer aan de hand....

    Wij hebben het wel naar eigen inzichten gedaan, en Ria Blom niet helemaal puur toegepast (wij lieten Thije bv nooit langer dan 10 minuten huilen (hard huilen), en wij lieten hem eerst "spelen" en na het eten naar bedje, dus net andersom.

    Veel plezier met je uitgeslapen mannetje!
     
  4. adi

    adi Niet meer actief

    Ik vind RB-methode heel drastisch en 'hard' voor het kindje, want ik geloof niet in het laten huilen, nog geen minuut.

    Wij hebben ons zoontje ook een soort van ingebakerd (gewoon zelf zonder hulp van CB en zonder die speciale doeken), omdat hij zichzelf wakker sloeg en heel onrustig sliep. Hem heeft het heel goed geholpen.

    Mijn nichtje woont in Griekeland en zij was heel verbaasd toen ze foto's van onze pasgeboren babys zag die zo 'los' lagen. Daar worden alle kindjes standaard vanaf de geboorte ingebakerd. En veel strakker en vaster dan hier, tot aan de nek toe. Beter voor de rust van de baby en de overstap van de baarmoeder naar de grote wereld.
     
  5. duveltje

    duveltje Bekend lid

    6 nov 2008
    658
    0
    16
    Vind inderdaad de methode zoals beschreven erg drastisch. Hartverscheurend om je kind zo lang te laten huilen als Ria Blom voorschrijft! Thije lieten we max. 10 minuutjes huilen omdat hij dat hij dat nodig had om in slaap te komen ( en dat waren moeilijke minuten hoor, phoe....)

    Wij hebben met name veel gehad aan de tips om regelmaat en voorspelbaarheid te hanteren. In het begin, als Thije ontroostbaar was, probeerden we hem op allerlei manieren te kalmeren (in bed, op de arm, wandelen, wiegen, zingen, eten) en daar raakte hij alleen maar ontzettend overprikkeld door. Achteraf logisch natuurlijk, maarja....eerste kind, wel weten hoe het moet/hoe je 't wilt, maar de praktijk.....zeker met een kind wat zo duidelijk niet lekker in zijn vel zit....:(. Pas vanaf dat we alles in dezelfde volgorde en op dezelfde manier zijn gaan doen (en dus niet per se de manier van Ria Blom ;)), vond Thije (en wij!!) weer wat rust.

    Overigens hebben wij het inbakeren ook niet officieel gedaan; geen echte doeken, maar een hele dunne badcape waarbij de benen vrij bleven, maar de armpjes vast tegen het lichaam aan lagen. Ook hebben we het gemeld bij het CB, maar niets met hen "overlegd"....

    Ojee....wat eigenwijs....:D;)
     
  6. palmie37

    palmie37 VIP lid

    8 jun 2009
    5.294
    40
    48
    administratief medewerkster
    overijsel
    Wij hebben het ook toegepast en het werkt als een tierelier:D
    Chloé is een enorm tevreden meisje die af en toe sávonds haar huiluurtje heeft maar dat geeft niks wat een baby moet zich ook kunnen uiten en dat doen ze ook door te huilen!
     
  7. duveltje

    duveltje Bekend lid

    6 nov 2008
    658
    0
    16

    Herkenbaar: ik heb een Tsjechische vader, en mijn hele Tsjechische familie heeft ingebakerd gelegen. Of ze het nu nog doen weet ik eerlijk gezegd niet.
    Overigens heeft mijn vader echt een afgeplat achterhoofd hierdoor :D, zal er komende vakantie eens op letten of ooms en tantes etc. dat ook hebben....
     
  8. Meranou

    Meranou Bekend lid

    23 dec 2009
    543
    0
    0
    NULL
    NULL
    Rust en regelmaat, prima. We hebben bij de oudste ook ingebakerd.
    Maar het laten huilen hebben we nooit gedaan. Ik vind het persoonlijk niet goed, dan kun je net zo goed je kind zonder doeken laten huilen tot het slaapt. Wél geloof ik dat je kind er een veilig gevoel bij kan krijgen en daardoor beter kan slapen. Het hangt ook helemaal van je kind af, sommige kinderen raken helemaal in paniek als ze zo ingebonden zijn en niet vrij kunnen bewegen.

    Goed dat het bij jou kind zo goed werkt! Maar het is dus geen aanrader voor alle kindjes.....het moet gewoon bij jou en je kind passen.
     
  9. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Ik ben juist helemaal van het tegenovergestelde maar wel lief van je dat je andere moeders tips wil geven als het niet lekker gaat.!
    Ik ben altijd heel fel tegen laten huilen geweest en heb dit ook nooit gedaan. (geloof er niet in, of tenminste: het zal uiteindelijk best helpen maar om een heel andere reden denk ik)
     
  10. MissX28

    MissX28 Bekend lid

    2 aug 2009
    735
    0
    0
    NULL
    Gelderland
    Ik heb Pascalle er ook eigenlijk niet over gehoord dat ze het 'laten huilen' van RB zo'n goed idee vindt, maar dat ze het inbakeren in combinatie met rust en regelmaat zo toejuicht. En daar ben ik het helemaal mee eens! Bij ons zoontje heeft het ook erg goed geholpen. Het zo lang laten huilen als RB beschrijft, daar ben ik zelf ook geen voorstander voor. Ik denk dat elke moeder gewoon moet doen waar ze zich goed bij voelt. Voor de een is dat naar je kind toe gaan als het 1 minuut huilt, voor de ander als het 30 minuten huilt.

    Wat ik wel moet zeggen: toen wij het inbakeren wilden afbouwen, konden we als het ware helemaal opnieuw beginnen. We hebben dat op een heel rustige manier gedaan, slaapje voor slaapje, niets overhaast en als laatste de nacht zonder Pacco. Maar dat vond meneer dus helemaal niets... Zo hebben wij weer twee weken slapeloze nachten gehad omdat hij opnieuw moest leren om 's nachts door te slapen, maar nu zonder de doek..

    Dus dat hele inbakeren is ons prima bevallen, maar bij een volgende zou ik er honderd keer vaker over nadenken voor we ermee beginnen, want het afbouwen was vreselijk! We waren terug bij af... Maar goed, zo heb ik hier ook verhalen gelezen dat het afbouwen juist probleemloos verliep, dus dat kan ook.

    Groetjes, MissX
     
  11. evenstar

    evenstar VIP lid

    22 jan 2009
    9.809
    3
    38
    postdoc/docent universiteit
    import Noorderling
    Nu is Renske absoluut geen huilbaby, ze kon zich heerlijk wakkerhouden met maaiende armpjes. Wij hebben haar ook gebakerd, met de Puckababy. En doen dat nogsteeds.

    Ik heb wel een aanvullende tip: draag je kindje! Dan bedoel ik dus in een draagdoek (een ECHTE draagdoek, geen zak). Dat heeft alle voordelen van het bakeren, en is ook heerlijk voor mama :) Ik wandel elke dag met Renske, soms uren achter elkaar, en meestal slaapt ze als een roos. En zo niet, dan zit ze stilletjes om zich heen te kijken naar de wereld om haar heen. Lekker veilig bij mama :)
     
  12. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Ongelooflijk herkenbaar, L. was ook zo'n huilbaby en heeft enorm veel baat gehad bij rust, regelmaat en inbakeren. Ze is nu 14 maanden en heeft nog steeds behoefte aan regelmaat. Ze huilt nog altijd voordat ze in slaap valt. Soms hoor ik ouders die hun kindje in bed leggen en dat die zo maar in slaap valt! Ik zou me direct zorgen maken als L. dat deed ;) Ze huilt soms ook nog midden in de nacht als ze wakker is geworden, een kus en een aai over de bol is dan meestal wel genoeg.
     
  13. Pascale75

    Pascale75 Actief lid

    15 jun 2009
    330
    0
    0
    Vanaf augustus 2010 fulltime mama
    Flevoland
    Het klopt wat MissX schrijft; volgens mij heb ik het in mijn (heel) lange verhaal niet over het laten huilen gehad.
    Ik juich inderdaad het toepassen van rust en regelmaat toe. Een voorspelbaar leventje voor je kindje zodat hij/zij weet waar het aan toe is en wanneer; nu mag ik eten, nu mag ik slapen, nu mag ik spelen etc.
    Ik ben er wel van overtuigd dat er heel wat baby's huilen doordat ze oververmoeid zijn maar dat heel wat ouders dit niet door hebben (hadden wij zelf dus ook niet) omdat, zodra je je kindje in bed legt, hij meteen begint te huilen. Dit kan dus makkelijk de indruk wekken dat je denkt dat je kindje niet wil slapen en dus nog niet moe is.
    En het inbakeren kan een goede aanvulling zijn op het toepassen van rust en regelmaat. En dat er baby's zijn die het niet fijn vinden? Het zou kunnen maar vergeet niet dat je baby de laatste weken ook gewend was om veilig "vast" in je baarmoeder te liggen zonder al te veel bewegingsvrijheid. Dit gevoel kun je je kind weer bieden met inbakeren.

    Tegen het afbouwen zie ik ook wel een beetje tegenop. Wil daar ook echt mee beginnen zodra Jake 4, 4,5 maand is. Ruim op tijd voordat ze zich zelf om kunnen rollen.

    Waarom ik aanraadde om het inbakeren met het CB te overleggen is als volgt: er zijn (medische) redenen waarbij een kindje niet ingebakerd mag worden. Dit heten contra-indicaties. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik was gaan inbakeren zonder even na te gaan of het voor mijn baby wel veilig is.
     

Deel Deze Pagina