Late lopers..?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door mroos, 6 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mroos

    mroos Niet meer actief

    Ik ben op zoek naar mama's van late lopers:D.
    Mijn zoon gaat nu richting de 15 maanden, loopt prima achter een loopkarretje, langs de bank etc. Maar losstaan/stapjes etc. zit er voorlopig echt niet aan te komen.
    Op 1 of andere manier is hij heel wankel op zijn beentjes, gewoon heel instabiel.

    Ik vind natuurlijk ook dat elk kindje een eigen ritme volgt etc. Maar om eerlijk te zijn lijkt het me gewoon leuk en handig als je kindje gaat lopen, zeker op deze leeftijd, zijn mogelijkheden worden toch een stukje groter.

    Ook merk ik dat -omdat hij nog niet loopt- we veel sneller geneigd zijn om hem snel naar dingen toe te dragen/op te pakken etc. Op openbare plekken kan hij niet los kruipen omdat dat vaak óf buiten óf op een vieze vloer is, dus zit hij op schoot.

    Heeft iemand tips? Herkennen ouders dat 'wankele'? Hebben mensen tips om te oefenen of gewoon bemoedigende verhalen:)?
     
  2. Diddlmouses

    Diddlmouses Fanatiek lid

    Hier ook een meisje wat (voorlopig) nog niet loopt.
    Ze is nu 16 maanden. Ze kan zich ook nog niet optrekken of staan.
    We lopen met haar wel in het ziekenhuis ivm dr spiertjes en gewicht.

    Maar ik herken het wel dat ze daardoor dus veel meer bij je zitten. Mn oudste was supersnel met alles en zat ook geen seconde stil, dat is met de jongste wel anders ;)
    En idd als je ergens naartoe gaat kunnen ze nog niet zoveel zo.

    Maar ik zou me er verder niet druk om maken hoor, tuurlijk is het jammer maar er zijn zoveel kindjes die bv met 18/19 maanden los gaan lopen. En het kan ineens heel hard gaan he!
     
  3. banjabes

    banjabes Fanatiek lid

    29 jun 2008
    2.134
    0
    0
    Hier ook een late loper. Zoey liep pas met 19 maanden een beetje. Maar late lopers zijn.....snelle praters. Hier begint ze al in zinnen van 3 woorden (en heel af ent toe al meer) te praten. Van de mevrouw van het cb hebben we te horen gekregen dat ze veel te druk is met haar spraakontwikkeling en de ontwikkeling van haar fijne motoriek. Ze kunnen niet overal even goed in zijn en tja...de grote motoriek gaat dan iets langzamer. Niet te druk maken hoor;)!
     
  4. mroos

    mroos Niet meer actief

    @diddlemouses, bedankt voor je antwoord! Bij jou dochter heeft het dus een medische oorzaak begrijp ik? Dat lijkt me ook lastig..
    Dat op schoot zitten is idd soms wel vervelend, juist omdat hij wel veel wílt ondernemen.
    Dus jij kent er wel een aantal die pas met 18/19 maanden gingen lopen.. Ik dus niet haha. Vandaar ook dit topic;).

    @banjabes, ja je hebt wel gelijk dat ze nu eenmaal niet alles tegerlijk kunnen.. Mijn zoon praat dan wel gewoon gemiddeld(5 woordjes ofzo), maar heeft een gigantische passieve woordenschat en is heel erg met fijne motoriek en fantasiespel bezig. Hij loopt dus ook zeker niet 'achter' ofzo, maar omdat lopen gewoon echt zo'n ding is, vind ik het af en toe wel jammer.
    Wat knap dat ze al 3woordenzinnen maakt zeg!
     
  5. friezinne82

    friezinne82 Bekend lid

    6 mrt 2009
    719
    0
    0
    ambulant woonbegeleider
    Eline heeft ook een hele tijd langs de bank gelopen en achter haar loopauto gescheurd. En toen plotseling, nu anderhalve maand ongeveer, zette ze tussen de bank en de salon tafel 1 stapje los! En alsof dat een kettingreactie teweeg bracht, liep ze een week later los! Dus wat iemand anders ook al zei, het kan in één keer snel gaan.
     
  6. mroos

    mroos Niet meer actief

    Daar hoop ik stiekem af en toe ook wel op haha, maar wat ik al zei, mijn zoon is echt een beetje wankel, loopt ook niet goed aan 1 handje. Maargoed, het komt wel, ooit..:).
     
  7. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    15 maand is echt niet laat. Volgens mij is 14-15 maand zelfs gemiddeld!

    Mijn jochie liep tot 18,5 maand prima langs de bank/tafel en met zijn loopkar. Maar geen enkele stap los.
    Totdat hij opeens het licht zag, en op dag 1 ook direct de straat uit waggelde. In een paar maand was hij qua grove motoriek ook net zover als zijn leeftijdsgenoten (springen, rennen).
     
  8. friezinne82

    friezinne82 Bekend lid

    6 mrt 2009
    719
    0
    0
    ambulant woonbegeleider
    @mroos: voordat Eline het licht zag was zij ook wankel op haar benen en liep ze ook niet aan één handje. Ze voelde zich pas zeker als ze twee handjes vast had.

    @deepfreeze: Is jouw post gericht tegen mijn post? Want het ging mij namelijk niet om het aantal maanden maar om de methode waarmee mijn dochter doorkreeg dat ze ook best zonder steun kon.
     
  9. misa

    misa Niet meer actief

    Ik zie het met enige regelmaat op mijn werk hoor. Tuurlijk is het makkelijker als ze echt zelf en los gaan lopen. Soms zie je dat ze het echt wel kunnen, maar gewoon niet goed durven. Of ze vinden kruipen gewoon makkelijker..! ;)
    Geduld..! Is het enige advies wat ik kan geven. :)
     
  10. Meisjesmama

    Meisjesmama Niet meer actief

    Ik vind 15 maand ook nog helemaal niet zo laat hoor! Mijn dochter was net 17 maanden toen ze liep.
     
  11. Leliana

    Leliana Niet meer actief

    Hier ook late lopers .. ze konden wel vanaf een maand of 11 'los' lopen, maar niet meer als 4 pasjes achter elkaar.

    Ze zijn nu 14,5 maand.
    Een van mijn zoontjes loopt sinds eergisteren eindelijk stevig door .. is ook ineens heel snel gegaan want kruipen doet hij niet meer.
    Mijn andere zoon loopt alleen achter het loopkarretje en aan de hand. Hij kan wel los lopen maar nog steeds niet meer als 5 stappen achter elkaar.
     
  12. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Nee, meer in het algemeen. Dat mensen 15 maand al late lopers vinden, terwijl dat toch ongeveer het gemiddelde is.

    Bij de 14 maanden afspraak op het CB hoeven ze nog niet te kunnen lopen. Bij 18 maanden moeten ze kunnen laten zien dat ze in ieder geval stevig staan en aan de hand lopen, en dus bijna los kunnen lopen. Don't panic, soms hebben ze het zo opeens door ;)
     
  13. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Mijn oudste liep met 17 maanden. Hij kon al staan met 9 maanden, stapte langs met 10,5 maand en stond los met 16 maanden. Het lopen zelf duurde dus echt een tijdje, terwijl hij er voor mijn gevoel heel lang tegenaan heeft gezeten. Maar het is wel kenmerkend voor de ontwikkeling van mijn zoontje: hij doet dingen pas als hij er echt zeker van is dat hij het kan. Hij liep dus ook vrijwel in 1 keer erg goed en viel praktisch nooit.

    Ik raakte zwanger toen hij ruim 13 maanden was en vond het dus ook vrij belastend dat ik hem nog zoveel moest dragen. Terwijl hij niet klein is ;) Ik vond het dan ook enorm prettig toen hij eenmaal kon lopen. Daarin hebben we hem niet echt gestimuleerd, want hij wilde absoluut niet aan de hand lopen. Hij deed het dus gewoon opeens.
     
  14. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Dat was hier niet zo. Mijn zoontje ging juist praten op het moment waarop hij ook kon lopen. Tot de 17 maanden zei hij een paar woordjes, maar daarna begon de waterval pas. Mijn zoontje maakte sowieso een enorme ontwikkelingssprong op alle vlakken toen hij kon lopen. Hij deed ook direct veel ouder aan.
     
  15. mona23

    mona23 Niet meer actief

    15 maanden is helemaal niet laat, niet zo druk maken en je kindje al zeker niet vergelijken met andere kindjes. Ieder kind doet het op z'n eigen tempo

    15 maanden is gemiddeld.
     
  16. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Hier ook een late prater trouwens. Hier gingen de spraak+lopen juist gelijk op. Hij begon pas woordjes te zeggen rond de 18 maand, ongeveer dezelfde leeftijd dat hij ook los liep..
     
  17. Diddlmouses

    Diddlmouses Fanatiek lid

    Hier heeft het idd een medische oorzaak, we zijn nog volop bezig met onderzoeken (morgen mogen we weer naar het Sophia).

    Ze is wel heel wijs, snapt alles wat je zegt en is ook al lekker aan het kletsen.

    Maar echt het kan ineens zo hard gaan!
     
  18. linda84

    linda84 Fanatiek lid

    3 sep 2006
    4.383
    36
    48
    Mijn zoontje loopt nu langs de tafel maar hij loopt nog niet tussen je handen of achter een loopkar. Hij staat nog heel wankel. Maar mijn zoontje kan pas zitten met ondersteuning van zijn handen sinds zijn eerste verjaardag.

    En dat snelle praten doet ie ook niet. Heeeel soms een verdwaalde mama maar verder nog geen woordjes.
     
  19. meow

    meow Bekend lid

    21 aug 2008
    998
    0
    16
    docent
    Zuid Holland
    Anoek liep ook pas met 19,5 maanden. Maar mevrouw stond dus ineens op in t midden van de kamer en liep zeker 7 passen los. Ze wilde het zeker in 1 keer goed kunnen ofzo :D
    daarvoor was ze idd bezig met dr fijne motoriek en praten en ja, niet alles gaat tegelijk
     
  20. debsel82

    debsel82 Fanatiek lid

    31 aug 2008
    2.055
    0
    0
    Zeeland
    Oké, hier dan écht een late loper ;) Als ik zie staan bij 1 jaar en 2 maanden "Die van mij zijn ook heel laat" dan denk ik echt "HUH?!"

    Nils is nu ruim 20 maanden en zet een paar losse stapjes, maar loopt nog niet 'zomaar'. Dus alleen korte stukjes van en naar de tafel en van en naar ons enz. Nu is hij een billenschuiver en ook hypermobiel en lopen we met hem bij de fysio, maar er is fysiek niks mis met hem. Hij is dus 'gewoon' laat en door de hypermobiliteit erg onzeker en heel lang erg wankel geweest. Nu zit het er wel aan te komen dat hij snel echt los gaat lopen hoor.

    Mijn advies: maak je niet druk, niks forceren, spelletje tussen papa en mama inlopen (met de veiligheid dat de kleine niet kan vallen want er altijd een paar vertrouwde armen zijn om 'm op te vangen) werkt hier super. Giert het dan uit van het lachen.

    15 maanden vind ik niet laat, maar ook ik dacht op die leeftijd "Liep Nils maar!", dus snap alle reacties wel hoor :D
     

Deel Deze Pagina