Oorthermometer, waarom mag dit niet voor de baby?

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door sasgirl, 11 okt 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sasgirl

    sasgirl Actief lid

    21 feb 2008
    202
    0
    0
    Utrecht
    Hoi,

    Ik heb de intake van de kraamulp gehad en die gaf aan dat ik twee thermometers aan moet schaffen. 1 voor de baby en 1 voor mijzelf. Prima maar ze zei ook dat de baby de eerste 5 dagen twee maal daags rectaal getemperatuurd moet worden... :confused:

    Waarom moet dit rectaal en mag dit niet met een oorthermometer? Zelf gaf ze aan dat rectaal nauwkeuriger is maar is dit niet heel erg achterhaald en ouderwets? Zelfs patienten in het ziekenhuis worden met een oorthermometer getemperatuurd dus kan me niet voorstellen dat dit niet nauwkeurig zou zijn :(

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik rectaal 2x per dag ook zielig vind, zeker als het niet hoognodig is...

    Weet iemand hier een verklaring voor of heeft iemand van de ervaren moeders het gewoon met een oorthermometer gedaan?
     
  2. dreames

    dreames VIP lid

    9 dec 2007
    7.446
    3.704
    113
    De oorthermometers in het ziekenhuis zijn volgens mij kwalitatief een stuk beter als die in de gewone winkel te koop zijn.

    Bij mij werd in het ziekenhuis mijn temparatuur ook verschillende keren rectaal opgenomen. Zeker als de oortherometer een temperatuur aangaf die aan de hoge kant was. Een temperatuur genomen via de oor is nou eenmaal niet zo betrouwbaar als die wanneer dit rectaal word gedaan.

    Ik werd door de kraamzorg zelf ook rectaal getemperatuurd. De baby werd ook door de kraamzorg rectaal getemperatuurt en merkte daar volgens mij weinig van.
     
  3. sasgirl

    sasgirl Actief lid

    21 feb 2008
    202
    0
    0
    Utrecht
    Oh jij werd zelf ook rectaal getemperatuurd? :confused: De kraamzorg hier zei wel dat ik t bij mezelf met de oorthermometer mag doen maar het gebeurt dus ook dat de moeder rectaal wordt getemperatuurd.

    Ja misschien maak ik van een mug een olifant hoor maar ik ken het rectaal temperaturen nog uit mn kindertijd en vond t altijd echt verschrikkelijk maar goed toen was ik natuurlijk een stuk groter. Ik doe t bij mezelf in ieder geval lekker met een oorthermometer dan maar iets minder nauwkeurig :rolleyes: Voor de baby zal ik t wel rectaal doen als dat het beste is en noodzakelijk...
     
  4. bamjolan

    bamjolan VIP lid

    7 mei 2008
    8.138
    0
    36
    Vrouw
    Moeder
    Den Haag
    Ik werk in een ziekenhuis en de reden dat er in een ziekenhuis met een oorthermometer getempt word is heel eenvoudig, er liggen soms 6 mensen op 1 zaal en dat is onmogelijk om ze allemaal in de anus te gaan tempen.

    Een oorthermometer is bij een kind onder de 2 jaar zoiezo niet betrouwbaar.
     
  5. sasgirl

    sasgirl Actief lid

    21 feb 2008
    202
    0
    0
    Utrecht
    Oh oke dankjewel, het ligt er dus aan dat ze nog zo klein zijn en dat t daarom niet betrouwbaar is?

    Maar jij denkt wel dat de kersverse moeder haar temp met een oorthermometer kan meten?
     
  6. bamjolan

    bamjolan VIP lid

    7 mei 2008
    8.138
    0
    36
    Vrouw
    Moeder
    Den Haag
    Opzicht wel maar op de afdeling zie je vaak ook een flink verschil in temp. met oorthermometers.
    Een kwikthermometer blijft altijd het beste natuurlijk.
     
  7. Minke24

    Minke24 Fanatiek lid

    18 aug 2007
    1.380
    22
    38
    Tja, rectaal tempen is echt het beste, helemaal bij die kleintjes. En ik heb geen moment gemerkt dat ze 't erg vond, in de weken erna hebben we nog regelmatig de thermometer in d'r achterste gestoken als ze last had van krampjes (om te 'ontluchten'). Natuurlijk niet te vaak, de spieren moeten niet lui worden, maar 't luchtte enorm op.

    Heb bij mezelf ook gewoon rectaal getemperatuurd, mocht 't gewoon zelf doen en vond 't geen enkel probleem. Heb liever dat 't direct precies vastgesteld is, dan dat er bij twijfel alsnog rectaal gecheckt moet worden. Hier dus altijd gewoon op de ouderwetse manier.
     
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ik heb in het begin nooit gemerkt dat jesper het vervelend vond hoor, nu wel trouwens. Ik vond het eerst ook heel zielig, maar hij heeft er echt geen last van gehad.

    Vind het zelf verschrikkelijk, dus heb ik me oraal getempt met een gewone termometer. Ik deed dat ook tijdens het temperaturen voor mijn cyclus en dat vonden ze daarom wel betrouwbaar genoeg.
     
  9. WishfulDreaming

    WishfulDreaming Fanatiek lid

    24 jun 2007
    1.643
    51
    48
    Vrouw
    België
    Hier ook rectaal altijd.

    Meest correcte. En zeker na Ian's vaccinaties wil ik weten of zijn temperatuur écht niet te hoog is... :)

    De kleine heeft er geen last van hoor. Het is niet dat die thermometer zo breed is ;)
     
  10. ProudMum

    ProudMum Niet meer actief

    tegenwoordig zijn er ook thermometers te koop die in 9 sec meten
     
  11. julia6

    julia6 Fanatiek lid

    6 feb 2008
    3.639
    0
    0
    Gelderland
    Na mijn eerste werd ik door de kraamzorg ook altijd rectaal getempt. En zo doe ik het bij mijn zoontje ook. Meeste kindjes hebben er geen problemen mee, weet wel dat ik het altijd deed terwijl hij op zijn rug lag (wanneer nodig, gelukkig niet vaak) nu hij bijna 2 is en een keer koorts had en begon te piepen toen ik zijn temp op wilde meten, was mijn moeder toevallig op bezoek en adviseerde mij meteen hem op zijn zij te leggen. Schijnt veel fijner te zijn voor kindjes en in het algemeen. Doe ook altijd beetje vaseline op de termometer.
     
  12. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    @Bamjolan: kwik mag al jaren niet meer ;)

    Maar zoals voorgaande dames al zeggen rectaal is nauwkeuriger.
     
  13. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    en idd; die kleintjes hebben daar totaal geen moeite mee, ze blijft net zo stil liggen als met de luier en nu ze wat meer beweegt, beweegt ze net zo veel als dat ze doet als we de luier verschonen.

    Ik vond het vroeger als kind ook niet fijn ;) ,maar vaseline, of zalf er op, deed voor mij ook wonderen. En ik merk gewoon zelf dat Fae het amper merkt.

    Mijn ervaring met een oorthermometer is ook dat, als je 3x meet (links, rechts, links) dat je 3 verschillende metingen krijgt. En rectaal is dat gewoon niet. En bij jezelf voel je gemakkelijker of het ding goed in je oor zit (en dus goed meet) en daarbij voel je zelf hoe je je voelt. Bij een baby is het maar gokken...
     
  14. Vera

    Vera Fanatiek lid

    17 apr 2006
    2.604
    1
    0
    Neem van mij aan dat temperaturen er voor de kraamhulp gewoon bij hoort. Ze zal ook je hechtingen nakijken en je vagina inspecteren of het goed heelt en op blauwe plekken en zo.
    En dat allemaal voor je eigen gezondheid he.
    Til er niet te zwaar aan joh.
     
  15. sasgirl

    sasgirl Actief lid

    21 feb 2008
    202
    0
    0
    Utrecht
    Bedankt allemaal voor jullie reacties!

    En inderdaad ik maak waarschijnlijk van een mug een olifant maar ik ben gewoon super preuts :oops: . Ja erg he ik weet t ik moet bevallen en dan ziet iedereen je ook naakt en word je inwendig onderzocht etc. etc. dus ik zal me erover heen moeten zetten. Ik heb ook van veel vrouwen gehoord dat t je op dat moment echt niets kan schelen wie je ziet en wie je onderzoekt als je maar van de pijn af bent hahaha!

    Nou goed ik zal er niet meer proberen over in te zitten, in ieder geval bedankt voor jullie ervaringen!
     
  16. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.742
    6.923
    113
    Vrouw
    Brabant
    Sasgirl, ik was ook best wel een beetje preuts, maar niet als het om iets medisch ging. En tijdens en na de bevalling had ik er helemaal geen last meer van :D. Ben ook lekker gaan douchen kletsend met de kraamhulp en ik heb er geen seconde aan gedacht dat ik daar in m'n blootje stond tegenover een vreemde ;). En temperaturen hoort erbij, je mag het ook zelf doen als je wil hoor, gebeurde hier ook wel eens als de controles erbij in schoten. En met een beetje geluk scheur je niet in of krijg je geen knip en dan hoeven ze daar niet meer naar te kijken ;) (zoals bij mij dus). Was bij mij alleen maar temperaturen en baarmoeder (en evt. borsten) voelen.
     
  17. Noatje

    Noatje Fanatiek lid

    12 apr 2008
    3.488
    0
    36
    N-BR
    Ik heb op mijn VK opleiding geleerd dat er juist bij oorthermometers een behoorlijk verschil is, bij opname in het ziekenhuis wordt je direct getemperatuurt dus ze kunnen zo wel in een grafiek eventuele stijgingen zien... rectaal blijft het meest nauwkeurigste (naast kwik maar dat mag niet meer)

    Tevens koop een thermometer met flexibile punt deze doen echt niet zeer bij onverwachte bewegingen bij zo'n kleintje (kosten nog geen 2 euro bij de action) En bedenk zo'n oorthermometer is voor een volwassen oor gemaakt, beetje zielig voor zo'n kleintje ;)
     
  18. Esli

    Esli Bekend lid

    23 apr 2008
    830
    0
    0
    Groningen
    Als er geen bijzonderheden zijn, zullen ze heus niet moeilijk doen als jij niet rectaal getempd wil worden. Ik heb t (om persoonlijke redenen) pertinent geweigerd en dat meteen ook al aangegeven bij de intake. Ook bij de vk had ik dat vanaf begin aangegeven en was geen punt.

    Kleintje gewoon rectaal, merkt er nu toch nog amper wat van en bij mijzelf dus gewoon oor.
     
  19. ProudMum

    ProudMum Niet meer actief

    ik werd onder mijn oksel getempt door de kraam! en in het ZH onder de tong
     

Deel Deze Pagina