ervaring draagzak babybjorn

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door Ise, 2 jul 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Ise

    Ise VIP lid

    28 okt 2007
    5.163
    436
    83
    dit lijkt mij een goede draagzak, maar is ook aan de prijs. hiervoor had ik een chicco, een goedkoop ding die niet meer compleet is en waarin mijn zoontje snel te zwaar was voor mij aan mijn schouders. op zich wil ik best investeren in een goede draagzak maar dan wil ik eerst wat ervaringen horen. voor mij is het het belangrijkst dat de baby niet te snel te zwaar wordt met dragen, maar dat het een tijdje vol te houden is.
     
  2. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Niet doen!
    Ik heb er wel ervaring mee, maar geen goede ;). Ten eerste: het is niet echt goed voor je kindje (hij/zij wordt niet goed ondersteund en z'n beentjes bungelen!). Ten tweede: voor jezelf is 't ook niet fijn als je wat langer wil dragen.

    Je kan dan (vind ik) beter gaan voor een ergonomisch draagsysteem. Kom anders hier http://www.zwangerschapspagina.nl/algemene-clubs/150218-draagdoek-mamas.html eens kijken!
     
  3. Kity

    Kity Actief lid

    9 mrt 2007
    325
    0
    0
    Ik heb de bjorn borg best veel gebruikt en volgens mij heeft mijn dochter er niks aan over gehouden... ik heb haar zelfs met 11 maanden er nog in rondgedragen op vakantie... ging prima... Ze was toen ongeveer 9 kilo, daarna vond ik het te zwaar worden...

    ik had de draagzak eerst verkeerd gedragen, waardoor ik last kreeg van mijn schouders, toen kreeg ik extra instructies van een fysiotherapeute en daarna ging het goed... De nieuwe is vrij aan de prijs, maar als je de classic neemt en er, als je babytje te zwaar wordt een extra doek/sjaal om je heup en baby bindt, dan kan ie nog een paar kilo mee...

    Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik ook wel fan ben van draagdoeken, het voordeel van draagdoeken is dat je die al gelijk vanaf geboorte kunt gebruiken, de bjorn borg niet... je baby moet eerst zelf het hoofdje recht kunnen houden en zo voordat ie in zo'n draagzak mag en in een draagdoek kan ie gewoon liggen, dus is dat niet nodig...

    succes met de keuze in ieder geval...
     
  4. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Ik weet niet of je Duits kan, maar hier nog even een review over BB: Rabeneltern.org - Wir rumen auf mit Ammenmrchen!

    Ik kom hier morgen nog even op terug ('t is nu echt te laat ;)). En ik verwacht nog wel wat overtuig-hulp te krijgen van mede-draagdoek-mama's ;).

    (Als je 'm toch wil heb ik overigens nog wel een bb active te koop, 1 x gebruikt)
     
  5. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Ben ik weer! ;) Dit is een stukje tekst van een ergotherapeute:

    “Ik hoor vaak dat een draagDOEK beter is voor de rug van je baby dan een draagZAK. Is een draagZAK nu werkelijk zo erg?”

    Een draagzak zoals de Babybjörn, Kipling, Chicco, en al die voorgevormde rigiede buikdragers is eigenlijk - ongeacht wat er op de verpakking of de gebruiksaanwijzing staat, of ongeacht welke nieuwe laatste snufjes er aan de draagzak zijn toegevoegd - ongeschikt voor jonge baby's, omdat ze door het rigiede materiaal waaruit ze gemaakt zijn een natuurlijke bolling van de wervelkolom (totaalkyfose) niet mogelijk maken, en omdat het lichaampje niet voldoende ondersteund wordt.

    Het gevaar op heupluxatie is in een draagzak veel groter omdat de beentjes weinig gespreid zitten en de steun niet tot in de knieholtes gaat. Het hele gewicht van de beentjes hangt dus in een niet-correcte houding te bengelen aan de kop van het bovenbeengewricht waardoor die makkelijker uit de pan van de heup kan schieten.

    Het kind in de draagzak wordt dus zeker niet in “kikkerhouding” (= de anatomisch perfecte houding voor een baby: bolle rug, knietjes geplooid opgetrokken, beentjes 90 - 100° gespreid) gedragen, maar eerder in een “parachutistenhouding”: het enige punt waarop al het gewicht terechtkomt is het kruis van de baby: het lichaampje hangt vrij recht (en met een holle rug!) boven en in het verlengde van dat kruis, zodat alle gewicht recht naar beneden op dat onderste deel van de wervelkolom en het bekkentje terechtkomt, en het gewicht van de beentjes veroorzaakt nog meer stress op de gewrichtjes van het bekken van de baby.

    Ter vergelijking: In een draagdoek kan de stof worden opengetrokken van knieplooi tot knieplooi en kan het rugje doorbollen door de soepelheid van de stof. Hierdoor is de kikkerhouding wel mogelijk. Een baby in een draagdoek mag dus in principe 24/7 gedragen worden.

    Iedere stap die de drager maakt wordt bij een draagzak op een heel kleine oppervlakte (bekken) van de baby geïncasseerd. Dus de normale schokken bij het bewegen en stappen met een kind in een draagsysteem worden niet over het gehele lichaam van de baby verdeeld.

    Bij een draagdoek worden de schokken over het gehele lijfje opgevangen, in een correcte houding, gedempt door de veerkrachtigheid van de stof. Een baby in een draagdoek wordt niet blootgesteld aan gevaarlijke schokken, ook niet wanneer je veel beweegt.

    De meeste osteopaten met draagdoekervaring zijn om bovengenoemde redenen bvb niet te spreken over draagzakken en stellen dat deze een nefaste invloed kunnen hebben op KISS-problemen. Kinderfysiotherapeuten zeggen dat het gebruik van een draagzak een nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van de gewrichten en de wervelkolom en het bekken.

    (Kinder)fysiotherapeuten en pediaters hebben daarentegen ontdekt dat het gebruik van de draagdoek juist een zeer gunstig effect heeft op de hele lichamelijke ontwikkeling. Door de ideale houding ontstaat er een zeer gelijkmatige druk in de gewrichten waardoor het zachte kraakbeen makkelijker kan verharden, hetgeen nodig is om te kunnen leren zitten, staan,...

    Door de bewegingen in de draagdoek worden spiersamentrekkingen uitgelokt die de balans van het kind versterken. Zo kunnen evenwichtsgevoel, hoofdstabiliteit en rompstabiliteit goed gestimuleerd worden en zich optimaal ontwikkelen.

    Aan de leeftijd waarop het niet meer zo nefast zou zijn voor de ontwikkeling van de rug en het bekken van het kindje, omdat de wervelkolom van het kind al een meer volwassen vorm heeft aangenomen, (holling thv de nek, bolling thv de thoracale wervels en holling thv de lendenwervels), is het kind VEEL te zwaar en te groot om nog te kunnen dragen in een draagzak, want het kind is dan al vaak meer dan een jaar oud!

    Andere nadelen: Een draagzak is duurder en minder milieuvriendelijk geproduceerd, er is minder lichaamscontact tussen baby en drager, je hebt minder draagmogelijkheden, het is minder compact en dus minder makkelijk op te bergen, het is onveiliger (slechts één sluitsysteempje moet het laten afweten en de zak klapt helemaal open), en borstvoeding geven in zo'n draagzak is bijna onmogelijk.

    In een draagzak gedragen worden is bovendien ook voor de baby niet comfortabel en erg vermoeiend, hoewel de baby natuurlijk ook gewoon blij is zo dicht bij mama, wat zou kunnen verklaren waarom er nog baby's zijn die wel graag in de draagzak zitten. ;)

    Een baby die vaak in zo'n draagzak heeft gehangen heeft meer kans op latere rugklachten. (scolioses, lordoses,..) En een drager die enkel dit niet-ergonomische systeem gebruikt zal het dragen niet zo lang volhouden of zelfs rug- en schouderklachten kunnen ontwikkelen. De beentjes van de baby zitten in een draagzak niet om je middel maar hangen recht naar beneden, waardoor het zwaartepunt van je baby een stuk verder en lager van je eigen lichaam afhangt, en dat is absoluut niet bevorderlijk voor ergonomisch dragen. De schouderbanden van zo'n draagzak zijn ook gewoon veel te smal en te stug om het gewicht echt over je lichaam te kunnen spreiden, dus van rugvriendelijk dragen is eigenlijk sowieso geen sprake.

    Wat draagzakfabricanten ook mogen beweren, draagzakken zijn NIET ergonomisch. Noch voor de drager, noch voor het kind.

    Maar aan u de keuze, natuurlijk... ;o)
     
  6. Noatje

    Noatje Fanatiek lid

    12 apr 2008
    3.488
    0
    36
    N-BR
    Ik heb toen Tygo 8 weken was een Baby Björn gekocht... 1,5 maand later heb i hem weg gedaan. Ik kreeg ontzettend last van mijn schouders ervan. T. was 3500 gram bij geboorte en met 3 maanden 6 kg.

    Ik heb toen een draagdoek.nl gekocht, wat zat dat lekker! Alleen ging dat vlug doorhangen, toen las ik van een geweven doek! Dat was een uitkomst.... Tygo is nu 9 kg en word heel vaak nog gedragen. Hij vind het heerlijk... ik vind het heerlijk en het is absoluut niet zwaar :D en je kan de doek gebruiken totdat hij goed en zelfstandig loopt (van 1 jaar knoop je op je rug en/of heup)
     
  7. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Sorry hoor, maar rigide materiaal (nog fout geschreven ook)? Dat maakt bovenstaande stuk al ongeloofwaardig voor mij. Alsof het materiaal van een draagdoek van betere kwaliteit is.
     
  8. kahrin

    kahrin Fanatiek lid

    8 sep 2008
    1.020
    0
    0
    Bekijk bijlage 2452 Ik heb de Beco Butterfly, een ergonomische draagzak waarin kindje in de kikkerhouding zit.
    Mijn dochter zit geweldig en voor mij zit ie ook perfect! Een absolute aanrader dus.
     
  9. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Even voor de duidelijkheid: ik heb het stukje niet geschreven hè. Het is geschreven door een ergotherapeute. En als iemand een schrijffout/typfout maakt is het voor jou meteen al ongeloofwaardig?

    @ Kahrin: mooi die beco! Ik zoek er ook nog een, dat is idd een eche aanrader! :)
     
  10. Noatje

    Noatje Fanatiek lid

    12 apr 2008
    3.488
    0
    36
    N-BR

    Tjah ik heb het stuk zelf niet geschreven, maar ik ben wel mee eens dat een doek draagkrachtiger is: een BB mag tot 13 kg gebruikt worden, een goede merk geweven draagdoek tot 20-25 kg.

    En naast materiaal in de lichaamshouding belangrijker dan de discussie over het materiaal denk ik ;), Deze is namelijk veel, veel, veel beter in een draagdoek!
     
  11. Noatje

    Noatje Fanatiek lid

    12 apr 2008
    3.488
    0
    36
    N-BR
    Wauw dat is een mooie Beco.

    @Topicstarter: Je hebt inderdaad ook draagzakken die ergonomisch verantwoord zijn: o.a manduca, beco, ergocarrier. o.a te koop op: SlingoMama - Ergonomische Draagzak
     
  12. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Fout geschreven of niet, rigide betekent dat het materiaal niet meebuigt met het kindje (wat een doek wel doet) en is dus in het geval van de Babybjorn juist helemaal NIET ongeloofwaardig!

    Ff nadenken voor je de hormoontjes laat spreken!
     
  13. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.483
    113
    Hier wel een Babybjorn, zo eentje met extra rugstuk en die beviel prima. Voor de tweede gaan we hem weer gebruiken.
     
  14. Zena

    Zena Fanatiek lid

    9 dec 2006
    2.428
    0
    36
    Ik had er een en ik vind het een onding.
    Mijn dochter zat er niet lekker in en ik krijg gruwelijke pijn in rug en schouders van langer dan 10 minuten lopen.
    Nu heb ik een draagdoek (ringsling) en dat gaat veel beter. Mijn dochter vindt het geweldig en ook al draag je asymetrisch (op een schouder) ik krijg geen pijn! Binnenkort ga ik voor een geweven doek kijken, zodat ik haar op mn rug of buik kan dragen. Lijkt me helemaal geweldig!
     
  15. Ise

    Ise VIP lid

    28 okt 2007
    5.163
    436
    83
    dank voor de antwoorden. ik had bij de chicco snel last van mijn schouders, ben bang dat dat bij de babybjorn niet anders zal zijn. ik heb ook een doek van draagdoek.nl die helaas gekrompen is in de was. ik denk dat ik probeer die nat uit te rekken en dus wat langer te maken of een nieuwe aanschaf als dat niet lukt.

    is die beco zak (iig die met die koeienprint) wel goed voor de rug van het kindje?
     
  16. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Ja, de beco is een ergonomische drager. Ik heb een Ergo Carrier. Die moet in principe tot 4 jaar gaan.
    Maar: niet geschikt voor pasgeborenen vind ik. Echter, vanaf een maand of 6 is ie echt heel erg goed.
     
  17. paprika

    paprika Fanatiek lid

    29 jun 2006
    1.164
    0
    0
    Rotterdam
    de beco is absoluut goed voor het ruggetje, je draagt je kindje daarmee heel ergonomisch. Ben ook absoluut geen voorstander van de babybjorn, je kindje hangt dan zo aan z'n kruis, dat kan nooit lekker zijn. Als je mij aan m'n stringt ophangt kan ik het denk ook niet echt waarderen ;) Draagdoeken verdelen het gewicht heel goed over je bovenlijf, waardoor het voor jezelf ook heel fijn dragen is. Heb tot voor kort mijn dochter van bijna 14 kilo ook nog gewoon gedragen met m'n zwangere buik.
     
  18. Linda86

    Linda86 VIP lid

    @ Zena: leuk zeg, bij clubs is een gedeelte voor draagdoek-mama's. Als je nog vragen hebt over een geweven doek zou je die misschien daar kunnen stellen. Mijn Ringsling komt binnenkort ook binnen :).

    @ Ise: als je je draagdoek.nl niet meer uitgerekt krijgt, en je wil een nieuwe aanschaffen, zou je ook een geweven doek kunnen nemen. Die kan je langer gebruiken dan een rekbare, en kun je ook op je rug knopen!
     
  19. mijn ervaring met de BB:
    mijn dochter is er een keer in flauwgevallen dus ik durf m niet zo goed meer om te doen.:(
    Maar ik was en ben er zeker niet ontevreden over (maar koop toch een draagdoek:D)
     
  20. kahrin

    kahrin Fanatiek lid

    8 sep 2008
    1.020
    0
    0

Deel Deze Pagina