Katoenen luiers -help mij de bomen door het bos zien!

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door katjepatatje, 13 aug 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. katjepatatje

    katjepatatje Actief lid

    8 jul 2009
    144
    0
    0
    Frankrijk
    #1 katjepatatje, 13 aug 2009
    Laatst bewerkt: 13 aug 2009
    Ik ben me alvast aan het oriënteren op katoenen luiers. Voornaamste redenen voor mij zijn het milieu, hopelijk sneller zindelijk, beter voor het huidje en iets goedkoper.
    Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Het is mijn eerste kindje, en niemand in mijn omgeving doet aan katoenen luiers.

    Kunnen jullie mij een beetje op weg helpen? Ik denk dat ik het ongeveer snap, maar graag jullie commentaar op mijn kleine samenvatting.
    Als ik het goed begrijp heb ik de keuze uit de volgende soorten:
    1. De klassieke vierkante flanellen lap (hydrofiel? wat is het verschil?), die je goed vouwt en wikkelt. Vervolgens zet je die vast en doe je er een broekje overheen

    2. De klassieke voorgevormde lap (beetje in de vorm van een aambeeld), die je ook vastzet met een speld. En er overheen een broekje.

    3. De voorgevormde katoenen luier (bijv. Bimble), waar ook een overbroekje overheen gaat

    4. De voorgevormde katoenen luier met waterdichte (of poep- en piesdichte, hoe je het noemen wilt :p) laagje. Hier hoeft dan geen broekje over. (Bijv. itti bitti)

    Dan zijn er nog inlegger: gebruik je die nu altijd, of alleen 's nachts? Of hangt dit ook af van de soort luier?

    En dan nog een dom vraagje: doe je nou na elke verschoning een nieuw overbroekje aan, of alleen als ie vies is geworden?

    En dan hoor ik natuurlijk ook graag julli ervaringen over verschillende soorten en merken luiers. Ik neem aan dat hoe verder je in mijn lijstje komt, hoe duurder ze worden?
     
  2. Lyso

    Lyso Fanatiek lid

    3 jul 2009
    1.081
    2
    36
    Ik ga zelf papiere kopen, maar mijn moeder vroeger, en mijn zus nu deden/doen het wel met katoen. Ik weet 1 ding, als je niet voorgevormde neemt, (die had mijn moeder) dan vouw je het overbroekje, een stukje in de luier tegen het lekken. Probleem is dan dat het broekje ook in aanraking komt met poep, en daardoor blijvend kan verkleuren. Dit was voor mijn zus een reden om voorgevormde te nemen. Die hebben vaak een elestieke rand, waardoor het overbroekje beter beschermd is, en niet zo lelijk verkleurd... hangt er natuurlijk wel vanaf of je dat belangrijk vind...
     
  3. Rosado

    Rosado Niet meer actief

  4. katjepatatje

    katjepatatje Actief lid

    8 jul 2009
    144
    0
    0
    Frankrijk
    @ Lyso: bedankt voor de opmerking. Ik had daar niet bij stilgestaan (ik geloof dat 15 jaar geleden voor het laatst iemand een echte katoenen luier heb zien omdoen. Echt een prettig idee vind ik het niet. Ik neig ook wel een beetje naar de voorgevormde. Is ook wat makkelijker denk ik. Anders wordt het zo'n geoefen, en het is allemaal al zo nieuw voor ons!

    @mermaid: bedankt voor de link! Het is een handig topic om ervaringen m.b.t. merken door te lezen. Al duizelt het me een beetje in dat topic.. ik zal me er verder in moeten verdiepen denk ik

    Maarre... klopt mijn overzichtje een beetje?
     
  5. Rosado

    Rosado Niet meer actief

    Graag gedaan hoor! Of je overzichtje klopt zou ik niet weten, ik heb zelf nog geen kinderen, dus geen ervaring met luiers :p.
     
  6. Lilly

    Lilly Fanatiek lid

    1 jun 2006
    4.842
    0
    36
    Vegan blogger, vloger en coach!
    Bussum
    He, je had het topic ook al gevonden zag ik.

    Ik zou je aanraden op www.dragen-en-voeden.nl te kijken daar kun je heel veel info vinden. Ook op de site van kaatjekatoen.nl kun je veel info vinden, alhoewel ik de site persoonlijk niet heel overzichtelijk vind.
    Zelf ben ik ook een beginner maar je overzichtje klopt wel ongeveer.

    Je hebt ook nog de pocket luier (bijv. fuzzi bunz). Dit is zeg maar een overbroekje met een binnenkant van bijv. Fleece. ER is dan aan de achterkan ruimte open gelaten waar je de inlegger dan in stopt.

    Bij de itti bitti klik je de inlegger vast met drukknoopjes aan de binnenkant.

    Het verwarrende vond ik in het begin vooral de inleggers etc.

    In principe is het zo dat iedere luier een absorptie deel heeft. Bij de Itti bitti is dat een lapje dat je er dus in doet met drukknoopjes. Bij een pocket luier kun je de lap er dus in schuiven. Bij een luier die je nog moet vouwen, vouw je zelf een dikker gedeelte aan de voorkant. Bij andere luiers zit het lapje er in genaaid.

    De reden dat het een los lapje is is dat het daardoor beter en sneller droogt dan wanneer je hele dikke luiers zou maken.

    DAn heb je dus nog die aparte inleggers. DAarvan zijn 2 soorten.

    De ene soort heb je van papier op rol, deze spoel je soor de wc, of van fleece die je ook weer kunt wassen.
    HEt doel van deze inleggers is het opvangen van de ontlasting, zodat niet de hele luier onder komt te zitten.

    DAn heb je nog de extra inlegger die dient om meer te kunnen absorberen. Ik heb ze van bamboe.

    Ik gebruik de fuzzi bunz voor zoonlief voor de nacht, dan heeft hij d eluier dus lang om en plast veel. Daarom stop ik dus naast de standaard inlegger die er in hoort dus zo'n bamboe ding erin.

    Wat een verhaal he.....snap je het nog of ga ik te veel van de hak op de tak???
     
  7. Lilly

    Lilly Fanatiek lid

    1 jun 2006
    4.842
    0
    36
    Vegan blogger, vloger en coach!
    Bussum
    Oh de overbroekjes verschoon je dus niet elke keer.
     
  8. katjepatatje

    katjepatatje Actief lid

    8 jul 2009
    144
    0
    0
    Frankrijk
    Lilly, ontzettend bedankt voor je uitleg! Er zijn inderdaad vreselijk veel soorten broekjes, en dan ook nog de inleggers pfff. Ben blij dat het me hebt uitgelegd. Je verhaal is goed te volgen hoor! Ik heb het wel een paar doorgelezen omdat het nieuw is allemaal voor me.

    Ik geloof dat ik maar eens een word-documentje ga maken met alle info die ik bij elkaar raap. Net alsof ik weer o pde universiteit zit hihi.
    Mijn vragen zijn in ieder geval beantwoord, ik zal in het andere topic kijken voor ervaringen van anderen. Nogmaals bedankt!
     

Deel Deze Pagina