Binnenkort heb ik een afspraak met een dame van Kaatje Katoen. Wasbare luiers lijkt mij een goede manier om een bijdrage te leveren aan het ontlasten van het milieu. Echter na vele fora te heb ben gelezen met topics hierover begin ik te twijfelen. Is het nou echt zo veel beter voor het milieu? Daarom zou ik graag willen weten of er dames zijn die willen reageren die eerst begonnen zijn met wasbare luiers en later toch nog op wegwerp zijn overgestapt. Wat was voor jou de reden om voor de standaardluiers te gaan? Financieel lijkt dit mij namelijk een ongunstige volgorde en ben benieuwd naar de redenen.
Een vriendin van me begon met wasbare luiers van bamboo, maar al snel kwam ze er achter dat het proces om die bamboo tot vezels te krijgen waar je luiers van kan maken ongelooflijk belastend is voor het milieu. Ze ging op zoek naar een beter alternatief en is uiteindelijk uitgekomen bij biologische wegwerpluiers; die zouden qua productie het milieuvriendelijkst zijn en ook qua verwerking later weer (ook wasbare luiers waren daarin niet enorm vriendelijk voor het milieu; wassen vs weggooien maakt weinig verschil, geloof ik). Maar het is allemaal erg complex, omdat je met veel zaken rekening moet houden, dus ik zou zeker proberen dingen op een rijtje te zetten en te kijken naar wat jijzelf belangrijk vindt om vervolgens zelf een afweging te maken. Ik wil zelf ook zeker serieus wasbare luiers gaan overwegen, maar ik moet zelf dus ook die afweging nog maken. Het is erg lastig!
Ik heb de eerste 9 maanden wasbaar gebruikt, eerst gewoon vouwluiers ( hydrofiels ) en later voorgevormde luiers. Ik heb bijna alles 2e hands gekocht, wat toch weer bijdraagt aan het kostenplaatje en het millieu. Heb ze met veel tevredenheid gebruikt! Echter ben ik nu -tijdelijk- overgestapt op wegwerp. Ik ben namelijk erg gevoelig voor geuren op het moment en de luiers waste ik om de dag. Het moment van de luiers uit de luier emmer halen, vond ik even heel erg vies. Ik hoop over een maand of 9 voor 2 kindjes wasbaar te kunnen gebruiken
Ik ben begonnen met hydrofiel in de kraamweek, daarna overgestapt op wegwerp en nu weer aan de wasbare luiers. Hoe het zit qua milieubelasting en kosten durf ik geen uitsluitsel te geven. Ik vond veel tegenstrijdige informatie. Voor mij heeft de doorslag gegeven dat de wegwerpluiers steeds dunner werden en daarmee steeds chemischer (het vocht moet toch op een of andere manier opgenomen worden). Mijn dochter zat bij elke verwisseling onder de gelkorrels/siliconen en dat vond ik ongezond. Ook had ze regelmatig uitslag.
Hier ook wasbaar, en ik wil niet anders meer! Wat betreft de belasting voor het milieu, die is nog altijd minder dan met wegwerp. Het is vaak wassen vs afval, maar men vergeet de productie en distributie. Je kunt mij niet wijsmaken dat er bijna geen verschil zit tussen enkele tientallen wasbare luiers, of enkele duizenden wegwerpluiers die je nodig hebt tijdens de luierperiode. Om 1 wegwerpluier te produceren heb je 1 kopje aardolie nodig! Bovendien wil ik niet dat al die chemicaliën zo dicht op de huid van mijn kind zitten. Ik weet niet hoe de bamboeluiers geproduceerd worden, maar wat ik weet is dat het milieuvriendelijker is dan katoen en ook meer absorbeert. Mocht de bamboe toch niet zo milieuvriendelijk zijn, er zijn ook luiers van biologisch katoen (ik vond de Totsbots organic echt een prima luier). Ik zelf gebruik een luier van kunstvezel, nlk de rumparooz. Hele fijne luier en gemaakt van een materiaal die, als je zo'n luier in de natuur zou gooien, na 5 jaar compleet is afgebroken . Rumparooz is een pocketluier en is net zo makkelijk om doen als een wegwerp. Voor de nacht wel 2delig. o.a. ecoposh (een luier gemaakt van bamboe, biologisch katoen en gerecyclede waterflessen!) en de bamboozle stretch.
Ik denk dat je voor jezelf moet overwegen wat voor jou zwaarder weegt. Voor mij is het nooit een optie geweest, aangezien ik wasbare luiers standaard op 95 graden zou wassen, anders vind ik het niet schoon. Dus tja, qua milieu schiet je dan niet op.
Ach 60 graden is eigenlijk toereikend om luiers te wassen hoor. Als je kiest voor een inlegvel die je in de compostbak kunt doen, scheelt het alweer m.b.t. de viesheid van de luier.... Voor het resterende wat er dan achterblijft (urine) is 60 graden meer dan genoeg. Ik was hier sowieso alles op 60 graden, omdat mijn huidarts heeft aangegeven dat de huidschadelijke bacteriën met 30 graden niet "dood" gaan in de was.
als ik jou was zou ik voor weggooiluiers even op ebay kijken. Komt uit china geloof ik. Een vriendin van mij heeft die en is er erg tevreden over. 10 U PICK AIO BABY CLOTH DIAPER 1 SIZE + 10 INSERTS | eBay
Ik heb ook wasbare luiers gekocht van kaatje katoen. Dit is mijn eerste dus ik heb ze nog niet kunnen uitproberen, maar het lijkt me altijd milieuvriendelijker dan wegwerp! Kaatje Katoen heeft ook een aantal luiers die extra milieu vriendelijk zijn. Op de site vind ik ze niet, maar tijdens het gesprek kan je hier gewoon naar vragen!! Ik heb trouwens de Flexitots met overbroekjes.
Jemig wat een reacties! Hummm de keuze is nog steeds niet makkelijk. Ik wacht gewoon de afspraak met de consultant af en vraag idd hoe de dingen worden gefabriceerd. Dan maar zien wat mijn gevoel zegt. Dank allemaal!
Wat je ook mee kan laten spelen in de afweging is of je 1 kindje zou willen of meer als dit je gegeven is. Bij een 2e kindje heb je geen grote aanschaf meer en alleen het wassen nog qua milleu. En bovendien kan je wasbaar makkelijk 2e hands door verkopen, dat scheelt in de kosten en bovendien in het milleu.
Wij gaan ook wasbaar proberen. Ik heb de afgelopen maanden allerlei verschillende soorten luiers tweedehands gekocht, omdat ik ze nieuw toch wel duur vind en we nog geen idee hebben hoe het bevalt. Wat het milieu betreft: veel mensen zeggen dat wegwerp beter is voor het milieu in verband met het wassen, maar volgens mij is dat niet zo simpel te stellen. Sowieso maakt het al heel veel uit wat voor soort wasmachine je hebt, wij hebben zelf een hele zuinige. Verder scheelt het sowieso een enorme berg afval, en het is niet alsof wegwerp luiers op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd.
Ze zijn wel beter voor het milieu Luiers | Milieu Centraal Ik heb een combinatie gebruikt van wegwerp en wasbaar. Zou wel verschillende soorten luiers proberen, dan weet je welke werken en welke niet. Kan namelijk ook aan het model van je kind liggen, net als bij wasbaar. Wat veel mensen vergeten is dat je ze tweedehands nog voor heel goede prijzen kunt doorverkopen, in ieder geval in de meeste gevallen nog minimaal de helft van de aanschafsprijs, sommige luiers heb ik zelfs tweedehands weer doorverkocht voor de aanschafsprijs. Ik had een hoop luiers uit Engeland, is daar een stuk goedkoper, alleen hebben nu een hoop merken een uitvoerverbod, dus dat gaat niet meer zo makkelijk.