Bevallen in bad

Discussie in 'De bevalling' gestart door Juffertje83, 11 feb 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Juffertje83

    Juffertje83 Bekend lid

    20 jan 2010
    637
    0
    16
    NULL
    NULL
    In België zijn er ziekenhuizen waar je in bad kunt bevallen. Daar bevalt ook bijna niemand thuis. Mij lijkt het echt superfijn om in bad te bevallen, heb er goede verhalen over gehoord. Ik weet dat het in NL niet gebruikelijk is en dat er best veel bij komt kijken. Je verloskundige moet het willen begeleiden, je moet een bad huren enzovoort. Heeft iemand hier ervaring met onderwaterbevallen?
     
  2. Mlien

    Mlien Fanatiek lid

    24 jun 2010
    3.756
    0
    0
    In een klein dorpje
    Als alles goed verloopt ga ik ook wel in bad bevallen, maar helaas ook nog geen ervaring hier.

    Er zijn al wel meerdere topics over geweest en daar kwam eigenlijk elke keer vrij weinig respons op, omdat het blijkbaar érg weinig wordt gedaan, dus reken ook niet op al te veel reacties.... (helaas)
     
  3. muffinmeisje

    muffinmeisje Actief lid

    7 aug 2009
    461
    0
    16
    Er komen idd weinig reacties van vrouwen die er ervaring mee hebben, maar ik heb er wel ervaring mee, dus zal die nog eens delen ;) Even snel mijn ervaring gekopieerd uit een topic waar het onderwerp eerder al ter sprake kwam:

    Ik ben van mijn zoontje in bad bevallen en vond het echt super! Wilde dit vanaf het begin al en heb het op gegeven moment ook met mijn vk overlegd en die stond er positief tegenover (mits de situatie zo was/bleef dat het verantwoord was natuurlijk). Ik ben zelf thuis, in mijn eigen hoekbad bevallen. Deze is vrij groot en onze badkamer ook, dus daar pasten mijn partner, de vk en kraamhulp prima in tijdens de bevalling. Ik heb uiteindelijk wel juist alleen maar het laatste stukje in bad gedaan, omdat mijn bevalling heel snel ging. Toen de vk voor de eerste keer kwam, had ik al 9 cm ontsluiting. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan en wilde niet 'te vroeg' in bad gaan zitten (heb daarvoor wel onder de douche gezeten). Ik heb het laatste stukje dus in bad gedaan en mijn zoontje is onder water geboren. Echt een super ervaring! Alles verliep ook heel rustig en ontspannen, wil het de volgende keer graag weer zo doen!

    Inmiddels ben ik 34 weken zwanger van mijn 2de kindje en staat er deze keer ook weer een badbevalling in de planning :)
     
  4. Mlien

    Mlien Fanatiek lid

    24 jun 2010
    3.756
    0
    0
    In een klein dorpje
    Bedankt voor het delen!! Als de 2e er eenmaal is lees ik ook graag hoe het dit keer 'bevallen' is! Veel succes met de laatste loodjes!
     
  5. jomidi

    jomidi Bekend lid

    13 okt 2010
    904
    1
    0
    Ik ben van mijn eerste ook deels in bad bevallen...
    Alles in bad, tot het persen eigenlijk. Want vk toucheerde op bed volledige ontsluiting, na 3 x zuchten was ie er ( 8 minuten ), had dus geen tijd om terug te gaan naar bad.

    2e wilde ik ook in bad, maar na het breken van de vliezen was hij er in 1 minuten, was nog bezig met kruikjes opwarmen zeg maar. Totaal niet aan het bad gedacht....

    Wij hebben geen hoekbad, een gewoon standaardbad, maar dat was eigenlijk prima, had ook een zeer relaxde vk.
     
  6. jomidi

    jomidi Bekend lid

    13 okt 2010
    904
    1
    0
    51 minuten moet het zijn, 1 minuut is wel erg snel he ;)
     
  7. go4baby

    go4baby Fanatiek lid

    11 jun 2007
    4.845
    0
    0
    Eigen baas boven baas ;-)
    Noord-Holland
    Ik ben ook in bad bevallen. Van de 2e. Bij de 1e was dat gewoon (thuis) en op bed (kruk ook geprobeerd).

    Gewoon in ons eigen bad, aan 3 zijden muren en aan de voorzijde voor meer dan de helft.
    Alleen de VK hoefde er maar bij om (minimaal) te assisteren. Mn vriend hing over haar heen en daarachter stond de kraamzorg.

    Ik was in bad gegaan (rond 9.30 uur ofzo) omdat ik me van de 1e keer herinnerde dat het zo veel aangenamer was en dat mn weeen een stuk minder werden. Ik had er zooo geen zin in... was er in mn hoofd nog helemaal niet klaar voor. Dus ik wilde gewoon dat die weeen weg gingen... terwijl ik ook wel wist dat het zover was...

    Maar eenmaal in bad, helemaal tot mezelf gekeerd viel het best mee. De weeen werden minder heftig, de scherpe kantjes eraf. Ze kwamen volgens mij helemaal niet zo heel vaak. Ik belde de VK rond 10.45 ofzo. Ze was er een half uur later denk ik en toen had ik 7/8 cm. Ze zei dat het goed was en liet me alleen met mn weeen.
    Ik dacht nog: ik moet tegen haar zeggen dat ik wel graag in bad zou bevallen... maar het mag vast niet. In mijn praktijk waren ze met 4 VK's en ik had het met 2 anderen wel overlegd maar niet met haar omdat ik haar toevallig alleen in het begin had gezien... dus ik dacht: wanneer haalt ze me er nou uit... wanneer komt ze zeggen dat het niet goed gaat... en dat ik op bed/kruk verder moet.
    Maar ze kwam niet, ze greep niet in, ze deed niet voor hoe ik moest puffen, ze liet me gewoon alleen....
    En toen kwam bij mij opeens het besef dat ik het gewoon helemaal goed deed, dat het prima was zoals het was. Ik daar in het bad, op mn zij, met mn benen opgetrokken, omringd door de muren, veilig en ontspannen in het warme water! Ik zei dat ik bij de 1e ook in bad lag en dat ik kaarsjes aan had en dat dat zo sfeervol was. Het volgende moment was ze al naar mn vriend om kaarsjes te regelen.

    Zoals ook bij de 1e herkende ik mn persweeen niet. Ze werden gewoon alleen maar heftiger, ook in mn benen en mn rug en ik kon ze nog wel weg 'watertrappelen' maar wat was het heftig. (maar minder erg dan toen ik bij de 1e uit het bad die krengen op moest vangen... toen zakte ik door mn hoeven, kon ik niet op mn rug liggen, niet op de kruk... elke wee een andere houding omdat ik gek werd.)
    De VK kwam (zonder nog een keer te toucheren) even kijken.. zei dat ik best een beetje mee mocht gaan persen als ik wilde... ze liet het volledig aan mij. Ik pufte er nog een of twee gewoon weg en begon langszaamaan mee te persen. Elke wee daarna durfde ik dat krachtiger en steeds beter voelde ik het hoofdje als een keiharde ronde bal zich een weg door het geboortekanaal banen. Dat kon ik me van mn eerste bevalling niet herinneren. Alleen dat toen het hoofdje heel lang stond en ik geknipt moest worden.
    Nu had ik geen angst meer. Ik was zo gefocused op dat hoofdje en binnen 12 minuten persen werd onze zoon geboren.
    Het laatst stukje persen moest wel op mn rug omdat ik anders niet diep genoeg in het water lag.
    We lieten de douchekop met slang gewoon op de bodem van het bad liggen zodat het water op maximale hoogte bleef en door de overloop boven weg kon stromen.
    Ik had gezegd dat ik graag mn kindje zelf wilde aanpakken omdat me dat moment bij de 1e na de knip zo vreselijk snel ging dat ik het me niet kon herinneren. Nu kon ik het hoofdje pakken maar verder lukte niet omdat mn armen niet langer waren en ik ook niet overeind kon komen zonder mn handen te gebruiken (omdat er ook niemand daarbij kon helpen natuurlijk vanwege het ingebouwde bad).
    Maar de VK pakte hem verder aan tewijl ik me omhoog hees en toen kon ik onze zoon onder water even bewonderen voordat ik hem uit het water haalde en hij lekker op mn borst kon liggen. Daarna hebben we elkaar nogmaals goed bekeken terwijl ik hem in het water liet dobberen (dit maal natuurlijk met zn hoofdje boven water). Dat was ook zo prachtig mooi en rustig. Elkaar echt bekijken. hij lekker rustig in het warme water, heel wat anders dan mn dochter die onder plastic matjes op mn borst lag en die ik nauwelijks kon zien omdat ik plat lag.
    Hij is om 12.42 geboren (voor de statistieken, ik begon om 12.30 met persen, had daarvoor dus al volledige ontslutiing, maar moest er even naar toe groeien.)

    Omdat ik bij mn 1e bevalling 800 ml bloed verloren was had ze meteen een spuitje klaar liggen om te geven.
    Ik ben ook niet heel lang in bad gebleven, de placenta kwam op bed, dat was wel zo handig.
    Bloedverlies viel mee en ja, helaas, ik was toch wel uitgescheurd op de knip van nummer 1. Maar daar had ik niets van gemerkt.

    Het was een prachtige rustige en serene bevalling. Het was 'zo gepiept' (natuurlijk vanwege nummer 2) maar zo veel beter te doen dan de 1e keer op bed. Toen heb ik 1,5 uur geperst...

    Ik zou op deze manier nog wel een paar keer willen bevallen.
    Nu snap ik hoe het moet!

    Ik kan het alleen maar iedereen aanraden.
    Water is zooo ontspannend, zo lekker warm, zo rustgevend. Ik vond de weeen veel beter te doen. Ze leken veel minder vaak te komen en veel efficienter te zijn.

    Tips:
    - een schuimrubber (tuin of klus) matje voor onder de knieën van je VK op de tegelvloer ;)
     
  8. mamav2boefies

    mamav2boefies Fanatiek lid

    22 dec 2010
    1.158
    0
    36
    NULL
    NULL
    Ik zit er ook over na te denken om in bad te bevallen
    Bij mijn vorige 2 bevallingen moest ik bij elke wee over geven
    Dit was totaal geen pretje en kon me dus ook moeilijk concentreren
    Ben vervolgens onder de douche gestapt en heb de sproeier een hele poos op mijn buik laten sproeien
    Hierdoor hoefde ik ook niet over te geven totdat ik weer onder de douche vandaan kwam en het weer begon
    Vandaar dat ik over een badbevalling zit na te denken
     
  9. corina1983

    corina1983 Nieuw lid

    18 mrt 2011
    1
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi allemaal,

    Ik ben Corina en ben nu net pril zwanger van de 2e. Mijn eerste bevalling was ook een badbevalling en dat was geweldig. Ik zou het absoluut iedereen aanraden en ga zelf ook zeker weer in het bad bevallen. Op de link hieronder vind je mijn bevallingsverhaal.
    Waterbevalling van Nicky
     
  10. Luun

    Luun Bekend lid

    24 mrt 2007
    875
    0
    0
    SAHM (Stay at home mom)
    deventer
    Ik heb 2 keer een badbevalling gedaan en ga er nu weer voor! Zegt genoeg lijkt me... In het warme water gaan de scherpe kantjes ervan af, al vond ik de tweede bevalling het laatste uur nog steeds erg pittig!
    Het klinkt misschien een beetje raar, maar bij de eerste heb ik een bad 'gehuurd' van mensen die er zelf een hadden gebouwd! Geregeld via de verloskundige die dat bad wel vaker aanraadde. Mocht je geen bad hebben of er moeilijk aan kunnen komen, dit was het principe: je koopt een diepe plastic voedertrog (!), zwembad 'liner', een pomp, een zitzak die je tussen het bad en de liner propt (voordat het water erin gaat) zodat je er lekker tegenaan kan zitten. Schone waterslang plus aansluiting voor op je kraan, een thermometer. Een aantal plastic campingtafel-tafelkleden met stof aan de andere kant. Waterdicht, maar je glijdt er niet over uit; erg handig voor op de vloer. Zeker op het stuk bad-wc, aangezien je ieder uur moet plassen. (Een volle blaas schijnt weeen te remmen).

    De tweede keer heb ik het bad gehuurd van mijn verloskundige (een andere vanwege een verhuizing), dat was een kant-en-klaar bad die ze via internet had gevonden.

    Ik hoop dat je er wat aan hebt, ik zou zeggen: gewoon doen!
     
  11. Mami

    Mami Actief lid

    8 nov 2010
    148
    0
    0
    Ik zou ook graag in bad bevallen en jammer om te horen dat dit in NL minder gebeurt.

    Echter laat ik mij de kans niet ontnemen, je maakt dit toch niet dagelijks mee.

    Als alles het toelaat gaan we daar zeker voor!
     
  12. wasmachine

    wasmachine Niet meer actief

    Tijdens mijn bevalling heb ik de douche gebruikt. De ontsluiting ging er sneller door en het deed minder pijn. Ik vind het echt een superaanrader.
     

Deel Deze Pagina