Vraag over deurwaarders

Discussie in 'De lounge' gestart door Angie85, 9 dec 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Angie85

    Angie85 Actief lid

    27 dec 2007
    297
    0
    0
    secretaresse, mama
    den haag
    Als je samenwoont met iemand die schulden heeft en jij niet, mogen ze dan ook jouw spullen meenemen?
     
  2. sjan

    sjan Fanatiek lid

    1 okt 2008
    1.934
    1
    0
    Administratief/CRM medewerkster
    In Brabant
    ik denk niet als je samenwoont wel als getrouwd bent of geregistreerd partnerschap.....
     
  3. valhalla

    valhalla Niet meer actief

  4. Firlonnien

    Firlonnien Niet meer actief

    Nee, dat mogen ze niet. Maar...je moet wel kunnen aantonen dat het jouw spullen zijn! (bijvoorbeeld dmv aankoopbewijzen).
     
  5. steenbokje

    steenbokje Niet meer actief

    Gisteren net bij de notaris geweest met vragen over samenlevingscontract, en dingen gescheiden houden ivm toekomstig bedrijf, mocht het later mis gaan.

    De notaris vroeg hoe lang wij al samenwoonden, want als je meer dan 5 jaar samenwoont, dan wordt je voor de wet gezien als man-vrouw, dus ook gezamenlijke schulden.
    Het beste is om een samenlevingscontract op te laten stellen, en inderdaad alles met aankoopbewijzen (en dan niet kassabon, maar laat bij de winkel een bon op naam uitschrijven!) aan kunnen tonen.
     
  6. Koekeloerie

    Koekeloerie Niet meer actief

    Klinkt niet zo fijn. Je moet inderdaad kunnen bewijzen dat het van jou is. Of je moet een samenlevingscontract hebben opgesteld waarin staat dat iets van jou is.
     
  7. Danoontje

    Danoontje Bekend lid

    4 jun 2006
    568
    1
    0
    Huisvrouw
    Eindhoven
    Ze mogen het wel, mits jij inderdaad de aankoop bewijzen hebt met je naam erop. Of je heb alles vast laten zetten in een samenlevingscontract waarin vermeld staat dat alles van jou is.

    Deze situatie is nu aan de orde bij me broer en schoonzus. Hij is met niets (behalve zijn schulden dan) bij haar ingetrokken en nu komen de deurwaarders bij haar aan de deur en dreigen met beslaglegging. Ze heeft al aangegeven dat alles van haar is en dat hij met niets is gekomen. Ze kreeg als antwoord dat als niets beschreven staat of als ze geen aankoopbewijzen op naam heeft dat ze gewoon beslag op haar spullen mogen leggen.

    Me broer is dus zo'n kloothommel die zich totaal niet druk maakt om zijn financiele zaken en vind het allemaal wel best zo, hij koopt lekker de dingen die hij wil hebben en voor de rest zoeken ze het maar uit. Dat is zijn gedachte gang. Ik heb een jaar of 2 geleden geprobeerd zijn financiele zaken uit handen te nemen maar tegen de tijd dat meneer salaris kreeg was t direct van zn rekening af en ik zat mooi voor joker met me afspraken die ik gemaakt had met zijn schuldeisers. Ben hier dus ook na een aantal keren mee gestopt, hij is toch niet te helpen.

    Ik heb haar nog gewaarschuwd dat ze heel goed moet nadenken wat ze doet, als ik haar was zou ik hem nooit in laten schrijven want ze zit echt aan zijn klerezooi vast. Maar ja ze is toch zo eigenwijs geweest om het toch door te zetten en nu zit ze dus met de deurwaarders die dreigen met beslaglegging.

    Dus ja ze kunnen wel beslag leggen als je geen bewijzen hebt.
     
  8. nienke70

    nienke70 Fanatiek lid

    16 aug 2006
    1.149
    0
    36
    als je niet van plan bent om een samenlevingscontract af te sluiten kun je voor een lager bedrag een vaststellingsovereenkomst laten opstellen bij een notaris. hier wordt alleen in beschreven welke goederen van jou zijn en welke van je vriend. er worden geen financiële zaken in vastgelegd, gaat puur en alleen voor de goederen. zorg daarna ook dat je van alles wat je koopt bonnetjes heb die uitgeschreven zijn op jou naam.

    Ik zou zeker overwegen om dit te doen als je vriend veel schulden heeft en deurwaarders dreigen. Deze overeenkomst geeft je ook meer rechten als je vriend schulden heeft bij de belastingdienst. zonder overeenkomst mag de belastingdienst nl. bodembeslag leggen en dan helpt er geen bonnetje op naam meer aan, dan mogen ze alles op dat adres in belag nemen.

    succes!!
     
  9. meidenhuis

    meidenhuis Niet meer actief

    kan inderdaad niet zomaar zoals hierboven is omschreven.

    Wel wil ik nog even zeggen dat ze echt niet zomaar je inboedel meenemen. Dan moet er echt al een heel lang traject zijn afgelegd wat niets heeft opgeleverd:

    1.Aanmaning
    2.schuldvordering
    3.betalingsregeling
    4.loonbeslag en/of inboedelbeslag

    Ik zou toch eens met het deurwaarderskantoor contact opnemen welke stappen er inmiddels genomen zijn en wat jij nog kunt doen.

    Succes in ieder geval.

    BTW neem zsm contact op met bureau schuldhulpverlening in jouw regio. zij kunnen een loon- of inboedelbeslag vaak nog voorkomen!
     
  10. nienke70

    nienke70 Fanatiek lid

    16 aug 2006
    1.149
    0
    36
    Nog even een aanvulling op wat litdekoster zegt: het klopt inderdaad dat er al een heel traject aan vooraf moet zijn gegaan en vaak is een gerechterlijk vonnis ook nodig om beslag te leggen.
    Er zijn enkele uitzonderingen zoals de belastingdienst die dus geen vonnis nodig hebben.

    hieronder een stukje wat ik op het internet vond:

    Sommige instanties kunnen zonder vonnis van de rechter beslag leggen op de inboedel en het inkomen. Van tevoren komt meestal wel eerst een beschikking of dwangbevel. Voor de inbeslagneming is het wel meestal nodig dat er een deurwaarder wordt ingeschakeld. Er zijn instanties die zonder tussenkomst van de rechter beslag kunnen laten leggen op loon of uitkering. De Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), Sociale Verzekeringsbank, het UWV, IB-groep, Kamer van Koophandel, gemeente en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kunnen zonder vonnis van de rechter beslag leggen op het desbetreffende loon of uitkering.

    Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen kan alleen een beslag leggen, wanneer aan alle daarvoor betreffende voorwaarden wordt voldaan. De belastingdienst kan beslag leggen op roerende goederen die zich als inventaris op de grond van de schuldenaar bevinden en door deze in gebruik zijn. Ook wel bodembeslag genoemd. Het maakt bij dit beslag niet uit of deze roerende goederen ook werkelijk het eigendom zijn van de schuldenaar.
     
  11. dreames

    dreames VIP lid

    9 dec 2007
    7.446
    3.704
    113
    Een deurwaarder mag inderdaad aannemen dat de spullen, welke op iemands woonadres worden aangetroffen, aan hem toebehoren. Het is dan aan de persoon van wie de spullen zijn om aan te tonen dat ze van hem of haar zijn. Dat kan inderdaad met aankoopbewijzen (let op want bij contante betaling is dus niet makkelijk aan te tonen dat jij het hebt gekocht, tenzij het is aangeschaft voor de andere persoon op het adres stond ingeschreven).
    Het beste is om duidelijk afspraken te maken door middels van een samenlevingscontract iod.
     
  12. 1985beeb2009

    1985beeb2009 Actief lid

    3 jul 2009
    277
    0
    16
    ik denk ook dat het mag
    mijn schoonvader die zit flink in de schulden en ik woon nu een jaar samen met mijn vriend
    en laat mijn vriend nou dezelfde voorletters hebben als mijn schoonvader
    en laten ze nou een fout hebben gemaakt bij het kadaster en dus ipv mijn vriend stond mijn schoonvader hier ingeschreven en dat ging al over het in beslag name van de helft van de woning
    en de brief was aan mij gericht ging er om dat mijn partner dus niet betaald en als dat zo bleef kwamen ze het bij mij halen

    gelukkig is alles nu bij ons goed gekomen maar pas er dus mee op

    1985beeb2009
     
  13. Angie85

    Angie85 Actief lid

    27 dec 2007
    297
    0
    0
    secretaresse, mama
    den haag
    Nou gelukkig is het niet zover! Maar ik heb dus helemaal geen aankoopbewijzen op mijn naam, mocht het toch gaan voorkomen.

    Maar bedankt allemaal voor jullie reacties!!
     
  14. Angelina

    Angelina Niet meer actief

    Even een tip:

    Houd ook rekening met bankbeslag wanneer jullie een gezamelijke rekening hebben. Daar mag de deurwaarder dus beslag op leggen ondanks dat de schulden alleen op je partners naam staan.

    Het is beter op ieder een bankrekening op eigen naam te houden.
     
  15. Angie85

    Angie85 Actief lid

    27 dec 2007
    297
    0
    0
    secretaresse, mama
    den haag

    Ah Fuck dat hebben we dus wel!
    Op onze gez. rekening wordt het kinderbijslag op gestort, daar gaan ze toch geen beslag op leggen?!
     
  16. Joyce1983

    Joyce1983 VIP lid

    8 feb 2008
    6.688
    0
    36
    Ik heb het gehad.. Ik huurde een flat van de woningbouw, vorige bewoner met duizenden euro's schuld haar flat uit gezet maar was voor die tijd al met de noorderzon vertrokken & bestemming onbekend.

    Kreeg meerdere malen brieven van deurwaarders, en dan de rest van de rekeningen en leningen die binnen kwamen.. Tot ik een brief kreeg, ze kwamen de boel leeg halen, leuk ik woonde 3 hoog en baalde stevig..

    De brief kwam een dag voor de dag dat ze zouden komen aan. dus ik belde met de deurwaarder, nee die kon niets doen.. Dan de woningbouw maar bellen.. Ja het klopte dat zij mee gingen, de politie en een slotenmaker zouden er bij zijn.. Maar dan vraag ik me af, die vrouw woont er niet meer, de woningbouw weet er vanaf.. Maar toch gaan ze mee.. Tja, en MIJN Spullen zouden idd mee genomen worden.. Ik moest dan maar in beroep gaan na die tijd!

    Ik denk dus dat jij ook je spulletjes kwijt bent.. Gelukkig is het bij mij goed gekomen, en zijn ze niet geweest.. Sterkte!
     
  17. babsie

    babsie Fanatiek lid

    10 sep 2006
    1.432
    0
    0
    Ja dat mag en ja ook op jullie gezamenlijke rekeningen. Zorgt dat je dit appart hebt en ga naar de notaris om een en ander op papier vast te leggen. Ik krijg veel clienten die met hetzelfde probleem zitten en willen dan bij ons een postadres omdat anders thuis problemen komen ( werk bij een opvang).
     
  18. babsie

    babsie Fanatiek lid

    10 sep 2006
    1.432
    0
    0
    Hallo Joyce,

    Heel bijzonder want in die gevallen zijn er echt wel regelingen tenzij je met die ander hebt samen geleeft
     
  19. Angelina

    Angelina Niet meer actief


    Ja dat mag dus wel! Het maakt niet uit wat er aantoonbaar op wordt gestort! Behalve bep. uitkeringen, als je kunt aantonen dat het bedrag op de rekening aantoonbaar van een uitkering afkomstig is, moeten deurwaarders het bedrag ongemoeid laten, en anders mogen ze gewoon beslag leggen op het saldo dat op het moment van beslaglegging op de rekening staat. Kredietruimte moeten ze ook ongemoeid laten.

    Beslagvrije voet is niet van toepassing op bankbeslag, en ze mogen meerdere malen achter elkaar beslag leggen op de bankrekening.
     
  20. Joyce1983

    Joyce1983 VIP lid

    8 feb 2008
    6.688
    0
    36
    Dat heb ik dus niet.. Ik ken haar zelfs niet eens.. Moet je nagaan! En dan denk ik, de woningbouw weet toch dat ze dat huis toen aan mij hebben gegeven.. Hoe kunnen ze dan met een deurwaarder mee gaan naar mijn adres? Ze stond ook niet meer ingeschreven want heb d'r in onderzoek laten zetten.. ach, gelukkig heb ik die zorgen niet meer ;)
     

Deel Deze Pagina