Houten vloer: lak of olie en andere ervaringen

Discussie in 'De lounge' gestart door Minke24, 27 dec 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Minke24

    Minke24 Fanatiek lid

    18 aug 2007
    1.380
    22
    38
    Wij gaan binnenkort verhuizen en in dat huis ligt een massief eiken vloer. De vloer is volgens mij niet zo goed onderhouden (veel krassen etc.), dus wij willen 'm schuren en dan... lakken of oliën. Nu krijgen we van alle kanten wisselende adviezen. De experts zeggen: oliën is veel mooier, beter bij te werken en daardoor minder gevoelig voor krassen (ivm kleine kinderen). Ook is het duurzamer, je zou de vloer minder snel opnieuw hoeven doen.

    Nu lees ik op internet ook ervaringen dat water/drinken etc. veel sneller intrekt in een geöliede vloer en daardoor lelijke vlekken geeft. Ook lees ik ervaringen dat het juist gevoeliger is voor krassen dan een gelakte vloer.

    De expert raadde lakken af met kleine kinderen. Op internet lees ik ook vaak dat 't wat minder mooi is dan oliën door het laagje dat erop komt, maar wel veel praktischer met kinderen. Ook zou het makkelijker te dweilen zijn (iets wat je met kleine kinderen natuurlijk wel regelmatig moet doen).

    Kortom, we weten het niet zo goed meer. Ik wil op zich wel op de experts vertrouwen, maar ja, eigen ervaringen van mensen zijn ook veel waard. Veel mensen in onze omgeving hebben een laminaatvloer of plavuizen, dus daar kunnen we ook niet echt ervaringen vandaan halen. We willen het wel graag goed doen, omdat we niet over twee jaar weer de hele boel overhoop willen halen.

    We zitten ook nog een beetje met het dilemma van het zélf doen of het láten doen. Zelf doen is veel goedkoper, maar we willen er op zich wel wat in investeren als 't dan ook echt mooi wordt. We denken zelf te weinig ervaring te hebben om het mooi te krijgen (en bijv. geen knikkerpotje na het schuren).

    Kortom: allerlei tips op dit gebied zijn welkom!
     
  2. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    Olie is mooier maar absoluut niet praktisch met kleine kindjes, of sowieso een gezin. 1 glas erover en je hebt al een vlek, hoe snel je er ook bij bent...
     
  3. Jacky78

    Jacky78 Fanatiek lid

    3 jun 2008
    3.425
    1
    0
    onze vloer staat in de hardwax (dat is zeg maar de basislaag) en daarover heen doen we af en toe een waslaag.
    Dit geeft een mooie halfmatte afwerking aan de vloer. We hebben geen last van vlekken ofzo. Vloer is gewoon goed te dweilen (niet al te nat natuurlijk, het blijft hout)
     
  4. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
    Mijn ouders hebben iets van 25 jaar een gelakte parketvloer gehad. Wel hebben ze hem tussendoor een keer opnieuw gelakt en elk jaar opnieuw met een speciale reiniger en 'verzorgende behandeling'behandeld. En iets van 2 jaar geleden hebben ze hem helemaal afgeschuurd en geolied. Dus als de kwaliteit van de vloer goed genoeg is kun je altijd eerst voor een lak kiezen. dat lijkt mij namelijk een stuk praktischer en als je besluit toch liever te olieën wanneer de mini-minkes groot zijn kan dat alsnog.
     
  5. consider

    consider VIP lid

    24 jan 2008
    13.990
    1.808
    113
    Provincie Groningen
    Ook mijn ouders hebben een parket vloer die gelakt is.
    Ideaal en makkelijk te dweilen.
    Mijn moeder behandelde de vloer 2x per jaar.
    En nu, na 20 jaar is de vloer nog steeds ontzettend mooi.
     
  6. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Wij zijn drie jaar geleden naar ons huidige huis verhuist met daarin een houten vloerdelen vloer. Het hout is zelf blank en geolied met een kersenkleur.

    De vorige eigenaren hadden grote honden en die hebben allemaal krassen veroorzaakt in de vloer, maar wat erger is zijn de vele lichte plekken. Vooral op die plekken die intensief worden gebruikt zijn echt lelijk zo licht. Als we willen bij-olien hou je altijd kleurverschil. Ook de krassen van de honden blijf je altijd zien. Daarnaast wanneer het geoliede hout vies is krijg je allemaal zwarte plekken, deze krijg je alleen weer weg als je de boel schuurt.

    Ook wij hebben een expert laten komen. Zijn mening was bij onze vloer:

    Of de vloer helemaal schuren, blank laten en olien / waxen in een blanke kleur (kleurloos dus)
    Of de vloer helemaal schuren, lakken in de gewenste kleur
    Of een hele nieuwe vloer die al behandeld is in de fabriek

    Hij gaf geen garantie op de eerste 2 opties......

    Hij vertelde ons ook dat je een vloer die eenmaal geolied is niet zomaar kan lakken. Dan moet echt de hele vloer goed geschuurd worden.

    Wij hebben ook nog geen keuze gemaakt, we hebben vloerkleden over de ergste plekken gelegd. (bij de eettafel en de zithoek)

    Als ik jou een advies mag geven, ga geen vloer olien met jonge kinderen / enof huisdieren. Lakken is veel mooier en kan je makkelijker schoonhouden.

    Succes!
     
  7. Stroopie

    Stroopie Fanatiek lid

    11 jun 2009
    3.158
    11
    38
    Wij hebben een rustiek eiken vloer. Het mooiste was om er een waslaag overheen te doen. Dat zag er echt heel mooi uit. Totdat we een kindje kregen, die veel kwijlde en natuurlijk over de vloer kroop. Toen werd de vloer niet meer zo mooi. Je ziet nu vaak kringen van limonade of andere dingen die kinderen zo heerlijk kunnen morsen.
    Als ik nu moest kiezen, zou ik voor een laklaag gaan.
     
  8. Krokus

    Krokus Fanatiek lid

    5 okt 2007
    3.080
    0
    0
    Grubbenvorst
    nou ik weet niet wat voor olie jullie dan hebben maar als er bij ons op de vloer wat geknoeid wordt dan zie je er echt niks van als je het hebt opgeveegd. Wij hebben nu 6 jaar een houten geoliede vloer en inmiddels twee kinderen, de oudste is bijna 6 en onze vloer ziet er nog super uit. ik zou gaan voor olie.
     
  9. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Hier 2 jaar een geoliede rustiek eikenhouten vloer en 2 binnenkatten die om de haverklap een haarbal uitkotsen op de vloer. We hebben zelf nog geen kinderen helaas, maar wel neefjes en een nichtje die vaak over de vloer komen. De vloer ziet er nog prima uit! Hier dus ook geen klachten over een geoliede vloer. (Ik zet de vloer trouwens 1x per jaar in de olie. Verder reinig ik het af en toe met speciale houtenvloer-reiniger.)
     
  10. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Wij hebben onze vloer in de hardwax staan met daar overheen nog een extra laag van het een of ander.. Een soort olie dacht ik maar dat spul staat in het tuinhuis en het is nu te koud om te gaan kijken... ;) Mijn vloer ziet er echt prachtig uit, maar om hem echt heel mooi te houden moet ik hem eigenlijk iedere 3/4 maanden opnieuw oliën in de loop en 1x per jaar helemaal.

    Dat was in elk geval het advies toen we de vloer kochten... IEdereen snapt natuurlijk wel dat dat zo niet werkt in de praktijk... We hebben de vloer nu 4 jaar en hij is 1 keer tussendoor weer in de olie gezet, en nog steeds ziet hij er prachtig uit. Ok, er zitten wat krasjes op hier en daar, maar dat is voornamelijk doordat ik een stoeltje had staan waar het viltje vanaf was gegaan... Een kwestie van olien en je ziet er niks meer van.

    Hiervoor heb ik altijd gelakte vloeren gehad en die waren eigenlijk mooier... Maar heb je daar eenmaal een beschadiging op, kun je dat niet zo makkelijk bijwerken. Ik had een Grenen vloer en dat is heel zancht hout, dus daar heb je snel deuken in. Op zich niet lelijk, (het heeft wel iets zo'n "gebruikte" vloer) maar vaak scheurt dan ook je lak en als daar dan vocht inkomt word het wel lelijk. Met eiken heb je dat minder omdat dat harder is.

    Overigens heb ik nooit last met knoeien dat er vlekken achter blijven. Tenminste niet van de normale huishoudelijke dingen, wel als de kat ergens een plasje heeft gedaan, dat bijt erin en dat krijg je niet meer weg... Maar goed, dat zit in een hoekje, niemand die het ziet.. ;)

    Wel wilde mijn man perse van die V groefjes in de vloer waar ik hem nu voor vervloek, want daar blijft dus wel allerlei rotzooi tussen zitten.. (lees: Koek, limonade, zand en ander spul wat niet op een vloer hoort) Ik lig dus eens in de zoveel tijd al die groefjes uit te krabben...

    Er word wel aangeraden om een speciale reiniger voor hardwaxvloeren te kopen, omdat allesreiniger langzaam maar zeker je waxlaag van de vloer haalt omdat dat vet oplost. Ik gebruikte eerst van dat speciale spul, maar dat is vreselijk duur. Nu gebruik ik al ruim een jaar Bleu wonder voor vloeren, de groene variant, en dat gaat ook prima!
     
  11. valhalla

    valhalla Niet meer actief

    Een collega van me heeft jarenlang bij Bruynzeel vloeren gelegd en die vertelde het zelfde als wat in de OP staat eigenlijk.

    We hebben uiteindelijk gekozen voor een houten vloer (lamelparket, dus met een houten toplaag, geen massief hout) met olie. Het is een donker eiken vloer die je zelf zo nu en dan nog in de olie moet zetten.

    Wat hier boven staat, dat je er meteen vlekken op ziet is hier niet het geval hoor. Nu hebben we de vloer ook nog maar 7 maanden maar gisteren tekende Lena op de vloer :$:x en dat veegde ik er zo af. Net als bijv. rode wijn of vetvlekken van het koken.

    Je ziet wel krasjes erop komen, maar tegen de tijd dat de kinders wat groter zijn doen we hem wel een keer schuren en weer in de olie zetten. Vind het juist een ideale vloer, hij is makkelijk te dweilen, makkelijk schoon te maken en je ziet er weinig op.
     
  12. Minke24

    Minke24 Fanatiek lid

    18 aug 2007
    1.380
    22
    38
    Bedankt voor alle tips, meer zijn nog steeds welkom! Eerst leek het alsof de meesten hier voor lak zouden kiezen, maar ik zie nu ook wat mensen voor olie kiezen. Wij hebben trouwens geen huisdieren (en die zie ik ook niet zo snel komen) en hebben in ons appartement nu vloerbedekking. Wat dat betreft zijn we wel gewend aan vlekken ;)
     
  13. kleinesam

    kleinesam Fanatiek lid

    15 mrt 2009
    1.409
    0
    0
    Wij hebben een parketvloer met vergrijsde uitstraling. Er zit een white wash olie-laag overheen. Het is zo'n vloer die mooier wordt naar mate er meer op geleefd wordt. We hebben 2 labradors, dus er wordt hier ook flink geleefd op de vloer. Hier geen vlekken. En er zijn best wat ongelukjes geweest. In het begin zie je dan wel een vlek, maar na een behandeling met de zeek trekt dit vrij snel weg. Af en toe een dweil erover met een speciale zeep en eens in de zoveel tijd een dweil met olie erover en klaar is het weer. Ik zou er zo weer voor kiezen!
     
  14. liqueske

    liqueske Actief lid

    7 aug 2009
    165
    0
    0
    toen wij ons huis kochten lag er ook een massief eiken houten vloer, heel mooi...dachten we....

    na 1 jaar ging de vloer open staan, tussen de planken in, met name bij de verwarming, slijtplekken met name bij de banken, en vlekken die er echt niet meer uit gingen.

    deze vloer was erg slecht gelegd natuurlijk, en waarschijnlijk ook nooit goed behandeld. het was niet gelakt, maar met een soort wax behandeld... ook wij hebben getwijfeld of we de vloer eruit zouden halen, schuren (schaven in dit geval want anders werd het niet mooier op) lakken en fatsoenlijk terug leggen...

    wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. want we hadden al een hond en 3 katten en dan ook nog een kleine op komst, als ik zag hoeveel sporen er op de vloer achter bleven van de beestenboel....

    nu hebben we gekozen voor een grindvloer, niet zo heel bekend nog geloof ik, maar het is zo'n fijne vloer! je ziet er niks op! de haren die op de houten vloer steeds zooooo aanwezig waren.... ondanks elke dag stofzuigen, zie je nu helemaal niet meer, tuurlijk ze liggen er nog wel maar het verlaagt de iritatie onwaarschijnlijk veel!! haha...

    je kan hem gewoon dweilen en 1 a 2 x per jaar met een waterstofzuiger schrobben en schoonmaken, ideaal! als je wat knoeit idem, waterstofzuiger slurpt zo alles op, beetje schoonmaken en klaar is kees...

    o ja de hond vind het ook wel prettig dat ze nu gewoon grip heeft op de vloer, en we hoeven de nagels een stuk minder vaak te knippen hihi..

    maar goed dat is voor jou niet van toepassing geloof ik, maar mijn advies luid dus: als je eraan wil beginnen zou ik lakken! laat je dan ook eens goed informeren over de glitsa producten... stinkt verschikkelijk, is echt troep om aan te brengen, maar het is wel zo sterk! dan zul je niet snel krassen krijgen.

    succes!

    groetjes liqueske
     
  15. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    @ Liqueske: ik heb me altijd afgevraagd of een (sier)grindvloer wel prettig is voor een klein kindje om te kruipen....Is dat niet pijnlijk? Ik heb zelf namelijk totaal geen ervaring met een grindvloer.
     
  16. zustertje

    zustertje Niet meer actief

    De houten vloer van mijn ouders is 10 jaar oud en geolied. En dat je van water enz vlekken krijgt komt mij niet bekend voor.
    Er is in die jaren al heel wat overheen gegaan maar hij ziet er nog als nieuw uit.
    Suc6 met keuzes maken
     
  17. liqueske

    liqueske Actief lid

    7 aug 2009
    165
    0
    0
    hoi happy!

    onze kleine man is pas 7 maanden en kruipt nog niet, dus uit ervaring kan ik je nog niks vertellen. maar onze vloer is gewoon glad, vaak denken mensen dat een grindvloer echt korrelig is met uitstekende puntjes ofzo, maar dat is niet zo hoor

    het is natuurlijk niet zo glad als parket en niet zo zacht als vloerbedekking, maar pijn bij het kruipen zal denk ik niet aan de orde zijn. mits ze niet op blote knietjes gaan rondbanjeren dan haha.

    ik vroeg me juist altijd af of vloerbedekking niet onwijs pijnlijk zou zijn want dat brand toch juist als ze kruipen, maar ja bijna iedereen van mijn leeftijd is opgegroeid met vloerbedekking en onze knieen zijn ook nog heel haha

    groetjes
     
  18. PamPapilio

    PamPapilio Fanatiek lid

    16 dec 2008
    4.736
    1
    0
    Anna Paulowna
    Ik kan je niet direct advies geven helaas,
    Wel weet ik dat als je voor olie kiest je absoluut voor een goed bedrijf moet kiezen of een heeeeele goede olie zelf halen..

    T scheelt namelijk nogal wat met de ene of de andere.. sommige olies blijf je bijwerken en zie je idd veel op, andere doe je eens per jaar een olietje overheen en de vloer blijft prachtig!

    wel had ik zelf stiekem een vraagje die een van jullie of de ts misschien kunnen beantwoorden voor mij..

    Wij hebben nu een houten vloer die erin lag toen we hierheen verhuisde, heeeel erg lelijk.. de laklaag is er zo goed als af, zitten veel waterplekken op en andere vlekken..

    We willen graag de vloer helemaal laten schuren en dan lakken of olieen (ik wilde lakken maar als ik dit lees.....)

    Maar nu zijn we erachter gekomen bij t plaatsen van een nieuwe keuken dat deze vloer HEEEEL dun is! eronder ligt nog een houten vloertje.. waarvan wij dachten dat t 1 vloer was, is t dus de een gelijmd op de ander..

    Iemand enig idee hoe dik een vloer minimaal moet zijn als je m helemaal kaal wilt schuren? ;)
     
  19. liqueske

    liqueske Actief lid

    7 aug 2009
    165
    0
    0
    @ pampilio

    dat ligt er denk ik aan hoe veel vocht en of vuil erin is getrokken, hoe leg ik dat uit...?

    als je een bak zand hebt, en dat giet je een beetje water op, kun je de bovenste laag eraf scheppen en dan heb je weer droog zand, maar als er meer water op komt moet je dus veel meer eraf scheppen en soms is heel de laag doordenkt en heeft het dus geen nut. hihi grappige uitleg, maar ik weet anders niet hoe...

    is de vloer gelakt of geolied of gewaxed oid? bij die laatste twee is het heel moeilijk schuren, de olie of wax wordt warm en kleeft aan het schuurvlak waardoor er dus bijna niks afgeschuurd wordt. schaven is dan een betere optie, maar ja als de vloer heel dun is....

    nou ik hoop dat je er wat aan hebt....

    succes
     
  20. PamPapilio

    PamPapilio Fanatiek lid

    16 dec 2008
    4.736
    1
    0
    Anna Paulowna
    Hartstikke bedankt! en ik was al bang dat t aan de watervlekken zou liggen hoeveel eraf moet..

    hij is gelakt maar door verbouwingen met veel zand en ik denk al jaren geen onderhoudt is ie al zo goed als kaal nu! ;) en das niet echt mooi en handig met een grote hond en 3 katten!

    Misschien toch maar even een expert langs laten komen dan.. ;)
     

Deel Deze Pagina