Iemand hier ervaring met een witte herder of border collie?

Discussie in 'De lounge' gestart door jopa1000, 26 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Hoi,

    Wij zijn bezig met een project van KNGF (hulphonden) Om een gezinshond te gaan opleiden tot hulphond voor onze autistische dochter met tevens epilepsie.

    Afgelopen dinsdag hebben wij de eerste trainingsdag gehad waarin we veel info hebben gekregen wat voor soort hond bij onze dochter zou kunnen passen. Onze dochter is zeer passief en moet overal in gestuurd/geactiveerd worden. Diegene die de training gaf had een border collie, dat was echt een superenthousiaste (getrainde dat wel) hond waar ik helemaal enthousiast over ben. Nu lees ik ook dat de witte herder geschikt zou zijn (net zo enthousiast en leergierig)

    We hebben de ruimte thuis (weiland en grote tuin) en ik ben heel veel thuis. Ik vind het heerlijk om te lopen dus beweging krijgt hij/zij genoeg. Ik ga trainen met hem/haar en manlief wil graag gaan hardlopen met de hond. Ik zou het ook geweldig vinden om behendigheid te gaan doen. Dochterlief zal ook (na training uiteraard!) mee gaan lopen met de hond. En natuurlijk mee gaan spelen / knuffelen. Ze houd heel erg van honden.

    Nu is mijn vraag, wat is jullie ervaring met de border collie / witte herder? Wat zijn de voordelen/nadelen?

    Tips en adviezen zijn welkom, we gaan niet over 1 nacht ijs en gaan hier goed over nadenken.

    Alvast bedankt voor het lezen!

    Groetjes jopa
     
  2. schaapie123

    schaapie123 Niet meer actief

    ik heb wel wat ervaring met beide rassen, bij de witte moet je goed opletten waar je hem weg haalt, karakter is heel belangrijk, ken heel wa witte herders die vrij angstig zijn, de ouders zijn dus heel belangrijk.
    bij de bordercolie is vooral geestelijke vermoeidheid het allerbelangrijkst, met hardlopen etc raken ze wel energie kwijt, maar je traind ze ook(conditie), een border moet je geestelijk bezig houden, dus gaan leren drijven, of flybal,behendigheid, etc.
     
  3. schaapie123

    schaapie123 Niet meer actief

    oja dan heb je 2 soorten werklijn en showlijn, ik ken alleen karakters en gedrag van werklijnen
     
  4. Adorable

    Adorable Fanatiek lid

    20 dec 2008
    2.601
    0
    0
    Huisvrouw
    Brussel, Belgie
    hey,
    wij hadden thuis een bordercollie/terrier, ontzettend lieve dieren, goed in omgang met kinderen en vind het heerlijk om lekker vertroeteld te worden, ik ken de nadelen niet van een bordercollie ma kan je wel zeggen dat we erg hebben genoten van zijn bijzijn!

    succes met het zoeken van een lieve hond:)

    xxx
     
  5. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.856
    7.622
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Hou er rekening mee dat bordercollies in 90% van alle gevallen Epilepsie hebben.
     
  6. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Wat is het verschil dan met showlijn/werklijn?

    Oke, het gaat dus niet om fysieke conditie (alleen) maar dus om geestelijke, is 1x pw voldoende om bijvoorbeeld flyball/behendigheid te gaan doen of is het beter om het vaker te gaan doen?

    We hebben hier in de straat een hondenschool zitten en die doen ook aan behendigheid. Mij lijkt het enorm leuk om dit met de hond te gaan doen.

    Enne over de witte herder, geld daar hetzelfde voor? Is een witte herder ook zo enthousiast/leergierig als een border collie?

    Hond aanschaffen (pup of herplaatser) gaat in overleg met het KNGF (rasvereniging), we krijgen daar een lijstje voor. Zeker niet via marktplaats/buitenland!)

    Bedankt voor je reactie!
     
  7. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Wat deed jij met je bordercollie? Trainde je ook?

    Dank voor je leuke reactie!
     
  8. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Ok, is dit op te lossen met medicatie? Heb jij ervaring met een bordercollie?

    Dank je wel!

    Groetjes jopa
     
  9. danip

    danip Niet meer actief

    Geen Border, wel een Aussie (Australian Shepherd). Misschien ook wat voor jullie? Worden ook veel gebruikt als hulphond, lijken sterk op Borders, maar schijnen (en bij ons is dat ook zo) minder zenuwachtig te zijn en dus wat stabieler.
     
  10. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Bedankt voor je tip, ga is even googlen op een Aussie (m'n wereld gaat open op het gebied van hondenrassen. Nog nooit van gehoord hihi)

    Dank je wel!
     
  11. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.856
    7.622
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    zoek maar eens op google. Vaak zit het in de lijnen, primaire epilepsie. Medicatie geen idee, en nee geen ervaring met een biordercollie, wilde er zelf graag een maar niet gedaan.

    Mijn moeder had een hond (schnauzer) met epilepsie en die is er op 4 jarige leeftijd plotseling aan overleden ondanks medicatie (trillen, bek om tafelpoot heenslaan en niet meer los te krijgen, zenuwachtig rondlopen, veel hijgen, staren etc)
     
  12. danip

    danip Niet meer actief

    Als je meer wilt weten pb me maar hoor! Er zijn trouwens 4 kleuren, waaronder een Border Collie kleurencombi (black tri. Maar je hebt ook red tri, red merle en blue merle)
     
  13. Springmuis

    Springmuis VIP lid

    19 aug 2008
    7.043
    0
    0
    Mijn moeder heeft 2 witte herders..

    Super honden! absoluut leergierig, ze doet ook veel trainingen met ze en pakken alles erg snel op!

    En verder zijn het 2 super grote schatten, heerlijke kroelers ;)

    Zou trouwens inderdaad wel opletten waar je ze vandaan haalt!
     
  14. silvermist

    silvermist Niet meer actief

    hier een witte herder, ontzettend leergierig en houd van uitdagingen, onwijs goed met kinderen en heel voorzichtjes (oke soms niet :) ) maar goed hier kan je uiteraard op trainen, hier was de hond er eerder dan het kind dus soms heeft ie niet door (uit enthousiasme) dat het kind minder groot en minder stabiel is dan hemzelf, maar daar heeft de kleine ook mee leren omgaan, want zodra ze hem hoort zet ze tegenwoordig automatisch 1 stap opzij ;) dikke vriendjes zijn ze en geen problemen ondervonden, zijn zusje daarintegen is angstig en dat gaat niet goed, onze hond is in huis en het zusje van onze hond zit op een boerderij of daar het verschil door komt weet ik niet, maar ik denk dat het ook deels aan de opvoeding ligt, helaas hebben wij niet de tijd om echte activiteiten te ondernemen met onze hond maar en word hij nu te oud voor dit soort dingen, hij komt tegenwoordig piepend van de bank af en is zeker de snelste niet meer, bij een volgende hond zitten wij te twijfelen dus beide rassen die jij nu opnoemt, we neigen toch weer naar de witte herder omdat we daar nu aan gewend zijn, bij de volgende zal er wel van begin af aan mee getraind worden, de hond die we nu hebben kregen we pas op 4 jarige leeftijd omdat hij niet met kinderen overweg zou kunnen, vraag me dus echt af waar die mensen dat vandaan haalde want het gaat echt perfect :)
     
  15. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Heftig zeg, ga is googlen idd, we hebben al een dochter met epilepsie dus dit is zeker een aandachtspunt!

    Dank je wel!
     
  16. schaapie123

    schaapie123 Niet meer actief

    ik geloof dat de show lijn meer haar heeft en wat groter is, kwa karakter durf ik er niet veel over te zeggen.
    werklijn is over het algemeen wat kleiner(normaler) kwa formaat minder haar, zeer goede werklust, het gevaar is als je geestelijk te weinig doen dat ze dan je kinderen gaan drijven, of autos/fietsers etc gaan drijven (achterna renne/opjagen) zenuwachtig worden (happerig)

    ik denk niet dat 1 keer per week behendigheid te weinig is, en dat kan je ook pas doen vanaf 1,5 jr inverband met de groei.
    maar ik zou zeggen, kijk andrers op de rasvereniging, ga bij shows kijken daar staan veel fokkers. ik heb ook les gehad van iemand die borders fokte, en die gaf ze alleen mee aan mensen die ook echt met ze gingen werken. hij had geen epilepsie in de lijn en ook geen hd. dus 90% met epilepsie vind ik overdreven, maar ik wil wel geloven dat een groot percentage dat heeft, ik weet dat 5% van de petit basset griffon vendeen ook epilepsie heeft, als je dat gaat vergelijken met aantal pups wat er per jaar geboren word dan is dan best veel.

    een herder is ook heel leergierig, wij hebben er 1 op de club gehad die deed ook behendigheid, was heel leergierig, met 1 jaar al alle gehoorzaamheid cursussen voltooid (hond was beetje dood getraind heel jammer) dus je kan er zeker van alles mee doen.

    ik heb dan poedels (ideaal verharen niet) ze zijn (meestal hihi) slimmer dan een bordercolie, ze zijn zeer alround, heel lief en gevoelig, ik doe flybal en behendigheid met die van mij, maar ook fietsen (uv test =20km fietsen in bepaald tempo)
     
  17. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Wat een mooie hond zeg! Lijkt heel erg op de bordercollie idd. Ga is verder googlen en als ik vragen heb weet ik je te vinden :D

    Dank je wel!
     
  18. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Kijk, fijn zo'n positieve reactie, ook een kroeler vinden we belangrijk. Zijn echt prachtige dieren die witte herders!

    Bedankt voor je reactie!
     
  19. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Opvoeding lijkt mij heel belangrijk, dat is ons ook op ons hart gedrukt door het KNGF. Daar staat of valt alles mee. Leuk dat je ook aan het kijken bent naar de witte herder/ border collie. Hoop dat je een leuke vind!

    Onze dochter is 4 en we zijn er nog niet uit of dat we een herplaatser of puppy willen.

    Bedankt voor je reactie!
     
  20. Wachtende

    Wachtende Fanatiek lid

    29 nov 2011
    4.414
    0
    0
    Het zijn beide echte werkhonden.
    Zeker bij de BC ontzettend goed zoekwerk naar de juiste oudercombinatie zoeken want qua gezondheidheidsklachte zul je kunnen schrikken hoor. Bij de herder is HD volgens mij het grootste probleem maar daar ben ik niet zo bekend mee.

    Beide honden hebben behoorlijk veel energie en zul je echt aan het werk moeten zetten. Zo te lezen heb je daar wel zin in.

    Als ik alleen tussen deze twee zou moeten kiezen zou ik zeggen de witte herder. Ik kom nog maar weinig Bc's tegen die ook normaal ontspannend kunnen lopen zonder een enorme obsessie op bal en daarom happig worden naar anderen.

    Maar heel eerlijk gezegd zou ik voor een ander ras gaan, maargoed dat vraag je niet. Toch zou ik zeggen kijk eens naar een toller (nova scotia duck tolling retriever). Ik vind deze wat geschikter om met kinderen om te gaan dan bv een BC. Werklustig en leren snel...echter moet je hier ook voldoende fysieke en mentale uitdaging bieden. Behendigheid en dergelijke zijn een goede optie. Socialisatie moet ook veel aandacht aan worden besteed. Omdat ze zo snel leren is een foutje van jezelf moeilijker te corrigeren (net als bij BC). Ik vind ze minder vaak obsessief overkomen, maar dit is natuurlijk ook wat jij er van maakt.

    Ik zou ook heel goed kijken hoeveel tijd de hond alleen thuis zou moeten zijn en hoeveel beweging je per dag kan geven.
    Hoe zou de dag eruit zien ?
    Het is veel makkelijker om naar aanleiding van de situatie en verwachtingen een hond te adviseren vind ik.
    Ook belangrijk is of jullie al ervaring hebben met honden. Ik vind het een beetje stom dat er bij sommige rassen verteld wordt dat je echt ervaring moet hebben omdat je consequent moet zijn maar dat is natuurlijk bij elke hond zo.

    Hou er trouwens wel rekening mee dat je pas na ruim een jaar behendigheid en dergelijke mag doen. Een goede hondenschool zal je ook niet eerder toelaten. Bij een witte herder moet je volgens mij wachten tot ze 1,5-2 jaar zijn.
    Maar dan heb je alle tijd om eerst de puppy cursus, gehoorzaamheid en de opvolgers daarvan te volgen.

    Misschien had je het ondertussen al stiekem door, wij hebben een Toller. We hebben naar dezelfde rassen gekeken en veel honden van die rassen opgezocht en ik heb geen moment spijt. wij zijn ondertussen ook met de behendigheid begonnen en kindvriendelijkheid was echt een must !
    Voor vragen mag je me altijd pb'en want ik raak topics wel eens kwijt.
     

Deel Deze Pagina