Consuminderen en de kadomaand

Discussie in 'De lounge' gestart door Tuuttuterdetuut, 22 nov 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Tuuttuterdetuut

    Tuuttuterdetuut Actief lid

    22 jan 2014
    378
    0
    16
    NULL
    NULL
    Eerder deze week kwam het rapport uit met daarin de cijfers rondom slavernij in de wereld. Slavernij die vooral in stand wordt gehouden door de grote vraag aan spullen in de westerse wereld.
    Dat wist ik natuurlijk al, maar zo met de komende feestdagen wordt het wel weer benadrukt in wat voor consumptiemaatschappij we leven en hoe materialistisch we zijn. Ik heb dit jaar dan ook heel bewust geshopt voor sinterklaas en kerst. En dan met name gezien de overweldigende aantal feesten met kado's die er al zijn.
    Maar je ontkomt er bijna niet aan of je hebt te maken met slavernij. Kleding, hoe goedkoop of duur ook, komt uit fabrieken waar je echt niet wil kijken hoe het er aan toe gaat. Voedsel, niet fairtrade, wordt onder druk van de grote machthebbers verkocht onder kostprijs met alle gevolgen van dien.
    Af en toe overvalt me dit echt en soms wil ik het gewoon niet weten. Maar toch, een betere wereld begint bij jezelf,...
    Wie is hier ook bewust(er) mee bezig en hoe geef jij dat vorm voor jezelf?
     
  2. Clivia

    Clivia Bekend lid

    12 jul 2014
    843
    103
    43
    NULL
    NULL
    Ik heb dat ook gelezen.....het is verschrikkelijk. Aan de ene kant denkik; het is een druppel op een gloeiende plaat. Maar aan de andere kant; je kunt er niet niks aan doen!

    Dit jaar ga ik vooral 2e hands dingen regelen. Boeken bijvoorbeeld, het hoeft echt niet nieuw te zijn.
     
  3. Tuuttuterdetuut

    Tuuttuterdetuut Actief lid

    22 jan 2014
    378
    0
    16
    NULL
    NULL
    Het erge is dat het voor ongeveer alles geldt.
    Ik heb ook, net als voorgaande jaren wat 2de hands speelgoed gekocht.
     
  4. macy77

    macy77 Fanatiek lid

    28 dec 2009
    3.239
    1
    0
    Tweedehands doe ik door het hele jaar heen.
    kleding speelgoed meubels en andere (grote) krinloopschatten. Ik ben er dol op, maar...
    voor Sinterklaas kopen we alles nieuw!
     
  5. evenstar

    evenstar VIP lid

    22 jan 2009
    9.809
    3
    38
    postdoc/docent universiteit
    import Noorderling
    Ik koop vooral tweedehands. Maar daar heeft de kindslaaf uit Bangladesh niks aan. Ik vrees dat je daar amper om heen kunt, mijn kinderen zouden zwaar teleurgesteld zijn als er geen playmobil met sinterklaas meekwam, maar bv. zelfgemaakte dingen of bijzonder verantwoord en peperduur scandinavisch houten speelgoed ofzo (dat hebben we óók). Het gaat mij vooral om de hoeveelheid 'spullen' die er op aarde zwerven. Elke keer dat je nieuw koopt, wordt er nieuw geproduceerd. De meeste dingen kunnen wel langer mee dan 1 kinderhuishouden, zeker playmobil, little people, etc.

    Verder krijgen ze ook nuttige kadootjes: allebei een nieuwe jurk, en een dekbedovertrek met prinsessen :p Zouden we toch wel gekocht hebben, maar kunnen ook wel met 'n Sint papiertje erom.
     
  6. penseel

    penseel Niet meer actief

    Snap het. Hier (normaal) speelgoed. Ook van de Action bijvoorbeeld.

    Ik hoop altijd maar als er kinderen werken ze ook onderwijs daarbij krijgen.. weet is kop in het zand gevoel.

    Kinderarbeid is in sommige landen (Normaal) Hoop doormidden van geld daar er ook wat daar aan gedaan word sam/samen situatie.
     
  7. Maiasaurus

    Maiasaurus Niet meer actief

    consusinteren
     
  8. potjesoep

    potjesoep Bekend lid

    13 apr 2014
    713
    0
    0
    nou wij doen het automatisch in de dec maand , wij zelf vinden persoonlijk dat mensen zich nogal vol proppen tijdens de kerst en soms ook met de sinterklaas periode , wij eten lekker maar we duiken niet in de vogels en herten die er voor af gemaakt worden , of groente die uit het buitenland speciaal naar nl worden gehaald voor die periode. De overdaad doet ons niets en vinden we belachelijk net als 100de euro's uit geven aan cadeaus , heeft dat zin ? is en kind niet net zo blij met een mooi cadeau ??? en een lekker stukje chocolade in de schoen ??

    wij zijn blijer als we samen koekjes en een cake bakken en samen koken en genieten van elkaars gezelschap daar hoeft voor ons geen overmatige eten en cadeaus bij.
     
  9. Tuuttuterdetuut

    Tuuttuterdetuut Actief lid

    22 jan 2014
    378
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik schrik er wel van wat er in mijn omgeving als normaal wordt geschouwd als cadeau. Tablets, spelcomputers, tv's etc,... Ik zie het allemaal in mijn omgeving voor kinderen tot en met 6 jaar oud.
    Dozen lego in de schoen en opvulspeelgoed in de zak van de action waar vervolgens waarschijnlijk niet mee gespeeld wordt.
    Ik hoop dat mijn kinderen dankbaar en blij zijn met hun cadeautjes, maar het wordt wel moeilijker als ze het gaan vergelijken met andere kinderen. Of zien ze dat nog niet?
     
  10. Linn84

    Linn84 Fanatiek lid

    2 nov 2010
    3.489
    1
    38
    Onze dochter is drie. We vieren sinterklaas samen met haar nichtje, ook drie. De afspraak die wij onderling hebben gemaakt is dat we 2 a 3 cadeautjes per kind doen. Zo voorkomen we dat er één kind "maar" 1 cadeautje krijgt en het ander wel 5. Denk dat dat op die leeftijd "belangrijker" is dan de hoeveelheid geld die uitgegeven wordt door de goede oude man.

    Wat betreft consuminderen... Ik vind het altijd zo veel. Ik wil graag biologisch eten, maar dat kost je letterlijk klauwen vol met geld. Daarnaast wil ik graag rekening houden met de hoeveelheid e-nummers, heeft er hier één koemelkallergie, koop ik het liefst kleding en speelgoed waarvan ik weet dat de mensen die het gemaakt hebben er goed voor betaald werden en let ik ook nog op uit welke bossen de bomen komen die gekapt werden voor onze nieuwe salontafel ;) Ik weet echt niet waar te beginnen! Dus van alles maar een beetje. We eten bijvoorbeeld niet altijd biologisch, maar eten wel bewust minder vlees.
     

Deel Deze Pagina