Minister schippers: zorg word onbetaalbaar

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door SeaShell, 12 jun 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Minister Schippers: zorg wordt onbetaalbaar
    Als er niets verandert in Nederland, betaalt een doorsnee gezin over dertig jaar meer dan de helft van zijn inkomen aan gezondheidszorg. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat iedereen daar over na gaat denken.

    Dat zei ze vandaag op RTL Z. Op dit moment betaalt een doorsnee gezin al 11.000 euro per jaar aan zorg. De kosten zijn de afgelopen tien jaar sterk gestegen. "We geven steeds meer uit aan de zorg", aldus de minister, "we moeten ons echt gaan afvragen, waar ligt de grens?"

    Grote kostenpost
    De stijgende kosten van de zorg kunnen moeilijk worden betaald door op andere kostenposten te bezuinigen. De kosten van de zorg zijn namelijk veel groter. Van de jaarlijkse uitgaven aan de politie, kan Nederland één maand zorg betalen. Wat er jaarlijks aan cultuur wordt uitgegeven, is net zoveel als vijf dagen zorg. De totale kosten van een jaar Koninklijk huis zijn net zo hoog als de kosten van vijf uur zorg.

    Technische vooruitgang
    De belangrijkste oorzaak van de stijgende kosten is volgens de minister niet de vergrijzing. "De vergrijzing verklaart slechts een kwart van de stijgende kosten." De belangrijkste oorzaak is volgens de minister de 'technologische vooruitgang'. Omdat steeds meer behandelingen kunnen worden aangeboden, en mensen vanwege de welvaart steeds betere zorg eisen, worden de kosten steeds hoger.

    Lastige keuzes
    Als er niet wordt ingegrepen, dan blijven de kosten maar stijgen. "Maar dat zal niet gebeuren", aldus de minister. Ze vindt dat er moet worden gekeken naar grotere efficiëntie in de zorg. "Maar het probleem is zo groot, dat is niet de oplossing." Dat betekent dus dat er lastige keuzes gemaakt worden. De minister noemt medicijnen voor ADHD als voorbeeld. "Er slikken zoveel kinderen Ritalin, dat je je echt kunt afvragen, wordt daar wel scherp naar gekeken?"

    'Praat erover in de huiskamer'
    Volgens de minister is het belangrijk dat mensen in de huiskamer gaan praten over deze problemen. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid in een brochure op een rij gezet wat voor keuzes (.pdf) gemaakt kunnen worden in de zorg.
     
  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.274
    6.802
    113
    allemaal onze ouders en schoonouders maar in huis nemen...

    leve de mantelzorg...
     
  3. toetie

    toetie Fanatiek lid

    14 dec 2010
    2.310
    7
    38
    noord brabant
    nou mag hopen dat het niet zo ver komt want zit er echt niet op te wachten. sorry maar is het ook niet een deel van de vergrijzing mischien dat ze het dan niet zo duur moeten maken om kinderen te kunnen opvoeden.
     
  4. Amfy

    Amfy Niet meer actief

    ach wel krijgen hier straks een americaans stelsel.
     
  5. Vagans

    Vagans Niet meer actief

    tis gewoon te treurig voor woorden!
    Mensen die niet naar een dokter gaan omdat ze het niet kunnen betalen!

    en dan als mensen echt echt echt heel ziek zijn of iets ernstigs hebben doordat ze al die tijd niet naar een doker konden is de behandeling helemaal belachelijk duur...
     
  6. 2lovelychildren

    2lovelychildren Niet meer actief

    ja precies,wordt al bang als ik eraan denk:x
     
  7. Dwaze vader

    Dwaze vader Actief lid

    7 dec 2009
    275
    0
    16
    NULL
    NULL
    De zorkosten in Nederland komen op de verkeerde plaatsen terecht. In Duitsland en België is de zorg heel anders geregeld en daar lukt het allemaal wel. Waarom loopt het in Nederland dan zo uit de klauwen?
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.861
    19.268
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs



    Dat is inderdaad de belangrijke vraag! En het antwoord zal vast niet simpel zijn, er zullen wel meerdere oorzaken zijn. In het artikel staat al dat duurdere behandelingen en vergrijzing een rol spelen. Laatst las ik ook een artikel waarin stond dat de artsen eigenlijk niet weten hoeveel de medicijnen die ze voorschrijven eigenlijk kosten. Ze zijn dus niet kostenbewust bezig met hun recepten. (Ligt voor een deel ook aan de patiënten. Denk aan mensen die antibiotica eisen voor een verkoudheid, terwijl al lang bewezen is dat dit nauwelijks helpt en dat het bovendien een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid als dit op grote schaal gebeurt.)
    Maar vlak ook het gebrek aan controle niet uit! We hebben pas ontdekt dat mijn opa van een bepaald medicijn een dubbele dosis kreeg. Los van de zeer kwalijke gevolgen voor zijn eigen gezondheid (hij had bijna onterecht in een verpleeghuis gezeten doordat hij zo snel verslechterde!) kost dit natuurlijk ook een hoop; dubbele kosten voor het medicijn om te beginnen. En reken maar eens uit wat het had gekost als ze hem inderdaad hadden meten opnemen in plaats van een deel thuiszorg en een deel mantelzorg. Tel uit je winst!

    Ik heb zelf ook al wel eens meegemaakt dat ik een recept kreeg voor 5 dagen 2 maal daags een 2 pilletjes ofzo. Dus twintig pillen nodig. En dan een stronteigenwijze apotheker die er 40 wil meegeven. Hij verdubbelt zijn winst ermee, maar tegen welke prijs? En zo worden er wel vaker medicijnen en verbandmiddelen in veel te grote voorraden meegegeven.

    Er kan echt heel veel op zorg bespaard worden als artsen, apothekers en patiënten eens wat kritischer zijn EN elkaar beter controleren.
     
  9. LittleMonsters

    LittleMonsters Niet meer actief

    Daar kan je idd op wachten
     
  10. Fairy Tale

    Fairy Tale Fanatiek lid

    23 mei 2007
    2.486
    7
    38
    De oma van mijn man kreeg op haar 93e (ja echt!!) nog een nieuwe knie! De tweede zou ook gedaan worden maar ze is niet meer hersteld van de eerste operatie en uiteindelijk indirect aan de gevolgen overleden. Wie verzint het om daar sowieso nog aan te beginnen?
     
  11. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ja, daar zijn ze al een paar jaar geleden mee begonnen toen er zo nodig marktwerking in de zorg moest komen en er opeens winst gemaakt kon worden.

    Leuk dat de minister zegt dat de zorg onbetaalbaar gaat worden...maar zolang de verzekeringsmaatschappijen fikse winsten draaien en bestuurders daar met jaarsalarissen weggaan waar wij een half leven voor moeten werken...zolang neem ik die onbetaalbaarheid met een fikse korrel zout. Eerst maar weer eens een eerlijk stelsel zoals het oude ziekenfondssysteem, geen winsten naar aandeelhouders of bonussen voor bestuurders, maar het geld naar de mensen. En alle artsen en specialisten weer netjes in loondienst. Al het tussenmanagement weg uit de zorg. En beter naar prof. Smalhout luisteren...;)
     
  12. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Volgens mij wordt ook al jaren gezegd dat het efficienter moet en kan. Niet op 200 locaties dezelfde operatie, maar gespcialiseerde ziekenhuizen. We zijn zo'n klein land met hebben wel zorg op elke hoek van de straat.

    Volgens mij is ook nooit goed onderzocht hoe het eruit zou zien als er marktwerking zou zijn. Dus net als de energiemarkt.

    En er zijn een heleboel mensen doe hun zorgpremie niet betalen. Dat helpt natuurlijk ook niet.

    Maar goed ik weet er ook niet zoveel vanaf.

    Amerikaanse toestanden,...tja daar heeft iedereen nu een basis verzekering volgens mij. Maa goed, met een nieuwe president zal dat wel weer worden terug gedraaid.
    Het kan daar wel extreem zijn ja. Het hangt er wel vanaf of je werkgever een healthplan heeft. Een een hele hoop werkgevers hebben dat wel.
     
  13. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Nou, ik vind dat iemand die 93 is en gezond is net zo goed een nieuwe knie mag hebben als iemand van 39 die even gezond is.
    In de Nederlandse gezondheidszorg worden veel ouderen (en je schijnt dus al 'oudere' te zijn als je 50 wordt) minder behandeld...geen eer aan te behalen. Nou dat is in landen als bijvoorbeeld Amerika wel anders. Ben je verzekerd (en dat zijn de meeste Amerikanen WEL) dan wordt er veel minder dan in Nederland naar je leeftijd gekeken.

    En wat Amerikaanse toestanden betreft: ik denk dat 65-plussers hier die wel zouden willen...alle Amerikaanse 65-plussers zitten in Medicare en hoeven daar niet, zoals in Nederland kapitalen voor te betalen!
     
  14. This is me

    This is me Fanatiek lid

    15 okt 2010
    3.149
    0
    0
    Tja makkelijk om te roepen dat wij dit in de huiskamer moeten bespreken.
    Volgens mij kiest niemand ervoor om ziek te worden of om zoveel te moeten betalen.
    En ook al bespraken wij dit in de huiskamer,wat verandert er dan???
    Niks want wij kunnen niet zomaar het hele zorgstelsel veranderen.
     
  15. blondi

    blondi Fanatiek lid

    3 sep 2010
    3.796
    1
    0
    Brabant
    Ik ben het er ook wel zeer mee eens of er wel goed word gekeken hoeveel kinderen Ritalin slikken...
    Hoe vaak je wel niet hoort dat een kind ADHD heeft.
     
  16. Wilma

    Wilma VIP lid

    22 mei 2006
    6.396
    1
    0
    Uithoorn
    De oma van mijn ex kreeg ook nog een nieuwe knie. 6 maanden later was ze dood aan de kanker waar ze al jaren tegen vocht...
    brillen en lenzen worden vergoed. Oog lazeren niet.
    Als je baby niet gedraaid is zoals bij mij met Wendy moet je eerst aan de hart bewaking (LOEI DUUR) om te kijken hoe het met mij en de baby was gesteld voor ze gingen kijken of het uberhaupt nog nodig was en ze niet al gewoon gedraaid was.
    Na die scan en 2 uur wachten op een spoedje. Bezocht te zijn door allerlei zusters kwam dan uiteindelijk de verloskundige en ging eindelijk kijken of ze gedraaid was. En dat was ze!
    Dus was het hele verhaal niet nodig geweest.
    Als ze nou meteen gevoeld hadden dan had ik meteen weer naar huis gekunt. Hadden die zusters mij niet hoeven helpen en doen en had die scan ook niet nodig geweest.
    En zo zullen er nog wel meer van die dingen zijn. Zoals onnodig pillen gepush van dokters.
    Waarom de zorg zo duur is?
    Zou het niet weten... ;)
     
  17. Jiska

    Jiska Fanatiek lid

    6 mrt 2007
    1.477
    3
    38
    Overijssel
    Volgens mij worden hier zaken door elkaar heen gehaald...

    Er zijn twee kanten aan het verhaal over de zorg. Eén is wat de zorg kost en twee: hoe gaan we het betalen.

    Alle reacties over Amerikaanse toestanden, kosten zorgverzekering gaan over 2. Minister Schippers heeft het juist over het eerste punt: los van het feit wie er betaald (al zou de overheid alles betalen) dan nog gaan de kosten in de zorg heel er omhoog. Dáár moeten we met elkaar kritisch naar kijken en daar ben ik het helemaal mee eens :).
     
  18. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.274
    6.802
    113
    Klopt Jiska

    Daarom denk ik dat je wel van alles kunt roepen over het probleem maar dan moeten er dus middelen en doelen komen om het probleem op te lossen.

    En daar kunnen we inderdaad wel samen kritisch naar kijken.

    Maar goed, ik vind het wel veel te laat van de politiek om dit onderwerp nu pas naar voren te schuiven. Zeker weet ik het niet maar de hoge zorgkosten zullen toch ook mede te maken hebben met de vergrijzing en ongezonde levensstijl van de mensen.

    Dit is al zo lang bekend. Waarom nu pas....
     
  19. Dwaze vader

    Dwaze vader Actief lid

    7 dec 2009
    275
    0
    16
    NULL
    NULL
    #19 Dwaze vader, 14 jun 2012
    Laatst bewerkt: 14 jun 2012
    In heel die discussie over de zorgkosten komt vreemd genoeg altijd naar voren dat het aan de marktwerking ligt en dat er winst gemaakt moet worden. Maar als de marktwerking GOED werkt dan zou het gewoon goedkoper en beter moeten worden, omdat er dan concurrentie is en mensen dan moeten kunnen kiezen. Werkt niet met alle kanten van de zorg, maar voor een groot gedeelte moet het wel kunnen. Autofabrikanten opereren al tientallen jaren door marktwerking. Gooi je er met de pet naar dan koopt geen hond jouw auto's meer (zie de teloorgang van British Leyland), want er zijn genoeg merken die wel goede kwaliteit voor een goede prijs bieden. Of je hebt geen marktwerking en je kan alleen maar een Trabantje kopen (na 12 jaar wachten), en dan kost die ook nog eens (gerelateerd naar het inkomen) gruwelijk veel.
    En zo heeft marktwerking ons wel meer goed gebracht, in de zorg is het helaas verkeerd afgelopen.
     
  20. Jiska

    Jiska Fanatiek lid

    6 mrt 2007
    1.477
    3
    38
    Overijssel
    Mee eens! Ik ben erg voor marktwerking, vooral als het gaat om producten die geproduceerd worden in fabrieken, materiële producten. Zorg is niet een product dat in een fabricage proces te vangen is en daarom ook niet geschikt voor (volledige) marktwerking.
     

Deel Deze Pagina