Artikel AD: Aantal curettages moet omlaag i.v.m. complicaties volgende zwangerschap

Discussie in 'Miskraam' gestart door Rozanna, 24 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Rozanna

    Rozanna Bekend lid

    25 jul 2013
    762
    2
    18
    NULL
    NULL
    Meiden, ik werd geattendeerd op dit artikel over de gevolgen van een curettage voor een nieuwe zwangerschap, ik ben er best van geschrokken:

    Cookies op AD.nl | AD.nl

    Een paar korte fragmenten:
    * De ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor verklevingen. Die kunnen het lastig maken om opnieuw zwanger te worden. Bovendien - zo ontdekten de Amsterdamse wetenschappers - is de kans dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg geboren wordt verhoogd. In plaats van 6 procent is dat 9 procent, vertelt gynaecoloog in opleiding Lemmers. ,,Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst."

    * De oorzaak is nog onduidelijk. Lemmers: ,,Het kan zijn dat de bevalling eerder op gang komt omdat de baarmoedermond is opgerekt tijdens de curettage. Maar het kan ook zijn dat het baarmoederslijmvlies is beschadigd. Zo kan het vruchtje niet goed nestelen of groeit het kindje slechter waarna de gynaecoloog moet besluiten het eerder te halen."

    Ik ben erg benieuwd wat jullie van het artikel vinden en of je je eigen situatie mogelijk herkent...
    Na mijn eerste 2 miskramen heb ik curettages gehad en dit keer had ik een vroege mk, waarbij het vruchtje dus niet goed heeft kunnen innestelen.
    Daarbij heb ik sinds mijn laatste curettage in aug. regelmatig 'last' van oranje-kleurige afscheiding. Ik heb hiervoor onderzoeken gehad, maar er is geen oorzaak voor gevonden. Ik blijf het in verband zien met de laatste curettage, alhoewel daar geen bewijs voor is gevonden.

    Een kennis van mij heeft 4 curettages ondergaan en daarna een zwangerschap die geëindigd is in een vroeggeboorte met ong. 24 weken, het kindje heeft het niet gehaald.

    Heftig!
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik heb een curettage gehad nademissed abortion van onze tweeling. De hartjes klopten al 2,5 week niet meer. Het heeft voor mij gelukkig geen nadelige gevolgen gehad: na 7 mnd was ik opnieuw zwanger. Precies zo snel als na spontane miskraam die ik voor de zwangerschap van onze eerste zoon had. De zwangerschap van onze jongste (zwangerschap na curettage) is na 42 weken ingeleid.
    Maar goed, dat is maar 1 persoon. Ik neem aan dat deze onderzoekers naar veeeel meer curettages en volgende zwangerschappen hebben gekeken.
     
  3. WishfulDreaming

    WishfulDreaming Fanatiek lid

    24 jun 2007
    1.643
    51
    48
    Vrouw
    België
    Ik heb medicatie gehad, om de miskraam te versnellen, ook om bovenstaande redenen.
    Ik ben op mijn 19j en 21j reeds twee keer geopereerd aan mijn baarmoeder omwille van endometriose, en ze wilden het risico op verklevingen beperken.

    MK was op 11w, tabletjes gekregen, en enkele uren later was het vruchtje er uit.

    (Ik kom uit België, btw)
     
  4. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Ik heb 5 curretages gehad en 2 operaties in m'n baarmoeder. 1 maart bevallen met 40.1.
    Hier geen nadelige gevolgen van alle operaties
     
  5. Leo78

    Leo78 Bekend lid

    10 feb 2012
    910
    394
    63
    Hier in juli 2015 een curettage, daarna bijna 4 maand geen cyclus. Bloedverlies daarna nog maanden minimaal. Pas na een hysteroscopie een jaar later het gevoel dat alles weer een beetje werkt. Helaas nu weer een missed abortion. Maar deze keer kies ik voor pillen.
     
  6. pearls

    pearls Bekend lid

    29 nov 2012
    656
    0
    16
    Ik wilde eerst met de tabletten kijken of het los zou komen en dat lukte. Ik was al ruim 11 weken in verwachting maar d vruchtjes waren met ruim 6 weken al gestopt. Het kwam gewoon echt niet vanzelf opgang dan had het voor m'n gevoel nog wel een hele tijd kunnen blijven zitten. Op een gegeven moment is het ook fijn om verder te kunnen..Ik had veel zwangerschapskwaaltjes ook.. Misselijkheid etc..Dat voelt dan zo voor niks!
     
  7. gitaartje

    gitaartje Fanatiek lid

    12 nov 2013
    1.960
    1.230
    113
    Ik heb in 2013 een curretage gehad. Na 7/8 maanden weer zwanger (ongeveer net zo lang als daarvoor)
    Die zwangerschap wel bevallen met 35,1.

    Maar ik heb een dubbele baarmoeder en dan heb je ook eerder kans op een prematuurtje.
     
  8. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.779
    2.677
    113
    Noord-Holland
    dat onderzoek kijkt puur naar de medische kant van het verhaal. ik geloof dat een natuurlijke afstoting het best is, beter dan een curettage, maar laten we de emotionele kant niet onderschatten. ze hebben het geloof ik over 8w dat het op de natuurlijke weg kan.. ná het ontdekken van een MA dan he. ik denk niet dat de gemiddelde vrouw dat volhoudt. je was zwanger je zat op je roze wolk je dondert eraf en dan nog wékenlang wachten op de echte miskraam voor je verder kunt. dat is een menselijk ongewenste situatie dus heel goed dat een curettage kan.

    en qua medisch aspect.. ja.. ik was ook bang om met een curettage asherman op te lopen dus gekozen voor misoprostol. ik denk dat veel vrouwen om het gemak een curettage kiezen.. snel en zeker weten klaar en dat ze niet op de hoogte zijn van mogelijke bijwerkingen.
     
  9. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ik vind dit heel dubbel. Vooral omdat dit vrouwen weer het zoveelste schuldgevoel aangepraat wordt én er angst gezaaid wordt. Ja het is een medische ingreep. Ja en soms heb je geen keus. Hier ook een curettage gehad. Echt niet voor het gemak maar voor mijn gezondheid. Ik was ruim 13 weken zwanger en ons kindje leefde nog. Ze zou blijven leven, mijn lichaam werkte immers als long/hartmachine. Maar zodra ze na 9 maanden geboren zou worden, zou het zijn alsof de stekker eruit werd getrokken. Geen vitale (hersen)functies. Bevallen was te riskant vanwege mijn stollingsziekte en haar anatomie. Ook met 13 weken al. Ik heb de curettage als heel heftig ervaren. Geestelijk dan. Lichamelijk was het een eitje. En daarna 2 bonken van zoons gebaard :) Kortom: soms heb je geen keus en ik zou er, als ik er ooit weer voor zou komen te staan, weer zo doen. Afkloppen natuurlijk.
     
  10. mutskuh

    mutskuh Fanatiek lid

    10 dec 2014
    2.236
    1.044
    113
    Hier mijn verhaal.

    2x zeer snel zwanger mogen worden. 2e zwangerschap was curretage nodig en sindsdien is het nog steeds niet gelukt. Inmiddels al 3 jaar aan het proberen.
     

Deel Deze Pagina