wel of geen combitest..ik weet het niet¿!

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Eefje86, 30 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eefje86

    Eefje86 Bekend lid

    21 mrt 2012
    856
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bij de intake werd me gevraagd of ik de combitest wilde..ik zei van wel en mn
    Vriend wil dat ook..maar de vk vroeg erg door waarom en gaf aan dat het een kansberekening is.. Ze was zelf niet echt voor kreeg ik het idee..
    Nu lees ik ook vaak dat het weinig zegt.. Een goede uitkomst is natuurlijk fijn..maar het verziekt je zwangerschap wel aardig als het niet goed kan zijn..
    Ik ben 26.. Mn vriend 32.. Niet echt een risicogroep.. De moeder van mijn vriend heeft wel een gehandicapt kindje laten komen met 5 mnd.

    Wat moet ik doen?! Deze test..of er gewoon vanuit gaan dat het goed zit en de 20 wkn echo afwachten?

    Liefs!
     
  2. Hopefultimes

    Hopefultimes Fanatiek lid

    5 sep 2012
    2.209
    1
    0
    NULL
    NULL
    Volgens mij is dit een dilemma dat je alleen zelf (met je vriend) kunt oplossen.
    Voor iedereen zijn de afwegingen om deze test wel of niet te doen heel persoonlijk.
    Denk er even aan: wil je ook iets met de uitslag gaan doen?
    Hebben je vriend en jij een grens gesteld: zo van dit of dat gebrek, daar kunnen we niet mee omgaan, dus dan willen we de zwangerschap beëindigen?
     
  3. Luvv

    Luvv Fanatiek lid

    27 okt 2010
    2.803
    3
    38
    Ja precies ik zou kijken wat je met de uitslag wil. Stel t heeft een afwijking wil je de zwangerschap dan afbreken? Maakt t je niet uit zou ik niet doen en anders wel.
     
  4. Bri

    Bri Niet meer actief

    Als het gehandicapte broertje/zusje van je vriend een chromosoomafwijking had, dan is dit wel een zwangerschap met een verhoogd risico lijkt mij, ook al zijn jullie nog jong - het zit blijkbaar wel in de familie. Kan iemand daar iets van zeggen, wat de kans nu is dat jullie kindje ook die 'handicap' heeft?

    Ik had ook een verhoogd risico (ivm leeftijd) en heb om die reden wel voor een combinatietest gekozen. Mij zegt een kansberekening namelijk wel iets. Een kans van 1 op 150 (die ik had op basis van mijn leeftijd) of een kans van 1 op 2000 (die ik had na de combinatietest) vind ik een enorm verschil. De eerste uitslag was voor mij reden geweest om een vruchtwaterpunctie te laten doen, en de tweede uitslag niet. Dus als er geen combinatietest had bestaan had ik een vruchtwaterpunctie laten doen, met alle risico's van dien. Gewoon omdat ik wilde weten of ik een kindje met chromosoomafwijking verwachtte of niet.

    Maar het is aan jullie zelf - maakt het iets uit als jullie kind een chromosoomafwijking heeft, of niet?.
     
  5. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.831
    1.306
    113
    Wij hebben het niet laten doen omdat bij een slechte uitslag altijd nog een vervolg onderzoek plaats moet vinden en ik dat risico te groot vond. Tijdens de twintig weken echo wordt ook goed gekeken naar het kindje en dat vond ik zelf voldoende.

    Ik vind het wel apart trouwens dat de vk het eerst aanbiedt en dan do door vraagt over waarom je het wil laten doen...
     
  6. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Tja dat kun je alleen zelf beslissen samen met je vriend.
    Wij hebben ervoor gekozen het niet te doen, ook omdat we geen vruchtwaterpunctie of zo wilde dat risico vond ik te groot en mijn vriend ook.
    We zijn zwanger geworden na een heftige icsi periode, en zijn beide zoals DNA en chromosomen getest en alles was perfect bij beide, is nog geen garantie, maar met de 20 weken echo zag ook alles er prima uit. En het is en blijft een kansberkening.
    Doe waar jullie je goed bij voelen, of de vk dat nou wel of niet leuk vind dat boeit niet. Is jullie zwangerschap, jullie gevoel en jullie kindje, jullie weten zelf het beste wat jullie willen.
     
  7. Bri

    Bri Niet meer actief

    @Rosao: de vk is verplicht om te vertellen over de combinatietest. En vervolgens is het wel verstandig om goed te checken of de zwangere goed begrijpt wat het inhoudt. Ik vind het nogal apart als een vk haar eigen mening over die test zo laat doorschemeren. Dat is niet aan haar, zij is er om feitelijke informatie te geven.
     
  8. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.338
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    #8 merah, 30 okt 2012
    Laatst bewerkt: 30 okt 2012
    Bedenk dat op jouw leeftijd bijna de helft (iets van 40%) van de kindjes met down wordt gemist in de combinatietest (dat je dus een laagrisico-uitslag krijgt terwijl je wel een kindje met een afwijking draagt). Dit komt omdat de test eigenlijk niet/minder geschikt is voor vrouwen die niet in de risico-leeftijd zitten.
    Zelf denk ik dat je je, gezien je leeftijd, moet afvragen wat je met deze test wil. Het geeft misschien veel stress met misschien wel juist onterechte zekerheid...

    Als je echt zekerheid wilt moet je een punctie laten doen. Hoe verder in de zwangerschap die plaatsvindt, hoe lager het risico,
     
  9. nikespits

    nikespits Actief lid

    2 jun 2012
    178
    0
    0
    Dordrecht
    Ik zie dat je nog erg jong bent en in dat geval weet ik niet of ik het zou doen, want bij 3 op de 10 wordt een kindje met down niet herkend (kindje heeft dan down, maar de combinatietest geeft dan onterecht GEEN verhoogde kans).

    Mocht je de test wel doen en er blijkt een verhoogde kans (=hoger dan 1 op 200), dan kun je nog steeds kiezen of je ermee verder wilt gaan. Dus eventueel een vlokkentest, vruchtwaterpunctie en uitgebreide echo.
    Je hoeft geen verder vervolgonderzoek te doen als je dat niet wilt!
    Let wel op jouw leeftijd is de kans op een kindje met down normaal gesproken: 0,28-0,38 op 200.

    Ik hoop dat je hiermee iets kunt.
     
  10. Eefje86

    Eefje86 Bekend lid

    21 mrt 2012
    856
    0
    0
    NULL
    NULL
    Nou wij willen de zwangerschap af laten breken mocht er een afwijking zijn in de chromosomen..

    @ bri.. Ik snap dat de cijfers wel wat zeggen..maar dat bv ook bij een kans van 1/20000 het soms voorkomt dat het toch een afwijking heeft.. Of bij een grote kans er toch een gezonde baby geboren wordt.

    Ik wilde inderdaad deze test vanwege dat gehandicapte kindje bij mn schoonmoeder..maar ben daardoor ook wel wat huiverig misschien.. Ik moet het deze week laten weten..
    Mn schoonmoeder heeft overigens daarna 2 gezonde kinderen gekregen..
    Ik ga nog even goed met mn vriend praten..

    Bedankt voor de reacties..
     
  11. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.338
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    #11 merah, 30 okt 2012
    Laatst bewerkt: 30 okt 2012
    In dat geval (als je de zwangerschap wilt afbreken), dan zul je een punctie moeten laten doen. Dit is het enige onderzoek dat zekerheid geeft. De combinatietest, zeker met jouw leeftijd, totaal niet.
    Je kunt kiezer tussen een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie. De eerst heeft een iets hoger risico op complicaties.

    Wat voor handicap heeft het kindje van je schoonmoeder? Veel handicaps hoeven namelijk helemaal geen genetische achtergrond te hebben. Deze zul je er dus ook niet met een punctie uithalen...
    Overigens hoeft het niet, dat jij een verhoogd risico hebt vanwege een handicap in de familie. De zus van mijn man heeft een kindje met down, maar ik was daardoor echt geen verhoogd risico...
     
  12. Bri

    Bri Niet meer actief

    Dat laatste kan wanneer het kindje van je schoonzus zijn down heeft 'via zijn vader'. Dan zit het niet in de familie van jullie kindje. Maar als de oma van een kindje al eens een baby met down heeft gehad, dan zit het wel in de familie en is het wel een verhoogd risico.
    Maar dan moet je inderdaad wel de aard van de handicap van het kindje van schoonmoeder weten; die hoeven lang niet allemaal iets genetisch te hebben.

    Vandaar mijn allereerste vraag: is er iemand die iets kan zeggen over de kans op een chromosoomafwijking n.a.v. dat kindje van schoonmoeder? Als die kans wel vrij groot is zou ik toch voor nader onderzoek gaan.
    Als TS per se zekerheid wil heeft een combinatietest geen zin, maar zou ik voor een vruchtwaterpunctie kiezen. Betrouwbaarder uitslag en net iets minder riskant dan een vlokkentest.
     
  13. Within

    Within Niet meer actief

    Wij hebben ervoor gekozen het niet te doen. Voor ons stond al vast dat we geen punctie wilden laten doen, dus dan heeft een combinatietest ook geen zin. Je hebt dan een kansberekening waar je in principe weinig aan hebt.
     
  14. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.338
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Bri, theoretisch is dit mogelijk. Echter 90% van de trisomie 21 betreft de niet-erfelijke variant. In het overgrote deel van de gevallen is het dus dom 'pech'. Maar dit is ook het laatste dat ik erop zeg, hihi.

    TS, sterkte met jullie keuze!
     
  15. Roxyroxx

    Roxyroxx Niet meer actief

    Als je zekerheid wil zou ik geen combinatie test doen maar een vruchtwaterpunctie. Vooral gelet op het feit dat je de zwangerschap wil afbreken mocht er een afwijking zijn. Stel je hebt een kans van 1 op 250 maar je ben net dat ene geval.... Dat weet je nooit met de combinatietest... Dus ik zou zeggen ga voor een vruchtwaterpunctie!
     
  16. Eefje86

    Eefje86 Bekend lid

    21 mrt 2012
    856
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mijn schoonmoeder zegt dat ze niet hebben gezegd wat de afwijking(en)
    Waren.. Dat het vaker voorkomt en iets ook met de placenta aan de hand was..
    Vind dit zelf een beetje raar.. Je wilt toch weten wat het kindje heeft voordat
    Je de zwangerschap laat afbreken..
     
  17. ikkeja

    ikkeja Lid

    18 jun 2012
    86
    0
    0
    NULL
    NULL
    Als ik jullie was zou ik kiezen voor vruchtwaterpunctie. Dat is de enige methode als je het zeker wil weten. Bij ons was het zo dat na een verhoogde kans bij de combinatietest we automatisch doorverwezen werden voor vervolgonderzoek. Onze verzekering betaald de vervolgonderzoeken. Als je rechtstreeks gaat voor een vruchtwaterpunctie dan kan het zijn dat je zelf moet betalen. Een slechte uitslag bij de combinatietest kan voor heel veel stress zorgen wij hebben een kindje met een nekplooi van 5,6mm en een kans van 1 op 5. Maar wij willen ook uitsluitsel. Het zijn heel veel weken van onzekerheid. Succes met het maken van een beslissing.
     

Deel Deze Pagina