oma als gastouder...

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door mmuisje, 28 jun 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mmuisje

    mmuisje Bekend lid

    23 dec 2008
    589
    0
    0
    Misschien kunnen jullie mij wat ervaringen vertellen.
    Het zit zo, eind augustus verwachten wij ons eerste kindje.
    Vanaf december gaat m'n moeder 1 dag op de kleine passen.
    Daarbij gaat ze ook een dag en een nacht op de kleine van m'n zus passen. Nu ben ik aan het zoeken gegaan of het mogelijk is om oppastoeslag te krijgen en m'n moeder in te schrijven bij een gastouderbureau. Zodat ze het niet helemaal voor niets hoeft te doen, dan zou ze het ook niet erg vinden hoor :) maar het zou leuk zijn als ze er ook nog een klein zakcentje mee verdient, ze heeft haar andere baantje namelijk hiervoor opgezegd.

    Nu vroeg ik mij af, hebben jullie ervaring met zo'n zelfde situatie, hoe heb je dat geregeld en is het veel 'gedoe' om gastouder te worden.

    Ik heb al wel gelezen dat ze zich voor september bij de gemeente ofzo moet laten inschrijven en bij een gastouderbureau. Verder vindt m'n moeder het heel leuk om EHBO etc te volgen voor kinderen. En als ze er nog wat bij moet leren of doen vindt ze dat ook geen probleem...

    Ben benieuwd naar jullie verhalen en tips zijn altijd welkom, net als goede gastouderbureaus...
     
  2. Ckialita

    Ckialita Bekend lid

    28 jan 2009
    993
    0
    0
    Wij zijn net bezig met regelen, heb nog geen ervaring. Schoonmoeder is al wel aan kinder EHBO begonnen.
     
  3. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid

    Je moeder moet voldoen aan de volgende eisen:
    Kinder ehbo en een opleiding op mbo2-zorgende of helpende diploma. Het diploma kun je behalen via het evc-traject (als je al veel ervaring hebt) of via een verkorte opleiding. Ook mag ze niet bij jou in huis én bij je zus in huis oppassen! Het mag maar op 1 locatie.

    Ehbodiploma zal het probleem nog niet zijn, maar ik weet niet of ze de opleiding nu nog kan gaan volgen. Het is bijna zomervakantie én je moet voor 1 september klaar zijn. Deze vraag kun je beter aan het gastouderbureau (gob) stellen.

    Ik zou gaan voor een klein en goed gob (ik zit bij Solo bambini is landelijk, zijn heel snel met terug reageren als je een vraag of probleem hebt), en niet voor een landelijk en groot/duur bureau. Want jij moet die kosten voor het gob betalen en daar zitten hele grote verschillen in! Terwijl ze het zelfde er voor doen.Ze hoeven niet meer te helpen met zoeken naar een vraagouder want jullie hebben elkaar al gevonden. Alleen de betaling moeten ze wel doen, dat is verplicht.
     
  4. adi

    adi Niet meer actief

    De oppassubsidie gaat overigens bijna zeker op de schop. Ze wilden het vorig jaar al afschaffen, maar is verlengt met 1 jaar. En nu met nieuw kabinet en bezuinigingen zie ik het niet overeind blijven. Dus weet ik niet of het de moeite is voor je moeder om dit allemaal door te lopen, als ze straks niet van kan profiteren.
     
  5. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid

    Ik vind dit wel een beetje paniek zaaien om niets. Zo raken gastouders weer in een negatieve spiraal. Er is niets over bekend wat je zegt en dat met 1 jaar verlengt zou zijn is ook niet zo.

    Wel hoopten ze dan het aantal stoppende gastouders groter zou zijn dat nu het geval is. Het nieuwe kabinet is nog niet eens gevormd.

    Het is wel zo dat de kinderopvang volgens jaar duurder wordt voor de ouders, maar dat is bij het kdv ook het geval!
     
  6. SaschaH

    SaschaH Actief lid

    13 aug 2009
    461
    0
    0
    Ik wil me even ermee "bemoeien" :

    Het is absoluut niet zo dat er in de politiek of in het vakgebied uitspraken zijn gedaan over het al dan niet verlengen van de kinderopvangtoeslag voor gastouders. Het kan daarnaast ook niet zo zijn dat mensen die gebruik kunnen maken van een KDV wel recht hierop hebben en mensen die noodgedwongen flexibeler opvang nodig hebben, geen recht zouden hebben op kinderopvangtoeslag.

    Daarnaast hoeft je moeder absoluut niet voor 1 september te voldoen. Ze moet voldoen aan de eisen in ingeschreven zijn in het landelijk register door het GOB voordat ze mag starten (wil je recht hebben op de kinderopvangtoeslag).
    Een EVC-traject (deugdelijk) kun je alleen starten wanneer je reeds werkzaam bent in de kinderopvang omdat je ook praktijkexamens moet afleggen. Je moeder kan wel een verkorte opleiding volgen, vaak wordt er wel een stage adres gevraagd omdat ook hier praktijktoetsen afgenomen worden.

    Wel is het zo dat er in de politiek uitspraken gedaan zijn over het verlagen van de kinderopvangtoeslag voor mensen die gebruik maken van een gastouder. Echter is niet bekend of dit alleen voor de hoogste inkomens of voor alle inkomens geldt. De tabellen worden meestal einde van het jaar bekend.

    Voor uitgebreide info kun je eens kijken op www.implementatiekinderopvang2010.nl, daarop staat ook waaraan je gastouder moet voldoen.

    Succes!
     
  7. mmuisje

    mmuisje Bekend lid

    23 dec 2008
    589
    0
    0
    Bedankt voor de reacties! Ik heb een mailtje gestuurd met een aantal vragen naar een gastouderbureau (omavanroodkapje) nog niets gehoord maar wacht het wel even af.
     

Deel Deze Pagina