kiezen voor Jenaplan - zelf regulier onderwijs gehad?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Athina, 12 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.497
    3.161
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Hallo allemaal,

    ik ben me een beetje aan het verdiepen in het Jenaplan onderwijs. Ik heb straks hier de keuze uit 3 basisscholen. Er zitten er namelijk 4 in hetzelfde gebouw bij elkaar (één valt af - écht voor mensen die dát geloof volgen zeg maar) .
    Zelf heb ik op een gewone basisschool gezeten.

    Het Jenaplan onderwijs, trekt me in principe wel -ik moet me er nog verder in verdiepen- maar het is best moeilijk om er een beeld bij te vormen, omdat het anders is dan m'n eigen ervaringen.

    Dus ik vroeg me af of er moeders zijn die voor hun kind wel de keuze (gaan) maken om voor Jenaplan te kiezen, terwijl ze zelf ander onderwijs hebben gehad?

    En misschien is het ook wel interessant om sowieso reacties te horen, als je zelf ander onderwijs hebt gehad, dan waar je je kindje nu naar toe stuurt?
     
  2. Heel76

    Heel76 Actief lid

    15 jul 2006
    266
    0
    0
    Zuid-Holland
    Hey,
    Wij hebben ons zoontje toevallig deze week ingeschreven op een Jenaplanschool. Zelf hebben we allebei regulier onderwijs gehad.

    Voor mij was de keuze snel gemaakt. Ik geloof zelf niet dat alle 25 of 30 kinderen in een klas op hetzelfde moment hetzelfde willen/kunnen/snappen. Als je een beetje buiten de pas loopt (zowel positief als negatief) heb ik zelf ervaren dat ze binnen het reguliere onderwijs veel minder mogelijkheden hebben om met jou als individu te werken. Nogmaals, zo heb ik het ervaren. Ik wil niemand verder aanvallen

    Principe van de Jenaplan is een maatschappij in het klein. Niemand is hetzelfde en uiteindelijk ben JIJ degene die er wat van moet maken in je leven. Zelfredzaamheid vind ik belangrijker dan allemaal feiten uit je hoofd kennen (een beetje overdreven gezegd dan ;)). Ik wil graag dat mijn kinderen overtuigd zijn van de dingen die ze doen. De waarom-vraag kunnen beantwoorden.

    Maar goed, zoveel ouders, zoveel meningen.

    Suc6 met kiezen.

    Groet
    Heel76
     
  3. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    Onze dochter gaat ws. ook naar Jenaplan, wij hebben ook beide regulier onderwijs genoten.

    We hebben er beide een goed gevoel bij, ze zijn op deze school erg creatief. Maar ook het taal onderwijs, wat we wel heel belangrijk vinden is erg sterk.

    En het kind zelfredzaam maken, al vanaf jonge leeftijd presentaties geven enz. spreekt ons erg aan.
     
  4. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Mijn man en ik hebben beide regulier onderwijs gehad. Beide christelijke scholen, maar ook goed voor niet gelovigen. Een milde school dus.
    Mijn zoontje gaat na de zomer naar een montessori school, een openbare school.

    In het geval van mijn man en mij, zijn de keuzes door onze ouders gemaakt, maar ook omdat er weinig andere keuze was in onderwijsvorm. We wonen nu in de stad, en hebben genoeg keuzes. Zelf kies is nu voor montessori, omdat het naar mijn idee beter past bij het karakter van mijn zoontje. Het is alleen even wennen aan de "huisregels en gewoontes" van zo'n schooltype.
     
  5. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid

    Ik heb ook de keuze uit een gewone basisschool en een Jenaplan school, beide naast elkaar. Alleen naar de gewone school gaan de meeste kinderen op de Jenaplan zitten maar weinig kinderen. Nadeel vind ik ook dat er 3 groepen bij elkaar zitten en dat een kind uit groep 3 bij gebrek aan meisjes uit haar klas maar met kinderen uit groep 5 speelt (leeftijdsverschil vind ik te groot).

    Voordeel: ze kijken meer naar het kind ipv naar de geboortedatum, nadeel van de andere school: in de schoolgids staat nu al dat dochter in principe 2,5 jaar gaat kleuteren. Ik wil dat er naar haar gekeken wordt misschien heeft ze wel na 1,5 jaar genoeg gekleuterd.

    Kortom; ik ben er nog niet uit en ben erg benieuwd naar de open dagen in maart!
     
  6. mamavanmeisje

    mamavanmeisje Fanatiek lid

    17 jan 2010
    3.076
    0
    0
    Ik heb zelf de PABO gedaan.
    Grappig dat jullie het willen vergelijken met je eigen achtergrond.
    Let wel, dit is al zoveel jaar geleden, het onderwijs is op alle scholen inmiddels héél anders. Zo wordt er veel gewerkt met projecten waar alle vakken in verweven worden.
    (bijv. in de klas wordt een winkel gemaakt, schrijven is reclame borden maken, rekenen is boodschappen doen etc.)

    Er wordt nu steeds meer adaptief onderwijs (individueel) gegeven en steeds minder klassikaal (zoals vroeger).

    Je kunt bij iedere school een leerplan opvragen. Hierin staat de visie van de school en heel veel informatie. Wat ik zelf belangrijk zou vinden is een gemixt lerarenteam (dus jong en oud). Ga vooral ook langs bij de scholen. Kijk goed wat er aan de muren hangt, hoe de sfeer is, of het schoon is, het schoolplein, de grootte van de klassen, de gymzaal etc. Zet van tevoren al je vragen op papier en stel ze gerust.

    Succes met je keuze!
    Ik geef bewust geen mening over het jenaplan onderwijs omdat ik dit erg persoonlijk vind en niet vanuit hier kan zeggen of dit bij jullie kind past.
     
  7. Young Flower

    Young Flower Fanatiek lid

    25 jul 2006
    3.299
    477
    83
    near rotterdam
    wij hebben zelf op een openbare school gezeten en onze kinderen gaan naar het montessori. dit omdat wij op onze scholen erg geremd zijn altijd. en wij dit bewust niet kiezen voor onze kinderen.
     
  8. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Wij kiezen waarschijnlijk niet voor Jenaplan (ondanks dat manlief hier zelf gezeten heeft en goeie ervaringen heeft). Mijn zoontje lijkt meer op mij en ik was meer gebaat bij een klassikale aanpak. Ik denk dat je ongelofelijk goed naar je kind moet kijken en niet alleen naar wat jij als ouders prettig vindt.
     
  9. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid


    En voor Pom? Stel dat zij meer op papa lijkt, kies je dan voor wel voor de Jenaplanschool?

    Zit ik ook nog mee namelijk: wat goed is voor dochter, is dat het ook voor zoon of kies je dan voor 2 verschillende scholen?
     
  10. mamamadelon

    mamamadelon Fanatiek lid

    13 aug 2007
    4.077
    5
    38
    ik kan hier kiezen tussen christelijk,katholiek en jenaplan.
    Jenaplan spreekt me aan maar ik vind het erg rommelig,de hele klassen hangen vol met rommel,kinderen lopen kris kras door elkaar en ik vind het voor de kinderen in groep 3 een beetje sneu dat ze met zijn zessen een heel jaar bij jongere kinderen in een klas zitten.

    maar ik heb niets met het geloof dus zit echt te dubben!
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Dan kiezen we voor de andere school.. tja, dan maar wat organisatorische rompslomp.. ze hoeven straks ook niet op dezelfde sport e.d. omdat dat makkelijk is voor papa en mama :D

    Mijn schoonouders hebben deze 'fout' gemaakt. Manlief ging naar Jenaplan en dus zijn zusje ook.. dat ging helemaal fout. Zij was veel meer gebaat geweest met een klassikaal systeem. Dit heeft jarenlang voor problemen gezorgd (en nog denken mijn schoonouders dan mijn schoonzus lui is... wat ze absoluut niet is!)
     
  12. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.497
    3.161
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    bedankt voor de reacties allemaal.. ik heb de schoolgids al helemaal doorgelezen.
    Zojuist maar eens een mail naar de school gestuurd wanneer eventuele open dagen zijn. Onze dochter is van juli - ik heb begrepen (als er open dagen zijn) dat opendagen veelal in het voor jaar zijn -dus volgend jaar zou te laat zijn.

    Onze dochter kan goed alleen spelen en is vrij rustig. Dansen, springen, knutselen, bakken vind ze allemaal érg leuk ;) (normaal denk ik voor een peuter :p ) . Maar ik zou me kunnen voorstellen dat ze best 'past' op het jenaplan onderwijs.

    Maar het blijft moeilijk om er iets bij voor te stellen als je eigen ervaring anders....
     
  13. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    #13 Yukl, 13 jan 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 jan 2011
    Ik denk eerlijk gezegd dat klassikaal onderwijs sneller past voor bijna ieder kind dan een afwijkend onderwijssysteem als jenaplan. Dus als mijn oudste naar een school met klassikaal onderwijs gaat, gaat de jongste daar hoogst waarschijnlijk sowieso ook naartoe, ook al zou hij misschien wel passen bij jenaplan. Ik ben ervan overtuigd dat hij het dan ook prima zal doen met klassikaal onderwijs.

    Maar goed, wij hebben geen jenaplan in de buurt, wel montessori en daltononderwijs. Dan spreekt daltononderwijs mij nog het meeste aan, omdat kinderen wel een bepaalde zelfstandigheid hebben, maar wel een minimale hoeveel aan taken af moet hebben aan het einde van de week. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat kinderen ook hetgeen leren en doen wat ze niet leuk vinden en dat ze zo klein als ze zijn nog redelijk aan de hand worden meegenomen. Bovendien zijn de middelbare scholen veel vaker wel nog gewoon klassikaal en heb ik regelmatig vernomen dat kinderen van bijv. montessorischolen het daardoor erg zwaar kunnen hebben met de overgang. En ik ken iemand die voor de montessori heeft gekozen terwijl hun zoontje het daar toch niet goed blijkt te doen en toch beter klassikaal onderwijs had kunnen krijgen.
    Bovendien spreekt mij het concept "alle leeftijden bij elkaar" helemaal niet aan. Een kind van 8 is voor een 12 jarige echt een kleuter, had me helemaal niet leuk geleken om met zulke jonge kinderen in 1 klas te zitten.

    Ik haal nu steeds montessori aan omdat dat de optie is in deze buurt. Maar mijn voorkeur gaat dus nog steeds uit naar klassikaal onderwijs en anders desnoods daltononwijs.
     
  14. missym

    missym VIP lid

    14 mei 2006
    7.750
    12
    38
    Wij zijn wezen kijken bij 2 openbare scholen en een montesorrischool en hebben gekozen voor de montesorrischool.

    Zelf heeft mijn vriend openbare lesvorm gehad en ik Daltononderwijs.

    Niet alleen het onderwijs sprak ons meer aan, ook dat er echt gekeken word naar het kind als individu, maar dat het kind wel heel erg gestimuleerd word. Het is niet zo vrij dat hij maar kan doen en laten wat hij wil.

    De sfeer was voor ons ook erg belangrijk en de school op zich. Niet elke daltonschool of jenaplan school zal dezelfde sfeer geven, elke school is anders.

    Ik denk dat het gewoon het belangrijkste is overal even te gaan kijken en de sfeer te proeven in de klassen.

    Voordelen van onze montesorri:

    Laptops, 4 per klas, die vrij gebruikt mogen worden

    Rust, een hele fijne rustige leersfeer (op 1 vd openbare scholen was er chaos! Echt overal rondrennende kindjes, zo druk)

    Geen vaste 10uur ochtend pauze, maar tussen 9 en 12 zelf kiezen wanneer je eet (en zo leven wij thuis ook, dus dat vind ik prettig).

    een continurooster (1 van de andere scholen had elke middag 1,5 uur pauze, wat betekende dat ze op vrijdagmiddag in groep 1 en 2 ook al naar school moesten, dat vind ik teveel)

    niet teveel kindjes in 1 klas

    hij kan na de zomervakantie beginnen, ipv 2 maanden later met zijn verjaardag (vond ik veel fijner omdat je anders ergens midden in valt en hij nu samen met de andere kindjes begint).

    Als ouder inspraak hebben bij het advies voor het voorgezetonderwijs (bij 1 vd scholen was het antwoord dat zij het advies gaven aan de middelbare school en als wij daar anders over dachten dat we dat daar aan moesten geven, en bij de montesorrischool was het eerst samen overleg.).

    De leeftijdsgroepen door elkaar. Ik vind dit fijn omdat je hierdoor geen angst creeert voor oudere kinderen/mensen. In het echte leven (werk later bijvoorbeeld) kom je ook mensen tegen in verschillende leeftijden. Bovendien vind ik het goed dat ze van elkaar leren.

    Dat was het wel zo'n beetje :D
     
  15. Naantje20

    Naantje20 Actief lid

    13 jul 2008
    241
    0
    0
    Ik denk dat je idd goed naar het kind moet kijken of dat hij hem of haar pas, zo hoorde ik pas van een familielid die haar kindje ook op het jenaplan heeft zitten , dat hij erg gehecht was aan zijn vriendjes die bij hem in de klas zaten, maar als ze naar de volgende groep gaan worden de klassen opnieuw ingedeeld en zit je weer met allemaal andere kindjes in de klas. En hij had geen enkel vriendje meer in zijn klas zitten van het vorige jaar. Hij had en heeft daar nog steeds erg veel moeite mee. Dus je kind moet denk ik wel tegen verandering kunnen.
     
  16. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Dat klopt, je moet goed naar je kind kijken. Maar ik vind dat eerlijk gezegd vooralsnog wel moeilijk. Wij moeten dit jaar een keuze maken voor de oudste, maar weet ik veel waar hij bij floreert? Ik denk dat hij wel een allemansvriend is en erg ondernemend. Maar ik denk ook dat hij moet worden "gedwongen" dingen te doen die hij niet leuk vindt. Maar dat DENK ik, ik ben ervan overtuigd dat ik er net zo goed behoorlijk naast kan zitten. Ik snap niet zo goed waarom al dat bijzondere onderwijs nodig is. Hier in de buurt heb je maar 1 school die "gewoon" is. Ik kom uit een dorp waar alleen maar klassikaal onderwijs werd gegeven. Lekker makkelijk en ik heb een prima schooltijd gehad. Ondanks dat ik erg leergierig en bovengemiddeld slim ben. Ik vulde de overgebleven tijd gewoon zelf op en dat kon ook daar. En ik ben ook gewoon een zelfstandige werker geworden hoor, ondanks het klassikale onderwijs ;) Mede door deze ervaring snap ik de meerwaarde niet zo.

    Punten als een gezellige sfeer, openstaan voor onder- en bovengemiddelde leerlingen, mate van ouderinspraak, continurooster, etc. kunnen ook allemaal voorkomen op een school met "simpel" klassikaal onderwijs. Dus ik ga met name sfeer proeven op de scholen in de buurt en wellicht dat ik op basis daarvan alsnog kan worden overgehaald tot een ander schoolsysteem.
     
  17. missym

    missym VIP lid

    14 mei 2006
    7.750
    12
    38
    @Yukl, dat zeg ik ook, elke school is anders. De sfeer proeven is denk ik het belangrijkste. En neem je kind mee, bij ons werd hij rustig en wilde ontdekken op de montesorrischool, terwijl hij op de andere school heel druk en vervelend werd (daar was het ook chaos!). En bij weer een andere school was er geen klik.
     
  18. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid

    Oke jij zou ze dus gerust op 2 verschillende scholen doen, lijkt me ook erg onhandig, maar wel beter.

    Qua sport: daar heb je meer keuze in qua tijden en dagen! Qua schooltijden en dagen is die keuze minder groot ;)!

    Ik ben erg benieuwd naar de open dagen straks in maart, hoop dat het dan 100% duidelijk wordt wat wij gaan kiezen.
     
  19. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Je kind meenemen mag dus volgens mij bij de scholen hier in de buurt niet :( Lijkt me inderdaad wel goed om te doen. Zal eens gaan informeren.
     
  20. Joyce84

    Joyce84 VIP lid

    24 nov 2006
    5.350
    0
    0
    administratief medewerkster
    Rotterdam
    Hier ook gekozen voor het montessori onderwijs, om dezelfde redenen als missym, alleen er komt ook nog bij dat hij nu in dat gebouw op de psz zit, dus hij al gewend is aan de omgeving.

    Er zitten 2 scholen in dat gebouw een katholieke en de montessori en ik heb gekozen voor de montessori idd ook omdat de sfeer daar prettiger was.
     

Deel Deze Pagina