Na couveuse thuis, en dan?

Discussie in 'Prematuur' gestart door Pasja83, 24 nov 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pasja83

    Pasja83 Fanatiek lid

    12 mrt 2009
    1.061
    1
    0
    Mijn zoontje is vorige week dinsdag bij 35+3 dagen via een spoedkeizersnee gehaald. Ik had namelijk een voorliggende placenta en heb veel bloed verloren. Vanaf week 29 lag ik wekelijks in het ziekenhuis. De laatste keer was zoveel dat ik steeds flauwviel. Vandaar dat ze hebben besloten mijn zoontje te halen.

    Hij ligt nu nog in het ziekenhuis maar het gaat elke dag beter met hem. Hopelijk mag ik hem aankomend weekend mee naar huis nemen.

    Wat mij een beetje onzeker maakt is de thuiskomst. Vrouwen die meteen hun kindje mee mogen nemen naar huis krijgen lekker kraamzorg. Maar voor vrouwen die een te vroeg geboren kindje hebben en die in het ziekenhuis moeten blijven is er niks.

    Ik heb nog zoveel vragen. Bijvoorbeeld hoe gebruik je een kruik en heb je er 1 of 2 nodig. Hoe vaak moet de baby in bad. Allemaal domme vragen misschien maar toch heb ik ze.

    Hoe zijn jullie daar mee omgegaan?

    Mijn man zegt dat we er wel uitkomen en dat zal best maar toch ben ik opeens overal onzeker over. Of ik alles wel goed doe. Vooral met zo een klein mannetje.
     
  2. Malaika

    Malaika Fanatiek lid

    27 aug 2006
    1.359
    0
    36
    Limburg
    Gefeliciteerd met de geboorte van je zoontje en wat fijn dat hij waarschijnlijk al zo snel thuis komt.

    Weet je zeker dat je er geen recht op hebt, het is namelijk zo dat je pas als je kind langer dan drie maanden in het ziekenhuis ligt geen recht meer hebt op couveusenazorg. Ik denk dus dat je gewoon even met je kraamzorgbureau moet bellen. Als er echt niets is kun je ook nog een uurtje een kraamhulp laten komen op eigen kosten. Dat hebben wij toen gedaan. Ze kwam voor 2,5 uur en kostte ons niet de hoofdprijs. We hadden wel alle antwoorden op onze (practische) vragen.
    Succes!
     
  3. misschienmama

    misschienmama Niet meer actief

    Ik heb ook nog couveusenazorg gehad, is wel fijn om even de bevestiging te krijgen dat jullie het goed doen!
     
  4. Peetje08

    Peetje08 Bekend lid

    30 mrt 2008
    704
    0
    0
    Wij hadden geen recht op vergoeding van de couveuse nazorg. Dat is afh. van je verzekering. Het zou ons dan 40 euro per uur gaan kosten.

    We hebben toen bij de neonatologie aangegeven dat we recht hadden. En hun de oren van het lijf gevraagd. Uiteindelijk vond ik het heerlijk om de eerste dagen met alleen ons drietjes te zijn.
     
  5. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    #5 Ons Kleintje, 24 nov 2009
    Laatst bewerkt door een moderator: 24 nov 2009
    gefeliciteerd met de geboorte van je zoontje en het feit dat ie straks lekker mee naar huis mag. Onze zoon is met 29 weken geboren.
    Wij hadden een website gemaakt voor alle vrienden en familie zodat ze op de hoogte bleven van het reilen en zeilen in het ziekenhuis. met 37 zwangerschapsweken mocht hij naar huis toe, maar vlak daarvoor heb ik iedereen via de website gevraagd om rekening te houden dat we ook wel met zijn drietjes wilden zijn en of ze rekening wilden houden met handen wassen, verkoudheid en koortslip etc.
    ik vond het best wel moeilijk toen hij thuiskwam, ik was bang dat iemand hem ziek zou maken en hij weer terug moest naar het ziekenhuis. Dit is gelukkig niet gebeurd. Op den duur zeiden we zelfs tegen elkaar, nou hij mag wel eens een keer verkouden worden...;) om weerstand op te bouwen. pas met 7 maanden (ongecorrigeerd) werd hij voor het eerst verkouden. ze krijgen antistoffen mee via de moeder en die zijn ongeveer na een half jaar pas uitgewerkt, desondanks is die van ons in het ziekenhuis eens ernstig ziek geworden door een virus of bacterie toen hij 3 weken oud was)
    we hebben twee `beertjes` gekocht bij de groene kruis winkel, die kun je in de magnetron doen en blijven zo`n zes uren warm. na een week of 3 zijn we gaan afbouwen hiermee en na een maand kon hij zonder kruiken. We hebben de eerste tijd ook een elektrisch kacheltje geleend, zodat hij na het niet koud kreeg bij het luier verschonen en na het badderen enzo.
    Iedereen in mijn omgeving heeft rekening gehouden met hetgeen wat ik ze via de website had gevraagd.
    en zo ongeveer anderhalve maand na thuiskomst zijn we voor het eerst de stad ingegaan en toen ook pas naar de supermarkt enzo.
    Probeer je over je onzekerheid heen te zetten, want niemand weet het beter dan zijn eigen moeder! en je baby'tje voelt alles aan (en betrekt het op zichzelf) Het komt echt wel goed.
    we hebben couveuse nazorg gekregen (we mochten kiezen of we drie dagen 5 uur wilden of 5 dagen 3 uur lang.) en degene van het consultatiebureau kwam een aantal keer bij ons op bezoek.
    over het in bad gaan, dat elke dag in bad moeten is allang ouderwets. Aangeraden wordt dat je kind 2 a 3 keer per week in bad moet. ik zat eerst wat te klooien met washandjes en dat vond de baby niet leuk. (huidplooien onder de okseltjes uitnemen ivm ter voorkoming van eventuele smetplekken, maar dat legde de couveuse nazorg mevrouw uit) wat echt ideaal is: zwitsal washandjes (te koop bij de AH, kruidvat trekpl etos), hoef je de baby niet na te drogen, scheelt zeeën van tijd en stress. Wat je dus wel doet is elke dag de baby wassen met zo`n washandje. meestal op de ochtend en daarna schone kleertjes aan. als je vragen hebt mag je me altijd een pb sturen
    Veel succes en probeer vooral ook te genieten!! groetjes
     
  6. Jipper

    Jipper Fanatiek lid

    22 jan 2008
    2.394
    1
    0
    Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje. Fijn dat het naar huis komen al in zicht is. Gaat het met jou ook goed? Je zult wel het een en ander voor je kiezen hebben gekregen.

    Wat je nu moet doen is uitzoeken of je couveusenazorg kunt krijgen. Dat is inderdaad afhankelijk van je verzekering. Maar daar heb je zeker recht op. En zoveel mogelijk vragen in het ziekenhuis. Ook daar kunnen de verpleegkundigen je advies en tips geven over de verzorging van je kindje. En onthoud; luister naar je gevoel, doe wat goed voelt, jij bent zijn moeder en niemand weet beter wat goed voor hem is dan jij! En bovenal; geniet!! Dat hebben jullie verdiend!
     
  7. Pasja83

    Pasja83 Fanatiek lid

    12 mrt 2009
    1.061
    1
    0
    Bedankt voor alle reacties. Ik heb inderdaad nagevraagd bij mijn verzekering of ik couveuse nazorg vergoed krijg maar dat is niet het geval. Dacht dat ik hoog verzekerd was maar dat valt dus tegen.

    Ik zal eens vragen hoeveel het kost om op eigen kosten de kraamzorg een paar uurtjes te vragen. Daarnaast klopt het dat ze in het ziekenhuis veel leren. Hij is een keer in bad geweest dus nu weet ik hoe dat moet. En voor de rest zal ik gewoon op mijn gevoel af gaan. En ik kan inderdaad een lijstje maken met vragen voor de verpleegkundigen. Daarnaast is er het consultatiebureau en kan ik bij jullie natuurlijk mijn vragen kwijt.

    Het is goed om te weten dat ik gewoon op mijn gevoel af moet gaan. Ik denk dat iedere nieuwe moeder wat onzeker is. Maar met een prematuur kindje ben ik nog meer onzeker. Al valt het bij mij heel erg mee als ik zo lees wanneer jullie kindjes zijn geboren. En die doen het ook goed.

    Bedankt! :)
     
  8. boni001

    boni001 VIP lid

    1 mrt 2008
    6.548
    0
    36
    Twente
    Hai Pasja,

    Gefeliciteerd en fijn dat je je kindje misschien mee naar huis mag nemen!

    Er is naast de al genoemde opties, ook een netwerk van babyconsulenten: :: Bebibalansa :: Netwerk van verpleegkundig babyconsulenten ::. Dit zijn meestal verpleegkundigen die in hun vrije tijd ook begeleiding geven, o.a. aan ouders van couveusekindjes. Een vriendin van mij is ook bij hen aangesloten, vandaar dat ik er van op de hoogte ben. Je kunt hier ook altijd terecht met je vragen!
     
  9. mamasan

    mamasan Fanatiek lid

    Gefeliciteerd!!

    Fijn dat je al vooruitzicht hebt voor de thuiskomst.
    Ook hier hebben ze vanuit de thuiszorg een netwerk voor couveusenazorg.
    Wij zijn er op attent gemaakt door de afdeling en omdat het vrijwillig gebeurd kostte het niets.
    Dus vraag het eens na op de couveuseafdeling.
     
  10. mommy1979

    mommy1979 Bekend lid

    3 aug 2009
    637
    0
    0
    niet relevant!
    Neverland
    Heb je geen recht op couveuse nazorg!

    Zou er wel naar informeren zowel in het ziekenhuis als bij je eigen zorgverzekeraar!

    Sterkte
     
  11. mommy1979

    mommy1979 Bekend lid

    3 aug 2009
    637
    0
    0
    niet relevant!
    Neverland

    He wat goed dat mensen dit belangeloos doen!

    Als het goed is heb je ook recht op couveuse nazorg vanuit je zorgverzekering.

    Ik heb daar destijds wel gebruik van gemaakt.

    De zorgverlener die dan komt is speciaal opgeleid (gericht op prematuren)
     
  12. mommy1979

    mommy1979 Bekend lid

    3 aug 2009
    637
    0
    0
    niet relevant!
    Neverland

    Oeps je hebt het dus al na gevraagd bij je zorgverzekeraar.

    :)
     
  13. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    pasja, het klopt niet hoor!
    je hebt er wettelijk recht op. net zoals andere vrouwen recht hebben op kraamzorg. dat is namelijk bijna hetzelfde. bel eens met je kraamzorg.
    bij welke verzekeraar zit je?
    misschien hebben ze je vraag verkeerd begrepen, dat ze dachten dat je een vergoeding vroeg voor de eigen bijdrage. Deze heb ik namelijk ook nog eens vergoed gekregen, en dat is per aanvullende verzekering verschillend.
    succes en nogmaals ik weet echt zeker dat je er recht op hebt. het zou echt zonde zijn aangezien het ons echt een stukje `rust`in de chaos heeft gegeven.
     
  14. MamavanMischa

    MamavanMischa Fanatiek lid

    4 mrt 2009
    1.164
    0
    0
    Inderdaad even goed achteraan gaan. Ik heb me toen een beetje af laten schepen en had dus geen hulp. Dat ga je heus ook wel redden hoor, het is mij prima gelukt en ergens vond ik het ook wel fijn om lekker op mezelf te zijn. Maar het is wel erg fijn als ze je wat uit handen kunnen nemen zodat je ook een beetje aan je eigen rust toe kunt komen!

    Enne, gefeliciteerd natuurlijk, en lekker genieten van je kindje!
     
  15. misschienmama

    misschienmama Niet meer actief

    Ik kreeg het ook niet standaard maar moest het aanvragen bij mijn verzekering, ik heb toen een verklaring van het ziekenhuis met de noodzaak moeten faxen en toen werd het voor 4 dagen 3 uur goedgekeurd.
     
  16. liefde1978

    liefde1978 Fanatiek lid

    4 feb 2009
    1.493
    0
    0
    noord-holland
    Hoi Pasja,
    Eerst van harte!! Geniet van het moeder zijn - het is namelijk echt een natuurlijk iets. Ik had ook de twijfels toen ik thuis kwam met mijn kleine, maar het gaat je gewoon lukken! Maak je geen zorgen, het feit alleen al dat je er bezorgd om bent geeft al aan hoe goed je het zal gaan doen... vind ik ;) Jammer dat je geen extra zorg krijgt, ik heb ook een doorverwijzing van het ziekenhuis gekregen voor extra zorg maar had het niet nodig omdat ik zelf al een dekkende verzekering had. Vraag het dus nog even na bij het ziekenhuis. Dan krijg je nog ongeveer 15 uur met een beetje geluk. Mocht het lukken vraag die vrouw dan om je alleen met je baby te helpen en niet met het huishouden.
    En anders inderdaad het inloop uur van het CB, heb ik zelf ook veel aan gehad, ze hebben vaak ook een nummer wat je bijna dag en nacht kan bellen.
    Succes en je kan het !!
     
  17. patriesja

    patriesja Fanatiek lid

    26 jul 2007
    2.183
    0
    36
    Gek hoor dat niet iedereen nog kraamzorg thuis krijgt, ook al is het maar een dag of 2.
    Wij hebben het nog wel gehad, na 2,5 wk ziekenhuis, geloof nog een paar dagen thuis.
    Ik vind dat het thuis ineens toch heel anders is, dan in het ziekenhuis, ook al heb je alles al een keer gedaan.
    Ik maakte me vooral zorgen of hij genoeg dronk, in het zh wogen we hem voor en na elke voeding.
    Maar uiteindelijk komt het helemaal goed hoor!
    Je kan natuurlijk altijd langs het CB of de HA of bellen voor vragen!
    Succes!
     
  18. jel26

    jel26 Lid

    31 aug 2008
    99
    0
    0
    Mijn zoontje heeft nadat hij geboren is (met 35+5) nog 2 weken in het ziekenhuis gelegen. Ikzelf heb t/m 3 dagen na mijn bevalling in het ziekenhuis gelegen. Ik heb contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar en gevraagd of ik in aanmerking kwam voor uitgestelde kraamzorg en dit was idd het geval. stelde niet heel veel voor (8 uur met dan een eigen bijdrage van ca. 20 euro), maar was wel lekker om ff op te starten. We hebben dit verdeeld over 3 dagen, aangezien je dan als je 's avonds een vraag te binnen schoot, je de volgende dag nog de gelegenheid had die te stellen. Ik lees dat je geen recht hebt op couveusenazorg, maar wellicht wel op uitgestelde kraamzorg? Wie weet onder deze noemer wel? Wat verder wellicht een idee is dat je op het consultatiebureau informeert of je een huisbezoek kunt krijgen van de wijkverpleegkundige, zodat die nog wat kunnen toelichten of vragen kunnen beantwoorden.
    Ons is het bij thuiskomst alles meegevallen. Je zult zien dat jullie het hardstikke goed doen. Hopelijk mag jullie mannetje snel mee naar huis!
     
  19. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Als couveuse nazorg wordt afgewezen dan is er soms via de gemeente nog wel iets te regelen van thuiszorg. Misschien kan iemand dat voor je navragen?

    Mijn dochter lag 10 dagen in het ziekenhuis, eerst couveusem daarna verwarmd bedje. Ook geen nazorg gekregen (en dat van die thuiszorg hoorde ik pas toen ze al naar school ging...)
     
  20. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Gefeliciteerd met de geboortje van je zoontje!

    Ik was ook heel onzeker van te voren (dus nog voordat mijn ventje mee naar huis mocht). Hij heeft 3 maanden in het ziekenhuis gelegen, en ineens kregen we hem zo 'hup' mee naar huis.
    Wij hadden geen recht op nazorg, want het was al te lang geleden of zoiets, maar toen we eenmaal thuis waren wilde ik ook echt geen hulp.

    Als je iets niet weet kun je altijd nog bellen naar de afdeling hoor ;)
    Maar vraag ze daar nu maar het hemd van het lijf en zorg dat je veel van de verzorging zelf doet, kan bijna niet fout gaan ;)
     

Deel Deze Pagina