Met hoeveel weken is jullie premature/dysmature kindje geboren?

Discussie in 'Prematuur' gestart door Arual, 13 jun 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Arual

    Arual Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    1.178
    1
    38
    Nederland
    Hoihoi!

    Ik wil later verloskundige worden en hoop toch ook wat te weten te komen over vroeggeboortjes, premature geborenen en dysmature geborenen, ookal zou dat niet mijn specialisme zijn.

    Nu hoop ik van jullie te mogen weten met hoeveel weken jullie kindje geboren is en wat zijn/haar gewicht en lengte was bij de geboorte. Hoe is het groeien gegaan? Hoeveel achterstand had hij/zij al opgebouwd voor de geboorte, en hoe heeft dat zijn uitwerking gehad op het leven van jullie kindje nu. Haalt het kindje de achterstand in? Waren er complicaties bij de geboorte?

    Ik heb veel interesse en hoop er zo wat meer over te weten te komen! Dankjulliewel allemaal!

    Liefss
     
  2. nyncke

    nyncke Fanatiek lid

    10 aug 2007
    1.661
    0
    0
    in het brabantse land
    Kyana is op het randje een prematuurtje. Ze is geboren met 36.6, de zwangerschap is redelijk verlopen. Ik had wel een lichte zwangerschapssuiker, maar die was goed onder controle. Ook had ik wss al vanaf ongeveer 9 januari een heel klein scheurtje in mn vliezen zitten. Op zondag zijn we opgenomen, want het rommelde wat en toen kwamen we dus achter die gebroken vliezen. 's nacht had ik iets last van voor weeen en 1 cm ontsluiting. Toen was het weer rustig, helemaal geen weeen. Op maandag om 15:00 uur begon het weer lichtjes te rommelen, maar niet van help ik hou het niet meer. En om 17:30 is ze al geboren.

    Ik hoop dat je dit bedoeld. En voor vragen dan hoor ik het wel.
     
  3. Arual

    Arual Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    1.178
    1
    38
    Nederland
    Hoe zwaar was je meisje? En hoe lang?
     
  4. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    L. is geboren met 33+2, ze was pre- en dysmatuur want woog ongeveer 1490 gram. Ze hebben haar niet gemeten vanwege zo min mogelijk stress geven. Ze hebben haar pas toen ze het zkh uit ging gemeten (ze was geloof ik ongeveer 37 wk, 2100 gram en 40 cm).

    Nu een kerngezonde peuter van 2 die keurig alle lijntjes volgt, zit wel onderin de curves qua gewich en lengte, maar wel goed passend bij elkaar. Ze is vooral de eerste 5 maanden als een beer gegroeid, qua lengte en gewicht.
     
  5. natje1984

    natje1984 Lid

    17 jan 2011
    8
    0
    0
    NULL
    NULL
    mijn zoontje is geboren op 32 weken met 1400kg 40cm nu zeven maand verder 7200kg en 65cm hij begint alles goed in te halen qua gewicht en lengte en ontwikkeling is hij ook heel goed ik had zwangerschapsvergifteging en hellp syndroom
     
  6. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.197
    2.836
    113
    Onze dochter is met 33+3 geboren, met 2170 gr en 44 cm.
    Ze heeft nooit achterstand gehad, liep zelf met alles voor, en nu nog.we hebben nergens aan kunnen zien dat ze prematuur is. Altijd een makkelijk kindje geweest. en met de curves zat ze altijd in de hoogste lijn van gewicht en lengte de gemiddelde. nu is dat beter in balans. maar dat kan bij niet-prematuren ook voorkomen natuurlijk.
    verder vlot geweest met praten en nu met dr 3 jr oud is ze ook erg wijs.
     
  7. MamaVanSimone

    MamaVanSimone Fanatiek lid

    19 okt 2010
    3.250
    2
    36
    provincie Utrecht
    Ik ben bevallen met 30+4, zowel Simone als ik mankeerden helemaal niks, Simone woog 1590 gram en was 39cm, we weten nog steeds niet waarom ze nou zo nodig te vroeg moest komen. De bevalling duurde uiteindelijk van zaterdagavond tot woensdagmiddag (al had ik op maandagmiddag pas door dat het om de bevalling ging), ik lag vanaf maandag aan de weeenremmers maar op woensdag hielpen die niet meer en kwam ze toch.

    Ze heeft 1 week op de NICU gelegen, daarna nog iets minder dan 4 weken op high/medium care. Ze kwam thuis met 35+3, ze woog toen 2300 gram.

    Haar achterstand heeft ze wat haar ontwikkeling betreft redelijk goed ingehaald, ze is alleen nog heel klein voor haar leeftijd. Op dit moment schommelt ze rond de 7100 gram, ze is nu ruim 10 maanden. We hebben nooit fysio gehad of extra controles toen ze thuis was, de kinderarts heeft haar nog 3 keer gezien en vond het toen wel welletjes, we krijgen alleen nog een controle als ze 2 is.

    Ik had trouwens een droomzwangerschap, nauwelijks kwaaltjes en vooral de laatste weken energie voor tien. Ik stond met ruim 29 weken gewoon de kinderkamer te schilderen en behangen, niet wetende dat ik binnen 2 weken moeder zou zijn.....
     
  8. Chantal80

    Chantal80 Actief lid

    6 aug 2010
    125
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hugo is geboren na een zwangerschap van 27 +1 weken. Hij woog 1100 g (lengte niet gemeten, schijnt slecht te zijn voor de heupen). Hij had dus geen groeiachterstand. Ik was circa anderhalf uur in het ziekenhuis toen hij geboren werd. De longrijpingsinjectie heeft dus niet zijn werk kunnen doen.

    Mijn zoon heeft BPD. Hierdoor heeft hij nog extra zuurstof nodig en hij eet niet zelfstandig maar de voeding gaat naar binnen met een sonde. Zijn ontwikkeling gaat langzaam en hij loopt dus achter. Onder achterlopen bedoel ik dus ook achterlopen voor de gecorrigeerde leeftijd. Het is niet eerlijk om hetzelfde te verwachten dan een kind die 3 maanden eerder verwekt is.

    Hij heeft tot 5 maanden na de geboorte in het ziekenhuis gelegen en hierna ook nog 5 maal met infecties.

    Als je verloskundige bent kan ik je aanraden om nooit te zeggen dat je het wel weet als het echte weeen zijn. Dit heb ik verschillende malen gelezen in zwangerschap bladen en daar kan ik erg kwaad om worden.
     
  9. MamaVanSimone

    MamaVanSimone Fanatiek lid

    19 okt 2010
    3.250
    2
    36
    provincie Utrecht
    Hier ben ik het helemaal mee eens. Totdat ik persdrang kreeg hielden alle doktoren in het ziekenhuis vol dat ik niet aan het bevallen was, ondanks dat ik zowat smeekte om pijnstilling en ik gewoon lag te creperen van de (nep)weeen. Voor mij was het ook de eerste keer dus ik heb er toen ook niks mee gedaan, wist ik veel... Toen het hoofdje ineens naar buiten kwam hadden ze pas door dat het menens was en achteraf heb ik nog best veel personeel aan mijn bed gehad die allemaal toegaven dat ze het echt niet aan hadden zien komen.
    Zelfs mijn verloskundige vroeg achteraf of ik niet boos op haar was omdat ze de situatie in de eerste instantie verkeerd had ingeschat. Gelukkig controleerde ze bij wijze van ingeving hoe alles er van binnen bijlag en constateerde ze op tijd dat ik al 2cm ontsluiting had, anders weet ik niet hoe dit was afgelopen.

    Stiekem heb ik dus best een lange bevalling gehad, van zaterdagavond tot woensdagmiddag maar toch zou ik het zo weer doen :)
     
  10. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Heb nu even geen tijd maar als je vragen hebt kun je me altijd pm'men! Mijn dochter is geboren met 30+6. Ze woog 1290 gram. Ik had hellp en ze moest eruit, ze is met een keizersnee geboren. Groetjes Vlinderbloem.
     
  11. sandra

    sandra Fanatiek lid

    Lucas is geboren met 35+1 weken (dmv een spoedkeizersnee: losgelaten placenta)
    Hij woog 2970 gram, lengte is toen niet opgemeten, maar ik denk zo'n 48 cm.
     
  12. Jipper

    Jipper Fanatiek lid

    22 jan 2008
    2.394
    1
    0
    #12 Jipper, 14 jun 2011
    Laatst bewerkt: 14 jun 2011
    Onze jongens zijn geboren met een termijn van 26,1 weken met gewichten van resp. 805 en 840 gram. Wat voor die termijn keurig is (zeker voor een tweeling). Ze zijn niet gemeten, maar ik denk dat ze zo ongeveer 30 cm. waren.
    Afgezien van de 'gewone prematurenkwalen' hebben ze een heel goede start gehad. Geen bijzondere complicaties (op een infectie na) en groeien ging prima.
    Ze hebben 7 weken op de NICU gelegen en daarna nog 6 weken op de HC/MC in een ander ziekenhuis. Dit had te maken met het afbouwen van de zuurstof, temperatuur en zelfstandig drinken. Een week voor de uitgerekende datum mochten ze naar huis.
    Ze hebben beiden heel lichte BPD overgehouden aan de beademing. Gelukkig ondervinden ze daar geen hinder van.
    Bij het 2-jarigenonderzoek in het SKZ bleken ze prima op schema te lopen. In sommige dingen liepen ze zelfs voor op kindjes van hun kalenderleeftijd. Echt geweldig dus!
    Wij zijn ons er erg van bewust hoeveel geluk we hebben gehad.
     
  13. adi

    adi Niet meer actief

    Mijn drieling is geboren met 30+4 weken, met de gewichten:
    M: 1.460gram
    D: 1.350
    A: 1.260
    De lengte is ook niet gemeten, ik denk ergens rond 38cm. Alleen A. was te licht voor zijn geboortetermijn, D en M waren 'goed' op gewicht, helemaal gezien ze een drieling zijn.

    Ze hebben gelukkig een prima start gehad, M en A hebben 6 dagen op de NICU gelegen en 4 weken in het streekzkh. D kreeg na 6 dagen een infectie en most nog een week extra op de NICU blijven, daarna nog 3 weken in het ztreekzkh.
    Qua complicaties heeft D. een open ductus gehad welke verholpen is met medicijnen, en had A. een liesbreuk (geopereerd met 4 maanden).

    Inmiddels zijn het vrolijke en drukke peuters van bijna 2 jaar. Ze hebben vrij snel hun gewicht en lengte ingehaald (met 6 maanden zaten ze al op -1 curve), en met de overige ontwikkeling lopen ze op sommige vlakken zelfs voor op de kalenderleeftijd.
     
  14. nyncke

    nyncke Fanatiek lid

    10 aug 2007
    1.661
    0
    0
    in het brabantse land
    Sorry dat was ik vergeten. Ze woog 3280 gram en was 48 cm. Nu volgt ze haar eigen schema onderin de curve
     
  15. Patatje

    Patatje Bekend lid

    1 jan 2011
    768
    0
    16
    Werken met kinderen van 0 tot 4 jaar, in de kinder
    Hoi, hoi!

    Mijn vliezen braken met 28+3 en m'n dochter werd geboren met 29 weken. Ze was 1215 gram en 37 cm, op gewicht voor het termijn. Haar abgar score was 2-4-8. Ze lag in een stuit, na een een half uur persen een spoed keizersnee ivm dalen hartslag dochter.
    Ondanks de slechte start herstelde zij zich goed, na een paar uur al van de beademing af. Helaas na 5 dagen NEC syndroom en dus geopereerd. Na 3,5 van de IC naar de HC/MC en na 4,5 week al naar de LC. Helaas na een aantal dagen LC ernstige complicaties door NEC en overleden met 5 weken. Ik kan je dus niet vertellen hoe het verder verlopen is...

    Als toekomstig verloskundige wil ik je wel adviseren om de zwangere vrouwen serieus te nemen.
    Ik had op zich een goeie zwangerschap, maar vanaf 20 weken al erge lage rugpijn. Dat "hoorde" erbij zei de VK... Ik nam dat aan en dacht dat ik me aanstelde. Totdat ik het met 26 weken niet meer trok en naar de fysiotherapeut ging. Hij vroeg door over wanneer ik de pijn had ed en kwam tot de conclusie dat ik accuut minder (van 32 naar 16 :$) moest gaan werken en minder belastende werkzaamheden moest gaan doen...
    Affijn dat is ws niet de rede van het breken van de vliezen, maar het had wel eerder een hoop pijn kunnen besparen. De oorzaak van het breken van de vliezen is onbekend gebleven.
    Leuk trouwens dat je als toekomstige VK op ZP rondneust! Je bent nu al betrokken in ieder geval!

    Succes verder!

    Groetjes Patatje
     
  16. banjabes

    banjabes Fanatiek lid

    29 jun 2008
    2.134
    0
    0
    Hoi,

    Ons meisje is geboren met 34,3 weken door spontane gebroken vliezen. Het was een makkelijke bevalling van 7 uur. Ze woog 2620kg en was 47 cm lang (en ik weet zeker dat ze niet verkeerd gerekend hebben, want ik weet zeker wanneer ze verwekt is, ze was gewoon heel lang en groot).

    Ze heeft drie weken in het ziekenhuis gelegen. We zijn een jaar op controle geweest, maar na een jaar was dat niet meer nodig. Eigenlijk heeft ze nooit een hele erge achterstand gehad. Wel vind ik persoonlijk dat ze wat langzaam ontwikkelt op het gebied van de grove motoriek, maar met de ontwikkeling van de fijne motoriek en haar spraak is ze weer ver voor. Dit is dus op zich een normale ontwikkeling die ook voorkomt bij niet premature kindjes.
     
  17. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.197
    2.836
    113
    inderdaad, bij mij geloofden ze ook niet dat ik aan het bevallen was. half uur voor ze geboren is werd pas de kinderarts ingeschakeld en couveuse geregeld enzo.
    weet toch zeker zelf wel wat ik voel..stom ziekenhuis :(
     
  18. Jorietje

    Jorietje Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.140
    681
    113
    Zuid-Holland
    Onze Lars is geboren met 36 weken + groeiachterstand van zo'n 3 weken. De bevalling is ingeleid, omdat ik veel te hoge bloeddruk had en omdat de kleine man niet meer groeide in de buik (ivm problemen met placenta). Hij moest geboren worden, zodat hij buiten de buik weer voeding binnen kon krijgen en dus kon gaan groeien, nou en dat deed hij gelukkig!!

    1870 gram - 44 cm bij geboorte
    2340 gram - 47 cm bij ca. 3 weken
    2700 gram - 49 cm bij ca. 5 weken
    3240 gram - 53 cm bij ca. 9 weken

    A.s. maandag (ca. 14 weken) gaan we weer naar de pre-dyspoli en zullen we zien wat hij dan weegt en hoe lang is is. Hij zal wel richting de 4000 gram en 60 cm gaan, vermoed ik
     
  19. fabsie

    fabsie Fanatiek lid

    19 jan 2010
    1.289
    0
    0
    Fabiënne is geboren met 33,4 weken en woog 2350 gram. Ze heeft 5 weken en een dag in het ziekenhuis gelegen, waarvan een week in Nijmegen i.v.m. een open ductus. De reden waarom ze te vroeg kwam is onbekend, ik had last van mijn rug en een paar uur later was ze er al. Ik ben gelukkig wel heel serieus genopmen door de verloskundige en ook door het personeel in het ziekenhuis.

    Fabiënne heeft er uiteindelijk niet echt iets aan overgehouden. Wel hele gevoelige longen, maar dat zit ook een beetje in de familie... Qua ontwikkeling gaat ze net zo goed als haar leeftijdsgenootjes.
     
  20. apie3

    apie3 Fanatiek lid

    10 jan 2011
    1.815
    0
    0
    directeur aan huis
    Noord brabant
    Mijn jongste is geboren met 34 weken. Ze woog 1900 gram en was 41 cm. Een jaar lang hebben we ziekenhuis in en uit gemoeten. Ze wordt 1 jaar, en ineens was alles weg!
    Ze is inmiddels 2 jaar en 3 maanden, een echte haaibaai, ze is wat klein van stuk 80 cm, maar haar grote mond haalt de schade in lengte dik een breed in hoor!
     

Deel Deze Pagina