Gebroken vliezen vruchtwaterverlies 25 weken

Discussie in 'Prematuur' gestart door soefdeboef, 5 aug 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hierbij even mijn verhaal over mijn zwangerschap en de geboorte van onze dochter.
    Mijn vliezen zijn gebroken met 25 weken en 2 dagen en destijds was ik zelf op zoek naar ervaringsverhalen over langdurig gebroken vliezen en kon weinig daarover vinden.
    Inmiddels heb ik ervaring met langdurig (!) gebroken vliezen en wil mijn verhaal graag delen.
    Met 25+2 dus vruchtwaterverlies, opname in ziekenhuis, weeen remmers (ik had geen weeen, maar preventief), preventieve Antibiotica, de eerste longrijpingsprikken, ctg's, echo en bedrust.
    de eerste drie dagen waren het meest kritiek; 50% kans op overleving van ons kindje (dat ook dysmatuur bleek met 690 gram).
    Die eerste dagen werden 2 weken, waarin er niets gebeurde; geen weeen, geen infectie. Gelukkig gebeurde er niets; iedere dag erbij was pure winst.
    Daarna ben ik de thuisopname in gegaan, waar wij dagelijks gecontroleerd werden, oa met CTG controle, hygiene maatregelen (spoelen) en bedrust.
    Iedere week en later iedere twee weken ging ik voor controle. Verder heb ik een tweede keer longrijping gekregen.
    Uiteindelijk hebben wij het samen 7.5 week uitgehouden en is onze dochter met 32.5 op natuurlijke wijze in stuitligging geboren met een gewicht van 1550 gram!
    Hoewel wij bang waren voor een minder goede longfunctie en problemen met het maagdarm kanaal (doordat dit niet kon rijpen mbv vruchtwater) heeft ze "slechts" 2 dagen ondersteuning met de ademhaling gehad. Ze heeft geen problemen gehad met de maag darm ontwikkeling (gelukkig kon ik borstvoeding geven). Ze heeft 5 dagen infuus gehad en daarna kon ze het redden met alleen BV.
    Ze heeft verder tot nu toe geen complicaties gehad. Ze is tot 38.3 (2300 gram) in het ziekenhuis geweest, met name omdat het lang heeft geduurd voordat ze sterk genoeg (zwaar genoeg) was om alle voedingen zelf te drinken.
    Nu drinkt ze een aantal keer per dag uit de borst mbv tepelhoedje, maar ze kan hier nog geen volledige voeding uit drinken, dus blijft het voorlopig kolven.
    Al met al doet ze het erg goed en wij zijn dan ook erg blij met deze goede afloop. Ze is nu thuis en we genieten volop van haar.
    In het ziekenhuis heb ik heel veel met haar gebuideld; gemiddeld 5 uur per dag. Ik denk dat dit ook heeft bijgedragen aan haar goede controles en uiteindelijk de goede afloop zonder complicaties. Dus als het mag en je kan het zelf ook; doen!

    Ik heb erg veel gehad aan het meelezen in dit deel van het forum en wil dan ook graag alle schrijfsters bedanken voor de bijdragen.

    Wil ik jullie de volgende opmerkingen niet onthouden voor onder het kopje "vervelendste/ bijzondere opmerkingen";
    "Goh, moet je nu vanavond ook nog kolven?" :(
    "Ligt ze nog aan de monitor (4 dagen na de geboorte)?"
    De andere opmerkingen schieten me nu even niet meer te binnen.
    Deze komen van (je gelooft het niet) mijn ouders; ben op een gegeven moment alleen gaan antwoorden met;"wat denk je zelf?" ;)

    Sterkte iedereen die er middenin zit!
     
  2. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Ik heb een soortgelijk verhaal, maar zit er wel nog middenin ;). Mijn vliezen braken met 24+2 weken, ook remmers, cortico's en antibiotica gehad. Vervolgens 5 weken in het ziekenhuis gelegen, met dagelijks ctg's (heel belangrijk om een infectie bij het kind tijdig op te sporen!). Toen naar huis met bijna 30 weken omdat het zo goed ging, en een paar dagen later begon de bevalling. Weer remmers gehad, AB en cortico's. Onze dochter is met 30+2 geboren, na een bevalling van 31 uur. Haar start was heel moeilijk, ademen ging heel slecht in het begin. Ze heeft een paar uur aan de volledige beademing gelegen, daarna nog 1 dag aan de infant flow, en tot week 33 met snor. Wel heeft ze nu nog regelmatig incidenten, met name rondom de voeding. Die gebeurt nog goeddeels via sonde, maar ze drinkt ook wel ieniemienie beetjes uit de borst. De fles is geen succes tot nu toe. Ze is snel moe of verslikt zich makkelijk. De longproblemen (BPD en longhypoplasie) zijn hier niet aan de orde, terwijl ik echt verschrikkelijk weinig vruchtwater had. Ze had wel wat contracturen aan de beentjes na de geboorte, maar daar zie je nu eigenlijk al niets meer van. We zijn er nog niet, maar tot nu toe gaat het allemaal veel beter dan ik ooit had durven dromen!

    Suus
     
  3. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hier ook de grootste problemen met drinken gehad (en nog steeds)...
    Het heeft lang geduurd voordat zij alle voedingen zelf kon drinken en bleef alleen daarom de laatste 2 weken opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig kon ik al die tijd bij haar zijn (rooming in).
    Ze mocht niet met een sonde naar huis...
    Ik dacht dat het kwam doordat ze nog niet sterk genoeg was (niet genoeg woog), maar zou misschien ook te maken kunnen hebben met weinige vruchtwater; volgens de KA niet, maar vind het opmerkelijk dat jij het ook beschrijft Suus.
    Hier uiteindelijk met prematuren speen in een difrax speen op een flesje gegeven. Dit gaat beter, ze verslikt zich minder vaak. Ze krijgt wel veel lucht binnen op deze manier helaas.
    Vandaag heb ik de breastflow besteld op internet, kijken hoe dat gaat. Ook omdat ik haar nog aan de borst wil krijgen.
    Nu kolf ik nog ft (nu twee maanden) en hoop ik haar dus ooit aan de borst te kunnen krijgen. De techniek snapt ze wel, maar ze valt snel in slaap of wordt erg gefrustreerd. Daarom mag ze dagelijks 1 x aan de borst (tot 20 min.) om te oefenen, want ze haalt er zeker geen volledige voeding uit tot nu toe.
    Ben benieuwd hoe het verder met jullie gaat!
    Hier gaat het (buiten het drinken) inderdaad ook boven verwachting! :D
     
  4. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Nou, ons kindje bleek een zeldzame maagafsluiting te hebben en is dit weekend met spoed geopereerd. Het had met de vroeggeboorte of de vliezen niets van doen. Nu gaat het ineens een stuk beter met drinken!

    Suus
     
  5. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Nou Suus,

    Wat een nieuws. excuses voor de late reactie.
    Wat een toestand een operatie voor jullie kleintje.
    Wel heel erg fijn dat het nu beter gaat.
    Hier nog steeds moeizaam met drinken... We gaan naar de cardioloog, misschien komt het daar vandaan. Vermoeidheid door hartruisje.. Maar hopelijk trekt het binnenkort bij en gaat ze beter groeien en drinken.
    Aan de borst drinken doen we nog wel af en toe voor de gezelligheid, maar als ik het vaker doe, komt ze ieder uur voor voeding, dus dat is ook geen doen. (Moet dan ook nog erbij kolven)...
    Verder doet ze 't zo leuk :D ... ze gaat nu lachen en "praten"!!
    Veel geluk met jullie kleintje!
    Groetjes.
     
  6. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Wat leuk dat ze al echt lacht. Daar zien wij ook erg naar uit. Jullie ook veel geluk!

    Suus
     
  7. danitjuh

    danitjuh Fanatiek lid

    19 jun 2007
    2.888
    0
    36
    West-Friesland
    Wat fijn dat ze het zo goed doet zeg!
     
  8. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo Suus en Danitjuh,

    Nog ff update;

    Wij zijn bij de cardioloog geweest en ze heeft 2 "lichte" afwijkingen (ASD en pulmonaal stenose).
    Het is nu hopen dat ze NU niet geopereerd hoeft te worden (want dan wordt het een open hart operatie :$) en dat dit pas hoeft te gebeuren als ze ongeveer 4 jaar is. Dan kan het hopelijk verholpen worden via een dotterprocedure... Ook niet fijn, maar wel beter.
    Als toch blijkt dat ze onvoldoende groeit of veel longontstekingen heeft moet ze wel eerder geopereerd worden.
    Nou, wij zijn helaas nog niet van de ziekenhuizen af dus voorlopig. Mogen nu op controle bij de kinderarts EN de cardioloog.
    Verklaart wel waardoor ze sneller moe is en het drinken aan de borst niet "volhoudt". Toch maar het kolven proberen vol te houden om die longontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn er meer die het full time kolven langer volhouden heb ik gelezen!
    Dit overigens ook w.s. niet tgv te weinig vruchtwater.
    Vandaag woog ze wel al 3700 gram!! WEL 200 gram aangekomen afgelopen week :), dat is dan wel weer fijn, want normaal komt ze zo'n 100 gram per week aan...!

    Suus jij ook veel plezier met de eerste lachjes...
    Zoooooo schattig hier!:D
     
  9. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Jeetje zeg, dat is schrikken. Maar wel een duidelijke oorzaak dus! Wat is het verschil tussen asd en vsd? Ik weet dat het laatste dmv een parapluutje verholpen kan worden inderdaad. Pff weer een specialist erbij, dat is ook wat. Blijf maar lekker kolven meid, ik doe het ook. Het is zwaar maar het is voor een beperkte periode en je weet waar je het voor doet. Ik wou dat ik zo'n difrax had, dan kun je tenminste handig kolven terwijl je voedt...

    Goed zeg, 200 gram in een week. Hier woog de kleine gisteren ook alweer bijna 3400 gram, dus dat gaat lekker (zonder bmf). Wij gaan donderdag weer naar de kinderarts.

    Lfs, Suus
     
  10. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Haha,
    We zijn inmiddels volledig off-topic, maar goed...
    Als de ASD zich gunstig (blijft) ontwikkelen en dus niet te groot wordt dan kan dat idd ook met een parapluutje, maar dat duurt dus nog een paar jaar voordat ze daar op die manier aan geholpen kan worden. Verschil VSD ASD zit m in waar het gaatje zit. ASD moet bijna altijd verholpen worden, terwijl VSD vanzelf over kan gaan. (Veel mensen hebben een vsd zonder het te weten en zonder klachten).
    Die difrax lijkt mij niets omdat ie enkelzijdig is. Moet je twee keer kolven?!
    Wel heb ik een uiterst charmante (;)) kolfbustier. Door mijn omvang kan ik dan nog geen huishouden doen e.d. maar ik heb wel mijn handen vrij en zou me kunnen voorstellen dat het als je wat kleiner geschapen bent dat je dan eventueel wel erbij zou kunnen voeden ook. Gekocht via internet bij mooie mamma in t Engels; weet niet of ik hier reclame mag maken.:(
    Is echt een uitkomst; kan ik wel computeren/ telefoneren/ speen terugduwen en zelf eten en drinken tijdens het kolven; bespaart ook veel tijd. Zonder dat ding had ik het w.s. al opgegeven; iedere keer die schelpen die eraf vallen enzo...
    Misschien is het wat voor jou?!
    En weet niet of je enkel of dubbel kolft, maar dat scheelt ook n hoop.
    Heb de medela freestyle hier en vind het op deze manier wel te doen.
    Wat heerlijk dat ze ook zonder die BMF goed groeit!!
    Knappe meid ook die van jou!
    Succes bij de KA.

    GRTZ.
     
  11. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Jaaa heb ook een kolfbeha, de pumpease. Zonder had ook ik het al opgegeven. Zie het inderdaad ja, dat die Difrax enkelzijdig is. Nee, dan is het niks voor mij. Heb Medela Pump in Style, ook goeie kolf verder hoor, vind het alleen vervelend dat er 10 penlites in moeten als je op locatie zonder stopcontact wilt kolven. En sowieso kan elders kolven niet echt als je geen apart hokje hebt. Jammer...

    Dank voor de ASD-uitleg. Ik hoop dat ze niet geopereerd hoeft te worden.

    Suus
     
  12. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Inderdaad, altijd een apart hokje/ kamer nodig om te kolven. dat doe ik toch echt niet in het openbaar met zo'n bustier!! ;)
    Maar ik heb geen stroom nodig, al neem ik dat voor de zekerheid wel altijd mee...
    Heb nog altijd het schrikbeeld dat m'n kolf spontaan aangaat in m'n tas, ik het niet bemerk en dan leeg is als ik moet kolven :(... Daarom overweeg ik ook wel eens om een handkolf aan te schaffen.... Lijkt me zo erg als deze kolf kapot gaat en ik niet meer kan kolven...
    Wel kolf ik overal zolang het niet op het toilet hoeft. Maar een magazijn of kantoorkamer oid vind ik prima! :)...
    Ik hoef ook nog maar 4 x per dag te kolven voor een productie van 900 ml, dus kan het redelijk plannen gelukkig... Heb ook n paar uur speling daardoor.
    Die pumpease is wel hip met leuke kleuren; als die van mij "op" zijn, zal ik die overwegen!
    Groetjes!
     
  13. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Ik zou denk ik ook niet zo veel hoeven te kolven, maar in het ziekenhuis raden ze af om te minderen omdat de productie dan terug kan lopen. Ik denk dat ik nu met 6 beurten ruim een liter kolf, dus ik gooi een hoop weg helaas...

    Suus
     
  14. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Wat een snoezige foto! Als je vriendjes met me wordt, kun je ook mijn kleintje zien ;).

    Suus
     
  15. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo Suus,

    6 x per dag is wel veel... Poeh, Je zou toch kunnen proberen wat te minderen? Mijn productie is hooguit 100 ml teruggelopen, en zolang het boven de 800 ml per dag blijft is het toch ok lijkt mij?!
    Als mijn productie terugloopt leg ik of die kleine een paar keer aan of kolf ik een keertje extra. Maar tot nu toe nog niet nodig gehad...
    Maar als je met moeite op die Liter zit misschien toch maar doorgaan met kolven...
    *RESPECT*!!

    GRTZ.
     
  16. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Nee hoor, niet met moeite. Door jouw verhaal heb ik het aangedurfd te minderen :D, en met 5 keer kolven haal ik tot dusver ook een liter. Als dat goed blijft gaan, ga ik misschien ook wel naar 4. Maar veel minder dan een liter moet ik niet hebben, de kleine drinkt nu al 800 en ik wil wel iets van reserve houden...

    Ik ben zo voorzichtig omdat ze in het ziekenhuis tegen mij zeiden dat je productie geheid terugloopt als je minder gaat kolven. En dat het niet zo makkelijk is om het dus weer op peil te krijgen. Maar ik moet over een tijdje ook weer werken en dat kolven valt me nu al zo zwaar. Dat hou ik nooit in deze frequentie vol.

    Suus
     
  17. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Hoe bevalt jou die Breastflow trouwens? Ik heb hem ook gehaald van de week en ze krijgt veel minder lucht binnen gelukkig. Minder dan bij de Difrax. Maar het kost haar wel veel meer energie.

    Suus
     
  18. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    O, en hoe oud is jouw kleintje nu eigenlijk? De mijne is kalenderleeftijd bijna 13 weken, baarmoederleeftijd bijna 43 weken, dus gecorrigeerd pas 3 weken.

    Suus
     
  19. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hi,
    Fijn dat je een beetje minder kan kolven. Ze zeiden dat ook tegen mij in het ziekenhuis, maar als je zelf zo'n ervaring hebt met kolven... Bij mij kwam het er vaak ook niet meer van... Dus uiteindelijk vindt ik dat ik 4 x per dag "moet" kolven. Daarmee is mijn productie dus ook stabiel.
    Mijn kleine is nu gecorrigeerd 2 maanden, echte leeftijd bijna 3 maanden.
    Breast-flow zijn we weer mee gestopt... 't is uitproberen met die flessen... En of het daar nou aan ligt. We hebben nu de Dr. Brown met speen 2... Verslikken wordt wel iets minder, ze kan steeds meer aan.
    Maar goed ze is nu ook pas op een redelijk "normaal" geboortegewicht met haar 3700 gram...
    Gooi je echt melk weg?! Wij hebben een extra vriezer aangeschaft en die is ook vol aan het raken. Verder kolf ik voor de moedermelkbank.nl van de VU... Moest toch ergens die melk aan kwijt.
    GRTZ
     
  20. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Beetje onsamenhangend verhaal geworden...;)
    Nu dus een productie van 900 ml constant met 4 x per dag kolven.
    Hoop dat je het met iets minder ook beter vol kunt houden! Mijn kleine doet het er qua weerstand erg goed op! :D
    Door mijn voorraad hoef ik mijn melk op het werk/ studie trouwens niet mee te nemen weer naar huis want daar kan ik mijn melk weggooien.
    Goed en goedkoop opslag systeem zijn de Blokker bakjes van 200 ml, kleine bakjes van de Action zijn ook leuk, maar minder makkelijk stapelbaar en kan maar 80 ml in. Bakjes zijn later handig voor "hapjes".
    Die speciale zakjes en flesjes en dergelijke zijn veel te duur als je zoveel opslag nodig hebt. Verder ook veeeeeeeel potjes vanuit ziekenhuis overgehouden en die steriliseer ik dan allemaal gewoon nog een keer.:$
    Mijn kleine is trouwens bijna 4 maanden, geen 3 zoals ik schreef.
    Heb nog een paar foto's toegevoegd!
    GRTZ!
     

Deel Deze Pagina