Prikkelgevoelige prematuur ?Wie ook

Discussie in 'Prematuur' gestart door Rihana23, 1 nov 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Rihana23

    Rihana23 Actief lid

    19 okt 2011
    365
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hier geboren als pre -en dysmatuur en erg prikkelgevoelig.

    Dus niet te lang haar aandacht ergens op houden en bij drukte meteen uit haar doen en laten.

    Als ze wil slapen dan ook direct in bedje anders is haar hele dagritme overhoop gehaald...

    Schrikt ontzettend snel en begint dan ook meteen te huilen...


    Wist niet dat dit soort baby's zoveel met zich meebrengen, wie heeft er ook zo'n kleintje thuis en hoe ga je er mee om?
     
  2. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Mijn dochtertje is nu 2,5 en het goede nieuws is: het wordt minder.

    Ik wist gelukkig wat me te wachten stond omdat pre- en dysmaturen in onze familie voorkomen. Ze zijn snel overprikkeld en hebben een vast ritme en vertrouwen nodig. Het kost wat moeite, maar als je dat opgebouwd hebt betekent het alleen nog een tijdje een beperking van je eigen bewegingsruimte, omdat je kindje het ritme aangeeft. Maar dat trekt redelijk vlot weg hoor. Bijvoorbeeld met ongeveer 5 maanden kon ik haar al wel meenemen op visite en zo tijdens haar slaaptijden. Maar dan moest ik haar in de kinderwagenbak laten slapen op een aparte plek met precies dezelfde knuffels, speeltjes en muziek als in haar eigen slaapkamer.
     
  3. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Onze dochter heeft hetzelfde. Van het weekend de allereerste kraamvisite, en ondanks dat ik haar alleen voor het flesje uit bed heb gehad, was het brullen geblazen. De visite is toen afgedropen, kon ook niet anders. Ik neem haar dus ook nergens mee naartoe, ik durf niet eens te gaan wandelen uit angst haar ritme te verstoren...

    Suus
     
  4. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hier niet zoveel last van gelukkig...
    Wel als ze in de kinderwagen/ maxi cosi moet slapen doe ik vaak haar dooky over de kap heen, zodat ze niets ziet. Meestal valt ze daardoor ook wel in slaap dan. Van geluid trekt ze zich nl. minder aan als van wat ze ziet. Wat n uitkomst dat ding! :D Dooky
     
  5. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Oh en dat van die andere ruimte (Wat Juul zegt) werkt hier inderdaad ook goed... Ze blijft meer wakker als ze mamma/ pappa hoort. Als we haar dan op n andere kamer zetten (met babyfoon) is ze zo vertrokken. En inderdaad tegenwoordig ook haar eigen knuffels bij haar neus!
     
  6. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Oh ja, herkenning! Ik had geen Dooky maar deed altijd een hydrofielluier over de kap heen, anders lag ze alleen maar om zich heen te kijken, en schrok ze ook snel wakker door veranderingen in het licht en zo.
     
  7. Rihana23

    Rihana23 Actief lid

    19 okt 2011
    365
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wat fijn had niet zo snel reactie's verwacht!

    Soms denk ik echt hoe ga ik dit allemaal doen, ze is heel snel overprikkeld en is dan moeilijk tot bedaren te brengen hebben jullie dat ook?

    Maar Juul wat ben ik blij dat het minder wordt, ik zat er al tegenop dit lang mee te moeten maken poeh!

    @Suus hier gaan we ook nauwelijks op bezoek ze wordt al helemaal overprikkeld als oma op bezoek is laat staan meer mensen en andere omgeving.


    Voor mij is het sowiezo de eerste en dus echt nieuw en verder geen prematuurtjes in de familie #zucht#

    Hier heeft ze echt rust, regelmaat en ritme nodig doe ik dit een keer anders dan is ze de hele dag uit haar doen en laten
     
  8. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
     
  9. Rihana23

    Rihana23 Actief lid

    19 okt 2011
    365
    0
    0
    NULL
    NULL
    haaha soef heel herkenbaar dat oma gebeuren!
    Hier werkt dat dus echt averechts ze willen idd zo graag contact maar daardoor gaat ze juist extra huilen etc...
     
  10. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Leuke dingen, die Dooky's. Gebruik hier ook hydrofiel of lakentje.

    De oma's zijn gelukkig niet al te druk, en die trekt ze nog wel. Maar druk pratende mensen... nee, dan gaat ze huilen. En we wonen in een appartement, dus van visite krijgt ze behoorlijk wat mee, helaas. Dus we doen het rustig aan met het kraambezoek.

    Misschien kan ik vanmiddag even met haar gaan wandelen. Het is mooi weer. Kijk wel even, ik ben nogal een RRR-freak geworden, wat ik nooit gedacht had. Suffe doos die ik ben...

    Kan niet wachten tot alles wat normaler is. Hopelijk van het voorjaar.

    Rihanna, hoe vroeg was je kindje? En hoe kwam dat? (Helemaal niet nieuwsgierig verder.)

    En Juul, moet jij niet eens bevallen? :D

    Suus
     
  11. adi

    adi Niet meer actief

    Het is heel belangrijk om in het begin te inesteren in de rust en ritme van de baby. Wij waren de eerste maanden echt aan huis gebonden, en ik hield ze weg van alle prikkels.

    Het komt echt goed! Mijn kinderen konden ook niks hebben, maar inmiddels zijn ze onverstoorbaar en hebben helemaal geen last van elkaars herrie of drukte. Na ong 9-10 maanden gingen wij wat soepeler om met het ritme, en nu gaan ze gewoon mee, slapen in de auto, eten in het park, slaan slaapjes over, blijven tot 22uur spelen tijdens verjaardagen enz.
    Er is dus hoop!
     
  12. Rihana23

    Rihana23 Actief lid

    19 okt 2011
    365
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ben "blij" dat ik niet de enige ben met een prikkelgevoelige baby maar tis wel erg zwaar met name omdat er bij ons geen prematuurtjes zijn en alle baby's gewoon groot en niet snel van slag zijn


    Suus hier 7 weken te vroeg en reden door te kleine placenta zal wel de stress zijn..alleen wisten wij dit dus niet vooraf en was het een grote verassing.

    Hoe is het bij jullie gegaan?
     
  13. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Haha alles wat helpt, ik ben ook een RRR doos geworden en gebleven hoor ;) En ja, zo langzamerhand vind ik dat ik wel eens moet bevakllen, ik weet niet wat me overkomt! Wel mooi vergelijkingsmateriaal trouwens, een prematuurtje en een a terme baby straks,.....zoek de verschillen :D
     
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Ja, verbazingwekkend hoe ze er overheen groeien nietwaar? Hier is L. ook alleen een beetje knorrig de volgende dag als ze een feestje heeft gehad wat een beetje laat werd, maar dat hebben alle peuters schijnt het. Wij nemen haar nu ook overal me eheen, campingbedje mee en feestvieren maar ;)
     
  15. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Ik kan me voorstellen dat het dan helemaal lastig is omdat je vaak aan bezoek uit moet leggen dat je kind niet rondgegeven kan worden, en dat je je moet houden aan bepaalde volgordes, en dat je niet op alle tijden van de dag met je baby de hort op kunt. Ik hoop dat ze het begrijpen als je het uitlegt, en anders zul je helaas een tijdje bekend moeten staan als de 'overbezorgde vervelende' moeder. Tenminste, dat hoor ik wel eens van andere prematuur mama's. Ik heb wat dat betreft echt mazzel dat wij er meer in de familie hebben, bij ons kwam het eerste kraambezoek (opa's en oma's uitgezonderd) pas 7 weken nadat ze thuis was.
     
  16. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Ik had ook geen ervaring met prematuren, en ze zijn ook niet in de familie, dus het is heel erg wennen. Wat extra vermoeiend is, is dat veel mensen denken dat je overdrijft en dat je alles moet uitleggen. Pfff.

    Adi, fijn om te lezen dat het nu zo goed gaat. Dat geeft hoop!

    Jeetje Rihanna, 7 weken te vroeg is ook pittig zeg. Bij mij braken de vliezen met 24 weken, en 6 weken later is de kleine geboren. Dus we hebben ons 6 weken op een vroeggeboorte kunnen voorbereiden. (Niet dat dat helpt, want het is gewoon heftig.)

    Suus
     
  17. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Haahahha, ja wie had dat gedacht hè? Dat geloof je toch niet! Je zult het inderdaad wel zat zijn onderhand. Hopelijk duurt het niet al te lang meer.

    Suus
     
  18. Rihana23

    Rihana23 Actief lid

    19 okt 2011
    365
    0
    0
    NULL
    NULL
    @Adi fijn dat er hoop is dat geeft mij toch de kracht om door te zetten.

    @Juul ja ik zal vast als overdreven worden gezien en overbezorgd maar gelukkig wonen wij best ver van familie dus dat scheelt een hoop! Alleen op verjaardagen ga ik dus alleen langs en blijft een van ons thuis en dat is natuurlijk zooo overdreven maar onze kleine heeft dat echt nodig!

    Ik sluit mij aan bij jullie RRR dozenclub hihihi

    @Suus ik begrijp precies wat je meemaakt heb dat hier precies hetzelfde alleen zou het mooi zijn geweest als ik het wist dan kon ik mij toch deels inlezen alles is zo onverwacht gekomen poeh!

    Herkennen jullie dit gedrag ook?

    - Als ze bijv in de box zitten dat ze gauw uitgekeken zijn geldt ook voor wipstoel etc..?

    - Nauwelijks geduld hebben dus van heel snel jammeren naar echt volledig overstuur!

    - Aan en uit kleden is net een gevecht...

    - Oh en er is geen tussenweg dus of tevreden of boos?

    Begrijp ik het dan goed hoe meer je er rekening mee houdt hoe beter en sneller ze ervanaf zullen zijn?


    SOrry voor de vele vragen maar alles is zo nieuw voor mij.
     
  19. adi

    adi Niet meer actief

    Hoe oud is je dochter? Met haar leeftijd erbij heb ik een beter beeld..

    Wat je verteld over 'uitgekeken' is ook erg afhankelijk van de leeftijd. Tot een maand of 6 is de baby echt heel snel moe, en kan zichzelf amper 'vermaken'. Ze doen ook natuurlijk niks, liggen maar wat te kijken. Jengelen of klagen zijn dan de vermoeidheidssignalen en dan kun je het best meteen alle prikkels weghalen en haar naar bed brengen.

    Baker je ook in?

    Met aan/ uitkleden: het kan een fase zijn, die komen zo elke paar maanden bij alle kindern. Als het echt altijd is zou ik even kijken of ze geen lichaamlijke last heeft. Krijg ze fysiotherapie? Ben je een keer bij de oestophaat geweest? Er kan een nekwervel of een spier knel zitten en dat is heel vervelend.
     
  20. Rihana23

    Rihana23 Actief lid

    19 okt 2011
    365
    0
    0
    NULL
    NULL
    Adi ze is nu 8 maanden gecorrigeerd dan 6

    Maar het huilen met aan en uit kleden dacht ik dat alle baby's dat wel deden?Alleen zij heeft er echt een hekel aan met moeite krijg ik haar armpjes erin.

    Heb nu iig omslagrompertjes gekocht scheelt weer.

    Had paar maanden terug 3 behandelingen bij de osteopaat en fysio krijgt ze ook...

    Ik zal het eens navragen of het normaal is?Wat mij wel opgevallen is dat ze dit erg heeft wanneer ze bijv net wakker is en vlak voor na bed gaan.

    ALs ik haar in de box leg dan speelt ze dus mt de babygym maar is na 15 a 30 min ook helemaal zat...heb eigenlijk nooit echt op de tijd gelet...zal er eens op letten.
     

Deel Deze Pagina