Jenaplan school - ervaringen gevraagd

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Amethist, 28 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Om een ander topic wat niet van mij is niet teveel te "vervuilen" met mijn vragen open ik een eigen topic.

    Onze dochter is nu 2,5 en heeft een algehele ontwikkelings- en spraak/taalachterstand. Het is van beide achterstanden onduidelijk hoe ze ze heeft opgelopen. Ze gaat sinds kort naar een medisch kdv en krijgt logopedie. Het is niet duidelijk of en zo ja, in hoeverre ze de achterstanden in gaat lopen.

    Zo langzamerhand zijn we ons eens wat aan het oriënteren op basisscholen bij ons in de stad. Eén van de scholen die we in gedachten hebben is de Jenaplanschool. Het hele idee achter Jenaplan spreekt ons erg aan, maar ik twijfel heel erg of het geschikt zal zijn voor haar gezien haar achterstanden.

    Graag hoor ik ervaringen van ouders die een kind op een Jenaplanschool hebben, of natuurlijk mensen die lesgeven op een Jenaplanschool, en dan met name hoe en of het geschikt is voor kinderen met (een) achterstand(en).
     
  2. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik vind dat ik als ouder dat niet goed kan beoordelen. Wel zie ik dat er heel goed om wordt gegaan met de diversiteit in de klas: zowel hoog als laagvliegers. Zo zit er ook een kindje van het syndroom van Down in de klas.

    Ik zou als ik jou was contact opnemen met de school en vragen hoe ze hiermee omgaan ;)
     
  3. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Wat ik in het andere topic al schreef; ik ben een groot voorstander van Jenaplan (werk er immers ;)).
    Ik denk dat juist dit soort onderwijs erg geschikt is voor kinderen waar "iets mee is". Ik zie bij ons op school meer kinderen die een andere aanpak nodig hebben. Ze kunnen bij ons beter mee dan in het klassikale onderwijs. Dit omdat we juist kijken naar het niveau van het kind. Wat vaak op klassikale scholen gebeurt, is dat kinderen bijv. moeten rekenen en op de rest moeten wachten als ze klaar zijn. Maar kinderen die langzamer zijn, moeten hollen om het bij te kunnen houden. Dit is niet op alle scholen zo, hoor, maar helaas nog wel op de meeste scholen waar ik heb gewerkt. Er wordt daar uit gegaan van de gemiddelde leerling.

    Ik heb in mijn groep een diversiteit aan kinderen. Ik kan me voorstellen dat er ouders zijn die dit niet fijn vinden: "Waarom moet mijn kind "opgezadeld" worden met de problemen van een ander?" Ik zie het juist als voordeel. Ik heb ooit een kind met Asperger in de klas gehad. Hij had het soms erg moeilijk als we op excursie gingen. De kinderen wisten precies hoe hij was en als iemand in bijv het museum vreemd naar hem keek, dan verdedigden ze hem en legden uit waarom hij zo reageerde. Fantastisch! Bij jenaplan wordt er namelijk erg ingestoken ook op het sociaal-emotionele gedeelte. Kinderen mogen zijn wie ze zijn, ze moeten van en met elkaar leren, ze leren respect hebben voor elkaar en hun omgeving en ze leren samenwerken. Ze leren dat ze het goede in een ander moeten zien en dat verschillen goed zijn. pedagogisch dus erg fijn!

    Didactisch is het ook erg geschikt, vind ik. Jouw dochter kan op haar niveau gaan werken, omdat er geen groepsdruk op zit. Misschien is ze heel sterk in rekenen en minder sterk in taal. Dan is daar ruimte voor om aan het ene wat minder en het andere wat meer aandacht te besteden. Al moet ik zeggen dat taal wel erg belangrijk is op Jenaplanscholen :D

    Ik weet niet wat voor type kind jullie meisje en jullie zelf zijn, maar dat scheelt ook al. Vernieuwingsonderwijs moet bij je passen. Doet t dat niet, dan moet je er zeker niet voor kiezen. Wil jij "alleen" aandacht voor taal, rekenen en spelling, dan is dit niet het onderwijs. Vind je sociaal-emotionele ontwikkeling, persoonlijke groei, wereld-oriëntatie belangrijk, dan is Jenaplan zeker wat voor jullie! (Nogmaals, dit kan op andere scholen ook zo zijn, he, maar het is wel waar Jenaplan echt voor staat).

    Ik zou wel echt op de scholen gaan kijken, sfeer proeven. Leg ook jullie verhaal voor; zijn ze daarvoor uitgerust? Hoe gaan ze daarmee om? Wat kunnen ze jullie dochter bieden? ik denk dat het type onderwijs prima kan, maar of juist díe school goed is, dat kan ik natuurlijk niet beoordelen! ;)
     
  4. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    @ Eevie: Dank voor je uitgebreide reactie.
    Na het bezoeken van de website van de Jenaplanschool bij ons in de stad was ik heel erg enthousiast, juist omdat het niet alleen gaat over en om het leren.
    Maar idd, ik moet gewoon op gesprek gaan daar. Na jouw uiteenzetting van het e.e.a. heb ik er toch al wel weer een ander gevoel bij. Fijn!
     
  5. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Weet je, voor mij is leren niet alleen maar feiten en trucjes stampen. Wij krijgen van middelbare scholen altijd als compliment terug dat de leerlingen die zij van ons krijgen zo zelfstandig zijn. Het feit dat er niet gepest wordt, zegt ook al heel veel. Ik wil kinderen afleveren die de wereld in durven stappen, die bijv een bedrijf benaderen omdat ze er graag op excursie willen komen. Ik kan met recht zeggen dat onze leerlingen zo zijn. En dan maakt dat ene feitje weten ook niets meer uit! ;)
     

Deel Deze Pagina