Achternaam van mijn zoon veranderen ?

Discussie in 'De lounge' gestart door TrotseMamaVan, 15 jun 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 1. Hallo meiden even een vraag ...
  Ik ben getrouwd geweest en ik heb toen de naam van mijn nu al ex aangenomen . Mijn zoon heeft diezelfde achternaam en na de scheiding wilde ik deze achternaam houden om dezelfde als mijn zoon te hebben . Nu heb ik een nieuwe vriend en we hebben trouwplannen . Alleen wil ik dezelfde achternaam als mijn zoon behouden en ik weet niet of mijn vriend de achternaam van mijn ex kan aannemen of alleen mijn meisjesnaam ... :? Ik ben nu ook zwanger en wil graag als gezin dat we alemaal dezelde achternaam hebben . Wat is handiger ? Mijn zoontje van achternaam laten veranderen ( als dat kan ) of mijn vriend ?
  Alvast bedankt !
   
 2. Je toekomstige man kan niet de achternaam van jou ex aannemen dus alleen jou meisjesnaam.
  Je zoon van achternaam laten wisselen is een enorm gedoe en zo makkelijk nog niet tenzij de biologische vader ermee instemt. Daar wordt het al wel wat makkelijker van.
   
 3. Vindt de vader dat wel goed? Kan me voorstellen van niet.
   
 4. Het kan wel, mijn moeder heeft destijds haar eigen achternaam veranderd maar dat moest toen via de koningin als ik het goed heb. Het was iig een gedoe..
   
 5. achternaam van je zoontje laten veranderen is een heel gedoe met advocaat enz. en moet je volgens mij toestemming aan de koning vragen. jou vriend kan niet de achternaam van je ex aan nemen en dat lijkt me ook een beetje raar:->. maar jij kan toch jou achternaam zo laten en je vriend ook je hoeft toch niet perse elkaars naam aan te nemen ? of wil je perse allemaal dezelfde naam?
   
 6. De achternaam van je kind laten veranderen is inderdaad een heel gedoe.. Of tenminste, 20 geleden was dat zo, toen mijn moeder de achternaam van mijn broertje wilde laten veranderen. Zij moest daar destijds toestemming voor krijgen van het Rijk, in dat geval de Koningin. En als ik me niet vergis, kostte het ook een flinke duit centen..
   
 7. Kost zo'n 900 euro een achternaam wisselen. M'n vriendin wou dit ook maar is een heel gedoe want als je ex t niet wilt, wat opzich logisch is dan moet je naar de rechtbank om aan te tonen dat het zwaarwegende belangen zijn om te wijzigen.

  Haar oplossing was, haar meisjesnaam weer aannemen, haar man ook haar meisjesnaam, en hun kindje ook haarmeisjesnaam, en dan t kindje van haar en haar ex de naam van ex tot ze genoeg gespaard heeft ;-)
   
 8. Je moet ook een goede reden hebben...ik vermoed dat ze dit geen goede reden zullen vinden
   
 9. Maar wettelijk gezien heb jij nu toch zelf ook gewoon je meisjesnaam weer?
   
 10. Ben je in Nederland getrouwd of in het Buitenland? In Nederland mag je de naam van je partner gebruiken, die neem je niet aan. Na een scheiding mag je de naam van je ex-partner blijven gebruiken totdat je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. (Wanneer je in het buitenland getrouwd bent kan het zijn dat de situatie anders is).
  Bij nieuwe trouwplannen moet je opnieuw de keuze maken voor eigen (meisjes)achternaam of die van je nieuwe partner.
  Voor het kindje in je buik zul je ook moeten kiezen of het jouw (meisjes)achternaam krijgt of die van je nieuwe partner.
  Wanneer je perse wil dat het hele gezin dezelfde achternaam draagt zul je de achternaam van je zoon moeten laten veranderen.
   
 11. Voordat je ook maar beslist wat te gaan doen lijkt mij het handigst om eerst toestemming te vragen aan je ex-man. En kan me haast niet voorstellen dat hij het er mee eens is?
   
 12. In Nederland en ik heb idd de naam van mijn ex gehouden om dezelfde achternaam te behouden als mijn zoon . Ik ga er nog een beetje research naar doen ... Allemaal heel erg bedankt voor de tips, ik ga er nog navraag naar doen want ik vind het geen leuk idee dat mijn zoontje een andere achternaam heeft dan de rest van het gezin ... Heeft mijn ex daar nog wat over te zeggen ? Ik denk het wel, dat kan ook nog voor problemen zorgen ... Wat een gedoe alemaal pff :(
   
 13. Natuurlijk heeft je ex daar wat over te zeggen. Het is nl ook zijn zoon. Wil je de achternaam van je zoon veranderen moet je ex toesteming geven en je moet toestemming vragen en krijgen van het rijk. En die kans is zeer klein. Er telt geen zwaar wegend belang. Een achternaam zegt niets over wel/geen gezin vormen. En hoe je het ook went of keert, je ex blijft altijd de vader van je zoon.
   
 14. Ik zou nooit de achternaam van mijn kind willen veranderen, dat is bij mij zelf gebeurt en heb daar later veel last van gehad. Eigenlijk zeg je tegen je kind, je mag niet zijn wie jij bent. Mama neemt andere beslissingen voor jou, omdat mama er beter van wordt. In Nederland is het zo, als je kunt aantonen dat je nieuwe partner zoveel jaar al voor jou zoon zorgt, dat je uiteindelijk ook zonder toestemming van je ex man de achternaam kunt veranderen, dit kost natuurlijk veel tijd. Ik zal er eerst eens goed over nadenken. Op mijn plakboek vroeger op school werd een nieuwe naam geplakt...dat is niet echt normaal vind ik voor een kind....
   
 15. De biologische vader van jouw zoon moet natuurlijk wel toesing geven voor de naamsverandering. Ik heb zelf ook mijn achternaam laten veranderen toen ik 18 werd (dan heb je gedn toestemming van de vader meer nodig). Je stuurt gewoon een brief naar de overheid (dat noemen ze dan 'brief aan de Koningin' met tekst en uitleg. Dit was bij mij dat ik de meisjesnaam van mijn moeder wilde aannemen nadat zij van mijn vader gescheiden was. Geen probleem hoor, meteen toestemming gekregen :-D Kostte toen iets van €250,- maar dat is al 6 jaar geleden. Maar goed, jouw zoon is minderjarig dus dat zal iets lastiger zijn. Je moet een goeie reden hebben. Alhoewel, als jullie allemaal dezelfde achternaam hebben en jouw zoontje niet, is dat een goeie reden hoor! Staat zelfs in de folder voor naamsverandering.
   
 16. Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn kinderen hebben ook een andere achternaam dan ik. Mijn vriend en ik zijn namelijk niet getrouwd, en als we wel zouden trouwen zou ik mijn eigen naam aanhouden.
  Mijn moeder heeft ook altijd haar eigen naam gehouden. Nou, wij waren echt wel een (heel hecht) gezin hoor.

  En ik ben het er ook mee eens dat je zoon nu eenmaal een kind van zijn vader is, en daar hoort dus die achternaam bij.
   
 17. Ik zou het niet veranderen.

  Ik vind het ookteveel gevraagd om je vriend te vragen jou naam (?) aan te nemen PLUS dan nog de naam van je zoon te veranderen PLUS het kost heel veel geld PLUS je krijg er geheid gedoe mee met je ex man..

  Ergens begrijp ik wel dat je je zoon dezelfde naam wilt geven als de rest van het gezin, maar je aankomend kindje krijgt dan wel jouw achternaam (meisjesnaam) ????
  mocht het misgaan, zit je weer met hetzelfde 'gedoe'

  Ik heb zoiets van: jouw zoon heet nu eenmaal .... Smit (even zomaar een naam) en je neemt zijn identiteit af..Aangezien de reden van wijziging niet is omdat zijn papa slecht is, maar meer voor wat jij wil.
   
 18. Natuurlijk heeft je ex daar wat over te zeggen!
  Heb je nog contact met hem? En jullie zoon heeft die nog contact?
  Ik vind hetgeen wat jij noemt absoluut geen reden om de naam van jullie zoon te veranderen. En zelfs als er geen contact is vind ik dat dit aan jullie zoon is om te beslissen als hij 18 is.
   
 19. Mijn ex, ja dat word ook nog leuk ... Ik heb een afspraak met hem gemaakt vanmidag en ik ben benieuwd .
   
 20. Ik zou een aanvraag doen dit jaar om de achternaam van mijn zoon te laten veranderen, hij heeft de achternaam van mijn ex nl, en hij ziet niet naar zijn zoon om. dus ik heb altijd gezegd dat mijn zoon mijn achternaam moet hebben... Maar dit wordt door velen afgeraden en mij is het advies gegeven om te wachten tot mijn zoon zelf zijn mening hierin kan geven. stel je voor ik verander zijn achternaam, en hij wil als hij 12 is de achternaam van zijn "vader" wel hebben dan moeten we het weer veranderen... ik wacht er dus nog even mee en wacht tot mijn zoon mij kan vertellen wat hij wil ;)
   

Deel Deze Pagina