Geschrokken van YouTube.. toch maar ruggenprik?!

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door celinac, 5 jun 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. celinac

  celinac Actief lid

  18 okt 2011
  289
  0
  0
  Hi ladies,

  Heb straks om 13.00 u. afspraak bij de VK voor controle en ben erg aan het overwegen of ik toch maar in mijn bevallingsplan moet vast laten zetten dat ik een ruggenprik wil...

  Ik zei mijn hele zwangerschap door dat ik het zo natuurlijk mogelijk wil, maar na een paar bevalling videos te hebben gezien op YouTube ben ik toch wel erg gaan twijfelen.. Nu twijfel ik nog steeds omdat ik heb gehoord dat het wegnemen van de pijn de band tussen je baby en jou minder hecht maakt dan als je er echt voor hebt geleden.. en hoorde ook dat er risico's aan verbonden zitten voor de kleine..

  Heeft iemand hier ervaring mee en wat advies? :(:(

  Thanks!
   
 2. babyhope

  babyhope VIP lid

  23 jun 2009
  14.551
  3
  38
  zp zp zp zp zp zp zp zp zp
  somewhere
  Hahaha het ziet er erger uit dan het is hoor.
  En als je ruggenprik wil word hij toch een uur voor persen uit gezet dus voel je het ook gewoon hoor.
  In amerika laten ze hem gewoon aan staan.

  En de ruggenprik komt niet bij je kindje de pethidine prik wel. Zo zeiden ze tegen mij.
  Hier 3 dagen weeën om de 2 minuten van 1minuut en na 72 uur inleiding bevallen. Maar vond het helemaal niet erg zou het liefste vorige maand weer zijn bevallen(bij wijze van)
  Heb zelfs een tijdje de weeën gemist haha gewoon dat gevoel weer terug willen hebben.
   
 3. rianne19

  rianne19 Fanatiek lid

  15 apr 2008
  1.366
  0
  36
  Purchaser
  Zuid-Holland
  Ik denk dat het geen kwaad kan om aan te geven dat je graag een ruggenprik wil als je dit op een gegeven moment aangeeft. Je weet niet hoe het gaat lopen en misschien valt het je 100% mee. 100 vrouwen, 100 verschillende bevallingen.
   
 4. Chaii

  Chaii Niet meer actief

  Ik weet niet precies wat je hebt gezien voor gillende vrouwen ofzo?
  Maar ik ben zonder ruggenprik bevallen, het was zo gebeurd en heb nog even gelachen tussendoor ook. Ik heb geen een keer gegilt of gigantisch pijn geleden.
  Ik zou alleen voor de ruggenprik kiezen als je echt op dat moment zoiets hebt van 'ik trek dit niet' of als het heel lang duurt allemaal.
  Zeker niet vantevoren al zoeen besluit nemen, er zitten zoveel nadelen aan...
   
 5. Bri

  Bri Niet meer actief

  Laat je goed voorlichten over reële risico's, en houd je opties open.
  Misschien valt het je reuze mee. Ik ben twee keer behoorlijk natuurlijk bevallen en ik vond het goed te doen.

  Enne... geen YouTube filmpjes meer opzoeken. Kijk anders nog wat afleveringen terug van De Bevalling, dan zie je dat het ook best kan meevallen.
   
 6. Bubbel

  Bubbel Fanatiek lid

  1 jun 2010
  2.895
  3
  38
  Haha, ik heb echt nooit overwogen om (youtube) filmpjes van bevallingen op te zoeken..
  Maar goed. Je bent toch niet verplicht om nu al een keuze te maken tussen wel/geen ruggeprik. Misschien vind je het meevallen en is het niet nodig. Misschien is het te pijnlijk en is het wel nodig. Dat is van tevoren niet te zeggen. Ik weet niet of je sowieso in het ziekenhuis bevalt, maar dat moet als je een ruggeprik wil.
   
 7. TiTaRa

  TiTaRa Fanatiek lid

  25 aug 2008
  1.016
  0
  0
  Interieurverzorgster (mooie naam voor poetsvrouw)
  Lanaken (Rekem)
  Ik heb bewust bij de bevalling gekozen gehad voor een ruggenprik aangezien ik een zeer lage pijngrens heb en tijdens de weeën door viel ik soms weg van de pijn.. En ik denk absoluut niet dat het je band met de baby minder hecht maakt.. Gewoon verzinsels zijn het!

  Ik weet hoe het voelt om de baby voor het eerst op je gelegd te krijgen en ik verzeker u dat da ni uit maakt of je enorme pijn geleden hebt of eem ruggenprik genomen hebt. Dat moment is werelds!! Bestaat echt nix mooier.

  Je kan gewoon zeggen dat je mischien een ruggenprik wilt dan kan je tijdens je weeën door nog kiezen wat je gaat doen. Dat weet je op het moment zelf pas hoor. Zoveel vrouwen die zeggen en ik pak geen ruggenprik want dat vind ik laf en blabla maar als het moment dan daar is willen ze er toch een. Ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet uitmaken :) x succes!
   
 8. tresje

  tresje Fanatiek lid

  13 jun 2011
  2.414
  0
  36
  NULL
  NULL
  ik ben 2 keer thuis bevallen zonder ruggeprik! en ja...het is heftig! maar niet constant.
  als het echt heeeel erg wordt is het meestal tijd om te persen en ben je er bijna!
  meid, het is het mooiste wat er is, een kindje op de wereld zetten! en die pijn die kun je aan hoor! je weet waar je het voor doet! probeer gewoon zo rustig mogelijk te blijven. daar heb je het meeste baat bij denk ik.
  na de bevalling ben je supertrots op jezelf en jou kindje!!
  laat je niet gek maken, het komt goed!
   
 9. celinac

  celinac Actief lid

  18 okt 2011
  289
  0
  0
  Bedankt voor alle reacties!

  @babyhope: Hahah dus het kan ook wel meevallen zo te horen.. en wist niet dat het een half uur voor de bevalling stopt? Ja ik heb inderdaad de bevallingen van Amerika gezien met ruggenprik en het ziet er allemaal zo moeiteloos uit! Dacht waarom dan helemaal dood gaan van de pijn als het ook anders kan? Haha

  @rianne19: Ja ik heb inderdaad aangegeven dat ik wel een ruggenprik wil als ik het niet meer uit hou, maar je kan ook van te voren aangeven dat je de prik sowieso wilt, dan krijg je hem bij je binnenkomst al. En in mijn geval loop ik nu het risico dat ik de prik niet krijg omdat er op dat moment misschien niet meteen een anesthetist in de buurt is, of omdat ik al te veel ontsluiting heb..

  @Chaii: Wat voor nadelen dan? Ja nou ik heb natuurlijke bevallingen gezien op YouTube, met de camera ook echt daar beneden zeg maar.. en mensen die ook doorgeknipt werden, ben half getraumatiseerd hahah wist wel dat het zwaar was, maar het ziet er zo afschruwlijk pijnlijk uit! :(

  @Bri: Thanks! Zal die even opzoeken. En ja, ik ben erg van het mentaal voorbereiden, dus zoek ik dat soort dingen eigenlijk op, ookal weet ik dat het ook paniek kan zaaien.. hihi

  @Bubbel: Ja, ik wou sowieso in het ziekenhuis bevallen. Maar ik dacht dat het wel nodig was om vast te stellen in je bevallingsplan of je die prik sowieso wilt of niet.. vandaar.
   
 10. Laris

  Laris Fanatiek lid

  27 jun 2008
  1.917
  0
  0
  Dat je pijn nodig hebt voor de hechting met je kind is echt totale onzin!! Gewoon een hardnekkige fabel, niks meer, niks minder.
   
 11. Bubbel

  Bubbel Fanatiek lid

  1 jun 2010
  2.895
  3
  38
  Je zou het even moeten navragen bij de vk.. Maar volgens mij hoef je alleen aan te geven als je persé wel of persé geen prik wil. Maar er zijn ook vrouwen genoeg die thuis willen bevallen, maar toch tijdens de bevalling naar het ziekenhuis gaan voor een ruggeprik..

  En van tevoren aangeven dat je persé wel een ruggeprik wil heeft niet zoveel zin denk ik. Het kan namelijk zo zijn dat de bevalling te snel gaat voor een ruggeprik.. Maar het is niet verkeerd om er over na te denken. Ik weet dat er 'vroeger' ook niet 24/7 een anesthesist aanwezig was voor een ruggeprik. Ik weet niet hoe dat tegenwoordig is? Het zou vervelend zijn als je een ruggeprik verwacht, en er niemand is om em te zetten..

  (Enne.. Niet te veel filmpjes kijken hoor. Elke bevalling is anders, en helaas kun je niet van tevoren weten hoe pijnlijk die van jou verloopt..;)).
   
 12. Bubbel

  Bubbel Fanatiek lid

  1 jun 2010
  2.895
  3
  38
  Haha.. Ja, dat lijkt me ook. Zou voor mij iig geen reden zijn om niet voor een ruggeprik te kiezen!
  En ik ben bang dat je sowieso wel wat pijn zult hebben. Een ruggeprik is ook niet bij de eerste de beste wee gezet, en met het persen gaat ie uit..
   
 13. LieveMamaTrix

  LieveMamaTrix Fanatiek lid

  12 mrt 2012
  2.807
  0
  0
  Ik zat van de week in bad, komt mijn vriend met een verhit gezicht de badkamer is... Ik schrok me rot. Ik denk:'Wat is er.... gaat het wel?'. Dacht dat hij van zijn stokje ging of onwel werd...

  Toen stamelde hij:'Zullen we maar voor een ruggenprik gaan'? Bleek dus dat hij inderdaad allemaal horror-bevallingen op youtube had zitten bekijken waar ze het staande hoofdje een half uur in beeld hadden genomen. Krijsende dames natuurlijk.... :D
  Ik moest er wel om hem lachen. De ziel... dat wordt nog wat voor 'm.

  Ik heb wel tegen 'm gezegd dat ik zoveel mogelijk natuurlijk wil bevallen... Ik zie er ook helemaal niet tegenop. Maar als ik de drang voel allerlei oerkreten de wereld in te slingeren, dat ze me dan toch even mogen sussen met een ruggenprik.
  Verder zie ik wel wat er gebeurd. In het ziekenhuis leg in mijn vertrouwen altijd voor de volle 100% in de medici en probeer ik goed te luisteren om de boel zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.
  Zo dus ook bij mijn toekomstige bevalling.

  Ik kan overigens zelf prima naar die filmpje kijken... Tranen met tuiten als het kindje komt! Ik word er heel gelukkig van! :D
   
 14. Chaii

  Chaii Niet meer actief

  De nadelen van een ruggenprik Heel soms werkt een ruggenprik maar aan één kant. En bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. Dat kan komen door de plaats waar de naald is ingebracht en de dosering van de medicijnen. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
  De bevalling, vooral het persen, duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met zuignap of vacuümpomp (een ‘vaginale kunstverlossing’).
  De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund.
  Je mag je bed niet uit, omdat je minder gevoel in je benen hebt. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van medicijnen is stopgezet. Bij een lage dosering heb je meer gevoel in je benen en kun je soms staan, lopen en meepersen.
  Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt.
  Meestal krijg je een blaaskatheter, omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd, tegelijk met het slangetje in je rug.
  Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Soms krijg je
  dan voor de zekerheid antibiotica. Er is een kans dat je kindje na onderzoek door de kinderarts wordt opgenomen op de kinderafdeling en ook wordt behandeld met antibiotica.
  Soms kun je niet meteen en op elk moment (dus 24 uur per dag) een ruggenprik krijgen. Vraag je verloskundige hoe dat geregeld is bij ziekenhuizen bij jou in de buurt.
  Je kunt jeuk krijgen. Deze kan goed behandeld worden door de samenstelling van de medicijnen aan te passen.


  Bijwerkingen van de ruggenprik

  Bloeddrukdaling: Een sterke daling van de bloeddruk is de meest voorkomende bijwerking van de ruggenprik. De bloeddrukdaling wordt veroorzaakt door de vaatverwijding in het verdoofde onderlichaam. Gevolgen van de bloeddrukdaling kunnen zijn: flauwvallen, lage ademhaling, vertraagde hartslag, verminderde doorbloeding van de niet vitale organen en dus ook van de baarmoeder. Door de verminderde doorbloeding van de baarmoeder komt er ook minder zuurstof bij de baby. Zuurstoftekort bij de baby kan hier een gevolg van zijn. Studies in Amerika tonen aan dat een daling van de onderdruk tot 70 mmHg, ten gevolge van de epiduraal, voor de moeder geen problemen oplevert en dat de baby's met een normale Apgarscore worden geboren. Toch hebben deze baby's gedurende twee dagen na de geboorte een slecht zuigreflex en hebben minder spierspanning. Ter voorkoming van een bloeddrukdaling wordt er voor de ruggenprik een infuus gegeven waardoor vocht kan worden toegediend om een bloeddrukdaling tegen te gaan.
  Infecties: Een onderzoek in Amerika onder 1218 vrouwen die hun eerste kindje kregen en waarbij geen complicaties werden verwacht, toonde aan dat 10,1% koorts ( > 38 graden Celsius) ontwikkelde gedurende de bevalling. Van de vrouwen die koorts kreeg had 97,6% een epiduraal gehad. De koorts had zeker ook gevolgen voor de baby: 22,8% had een Apgarscore kleiner dan 7, normaal is dit percentage 8%. Bij een temperatuur boven de 38,3 graden Celsius (5%) had 11,5% van de baby's zuurstof nodig, normaal is dit 3% en 8,2% van deze baby's moesten worden opgenomen op de babyafdeling voor zuurstoftoediening, normaal is dit 1,3%. Urineweginfecties bij de moeder komen vaker voor na een epiduraal. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er altijd een katheter wordt ingebracht als je een ruggenprik krijgt. Door de verdoving van je onderlichaam voel je immers niet meer dat je blaas vol is, de katheter zorgt ervoor dat de urine constant wordt afgevoerd. Maar bekend is dat bij het inbrengen van een katheter, hoewel dit zo steriel mogelijk gebeurt, er bacteriën in de urinebuis worden gebracht die makkelijk voor een blaasontsteking of een andere vorm van urineweginfecties kunnen leiden.
  Hoofdpijn: na een spinaal anesthesie (bij een keizersnede wordt spinaal anesthesie gebruikt) kan ernstige hoofdpijn optreden die weken kan aanhouden. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door het weglekken van hersenvocht.
  Lagere Apgarscore: In een studie is aangetoond dat baby's van moeders die een ruggenprik kregen vaker een Apgarscore onder de 7 hebben. Zelfs bij een lage dosering anesthesie zijn deze gevolgen aangetoond, dit wordt in verband gebracht met het medicijn fentanyl. Dit medicijn heeft al bij een lage dosering groot effect op de baby.
   
 15. celinac

  celinac Actief lid

  18 okt 2011
  289
  0
  0
  Met persen gaat ie uit? Ik dacht dat het gewoon een prik was die in je rug geplaatst wordt en die er vervolgens voor zorgt dat grotendeels van die zenuwen verdoofd worden voor enkele uren..? Hoe kan dat dan 'uit gezet' worden tijdens het persen?
   
 16. cindybaby71

  cindybaby71 Niet meer actief

  nou ik wil je niet bang maken hoor ofzo maar ik ben nu 3x bevalen met helse pijnen en wil dit dus absoluut niet meer bij deze 4e.ik heb dit ook al aangegeven dat ik een ruggeprik wil en eens 1x bij bewustzijn bevallen.
  ik denk ook dat het flauwekul is dat het de band met je kind minder zou versterken. een vader dan?? die heeft helemaal geen pijn gevoeld enz en hij heeft toch echt wel een band met de baby hoor;)

  nee vroeger kon je niet kiezen voor een ruggeprik dus toen moest je wel zonder,maar tegenwoordig zie ik het nut er niet van in om pijn te lijden tijdens de bevalling;)dus mijn keuze staat al vast!
   
 17. Rozeroos

  Rozeroos Niet meer actief

  Ik ben 4 keer bevallen zonder ruggeprik. Tijdens die bevallingen had ik liever een ruggeprik gehad, maar in de tijd gaven ze die gewoon niet.
  De weeen zijn nooit prettig, maar door goed te zuchten en te puffen kom je er goed doorheen. Meestal op het punt dat je het echt niet meer houd van de pijn, ben je bijna volledig.
  Na de bevalling ben je de pijn echt niet vergeten, maar wat je ervoor terug krijgt is 1000x mooier. Als het zou moeten zou ik het nog wel 10 keer over doen. (niet dat ik na deze zwangerschap nog kids wil, mijn gezin is nu bijna compleet :D)

  Deze bevalling wil ik het mezelf wat prettiger maken, dus kies ik waarschijnlijk voor een ruggeprik. Ik geef het wel optijd aan, maar beslis tijdens de bevalling.
  Hou er wel rekening mee dat als je een ruggeprik wil dat je niet thuis kan bevallen.

  Voor de band met je kindje maakt het denk ik geen verschil. Wat wel belangrijk is dat het eerste uur na de bevalling je pasgeboren kindje lekker bij je kan liggen. Wegen, wassen en aankleden is dan nog helemaal niet belangrijk, na dat uurtje kan dat allemaal prima. Tenzij er medisch naar je kindje gekeken moet worden.
  Ik denk dat het uur belangrijk is voor je band en borstvoeding.
   
 18. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  12.529
  13
  38
  Vrouw
  Commerciele binnendienst bij een educatieve uitgev
  Dûtslân
  Ik ben twee keer bevallen, zonder ruggeprik. Ik ben heel nuchter en open de bevallingen in gegaan. Zo van... pijn gaat t doen en hoeveel pijn het gaat geven, dat zien we dan wel. Uiteindelijk heb ik bij de oudste een pethidine-injectie gehad (in NL) en bij de tweede Buscopan (dat was in Duitsland), oh ja, twee keer Buscopan zelfs. Maar ik heb bij beide been weeën gehad en die zijn gewoon heel lastig "weg te zetten" tov buik of rugweeën.

  Dus gewoon goed de opties overwegen, weet wat er "te krijgen" is. En beslis op t moment zelf wat je wilt nemen.

  Enne.... je kunt beter fimpjes van "de Bevalling" zitten kijken, dan die Amerikaanse "shit" hoor....dat wordt zo vreselijk overdreven! :$
   
 19. Linda1979

  Linda1979 Actief lid

  26 jan 2009
  320
  0
  0
  Tuurlijk doet bevallen pijn, maar het is een oerpijn die voor de meeste vrouwen echt wel te dragen is. Kijk niet naar You Tube filmpjes, daar staan alleen rare uitzonderingen op hoor!

  Ik ben op een natuurlijke manier bevallen, en ja, het deed pijn, maar het was goed te doen. Maar ja, bij mij duurde het 5 uur in totaal. Ik weet heus wel dat er veel zwaardere bevallingen zijn.

  Maar ga ervan uit dat je het aankunt!!! Op het moment zelf zul je meemaken dat het echt een oergevoel is.

  De ruggenprik zou ik zeker niet meteen al voor kiezen, behalve natuurlijk als er echt noodzaak voor is. Er zitten zoveel nadelen aan. Een vriendin van mij is juist door die ruggenprik compleet uitgescheurd en heeft er een scheef bekken aan overgehouden omdat ze de controle over haar lijf kwijt was en te ver doorging met persen.

  Tuurlijk, als het je geruststelt, kun je in het rapport laten zetten dat je het graag wilt op het moment dat je het niet meer aankunt. Maar ik zou het niet meteen al doen hoor.
   
 20. Bri

  Bri Niet meer actief

  Ik geloof niet dat de pijn een enorme functie heeft (behalve je duidelijk maken dat je je nú even moet richten op de bevalling, en niet moet doorgaan met andere bezigheden).
  Maar ik vind zelf de risico's qua bijwerkingen van de ruggenprik niet onbelangrijk. Daarom heb ik destijds besloten: als het niet nodig is, doe ik het liever zonder, want dan heb ik die bijwerkingen in elk geval niet.
   

Deel Deze Pagina