zonnepanelen

Discussie in 'De lounge' gestart door luckey, 1 jul 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. luckey

    luckey VIP lid

    16 feb 2010
    5.129
    0
    0
    Wie heeft ze? En hoeveel?
    Levert het echt wat op?
    Welke firma?

    Sorry voor de vragen. Wij zijn ons het orienteren maar zien door de bomen het bos niet meer....
     
  2. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Wij. Veertien panelen, zou ons jaarlijkse verbruik moeten dekken. Ze liggen pas een paar weken, maar we hebben nu al 54 kW teruggeleverd. Nu moet het natuurlijk ook wel gebeuren, want dit zijn de maanden met de meeste zonuren.

    Wij hebben ze via Bespaarbazaar (en dan punt nl erachter). Zelf gelegd, een bevriende elektricien heeft ze aangesloten. Je kunt max 650 euro subsidie krijgen en als je mazzel hebt via je gemeente ook nog wat. Onze terugverdientijd ligt rond een jaar of vijf, prima te doen dus.

    Let er wel heel goed op dat de panelen in serie geschakeld zijn. Net als bij kerstboomverlichting: doet één het niet of minder (door bijvoorbeeld schaduw van een boom, dakkapel of buurhuis) dan heeft dat effect op álle panelen en zal je opbrengst dus al gauw veel lager zijn.

    Zwarte panelen vonden wij wel mooi, maar hebben een lagere opbrengst, dus we hebben blauwe. Monokristallijn biedt een hogere opbrengst, maar daar wegen de hogere aanschafkosten niet tegenop, wij hebben dus voor polykristallijn gekozen.
     
  3. lievekindjes

    lievekindjes Niet meer actief

    hoi
    ik had van de week gehoord op rtl nieuws dat de EU belasting wil invoeren op stroom die je bespaart en terug gaat bijv essent waar je dan geld verdiend voor ,dan was je volgens de EU een onderneming.
    misschien vindt je het artikel nog terug op internet.
    groetjes
     
  4. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Er is nog niet zeker wat voor effect die uitspraak van een Oostenrijkse rechter voor Nederlanders heeft. Mocht dat zo zijn, dan gaat het om de BTW. Dan moet je BTW-ondernemer worden en krijg je de BTW van de aanschaf van de panelen terug. In ruil daarvoor moet je de BTW die je verdient met het opwekken van stroom weer afdragen aan de Belastingdienst. Er geldt dan een kleine-ondernemersregeling waarbij je tot een bedrag van ongeveer 1800 euro die BTW niet rechtstreeks hoeft terug te betalen, maar bij je inkomen moet optellen, waarna je er dan inkomstenbelasting over gaat betalen. Kortom, dat gaat over peanuts.
     
  5. evi83

    evi83 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    2.748
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij hebben negentien panelen liggen, aangekocht via solarnrg.
    Mijn vader heeft zich er behoorlijk in verdiept (en heeft ook een elektrotechnische baan) een heeft ze ook daar aangeschaft, dus met een beetje research van onze kant erbij hebben we ze ook daar aangeschaft. Liggen er nu bijna een jaar op, maar heb nog geen afrekening gehad.
    We hebben nu 1800 kwh opgewekt en echt lekkere zonuren hebben we nog niet gehad. Dit is sinds eind oktober.
     
  6. evi83

    evi83 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    2.748
    0
    0
    NULL
    NULL
    Het ligt er ook wel een beetje aan hoeveel je panelen op kunnen wekken per stuk, hoe groot je panelen zijn.
     
  7. evi83

    evi83 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    2.748
    0
    0
    NULL
    NULL
    Je moet het trouwens niet doen omdat je er gouden bergen van verwacht. Wij hebben ze aangekocht van ons jaarlijks belastinggeld. Dat krijgen we en missen we dus niet. Ik heb dus niet het gevoel dat het me wat gekost heeft, terwijl er 5 ruggen op het dak liggen. Alles wat het nu op gaat leveren is mooi meegenomen.
    Zou er nu trouwens wel van profiteren dat de btw naar 6% is gegaan. Dat had ons een hoop geld gescheeld.
     
  8. lin80

    lin80 Fanatiek lid

    7 apr 2008
    2.798
    1
    0
    Die 6% is alleen op arbeidsloon, dus dan moet je ze wel laten monteren. Maar als je een beetje een handig iemand in de familie hebt kun je ze ook erg makkelijk zelf installeren. Dat scheelt je gewoon enorm veel geld en des te eerder heb je je aankoopbedrag weer terugverdient. Als je zonnepanelen aan wilt schaffen kun je het beste kijken naar je jaarverbruik en probeer daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Alles wat je extra oplevert schiet je niet veel mee op. Natuurlijk krijg je daar een x-bedrag voor, maar daar zitten zoveel voorwaarden aan vast en ook nog een limiet vaak. Maar dit zou je op kunnen vragen bij je energieleverancier, wat daar de regels voor zijn. Wij hebben het uitgerekend en het levert ons niks op, maar kost alleen geld om meer op te wekken. Hoeveel panelen iemand heeft doet er ook niet toe, want je hebt grote en kleine panelen en ze hebben allemaal een eigen opbrengst. Verdiep je dus in wat jij nodig hebt en kijk dan of het uit kan voor jullie. Het totale wattage van de panelen, als je daar ongeveer 90% van neemt, dan heb je ongeveer de opbrengst van de panelen in wattage. Maar of dat ook daadwerkelijk opgebracht wordt hangt daarnaast ook nog van je complete installatie af en van het aantal zonne-uren en zonnesterkte. Zonne-uren en zonnesterkte is ook weer afhankelijk van hoe je ze plaatst en waar je ze plaatst.

    Je zou ook eens een paar offertes op kunnen vragen, vaak komen ze dan bij jullie thuis langs om te kijken wat voor jullie de beste oplossing is en op die manier leer je ook nog heel wat over de panelen en hoe het allemaal werkt.
     

Deel Deze Pagina