Hoe weet ik wanneer mijn meloen rijp is?

Discussie in 'De lounge' gestart door DeeLighT, 31 aug 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 1. Vorige keer had ik er een op de gok opengesneden. Getsie keihard en bijna zuur.

  Nu heb ik een grote gele en vind ik het zonde als ik hem opensnij voor niks.... Weet niet wat voor soort het is. Hij is geel, ovaal en ongeveer 20-25cm. Hihi.
   
 2. Gewoon een galia meloen? ff drukken, als ie hard is is ie nog niet lekker..
   
 3. Hij moet al door de schil heen een lekkere meloengeur afgeven. Ik vind hem het lekkerst als hij echt goed rijp is en dan ruik je ze meestal al van een afstandje. Ook kun je aan de onderkant controleren, geeft die mee als je erop duwt dan is hij rijp.
   
 4. Hier snij ik hem meestal in stukken als ik de keuken inloop en ik ruik hem al van afstand.
  Dan zijn ze volgens mij het meest rijp en lekker.
   
 5. Dat is een suikermeloen, lijkt op een galia, maar echt nog tien keer lekkerder :p
  Hij is rijp als je de kamer in loopt en hem ruikt en denk 'Oeoeoeoe ik wil meloen ;-)' Oftewel, zolang je hem niet ruikt, laten liggen :)
   
 6. Je ruikt het vanzelf inderdaad!
   
 7. :$ Okee dan, het kreng ligt er al ruim een week hahaha.

  Bedankt voor de tips.
   
 8. Grappig, ik wist niet dat je dat ook zo goed kon ruiken dan.. Hier is het meestal een kwestie van even goed voelen of hij al wat zachter wordt. Maar ga eens opletten of ik hem ook goed kan ruiken ;)
   
 9. Zou ik ook hier mijn vraagje mogen stellen ipv een nieuwe openen ;)

  Hoe weet ik of mijn pruim goed is? Gister nam ik een hap en hij was nog geel en hard van binnen :?

  Normaal zijn ze lekker zacht en beetje oranje achtig.

  Maar als ik er een beetje in knijp voelt hij wel zacht aan de buitenkant :?
   
 10. Pruimen rijpen niet echt na dus ze moeten al bijna rijp geplukt worden. Ze worden wel zachter naarmate je ze langer in huis hebt, maar ze smaken dan best flauw en niet lekker zoet. Dat is dus een beetje een probleem met het testen of ze rijp zijn zonder een hap te namen, want als ze rijp zijn kun je ze namelijk ook een beetje indrukken (maar ze moeten nog wel wat stevig zijn).
   
 11. nou denk dat ik dan maar over een paar dagen weer een hap neem. misschien dat ze dan goed zijn haha
   
 12. Hier schoonzus van een groentenboer;):

  even over de meloen, het indrukken is de grootste onzin die er ooit bestaan heeft. Stel je namelijk voor dat de meloenen bij ah of andere super in de aanbieding zijn. Heel veel mensen denken namelijk dat je moet drukken om te kijken of die rijp is (in het midden zeg maar he, dat gele rondje) nou voor jou hebben misschien wel 20 mensen in die meloen gedrukt, nou dan wordt die vanzelf zacht, ook al is de meloen niet rijp.

  wat Linda zegt klopt, een rijpe meloen ruik je al van een afstand.
   
 13. @Tulip Daar heb je een heel goed punt. Ik koop meestal de meloenen bij de groentenboer en daar zit niet iedereen te porren in die dingen. :) Maar het onderste deel wordt naar mijn ervaring wel zachter als hij rijp is (en dan niet omdat ik zelf er de hele tijd in zit te prikken).
   
 14. Nooit in fruit knijpen/duwen:$ Wordt er niet beter van krijg je druk plekken van.

  Een meloen ruik je en je kan het zien aan de bovenkant zien dan is de schil gebarsten.
   
 15. ik druk er altijd op om te kijken of hij wat zacht is en anders eraan ruiken dat werkt ook. als hij lekker zoet ruikt is hij rijp
   
 16. ik ruik in de winkel altijd aan het kontje. als hij al zoet is, dan neem ik hem mee en laat ik hem thuis nog een paar dagen buiten de koelkast liggen.

  Soms helpt het om andere fruitsoorten in dezelfde schaal te leggen, dat bevorderd het rijpingsproces.
   
 17. Dochter van een tuinder:D

  Een meloen is idd rijp als hij lekker zoet ruikt.

  Het verhaal van het indrukken is geen fabeltje: als het "kontje" een beetje meegeeft heb je een rijpe meloen en je moet wel haar hard gaan duwen op een onrijpe meloen wil je het kontje beurs maken.
  Dit geldt dan wel voor een galia-meloen. Bij een honingmeloen moet je juist aan de zijkanten voelen of het breedste deel zacht is.

  Nog een ander kenmerk: de steelaanzet gaat scheuren als de meloen rijp is. Ook kan het steeltje scheuren of er al af zijn.

  Een tip als je een galia-meloen koopt: Zoek er eentje uit met een mooi stevig "net" erop,die zijn het allerzoetst. Heeerlijk!
   
 18. even aan de onderkant drukken,, voelt hij zacht aan dan is hij goed je kan het soms ook even ruiken,, ruik je een licht zoetige geur dan is hij ook goed, watermeloen moet je op tikken klinkt hij hol dan is hij goed
   

Deel Deze Pagina