Kind van bijna 15 maanden loopt nog niet en zegt nog niks !?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Tulpje, 24 mei 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Tulpje

  Tulpje Actief lid

  30 mrt 2011
  165
  0
  0
  Hallo

  Ik maak me een klein beetje zorgen.
  Ik heb een zoontje van bijna 15 maanden en hij wilt totaal niet los of zelfs aan de hand lopen.. wel staat hij bijna de heledag aan tafel of iets anders waar hij zich aan vast kan houden en dan loopt hij van het een naar de ander tafel of iets.. maar als ik zijn handjes pak en probeer te lopen, dan trekt hij de benen meteen omhoog en wilt hij totaal niet.. en als ik dan door probeer dan gaat hij huilen.. het lijkt alsof hij bang is maar hij is nooit hard gevallen ofzo.. hij stond al heel vroeg aan tafel al met zo'n 10/11 maanden.. maar lopen ho maar

  vriendinnen die ook een kindje hebben rond dezelfde leeftijd liepen al veel sneller als hij..

  Ook met woordjes zeggen merk ik nog niks.. alleen mama en papa zegt hij.. de kindjes van mijn vriendinnen zeggen al eten,auto,drinke, en bijvoorbeeld hajje(doei) en die van mij zegt niks..


  ze zeggen dat hij best laat is maar dat het wel komt..

  Ja ik snap ook wel dat het nog wel komt maar is het wel goed dat het zo laat is ?
  zelfs het consultatie bureau zei laatst al dat hij minimaal 4 woordjes moet kunnen zeggen en dat is al bijna 2 maanden geleden.. hij zegt alleen papa en mama..

  heeft iemand tips?
   
 2. Kellebel1987

  Kellebel1987 Fanatiek lid

  20 mrt 2013
  2.572
  12
  38
  NULL
  NULL
  Heb je ook al geprobeerd dat hij ipv meubel naar meubel loopt naar jou toe loopt? De eerste keer sta je dicht bij en na een paar keer steeds een stapje verder.. Misschien kun je voor het praten boekjes 'voorlezen' met hele duidelike grote platen met bijv. Dieren en die dan benoemen.. Mijn dochter is natuurlijk nog te jong, maar mij vriend gaat nu al met haar door het huis wandelen en noemt dan alles op wat hij en zij zien.. Beetje bezigheidstherapie voor hem :D
   
 3. Tulpje

  Tulpje Actief lid

  30 mrt 2011
  165
  0
  0
  Hallo

  Dat met die boekjes is een goeie tip ! dankjewel..
  Ik ga het zeker proberen..


  Maar wat je zegt met dat naar mij toe lopen heb ik ook al tig keer geprobeerd.. ik sta dan een dicht bij hem en zet ik hem ergens tegenaan.. en probeer hem dan te lokken.. als hij dan naar mij toe wilt laat hij zich meteen op de kont zakken en wilt hij dat KLEIN stukje kruipen.. en dan zet ik hem weer staand tegen de muur of box.. en gebeurt precies het zelfde.. en da 2,3 x krijg ik hem niet meer staand gezet dan heeft hij er geen zin meer in..

  een loop stoeltje is hij al de groot en te zwaar voor.. en zo'n rekje waar die achteraan moet lopen doet hij ook niet..

  xx
   
 4. kawaii

  kawaii Fanatiek lid

  9 mei 2011
  1.364
  0
  0
  brabant
  Joh, die van mij is nog trager. Die is nu 14 maanden en een beetje, en trekt zich pas een week op! En dan het liefste nog maar tot zn knietjes... Leuk vind ik het niet, maar ja, wat doe je eraan? We proberen hem zo veel mogelijk uit te dagen door leuke speeltjes wat hoger te leggen, maar meer dan dat kun je toch niet doen. We worden wel wat extra in de gaten gehouden door het CB nu, moeten een keer extra terug.
  Wat betreft het praten.. de mijne babbelt wel volop, maar echt verstaanbaar is het niet. "mama" en "aaaaaaaakoe (auto:p) en veel verder komt ie niet. Het komt wel, denk ik dan maar.
   
 5. Igglepiggle

  Igglepiggle Bekend lid

  9 feb 2011
  896
  0
  0
  NULL
  NULL
  Mijn zoon liep pas met 17/18 maanden. En mijn dochter zegt nu nog steeds maar 4 a 5 woordjes. Dat lopen komt echt wel goed, heb geduld. Die woordjes weet ik niet daar maak ik mijzelf hier ook wel wat zorgen over. Vooral omdat de laatste 3 a 4 maanden geen nieuwe woordjes zijn bijgekomen. Bij mijn cb zeiden ze trouwens dat bij 18 maanden ze drie woordjes moest kennen. Dat lukte wel, maar daar is dus niets bijgekomen. Ze kletst me wel de oren van de kop maar begrijpen doe ik het helemaal niet haha.
   
 6. Sterrefeetje

  Sterrefeetje Niet meer actief

  Mijn jongste is 17 maanden, gecorrigeerd 15 maanden, en loopt ook nog niet los. Ik wacht rustig af, aan mijn oudste heb ik gezien dat de rust voorbij is zodra ze los lopen ;)
  Mijn jongste praat ook nog niet veel, ze zegt hallo, dagdag, dankjewel (ik weet dat ze het zegt, het klinkt als dankél) en papa en mama.
   
 7. sarah28

  sarah28 Actief lid

  14 feb 2013
  463
  0
  0
  Dat zijn allemaal gemiddelden meid. CB moet je echt niet naar luisteren, die kijken netje sop hun lijstje en zeggen dan of het klopt of niet wat jouw kind doet, waardeloos. Niet alle CB's trouwens, maar ik hoor het heel vaak.

  Prima dat ze monitoren en in de gaten houden of de ontwikkeling eventueel wat achterloopt, maar ze moeten je niet bang maken met woorden als hij moet dit en dat kunnen.

  Gemiddeld lopen d emeeste kindjes tussen de 13 en 15 maanden, gemiddeld, dat betekent dus dat er ook uitschieters naar boven of beneden zitten. Ik ken mensen met een kindje dat met 9 maanden liep en ik ken mensen met een kindje dat met 20 maanden nog niet loopt. In het laatste geval is de moeder naar een kinderfysio geweest en die heeft haar dochter onderzocht. Niks mis mee, alleen wat langzaam in de ontwikkeling.

  Als je je veel zorgen maakt kun je eens bij zo'n fysio langsgaan, kan volgens mij zonder verwijzing tegenwoordig. Ze kijken dan naar spieren, stand van ledematen enz. Maar ik denk dat je gewoon geduld moet hebben, hoe rot het ook is soms.

  En wat het praten betreft, dat verschilt ook erg per kind. 4 woordjes is een gemiddelde, hoeft echt niet op het getal af precies zo te zijn.
   
 8. Andrea85

  Andrea85 Fanatiek lid

  18 mrt 2011
  4.859
  0
  0
  NULL
  NULL
  Mijn dochter loopt los, maar heeft nooit aan de hand gelopen, dat doet ze nog steeds niet.
  Verder; laat hem zijn tempo bepalen, dat kun je gerust aan 'm overlaten :)
   
 9. Tulpje

  Tulpje Actief lid

  30 mrt 2011
  165
  0
  0
  dankje voor de reacties..

  Klopt het ook dat ik mijn kind niet mag helpen met lopen ?
  dat ik met hem samen loop enzo..

  want dat zei het CB ook dat ik hem absoluut niet mag helpen want dan krijgt hij zijn evenwicht niet onder controle..

  klinkt logish, maar als ik niet help of probeer dan gebeurt er helemaal niks :p
   
 10. MMarianne

  MMarianne VIP lid

  23 jul 2010
  7.105
  41
  48
  Vrouw
  Hier eentje van ruim 17 maanden die naar me toe kruipt, een vinger pakt, stapstap zegt en daar gaan we dan :D ...hij praat dus wel wat maar loopt nog niet los. Kan elk moment gebeuren maar dat zeg ik al maanden haha. Met 13 maanden trok ie zich 'pas' op en het cb maakte er niks van. De nadruk wordt altijd op lopen gelegd en dat is soms wel jammer want er gebeurd zoveel meer in de ontwikkeling dan lopen.

  Ik ga op de grond zitten met m'n benen wijd, dan komt ie daartussen staan en zo 'oefenen' we spelenderwijs het los staan en los lopen....heeft ie reuze lol en hij staat steeds langer en steviger los en gister zette hij twee stapjes. Hij loopt inmiddels wel zelf de trap op, vindt m'n rug wel fijn ;)
   
 11. Daydreamy

  Daydreamy Fanatiek lid

  7 sep 2007
  3.780
  3
  38
  Service delivery medewerker
  Ergens in de Polder
  Onze oudste liep helemaal los vanaf 18 maanden en met 20 maanden begon ie te praten.

  Nu rent en springt ie overal waar hij kan en kletst hij de oren van onze kop ;)
  Het komt allemaal vanzelf goed hoor :)
   
 12. Biny

  Biny VIP lid

  10 feb 2011
  11.320
  245
  63
  Vrouw
  Mijn zoontje wil alles zelf doen...
  Als ik m hielp met lopen oid weigerde hij gewoon...

  Ook idd benen omhoog of gewoon gaan zitten...

  Mijn zoontje is 17 maanden en zegt ook alleen mama verstaanbaar en iets wat op papa lijkt en ba! Is bal...
  Maarja alleen wij weten dat dus

  Het komt echt vanzelf wel...
   
 13. theeleut

  theeleut Actief lid

  19 aug 2008
  308
  0
  16
  Met 15 maanden liep mijn zoon niet eens langs de tafel en kon heel goed brabbelen, maar kwam niets verstaanbaars uit :) geen zorgen maken komt goed en ik vind hem helemaal niet traag!!!

  Praten zou je kunnen stimuleren door veel boekjes te lezen en liedjes te zingen met gebaren (klap in je handjes, etc) veel herhalen in ieder geval.

  Lopen zou ik stimuleren met een loopkarretje, of anders kijken of hij naar je toe wilt lopen. Maar ik zou hem zeker niet dwingen, dus als hij aangeeft dat hij het niet wilt, gewoon ophouden en later nog eens proberen, anders krijgt hij misschien een aversie tegen en duurt het langer. Als hij er aan toe is dan komt het i eens vanzelf en rent hij de kamer rond voor je het weer, maar het zou best nog langer kunnen duren. Mijn zoon is uiteindelijk met 19 maanden gaan lopen. Het CB heeft hier trouwens nooit een probleem van gemaakt
   
 14. sarah28

  sarah28 Actief lid

  14 feb 2013
  463
  0
  0
  Het CB kan helemaal niet zeggen wat jij wel of niet mag, ze kunnen alleen adviseren. Waarschijnlijk bedoelen ze dat je het niet moet forceren (neerzetten of dwingen dat soort dingen). Uiteindelijk gaat elk kind lopen, desnoods met een beetje hulp van een fysio die jou oefeningen laat doen met je kind. Maar dat doen ze pas als er echt sprake is van een achterstand/probleem.
   
 15. Nataly1972

  Nataly1972 Fanatiek lid

  8 jun 2009
  2.375
  5
  38
  projectcoordinator
  Hengelo
  Mijn zoon is vandaag precies 14 maanden en een hele langzame in de grove motoriek. Hij trekt zich nog niet op, gaat niet staan en kruipt niet. Hij teigert en is een billenschuiver.

  Wij hebben al 2 maanden fysiotherapie omdat hij 2 maanden geleden ook nog niet rolde, niet zelf ging zitten en niet teigerde. Sinds we fysio hebben heeft hij dit allemaal geleerd. De fysio heeft ook geconstateerd dat hij hypermobiel is (google hier maar eens op, bij mij vielen de puzzelstukjes in elkaar)

  Vandaag hebben we een test gehad van de fijne en de grove motoriek en daar komt uit dat hij voorloopt op de fijne motoriek. Hij kan dus al een beetje tekenen en 10 hele kleine kralen in een bakje stoppen binnen een minuut. Dat hebben we nog nooit geoefend maar hij deed dit uit zichzelf heel goed.

  De grove motoriek is een ander verhaal, daar loopt hij zoveel achter dat volgens die test 99% van de kindjes sneller is dan hij. Hij zit nog onder de -2 lijn maar dat wisten we al, anders hadden we geen fysio ingeschakeld.

  Mijn zoontje zegt 4 woordjes, die, hai, ja en soms mama.

  De fysio maakt zich nog geen zorgen, dat komt pas als hij met 2 jaar nog niet los zou lopen, nou dan hebben we nog 10 maanden de tijd.
   
 16. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  8.020
  52
  48
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Onze zoon was ook altijd zo'n makke beer.Liep pas los met ruim 17 maanden en praten was met het 2de jaar minimaal en onduidelijk.Knul is alweer ruim 9 jaar en doet alles zoals het een "normaal" mens betaamt.
  Ik maakte me vooral om het praten weleens ongerust omdat ik vooral bij kindjes van zijn leeftijd een duidelijke voorsprong zag maar ook dat is allemaal goed gekomen.

  Geduld hebben is het magische woord.
  Lopen en praten doen ze uiteindelijk allemaal.
   
 17. MiniMe81

  MiniMe81 VIP lid

  29 mei 2010
  5.241
  0
  0
  Where the heart is
  Mijn zoontje stond ook met 10 maanden aan tafel en liep er ook omheen etc. Maar echt los lopen heeft lang geduurd. Hij was net geen 16 maanden toen hij het opeens door kreeg. Ik had het idee dat hij het al veel langer kon, maar hij gewoon niet wilde. En ja, wel veel proberen te oefenen, maar ze doen het toch pas als ze zelf willen.
  En is misschien iets later dan gemiddeld, maar met iets anders (fijne motoriek bv) is hij wellicht weer veel sneller.

  Qua praten weet ik het niet meer zo goed hoe het was rond die leeftijd. Ik merk wel dat het vanaf hij 2 is ineens een heeeeel stuk sneller gaat!
   
 18. MiniMe81

  MiniMe81 VIP lid

  29 mei 2010
  5.241
  0
  0
  Where the heart is
  Voor jou lijkt het misschien dat hij 'langzaam' is, omdat je vaak alleen maar verhalen hoort van kindjes die zo snel zijn. Zo zijn moeders in het algemeen gewoon, hun kind is het beste.
  Je moet ze niet allemaal te serieus nemen, opscheppen over je kind is heel gemakkelijk;)
   
 19. miesemies

  miesemies Actief lid

  25 mrt 2013
  374
  0
  0
  NULL
  NULL
  Hier liep hij met 14 maanden ook wel langs de tafel maar los pas met 18 maanden. Hij was wel vlot met praten. Maar ik heb ook familie waar ze niets zeiden tot bijna 2 jaar. Allemaal binnen de grenzen. Als je je echt zorgen maakt kun je eens informeren bij het CB.
   
 20. Kiwi2013

  Kiwi2013 Actief lid

  8 feb 2013
  269
  0
  0
  NULL
  NULL
  Mijn zoontje is 15 maanden en trekt zich op aan de tafel, de bank, de box etc. Hij doet een paar stapjes langs de tafel, maar maakt ook nog helemaal geen aanstalten om "over te steken" naar andere meubelstukken... Ook stapt hij niet aan de hand.
  Hij kletst de oren van ons hoofd, maar echte woordjes zijn het nog niet hoor. Al moet ik wel zeggen dat de klank van het woord wel te herleiden is. Hij maakt ook wel steeds dezelfde klanken bij bepaalde dingen, dus daaraan kan ik horen wat hij bedoeld.
  Ik ben gister op het cb geweest en gaven aan dat het niets is om je zorgen over te maken... Komt vanzelf! En dat vertrouwen heb ik ook echt wel. Geduld! (al is het soms wel lastig als je andere kinderen zien die sommige dingen al wel doen!)
   

Deel Deze Pagina