Pittige dochter

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door mama van 2 meiden, 1 dec 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. mama van 2 meiden

  mama van 2 meiden Niet meer actief

  Mijn dochtertje is de laatste tijd erg pittig en brutaal en ik merk dat ik erg worstel hoe hiermee om te gaan. Hopelijk krijg ik hier wat tips en mogelijk wat herkenning; zou fijn zijn.

  Mijn (oudste) dochter is nu 3,5. Ze is behoorlijk slim en met name verbaal haar leeftijd ver vooruit. Op t CB en KDV is al geopperd dat ze mogelijk hoogbegaafd is, maar dit denk ik niet. Ze is slim maar ik denk niet dat haar IQ zo hoog is.

  De laatste 2 maanden merk ik dat ze steeds meer weerwoord heeft en ook 'brutaal' is. Ik zet brutaal tussen aanhalingstekens omdat ik het idee heb dat ze zelf niet snapt dat ze brutaal is. Toen ik haar vanavond nl zei dat ze niet tegen mij mocht zeggen dat ik mijn mond moest houden, was haar oprechte reactie: 'maar dit zeg jij toch ook wel eens?'.
  Ze snapt dus (logischerwijs) nog niet dat je als kind niet hetzelfde kan zeggen tegen een volwassene als dat een volwassene zegt tegen een kind.

  Soms kan ze echt een dag hebben dat ze constant iets terugzegt of erg nukkig is. Ze heeft dit met name met mij. Ik merk dat t bij mij ook best wel irritatie oproept dus dat reageert dan lekker op elkaar.
  Dus...hoe hiermee om te gaan? Ik ben superduidelijk tegen haar; ik benoem wat ik niet pretig vindt en wat ze dan wel kan zeggen, soms negeer ik het of maak ik er een grapje van, enz. Het lijkt op t moment allemaal niet echt te helpen.

  Ik denk ook wel dat het een fase is, maar ik wil ook niet dat anderen mijn kind 'bitchy' gaan vinden, want over het algemeen is ze gewoon erg leuk en vrolijk. Maar de laatste maanden dus even wat minder...
   
 2. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  tja, herkenbaar... m'n nicht zei laatst ook nog (zei is kdv leidster :p ) toen ze op ze gepast had: " oooh ze is zo bijdehand.. of hoe moet ik het zeggen? Ze blijft maar een weerwoord geven... Op een gegeven moment merkte ik dat ik stond te discussieren met een kind van 3 ! "
  Toen heeft ze het afgekapt :p haha... bijdehand is niet het juiste woord denk ik: Wijsneus, past beter vind ik.

  Ik kan het zelf ook niet altijd hebben.. moeilijk isdat. Toevallig zei ik gisteren tegen m'n man, dat ik ook denk dat het tijd wordt om een beetje te oefenen met 'u' zeggen tegen anderen. Omdat ze gewoon brutaler gaat klinken.
  En andere momenten is ze juist superlief en zegt ze dank je mama - terwijl je het niet verwachtte (omdat het niet perse nodig was op dat moment) .

  Ik kan jeniet helpen. Ik probeer h eel consequent te zijn, maar het is ook moeilijk - je eigen humeur en gevoel is ook niet altijd stabiel, wat in elk geval bij mij, m'n reactie wel beinvloed.


  ---> jouw meiden zijn trouwens ongeveer even oud als de mijne: Gaat het bij jullie goed met 'samen spelen' ? Hier zijn ze zo jaloers op elkaar... De oudste wil wat de jongste heeft en andersom eigenlijk ook. Qua speelgoed en qua aandacht!
   
 3. dreumesmama

  dreumesmama Fanatiek lid

  11 jan 2010
  1.724
  0
  0
  Wat ontzettend herkenbaar. Het lijkt alsof je het over mijn dochter hebt! Zo'n weerwoord krijg ik vaak ook, ik merk dat ik echt even om moet schakelen en har niet als een "klein kind" moet behandelen. Dat is ze natuurlijk wel maar ze neemt geen genoegen met een simpele uitleg.

  Ik denk heel erg dat ze zich verveelt en ontzettend toe is aan een nieuwe uitdaging in de vorm van school.
  Dat brutale is hier sinds deze week ook ineens dat deed ze voorheen nooit, ik vind het ook moeilijk hier mee om te gaan, en zeg ook dat zeg je maar tegen je vriendjes en niet tegen mama.

  Ik hoop dat het hier als ze over een maandje naar school gaat beter wordt.
   
 4. mama van 2 meiden

  mama van 2 meiden Niet meer actief

  Bedankt voor je reactie. Fijn dat t herkenbaar is en ik niet de enige ben....
  Tja samen spelen...is hier ook lastig. Soms lukt t best aardig, maar ze zitten elkaar ook wel vaak in de weg hoor. En nou is de jongste ook erg onverschrokken; pakt dingen van de oudste af of slaat d'r. Ik doe de laatste tijd veel met ze aan tafel; knutselen, voorlezen, met duplo spelen, enz. Dan komen ze zelf ook wat meer tot rust omdat ze elkaar niet in de weg lopen.
  Ze krijgen nu ook wat dezelfde dingen: bv ieder een setje stiften in de schoen (jongste moet niks van potloden en krijtjes weten, maar wil met stiften tekenen net als haar grote zus) en ze krijgen allebei playmobil met Sinterklaas; er bestaat 123 Playmobil (va 1,5 jaar) dus de jongste krijgt dat en de oudste de 'gewone'playmobil. Niet dat ze altijd hetzelfde moeten hebben, maar het helpt wel tegen wat jaloezie en dan kunnen ze wat beter samen spelen.
   
 5. Jucade

  Jucade VIP lid

  20 jul 2006
  18.229
  0
  36
  Assemblagemedewerkster
  Ik hoop dat het hier als ze over een maandje naar school gaat beter wordt.

  Ik kan je vertellen dat t alleen maar 'erger' word :)
   
 6. Abri

  Abri VIP lid

  16 jun 2010
  12.423
  0
  36
  Hier had het heel erg te maken met verveling (zoals dreumesmama ook aanhaalde). Begon rond haar 3e verjaardag en was plots over toen ze naar de basisschool ging.

  Moet er wel bij zeggen dat ze zich alleen zo opstandig/brutaal/bijdehand/wijs/dwars/wat niet ;) gedroeg als ze thuis was. Zodra ze op de psz of bij anderen was, was ze natuurlijk nog wel een wijsneus en erg bijdehand, maar het brutale was zomaar over haha. Hoe consequent we ook zijn geweest het had lang niet altijd het gewenste effect. Merk (nu nog steeds) dat onze dochter en ikzelf erg op elkaar lijken en dat werkt soms wat averechts in dat soort situaties.. Leerpuntje voor mezelf dus om aan te werken ;)

  Overigens hebben we dus wel extra uitdagingen gezocht die ze leuk vond: meer bezig zijn met boekjes lezen, letters leren, schrijven, dingen bakken, klok kijken etc. en met periodes ging het dan weer stukken beter.
   
 7. mama van 2 meiden

  mama van 2 meiden Niet meer actief

  Dan moet ik nog aardig wachten...dochter wordt in mei 4, maar op de school waar ze naartoe zal gaan, mogen 'mei-kinderen' pas in september starten.....
   
 8. Abri

  Abri VIP lid

  16 jun 2010
  12.423
  0
  36
  Hihi grappig hoe ervaringen verschillen dan, want bij onze dochter is het eigenlijk geheel over ;) Met uitzondering van hele moeie buien dan. Blijft lekker eigenwijs en bijdehand, maar de capriolen van het afgelopen jaar heb ik tot op heden nog niet gezien (ze gaat nu bijna 3mnd naar de basisschool).

  Zullen vast weer momenten komen dat het de kop opsteekt, maar voor nu gaat het hier dus prima :)
   
 9. Abri

  Abri VIP lid

  16 jun 2010
  12.423
  0
  36
  Pfoee.. Echt waar? Dat gaat nog lang duren dan :$

  Haar iets meer proberen uit te dagen met dingen? Of nieuwe dingen gaan ondernemen misschien? (Wie niet waagt wie niet wint ;))
   
 10. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  als ze graag knutselt en schrijft enzo: Je hebt op internet ook oefenbladen staan die je uit kan printen. Dat vind onze oudste af en toe ook wel leuk. Sowieso zit ze veel met een pen te 'schrijven' . HuiswerkWeb
   
 11. Lucia

  Lucia VIP lid

  6 sep 2005
  12.272
  0
  36
  Thuishulp
  België
  Heel herkenbaar! Idd nukkig en op ALLES een weerwood!
  En de mijne gaat al naar school. :D

  Bij de juf is ze superlief, rustig en beleefd haha dat gelukkig wel!
  Maar het lijkt wel of thuis alles er uit komt.
  Dan merk ik dus idd opeens dat ik sta te 'roepen'/discussiëren met een 3-jarige. :)
  Vooral dingen als 'Ik luister TOCH niet' of 'Jij bent stom/ik vind jou niet lief/ik ga naar papa' zijn best ergerlijk soms. ;)
   
 12. Saskia78

  Saskia78 Niet meer actief

  wat dacht ej van "ben je gek ofzo?" stoom!

  maar inderdaad.. school was hier enerzijds absoluut een verademing voor ons allemaal.

  maar je merkt razendsnel dat de vervelingsnukken vervangen worden door moeheidsnukken en datleerikopschoolnukken :)
  al moet ik zeggen dat de moeheidsnukken hier het ergste zijn.

  wel onhandig (en in jouw geval wellicht zelfs onwenselijk!) dat ze pas in september naar school mag zeg...
  wist niet dat er nog scholen waren die dat zo deden :)
   
 13. Lucia

  Lucia VIP lid

  6 sep 2005
  12.272
  0
  36
  Thuishulp
  België
  De moeheidsnukken zijn hier ook het ergste, vooral als je toch echt nog even naar de winkel moet! Alles uit de schappen trekken en dan zeggen 'ik doe het TOCH wel, haha!'.
  Grrr...;)
   
 14. Saskia78

  Saskia78 Niet meer actief

  @lucia: mja ik weet niet.. die moeheidsnukken lijken zich deels op te houden in de oortjes en deels op een scherp tongetje.

  gister om kwart over 6 naar bed gewipt... toch een uur eerder dan normaal.
   
 15. Line

  Line Fanatiek lid

  7 jan 2007
  2.368
  8
  38
  Hihi... ik wilde het niet zeggen. Maar het is helaas waar!
   
 16. Line

  Line Fanatiek lid

  7 jan 2007
  2.368
  8
  38
  @Lucia
  Sinds onze oudste naar school gaat is het inderdaad:
  Ik vind jou niet meer lief!
  Jij bent niet meer mijn vriend! (Was je toch al niet..haha)
  Ik ben ook boos op jou!
   
 17. Saskia78

  Saskia78 Niet meer actief

  @line: maar wel anders..
  recalcitranter... :)
   
 18. Jucade

  Jucade VIP lid

  20 jul 2006
  18.229
  0
  36
  Assemblagemedewerkster
  Justin zei laatst K*T ^^ dus heeeeel duidelijk gemaakt dat wij dat niet tolereren!
   
 19. mamavanjuul

  mamavanjuul VIP lid

  10 aug 2010
  11.911
  3
  38
  Vrouw
  Publieke sector
  HAha, ik zou zeggen: Sluit je aan bij het topic:
  HELP, ze hebben mijn kinder verwisseld geloof ik....

  Ik lees alleen maar herkenbare dingen!

  Vanmorgen wilde ik dat ze naar me luisterde, dus ik zei: Kijk me aan!
  En dan stug de andere kant op blijven kijken grrrrr!
   
 20. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  ow grrr dat deed ze hier een half jaar geleden ook al ja. En uiteindelijk pak je haar dan vast, kijkt ze omlaag. En als je dát tegenhoud, doet ze haar ogen dicht.. aaaaaaaaaargh! (hoewel de 1e keer boosheid/frustratie en een grijns wel dicht bij elkaar lagen :p --> die vindingrijkheid...! )
   

Deel Deze Pagina