Rauwe ham

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door amber23, 7 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. amber23

    amber23 Fanatiek lid

    7 mrt 2011
    1.239
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi,

    We hadden gisteren een feestje van mijn vriend zijn werk. We hebben gewokt en omdat ik geen risico's wilde nemen heb ik geen vlees genomen. Maar verschillende salades en frietjes. Alleen in èèn van de salades zat een klein stukje rauwe ham. Ik had het door geslikt en dacht toen o jee volgens mij mag ik dat helemaal niet hebben. Het was maar een klein stukje weet iemand hier ook of het kwaad kan.

    Groetjes
     
  2. 2012mama

    2012mama Fanatiek lid

    12 aug 2011
    2.992
    4
    38
    Drenthe
    Nee hoor, kan geen kwaad. Rauwe ham is bewerkt en kun je dus gewoon eten.
     
  3. Sikki

    Sikki VIP lid

    20 okt 2008
    5.020
    2
    38
    Vrouw
    in het ooooooosten
    Ik werk bij een vleeswarenfabrikant en rauwe ham moet je dus NIET eten!
    Het is wel bewerkt vlees, maar gedroogd vlees.
    Het wordt dus niet verhit en komt dus niet boven de 100 graden verhitting uit.
    Bacteriën worden dus niet gedood.
    Hetzelfde geldt voor salami, cervelaat e.d.
    Dit wordt bij bewerking niet boven de 70 graden verhit.

    Veel mensen weten dit niet, omdat ze niet weten hoe het gemaakt wordt.
    In zuid-europese landen waar deze producten veel meer geconsumeerd worden, wordt het bij zwangerschap ook afgeraden.
     
  4. ChocoChick

    ChocoChick Fanatiek lid

    10 apr 2011
    2.152
    0
    0
    NULL
    NULL
  5. Phal

    Phal Actief lid

    20 sep 2011
    329
    0
    0
    omgeving Rotterdam
    Dat niet alle bacterien gedoodt worden is maar goed ook, sommige heb je gewoon nodig!

    Verbaas me er nogal over, als je het zelf niet wilt eten, prima; maar TO heeft een ieniemienie stukje op + rauwe ham mág + hoe groot is de kans dat er een slechte bacterie op zit!

    Maak je dus geen zorgen TO!
     
  6. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

    nou zolang de vks het hier niet aangeven eet ik gewoon rauwe ham en cervelaat hoor. twordt steeds gekker en overdrevener allemaal. over 10 jaar alleen nog water en brood
     
  7. Leontine78

    Leontine78 Bekend lid

    29 nov 2011
    946
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dat vind ik ook ook wel een beetje...
    Mijn moeder viel zowat van haar stoel toen ik vertelde wat je allemaal niet mag. Ze zei (en terecht misschien): wij mochten gewoon alles eten en drinken en jij bent toch ook gezond?

    Ik hou het gewoon bij ondoorbakken vlees, rauwe melk en eieren, alcohol en rauwe zalm.

    En trouwens bij alles geldt: er is een KANS dat die bacterie erin zit. Dat HOEFT dus niet!

    En zo'n klein stukje...pfff...ik zou er niet eens over nadenken denk ik, hahaha
     
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    21.324
    222
    63
    Nog nooit gehoord dat je geen rauwe ham mag. En heb dat van de week ook nog even nagevraagd bij de vk. Zij gaf aan dat het geen probleem was.
     
  9. MoesCH

    MoesCH Fanatiek lid

    23 jan 2009
    2.859
    0
    0
    rauwe ham? geen idee of dat mag..
    maar heb ook een vraagje wat eten betreft..
    mag je garnalen salade eten? (die bakjes van de ah)
     
  10. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    0
    0
    In Zuid Europese landen (vooral Italie) wordt de salami heel anders gemaakt en dat is niet te vergelijken met de salami die wij in de winkel kopen (appels met peren) Sommige Italiaanse salami's mogen idd niet gegeten worden. Het verbod is door dat verschil een beetje overtrokken.

    On topic; over dat kleine stukje zou ik me echt geen zorgen maken hoor!
     
  11. Andrea85

    Andrea85 Fanatiek lid

    18 mrt 2011
    4.859
    0
    0
    NULL
    NULL
    Gedroogd, gepekeld of gerookt vlees mag je gewoon eten, dat is dan wel niet verhit (en dus eigenlijk rauw), maar wél bewerkt.
     
  12. Racegirl

    Racegirl Niet meer actief

    Ik zou me er ook niet druk om maken, al helemaal niet omdat het zo'n klein stukje is....
    Ik heb ook een uitsmijter met rauwe ham op en ben inmiddels 29 weken zwanger en tot nu toe ziet alles er goed uit hoor.
    Ik heb ook weleens het idee dat het soms een beetje overdreven is hoor. Maar goed iedereen doet het op zn eigen manier.
    Ik probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden maar soms lees ik hier weleens dingen en dan denk ik: mag je dat niet???
    Ik drink bijvoorbeeld groene thee, schijnt ook niet te mogen las ik hier egens.... nou ja het zal allemaal wel hoor.
    Succes en maak je niet te druk!!!
     
  13. Sikki

    Sikki VIP lid

    20 okt 2008
    5.020
    2
    38
    Vrouw
    in het ooooooosten
    #13 Sikki, 10 jan 2012
    Laatst bewerkt: 10 jan 2012
    Zo'n klein stukje kan zeker geen kwaad en TS hoeft zich zeker geen zorgen te maken.

    En idd, er KAN listeria in rauw vlees en rauwmelkse producten zitten maar dat HOEFT niet.
    Je HOEFT er dus niet ziek van te worden.

    Nou, listeriabacterie heb je echt niet nodig als je zwanger bent!

    Idd, wel bewerkt, maar niet genoeg verhit om aanwezigheid van eventuele listeria te doden.

    Maar ik geef gewoon aan wat ze bij mij op het werk zeggen.
    Ik ben zelf ook technoloog en wij maken zelf de recepturen en rauwe ham, cervelaat en salami van rauw vlees wat dus NIET voldoende verhit wordt en waar dus WEL listeria in KAN zitten.

    Dit is dus niet waar.
    Wij maken de salami en rauwe ham net zoals onze zusterbedrijven in Spanje en Italië.
    En onze producten zijn oa te koop bij AH.
    Vergis je daarnaast niet. Een groot deel van de producten die in Nederland door Nederlandse bedrijven verpakt worden zijn in het buitenland gemaakt.

    Prima als iemand gewoon rauw vlees wilt eten tijdens de zwangerschap en daar gelukkig niet ziek van wordt.
    Maar ga hier nu niet verkondigen dat het ongevaarlijk en veilig is en dat iedereen dat maar kan gaan eten.

    Maar idd, de kans op listeria besmetting bij een klein stukje is niet zo groot. Een klein stukje hoeft geen probleem te zijn omdat de kans op een stukje met listeria niet groot is.
    Maar als je hele grote hoeveelheden consumeert loop je ook een groter risico.

    Iedereen moet het voor zich weten.
    De een rookt, drinkt en eet alles wat ze wilt gedurende haar zwangerschap en bevalt van een kerngezonde baby.
    Een ander heeft net pech en eet net dat ene verkeerde stukje.

    Het interesseert mij niet of iemand nu wel of geen rauwe ham of salami eet, maar er zijn meiden die vragen wat ze wel en niet veilig kunnen eten en ga dan hier nu niet met z'n allen verkondigen dat het veilig is terwijl er WEL listeria in kan zitten.

    Nogmaals, ik ben technoloog en weet echt waar ik het over heb!

    Maar TS, de kans dat je ziek wordt van zo'n klein stukje is echt heel klein!
     
  14. eva33

    eva33 Actief lid

    23 dec 2011
    361
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik denk dat je gewoon goed na moet denken, maar je ook niet uitgebreid ongerust hoeft te maken. De kansen op besmetting zijn vaak erg klein, maar omdat ze er zijn worden ze benoemd.
    Bv rouwmelkse kaas mag in nl helemaal niet gemaakt worden vanwegen alle voorschriften die we hier hebben.
    Pak je een buitenlandse, lees dan even goed, maar dan nog gaat het moeilijk worden er een te vinden in nl.

    Dus, mijn motto, doe gewoon je best, maar stress is veel gevaarlijker voor die kleine!

    Leontine78, rouwe vis in het algemeen is geen goed idee, of t moet wel van een hele goede viszaak komen waar je 100 procent op vertrouwd dat het vers is. Gevacumeerde gerookte zalm is wel slecht, de verloskundige wees mij daar gisteren nog op!

    Groet Eva
     
  15. Sikki

    Sikki VIP lid

    20 okt 2008
    5.020
    2
    38
    Vrouw
    in het ooooooosten
    Precies Eva, de kans op besmetting is klein, maar omdat ze er wel zijn worden ze genoemd.
    En idd, stress is ook gevaarlijk, haha!
    Dus ga er niet te veel over stressen, maar denk gewoon goed na.

    En rauwe vis, ik heb idd ook gehoord dat indien de vis maar vers genoeg is het ook ongevaarlijk is om het rauw te eten.
    Maar ja, wat is 'vers genoeg'?
    Wij wonen bv niet aan de kust, dus de vis is sowieso al een tijdje onderweg voordat het hier in de handel ligt.
    Ik eet het zelf dus niet, maar ja, ik ben sowieso heel voorzichtig met mijn zwangerschap.
     

Deel Deze Pagina