studiekosten van je kinderen, hoeveel is dat ongeveer?

Discussie in 'De lounge' gestart door mila2008, 13 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. mila2008

  mila2008 Bekend lid

  12 jun 2009
  628
  0
  0
  Hoeveel sparen jullie om de studies van je kinderen te betalen later, wat zou een redelijk bedrag zijn voor 2 kinderen? En voor hoeveel jaar zetten jullie dat vast, tot ze 16 zijn ongeveer?

  Wij kunnen niet zo goed sparen maar ik krijg het nu al benauwd bij het idee wat die kinderen dan gaan kosten. Maar geen idee wat dat allemaal kost.
   
 2. Pipelina

  Pipelina VIP lid

  11 nov 2007
  5.111
  0
  0
 3. meisje0123

  meisje0123 Fanatiek lid

  24 aug 2007
  3.343
  0
  0
  Noord Brabant
  Wij sparen de kinderbijslag, dus ongeveer € 800 per jaar.
  En dan daarbij nog wat cadeau'tjes, en kleinigheidjes van bijvoorbeeld de opa's en oma's, resulteert in toch wel ruim € 1000 per jaar. Maar goed, ik krijg ook de bibbers als ik bedenk wat kinderen kunnen kosten ja. En wil later niet hoeven zeggen dat Ties niet mag studeren omdat we het niet kunnen betalen. Misschien dat we er zijn rijbewijs ook wel van bekostigen. En áls er dan nog wat over is, kan hij dat mooi gebruiken voor bijvoorbeeld de inrichting van een huisje ofzo.
   
 4. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  9.798
  110
  63
  ;) Als dat al eens bekend zou zijn, dat zou het een stuk makkelijker maken. Ik denk dat het straks een heleboel kost.
  Ik zou als ik jullie was sparen wat je kan sparen, en leven in het nu.
  Straks is je inkomen ook hoger, kan je misschien meer gaan werken, etc.
  Maar ik zou niet nu al krom gaan liggen omdat de kindjes eventueel zouden kunnen gaan studeren.
  Ik zou wel iets per maand opzij zetten. Even een overzicht maken van je lasten en inkomen, dan zie je als het goed is ook wat je kan sparen. Dat kan je als doel stellen omdat ook daadwerkelijk te sparen.

  Mijn ouders hebben ook nooit voor mij (en broertje en zusje) gespaard, zij hadden nooit gestudeerd + ze hadden het geld gewoon niet (thuisblijfmoeder,dus 1 salaris). Laten wij nou alledrie zijn gaan studeren..
  En ja wij zijn er ook alledrie gekomen.
  Ik spaar nu ook niet alvast voor een studie (we moeten die van mn vriend nog even afbetalen;)) maar gewoon in het algemeen.
  En ik kan (=wil, het kan natuurlijk altijd) niet meer sparen dan ik nu doe.
   
 5. Wij sparen op dit moment 30 euro per maand per kind. Dus zo ongeveer de helft van de kinderbijslag. De andere helft hebben we echt nodig om kleding en schoenen van te kopen voor ze.

  Hiernaast heeft m'n vader een bedrag van 2000 euro bij iedere geboorte gegeven als startkapitaal.

  Wij hebben het geld vast staan tot de 18 verjaardag. Daarna komt het vrij (als we net nodig hebben voor scholingsuitgaven voor hun 18e jaar kunnen we het ook boetevrij opnemen). Voor andere doeleinde dan school/studie kunnen we het niet opnemen. Puur uit zelfbescherming.

  Als het bedrag niet verhoogd kan worden tot hun 18e hoop ik dat ze er hun collegegeld mee kunnen betalen. Met de rest van de kosten kunnen we ze dan hopelijk helpen en deels zullen ze er ook zelf voor moeten werken (moest ik ook).
   
 6. denicepino1

  denicepino1 Fanatiek lid

  2 sep 2009
  1.763
  0
  0
  HUISVROUWTJE
  Kerkrade
  Ik denk als je toch zo'n 2000 euro per schooljaar aan denkt. dus lesgeld, schoolreis en boeken. dat je het wel haald. daarnaast krijgen ze toch als het goed is studiefinanciering.

  Ik heb altijd zelf mijn lesgeld en boeken en alles betaald. je krijg al gauw tussen de 300-600 euro aan studiefinanciering leg er aan welke opleiding nivo en of je nog thuis woont. als ze daarnaast nog een bijbaantje doen. bv kranten wijk en daar mee nog 100-200 euro verdienen. kunnen ze in ieder geval hun eigen boeken betalen toch? het lesgeld is ook verschillend per nivo. 1000-2000 euro al gauw.

  dus je doet je er goed aan om aan een bedrag van 2000 per kind te sparen per les jaar. 16.000 euro. je ken der een auto van kopen als je het zo bekijkt. en misschien dat het allemaal nog duurder word aankomende jaren dus daar ook natuurlijk rekening mee houden.

  ik zet zelf een bedrag iedere maand weg voor de kinders. Daarnaast sparen opa en oma gezellig mee op een rekening die hun geopend hebben. verjaardagen krijgen ze het een en ander dat ik er ook op zet op hun rekening. dan de nodige rente die er nog op komt.

  zoiezo zou ik kijken naar een goede rente op je spaarrekening, kinderrekening of internetspaarrekening. je kan het bedrag vast zetten als je weet dat je het moeilijk vind om er ook echt alleen aan te komen voor de studie.

  is even uitzoeken allemaal. maar studie is duur. al kunnen ze zelf als ze 14-15 zijn al een krantenwijkje erbij nemen naast hun school niets mis mee natuurlijk of vakkenvullen bij de supermarkt. leren ze meteen met geld om te gaan. en dat ze niet moeten stoppen halverwege het jaar of met de studie omdat hun dan ook het geld kwijt zijn wat ze bij gelegt hebben.
   
 7. L0nneke

  L0nneke Fanatiek lid

  21 dec 2009
  3.978
  0
  36
  Nederland
  Hier gaan we proberen om de kinderbijslag te sparen per jaar, dat is dan al zo'n 800 euro per jaar. Vind het wel belangrijk dat onze kids de mogelijkheid hebben om te kunnen studeren.
   
 8. mama van 2 meiden

  mama van 2 meiden Niet meer actief

  Wij sparen voor ieder kind 50,- per maand. Meer kunnen we eigenlijk ook niet missen. Het is denk ik een goed begin van hun volwassen leven....
   
 9. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  12.540
  17
  38
  Vrouw
  Commerciele binnendienst bij een educatieve uitgev
  Dûtslân
  Vooralsnog is het leren in het Voortgezet Onderwijs goedkoper geworden als in de tijd dat wij naar school gingen. IN de afgelopen jaren is het schoolgeld/lesgeld voor VO (16+) afgeschaft, we hebben nu de "gratis" schoolboeken etc... uiteraard zijn er best nog veel bijkomende kosten.... Hoe ver moet je kind reizen naar het VO? Komen er evt buskosten/treinkosten overheen, of alleen de aanschaf van een goeie fiets :D
  Gaan ze evt naar het HBO of universiteit... dan krijg je inderdaad het collegegeld wat moet worden betaald.

  Als je het echt vast wilt zetten dan zou ik dat bijvoorbeeld tot een jaar of 12 vastzetten en wanneer je dan weet waar je kind naar toe gaat, kun je het nog een paar jaar extra vastzetten.
   
 10. Vlekje

  Vlekje Fanatiek lid

  12 aug 2008
  1.443
  0
  0
  voedingsdeskundige en eigenaresse van: kwestievanv
  Somewhere over the rainbow
  Mn ex en mn ouders sparen iedere maand 15 euro pp. Ik ga straks ook 15 euro erbij storten per maand. Dus 45 euro per maand voor haar.
  We sparen tot haar 18e. Als ze niet verder studeert kan ze dit voor andere doeleinden gebruiken, maar het liefst voor een studie natuurlijk.
  Wel heb ik het zo vast laten leggen dat ik een dag voor haar 18e het geld er nog af kan halen en het apart leggen voor haar, indien ze nog te jong en onbezonnen is en het aan stappen, vakanties etc gaat uitgeven....daar sparen we niet voor natuurlijk ;)

  Daarnaast zijn mijn ouders tegen die tijd met pensioen en willen ze het huis verkopen en een deel van de overwaarde voor haar studie apart zetten (mocht ze piloot, chirurg willen worden :p), maar daar kan ik natuurlijk niet vanuit gaan, dus dat is voor haar alleen maar mooi meegenomen tegen die tijd.
   
 11. Saaya

  Saaya Niet meer actief

  300-600 euro stufi??? in onze dromen ja :) Ik zie ook niet dat dat gaat verhogen de komende jaren, maar de kosten gaan wel stijgen
  Echt hoor, ik kreeg iets van 257 en ik ben uitwonend. Momenteel krijg ik niets meer. Ik zie wel dat het voor dit jaar 266 euro is geworden. Aanvullende beurs kom je niet zo snel voor in aanmerking, daarvoor moeten de ouders best weinig verdienen.

  Ik denk dat je voor de eerste jaar van de studie in totaal 2500 euro moet rekenen. Tegen de tijd dat de kleintjes van nu gaan studeren zul je wel een eurootje of 3000 nodig hebben. De boeken van het eerste jaar zijn altijd de meeste boeken. De jaren erna komen er steeds minder bij.
  Ik zou wel uitgaan van studie met master incl. master dan is de studie dus zelfs voor de uni ongeveer 6 jaar studeren. 3000 x 6 = 18000 euro. Op die manier speel je safe en hou je zelf het onderwijs toegankelijk voor je kind.
  Hierbij hou ik rekening met het feit dat als je kind kiest voor geneeskunde en dan coschappen dat je kind ook verdiend en dus zelf een deel van de studie dat ie langer studeert kan betalen.

  Momenteel maak ik me dan alleen echt zorgen om die belachelijk hoge boete waar geen uitzonderingen op zitten en die we niet kunnen lenen.
   
 12. mila2008

  mila2008 Bekend lid

  12 jun 2009
  628
  0
  0
  haha ik kreeg inwonend ook maar 53,- toen ik op het mbo zat. Word je niet echt rijk van.
  Ik heb wel een gewone spaarrekening vaan die stijgt wat te langzaam dus dan maar een aparte spaarrekening die voorlopg nog vaststaat. Ik denk idd dat ik me niet teveel zorgen moet maken. Als ze op hun ouders lijken zijn ze zo klaar met studeren, haha. Maar daar gaan we maar niet van uit. Maar voor 2 kinderen allebei 18000 euro tja dat word m niet.
   
 13. VrouwtjeRomy

  VrouwtjeRomy Niet meer actief

  wij sparen beide 25 euro per maand automatisch op haar groeirekening, dus 50 euro per maand = 600 euro per jaar.

  Hier gaat ook haar rijbewijs vanaf. de rest is voor studie. we blijven sparen tot ze op zichzelf gaat dan mag ze de rest in haar huis steken.

  Voor dreumis 2 doen we hetzelfde.

  Op het moment dat ze een lage opleiding gaat doen en daarbij gaat werken mag ze kostgeld gaan betalen, dit gaat dan ook (zonder dat ze het weet overigens) naar haar spaarrekening toe. ze zal me op het moment zelf vervloeken maar later dankbaar zijn ;)
   
 14. debby82

  debby82 VIP lid

  18 nov 2008
  25.904
  0
  0
  Hypotheekacceptant
  zaandam
  wij sparen 100 euro per maand straks voor 2 kinderen.
  is gewoon een spaarpotje, niet perse voor de studie maar gewoon als we grote uitgaven voor de kinderen hebben ofzo bijvoorbeeld hun rijbewijs ofzo. Het staat dan ook niet vast.
  Ik vind trouwens ook niet perse dat de ouders al het schoolgeld van de kinderen moeten betalen hoor. Maar een beetje financieel ondersteunen is wel fijn.
   

Deel Deze Pagina