Trillen en gespannen houding

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door teigetje1, 17 sep 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    Dit word een heel verhaal, maar daar gaat ie.

    Onze zoon van 8 jaar heeft al sinds groep 2 (toen viel het echt op) een soort trilling handen. In groep 3 zijn we hiermee naar de huisarts gegaan en zijn we doorgestuurd naar de kinderfysio.

    Als onze zoon schrijft, werkjes moet maken, spelletjes doet en dat soort dingen, zie je dat zijn handen trillen en een soort gespannen houding heeft in zijn hele lichaam. Alsof er iets niet goed zit. Zelf heeft hij geen idee hoe dit komt.

    Bij de fysio is niks eruit gekomen en is zijn grove en fijne motoriek prima in orde. Dus terug naar de huisarts en zijn we het traject van de kinderpsycholoog ingegaan. Ook hier is uitgekomen dat onze zoon een normaal gemiddeld kind is, op het terughoudende en afwachtende na, maar ook niet bijzonder laag.
    Advies was toen, kijken wat groep 4 brengt.

    Nu in groep 4 is met de ouderavond meteen ter sprake gekomen op zijn schrijven. Hij kan schrijven maar heel langzaam en niet netjes. Weer is opgemerkt dat hij zoveel inspanning levert in het schrijven dat de juf maatregelen neemt (bijv, niet de hele som opschrijven maar alleen de uitkomst of maar 4 woordoefeningen ipv 10). Het is niet dat hij het niet kan, want op alle toetsen scoort hij bijzonder hoog. Dus hij kan en snapt alles (reken dan iets minder) maar door iets in zijn lichaam kan hij het niet bijhouden met de klas.

    Zo ook met spelen. Hij is geen stoere jongen jongen, maar een lieve jongen die tot nu toe alle wilde dingen ontwijkt. Maar als je hem ziet spelen zie je soms hoe hakkelig het gaat, terwijl het heel simpel is. Je ziet gewoon dat er iets niet helemaal klopt....maar wat.

    Nu gaan we uiteraard terug naar de huisarts als hij terug is van vakantie, maar misschien herkent iemand dit?

    Het enige wat ik nog kan bedenken is iets neurologisch, iets met zijn spieren of zo, maar dat klinkt wel heel drastisch. Wat als je het niet weet van onze zoon, dan zie je niks aan hem. Snappen jullie het nog een beetje? Nu beginnen ze in de klas wel te vragen van waarom tril jij zo? En hij weet het zelf ook niet.

    Misschien herkent iemand van jullie dit, ik wil graag weten wat ik kan doen. Ik vind het zo sneu voor het mannetje.
     
  2. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.953
    15.258
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Onze dochter van nu 12 jaar trilt ook met haar handen en dan vrnl links en ze is ook links.
    Ze heeft hier verder geen hinder van en schrijft enorm netjes. Ik heb het nooit laten uitzoeken maar heb weleens op internet gelezen en toen kwamen er geen gekke dingen uit. Als je zoon er heel veel last van heeft zou ik wel achteraan gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn.
    Wel vervelend voor hem
     
  3. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Ik herken het niet, maar ik zou toch een doorverwijzing naar een speciale arts vragen. Een arts die gespecialiseerd is in spieren, want nu belemmert het hem helaas op school zo te lezen. Sterkte!
     
  4. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    Aanstaande vrijdag ochtend gaan we terug naar de huisarts.
    De juf en de IB-er maken ook een kort verslagje wat ik dan meeneem. En ik zal dan idd om een verwijzing vragen naar een gespecialiseerde arts (geen idee welke arts ik moet hebben :oops:)
     
  5. mosterd

    mosterd Actief lid

    7 okt 2013
    290
    86
    28
    Hier volgt mijn kind al ruim een jaar fysiotherapie met schrijven. Ze heeft een stevige pengreep, misschien kunnen door training oefenen om het beter te krijgen.
    Ze schrijft ook heel langzaam
     
  6. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.484
    113
    Ik herken het van mezelf. Ik heb ook vaak trillende handjes, mijn vader en zus ook. Net alsof je heel nerveus bent of een alcoholist als je iemand een kopje koffie geeft wat op het schoteltje trilt. Maar goed, we zijn alledrie hypermobiel en dat schijnt vaak samen te gaan.
    Bij mijn vader is het getril overgegaan toen hij halverwege de dertig was, ik tril vaak nog.
    Bij mij is de spierspanning dus juist te laag/banden en pezen te lang, maar ik denk dat de fysiotherapeut dat wel had moeten merken als dat het geval is.
     
  7. HooyoShimbir

    HooyoShimbir Fanatiek lid

    20 aug 2009
    4.390
    1.665
    113
    Vrouw
    Randstad
    Is het echt trillen zoals in tremoren? Goed dat je terug gaat naar de ha. Een kind van 8 mag je verwachten zijn schoolwerk te kunnen maken. Als dat niet lukt is het wel belangrijk om te kijken waardoor dit komt en op welke manier hij daarin ondersteund kan worden. Wel heel fijn om te lezen dat de juf nu al rekening houd uit zichzelf!
     
  8. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Heeft de fysiotherapeut hem toen ook zien trillen? Of niet? Uit je verhaal blijkt duidelijk dat dit hem belemmert, dus terug naar de ha is een hele goede stap - helemaal met een verslagje van school erbij. Icm wat je schrijft over hoe hij speelt, moest ik aan mijn neefje denken; hij is hypermobiel.
     
  9. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.484
    113
    Misschien is bloed prikken nog een optie om eventuele tekorten uit te sluiten. Een tekort aan vitamine b of d kan soms ook neurologische problemen geven.
     
  10. Krabje

    Krabje Fanatiek lid

    8 dec 2011
    3.401
    1.792
    113
    Ik herken het.
    Bij mijn zoon werd ook altijd gezien dat hij laat van trillingen had in zijn armen.
    Ook had hij een verstoorde motoriek.

    Door een hele goede kinderfysio zijn we erachter gekomen (via doorverwijzing arts revalidatiecentrum en naar kinderneuroloog) dat hij een hersenbeschadiging heeft. Wel in de minst aangedane vorm gelukkig, maar de trillingen zijn wel de zeldzaamste vorm in die aandoening.
    Hij heeft atactische cerebrale parese
     
  11. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    Het klinkt een beetje zoals @Krabje beschrijft.

    Het trillen is niet zoals trillen wat wij doen, bij bijv zenuwen. Als hij een pen vast heeft en gewoon zit is er niks aan de hand. Maar zodra zijn hand naar het papier gaat om te schrijven zie je zijn hand trillen/beven alsof hij zich geheel inspant. Dit is ook bijv met het spelletje ganzenbord, zodra hij het gansje wil verplaatsen gaat hij zich totaal inspannen en dus weer trillen.
    Ik kan hier 100 voorbeelden van geven. Het lijkt dus dat hij trilt door de inspanning.

    Morgenvroeg heb ik een gesprek met de IB-er voor het verslag en om verdere afspraken te maken.
     
  12. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.148
    1.072
    113
    Als je zodanig trilt dat je in je dagelijkse leven (flink! klinken als behoorlijk pittige schrijfproblemen) niet kunt doen wat redelijkerwijs van je verwacht zou kunnen worden, dan lijkt me verder onderzoek zeker nodig.

    Gezien je verhaal zou ik aandringen op een verwijzing naar een (kinder)neuroloog.
    Veel succes!
     
  13. Krabje

    Krabje Fanatiek lid

    8 dec 2011
    3.401
    1.792
    113
    En hoe was het gesprek net de ib-er?
     
  14. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    Het gesprek was goed gegaan. Ik heb een kort verslagje van wat ze tot nu toe aan hem merken.

    Er komen nog vervolgafspraken, en er is een plan van aanpak tot aan de herfstvakantie om te kijken of ze alvast wat inspanning weg kunnen halen.

    Om te beginnen wordt onze zoon recht voor het bord gezet zodat hij geen draaiing hoeft te maken. De vakonderdelen worden nu in blokken gesplitst. Eerst 1 op 1 uitleg, dan navragen of hij het snapt, dan maximaal 10 minuten werken, daarna ontspanning en als laatste de beloning in de zin van "goed gedaan".
    Ook krijgt hij een voorwerp in handen waar hij aan kan draaien en friemelen (vorm van ontspanning).

    Het zal niet de oplossing van zijn probleem zijn, maar ze willen kijken of het verlichting kan geven zolang hij (wat waarschijnlijk gaat gebeuren) onder een traject gaat van een gespecialiseerde arts.

    Ze ziet ook dat onze zoon het allemaal wel kan en hij wil ook alles kunnen net als de rest, het is niet zo dat hij het niet wil. Maar de inspanning en trillen belemmeren zijn werk. Ze merkte het ook op dat je die spanning in zijn stem hoort (wat ook klopt).

    Nu wachten wat er vrijdag gaat gebeuren.
     
  15. Imona

    Imona VIP lid

    8 feb 2014
    5.301
    3.882
    113
    Merk je dat hij trilt s hij iets spannend vind?

    Bijboorbeels: als HIJ MOET schrijven trilt hij wel, of als hij dat pinnetje MOET VERSCHUIVEN trilt hij w, maar als het niet moet. Dus bijvoorbeeld zelf voor de lol iets zit te tekenen oid dat hij niet trilt?

    Ik zoek op stress of spanningsgerelateerd..
    Ik heb zelf een conversiestoornis. En ik herken het wel. Als je iets mort dat het dan nirt gaat omdat je lijf dan niet mee werkt. En juist omdat je bang bent dat je lijf niet mee werkt, werkt het niet mee..

    Is een lang verhaal. Maar je mag me pb doen eventueel.. mocht dit aan de hand zijn is het belangrijk dat je snel een goede psycholoog zoekt namelijk.
     
  16. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    In de zin van iets MOETEN, dan ziet iedereen het. Maar als hij iets ontspannends doet, bijv. Zelf een tekening maken, in een boom klimmen, takken verzamelen oid dan zien alleen degenen die het weten.

    Hij is nu naar de kinderarts doorverwezen. De huisarts denkt of een verkeerde aansturing in de hersenen of dat onze zoon gewoon zo is. Hij laat het liever nauwkeurig uitzoeken an zelf wat gissen.

    8 oktober mag hij naar de kinderarts voor onderzoeken.
     
    Krabje vindt dit leuk.
  17. Krabje

    Krabje Fanatiek lid

    8 dec 2011
    3.401
    1.792
    113
    Succes, ik ben benieuwd
     
  18. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Hij heeft het dus alleen/vnl. wanneer hij zich inspant? Wellicht hypermobiliteit?

    Je zou een keer een bezoekje kunnen brengen aan een kinderfysiotherapeut, gespecialiceerd in hypermobiliteit bij kinderen. Het zou bij je zoon zomaar vnl in zijn polsen kunnen zitten, waardoor hij zich enorm moet aanspannen en dus gaat trillen. De gespannen houding kan daar ook door komen; het kost hem dan kracht om rechtop te zitten. Dmv een lichamelijke test kunnen ze dit vrij snel achterhalen....
     
  19. Imona

    Imona VIP lid

    8 feb 2014
    5.301
    3.882
    113
    Laat ook eens kijken naar een conversiestoornis. Klinkt misschien heel overdreven. Maar als je daar op tijd bij bent kun je er zo goed als vanaf komen namelijk.
     
  20. chantal1985

    chantal1985 Fanatiek lid

    8 okt 2010
    3.581
    835
    113
    Ik herken dit bij m'n dochter van 7 jaar. Wij zijn ermee naar de kinderneuroloog geweest. Die benoemde het gewoon als bewegingstremor. Ik heb er zelf ook wat last van. Met fysiotherapie gericht op fijne motoriek is het overigens nu al wel een flink stuk verbeterd. Mijn dochter is die periode door de hele medische molen geweest (niet hiervoor, maar algemene onbegrepen ontwikkeling), en daar is nooit iets uitgekomen.
     

Deel Deze Pagina