Vanaf wanneer 'minder verantwoorde' tussendoortjes vanaf 1 jaar

Discussie in 'Voeding' gestart door Laure80, 27 jan 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 1. Wanneer zijn jullie begonnen met tussendoortjes als lange vingers, chocola en chips (nibit)?

  Mijn zoontje is bijna 1. Hij krijgt als tussendoortje alleen soepstengels, liga, 'babykoekjes' en rozijntjes (en natuurlijk fruit). Als wij iets eten krijgt hij echt wel heel regelmatig een hapje mee van ons koekje, toetje of wat dan ook. Maar dan blijft het bij een paar kleine hapjes.

  Nu wordt ik soms een beetje moe van o.a. mijn schoonfamilie. Zij doen altijd alsof ik erg zeurderig ben met wat hij wel en niet hebben mag. Dit terwijl ik in mijn ogen al best makkelijk ben met wat hij allemaal mag proeven. Maar mijn schoonzusje gaf haar kinderen met een half jaar bijvoorbeeld al lange vingers, iets wat ik echt niet nodig vind. Nu met bijna een jaar geef ik dat zelfs nog niet. (maar krijg dan te horen dat dat vroeger ook normaal was dus waarom nu niet meer).

  Wat ik me nu afvraag, ben ik nou zeurderig, of overdrijft mijn schoonfamilie met wat ze een kleintje allemaal willen geven? Hoe makkelijk zijn jullie.

  Als mijn zoontje straks 1 is zie ik de bui ook al hangen. Tot nu toe zei ik vaak dat hij iets niet hebben mocht omdat er zout in zit. Vanaf 1 jaar is dat natuurlijk iets minder belangrijk, dus dat excuus gaat niet meer op. Kunnen ze dus weer moeilijk doen als ik zeg dat hij iets niet hebben mag gewoon omdat ik dat niet wil. Mijn schoonouders kennende komen ze straks gewoon met chips (nibit) of chocola aanzetten. Nergens voor nodig toch zolang een kind daar geen behoefte aan heeft.

  Hoe makkelijk zijn jullie met wat jullie kind van net 1 mag hebben?
   
 2. Onze dochter krijgt ook alleen (nog) maar de babyvariant aan koek. Liga/Nijntje koek of cracotte. Je brengt me wel op ideeen met rozijntjes :D. Vind al die andere zaken niet zo nodig. Je hoort veelal dat kinderen te dik zijn/worden. Waarom dan al chips laten eten zo jong? Lekker poot stijf houden hoor, is toch jullie kind?!
   
 3. Ik geef dat ook nog niet hoor, dan maar een zeur ;)
  Zoonlief krijgt rijstewafel, soepstengel, cracotte of een stukje ontbijtkoek. Dat vindt ie heerlijk, dus waarom zou ik hem al andere dingen geven.
   
 4. Ik vind je geen zeur hoor. JIJ bent de moeder, jij bepaalt wat je kind mag, niet je schoonfamilie. Al zou jij beslissen dat hij het niet mag tot hij naar school gaat! Het gaat niet om dingen van levensbelang, het gaat om dingen die, als je er te veel van krijgt, niet goed voor je zijn.
  Liever te laat aan de chocolade, dan te vroeg hoor!

  Hier mochten ze na anderhalf jaar af en toe ´proeven´, maar we zijn naar de familie altijd HEEL duidelijk geweest wat wel en niet mocht. En als zoonlief na een bezoekje aan oma weer eens onder het eczeem zat en weer 3 weken nodig had om er bovenop te komen, wisten we weer hoe ver het was...
   
 5. Net voor haar 2e verjaardag heeft m'n dochter voor het eerst chocolade op, net na haar verjaardag voor het eerst een frietje en chips heeft ze nog niet zo lang geleden voor het eerst op. Nu ben ik inmiddels wel makkelijker maar ze snoept zeker niet dagelijks want dat vind ik niet nodig, doe ik zelf ook niet. Op verjaardagen enzo mag ze uiteraard ook wat lekkers. Voor die tijd was het gewoon een stukje komkommer of een doosje rozijntjes ofzo. Ze vond het allemaal prima, de meeste dingen lust ze niet eens dat scheelt. Het is jouw kind en jij bepaald wat je kind wel/niet eet. Dat is een deel van de opvoeding en dat bepalen de ouders immers. Vind je helemaal geen zeur dus!
   
 6. Wij hebben ook niet verteld bij de schoonfamilie dat ze in principe mee mag eten nu hoor! Schoonmoe heeft de lange vingers ook al vanaf 6 mnd in de aanslag volgens mij! Vinden wij ook nog helemaal niet nodig! Onze dochter wordt nog steeds erg blij als ze een rijstewafel aan ziet komen, of wanneer ze een zonnatura tarwebiscuitje krijgt! Dat willen wij ook zo lang mogelijk zo houden, dus, dan vinden ze me maar een zeur!

  Hier krijgt ze trouwens soms ook best wel een hapje van wat wij eten hoor, maar als ze haar eigen koekje heeft, taalt ze er niet naar!
   
 7. Op speciale dagen als kerst of ergens op een verjaardag mag ze wel wat anders, maar voor de rest geef ik alleen nog verantwoorde tussendoortjes. Mijn dochtertje is bijna 18 maanden.
   
 8. Je bepaalt het lekker allemaal zelf (met partner) dus wat een ander te roepen heeft: lekker belangrijk! Niets van aantrekken.
  Tot 1 jaar vond ik suiker en snoepgoed echt helemaal nergens voor nodig. Na 1 jaar ben ik daar iets makkelijker in geworden. Thuis krijgt hij heel af en toe een stukje van mijn koekje of chocolaatje maar bijvoorbeeld bij oma en opa mag hij best een stukje lekkere koek als we daar zijn (1 x per maand ofzo). Verder krijgt hij thuis gewoon min of meer verantwoorde tussendoortjes. Waarom nu al wennen aan veel snoep terwijl hij een rijstwafel of soepstengel of z'n favoriet fruit ook zo lekker vindt?

  Maar doe vooral wat jij belangrijk vindt en laat andere lekker kletsen!
   
 9. Dat 'gezeur' hoor ik ook regelmatig.
  N. krijgt als tussendoortje een soepstengel en heel soms rozijntjes, meer of anders vind ik niet nodig! (Ze lust die baby-koekjes/liga's niet)
  Ik vind dat andere dat moeten respecteren, toen ze laatst op een verjaardag een spekje in haar handen gedrukt kreeg - want ach het is feest werd er bij gezegd - spuugde ze die na 1 hap gelukkig uit en keek niet meer naar het spekje om! :D
  Maar ik kan mij daar zo boos om maken, met die vriendin heb ik al eens een flinke discussie gehad toen ik bij haar was en haar neefje eerst een zakje chips at, daarna een koek en daarna nog een gehaktbal en ze N. dus ook dat alles wou geven.. :$

  Soms wordt ik er zo moe van...
   
 10. Ik zeg dan altijd; 'Dat eet ze toch niet op'. Ze eet het ook echt niet op, want onze meid is geen snoepkont. Maar als ik dat zeg, dan geven ze haar eigenlijk niks meer.
  Ik vind zelf dagelijks snoepen niet nodig, maar af en toe moet het wel kunnen (vanaf een jaar ofzo). Ach, iedereen moet het eigenlijk zelf weten!
   

Deel Deze Pagina