Ik heb even een vraagje. Wie eet er vis tijdens de zwangerschap en welke vis? Ik durf namelijk niet. Maar het schijnt goed te zijn. Maar welke vis precies dan? Lekkerbekje? Kibbeling? Haring? Alvast bedankt voor je reactie.
Vind ik ook lastig. Ik lees namelijk tegenstrijdige berichten: in de app waar ik normaal mijn info uit haal stond bijvoorbeeld dat je zonder problemen makreel mag eten, maar nu kwam ik in de informatiefolder van de verloskundige weer tegen dat gerookte makreel weer niet mag. Dat stond er in die app niet bij.. helaas had ik het toen al op. Vanaf nu dus niet meer. Wat ik begrepen heb is dat het belangrijk is om vette vis te eten maar hij moet dan wel goed doorbakken zijn. Bijvoorbeeld dus zalm of makreel. Roofvis zoals tonijn en haai mag niet. Tonijn uit blik weer wel. En rauwe vis zoals haring of op sushi mag helaas niet.. die mis ik nu al haha. Zoiets geloof ik. Ik denk dat ik het dus maar hou op gebakken zalm want dan weet ik zeker dat ik goed zit
Ik heb al weken zoveel zin in een lekker visje. Maar zelfde hier, lees overal zoveel tegenstrijdige informatie. Dat ik dan toch liever het zekere voor het onzekere neem. Zo las ik ergens dat “verse” haring, dus echt uit het vat dan wel weer mag.
Kibbeling/lekkerbek is gefrituurd dus dat mag sowieso. Tonijnsalade at ik twee keer per week. Zit kwik in en dat mag je niet teveel maar twee keer per week een salade kan prima. Mijn collega had echt een haringcraving tijdens haar zwangerschap, elke week naar de viskraam en ze werkte er twee weg. Er mag dus juist heel veel!
Kibbeling e.d. Mag inderdaad sowieso. Alle gebakken vis ook dus als je zelf een stuk zalm bakt is prima. Met roofvissen opletten (tonijn, snoekbaars e.d.) met mate, 2x per week. Tonijn uit blik kan wel (is jonge tonijn en bevat dus weinig kwik). Eigenlijk alle warme vis is verder prima. Enige waar je mee op moet letten is rauwe en vacuum verpakte vis. Dus gerookte makreel vers bij de visboer: prima. Gerookte vis uit de supermarkt dus niet. Voor de zekerheid kun je aanhouden dat je alleen gebakken vissoorten eet, dan zit je altijd goed. Als jij zeker weet dat je rauwe vis zoals haring goed vers is, kan dat ook prima. Ik zou zelf geen maatjesharing nemen maar gewone verse haring kan prima. Edit: vind net dit overzichtje https://www.mamaenzo.nl/zwanger/voedingswijzer/vis
Wat er hierboven al gezegd is, en daarbij: alles met mate. Als je niet elke dag (dezelfde) vis eet, maar bijvoorbeeld 2-3x per week, en dan verschillende soorten, zit je hartstikke prima. Ik kan het zelf deze hele zwangerschap niet ruiken, vis. Maar gek genoeg lust ik het wel gewoon graag. Zolang ik er niet bij ben als het klaargemaakt word, is het prima. Edit: en nu heb ik zin in een haring
Een lekkerbekje / kibbeling van de markt zou dus moeten kunnen? Ben echt bang ivm hygiene enzo. Een visboer hebben we niet in ons dorp.
Een haring kun je ook best eten. Al zou ik dan wel de haring van de markt/visboer nemen en niet van de supermarkt. Een haring ligt lekker zout te pekelen in het vat voordat deze wordt geconsumeerd. En bacteriën houden daar niet zo van. Die kunnen niet overleven als de zoutgehalte hoger is dan 3%. Dit geldt overigens ook voor salami's etc
Welke vis mag je wel eten tijdens je zwangerschap? Gelukkig mag je veel soorten vis wel gewoon eten als je zwanger bent. Je kan de volgende vis zonder zorgen eten: garnalen, verse of zure haring, kabeljauw, krab, kreeft, gewone makreel, mosselen indien vers en hygiënisch verwerkt, schelvis, schol, tonijn uit blik (bevat minder kwik), zalm uit blik en verse zalm. Het is goed om (goed doorbakken) vette vis te eten, zoals makreel, forel, sardientjes, zeewolf, zeeduivel en zalm. Het liefst één tot twee keer per week. Vette vis bevat cervonzuur, een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en het netvlies van je baby. Essentiële vetzuren zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur spelen een cruciale rol bij de hersenontwikkeling die vooral tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap en tijdens de eerste levensjaren plaatsvindt. Deze vetzuren kunnen niet in het lichaam aangemaakt worden en moeten dus via de voeding opgenomen worden. Alfa-linoleenzuur (n-3 vetzuur) wordt in het moederlichaam omgezet tot cervonzuur, één van de belangrijkste bouwstenen van de hersencellen. Uit een Nederlandse studie bij zwangere vrouwen blijkt dat het evenwicht tussen de inname van linolzuur en alfa-linoleenzuur niet in balans is, vermoedelijk omwille van een te geringe inname van alfa-linoleenzuur. Of dit gevolgen heeft voor de latere ontwikkeling van het kind moet nog verder onderzocht worden. Intussen wordt aangeraden om meer alfa-linoleenzuur op te nemen via groene groenten (vooral postelein), lijnzaad, lijnzaad- en raapzaadolie (alfa-linoleenzuur) en vette vis (cervonzuur). Vette vis tijdens je zwangerschap Vette vis, zoals makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, ansjovis en forel, is heel gezond. Het is goed om te eten vanwege gezonde vetten, maar eet het als je zwanger bent niet vaker dan twee keer per week, in verband met dioxines (schadelijke stoffen die in alle vis voorkomen). Verhit vette vis altijd door en door. Rauwe haring (Hollandse Nieuwe) kun je ook eten, maar alleen als deze echt vers is. Dat houdt is dat hij schoongemaakt is en niet te lang wordt bewaard. Dit geldt ook voor zure haring, maatjesharing en zoute haring.
Ik denk aan een lekkerbekje. Die is goed doorbakken en hopelijk hygienisch. Valt dit ook onder de goede vette vis?
Als je daar trek in hebt, dan eet je dat toch gewoon! Wat maken jullie het jezelf moeilijk zeg... Ja, een lekkerbekje mag je gewoon eten.
Het was van mij meer grappend bedoeld om het voor een keer te zien als gezonde vette vis. Aangezien met gezonde vette vis normaal gesproken geen gefrituurde vis wordt bedoeld.
Ik eet bijna wekelijks 2 haringen , heerlijk Haal ze altijd bij de visboer. Ook kibbeling en lekkerbek eet ik gewoon