vroeggeboorte voorkomen

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Mommy91, 11 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Mommy91

  Mommy91 Actief lid

  12 dec 2016
  291
  4
  18
  Vrouw
  Hallo,

  Ik ben benieuwd wat er bij jullie werd gedaan om een vroeggeboorte te voorkomen. Welke behandeling werd er gekozen en waarom?

  Ik moet misschien gewoon afwachten wat de gynaecoloog gaat zeggen, maar ben alvast aan het verdiepen in de mogelijkheden en wat de beste opties zijn.

  Wat ik voornamelijk lees zijn cerclage, proluton injecties en een pessarium. Cerclage heeft weer wat meer risico's volgens mij (prikkeling).

  En wanneer werd de behandeling gestart?
  Bij mijn zoontje had ik ineens weeën activiteit en daardoor werd mijn baarmoederhals korter en kreeg ik ontsluiting. Ze hebben het nog even weten te rekken, maar uiteindelijk kwam hij toch.
  Nu dus zwanger van een tweeling. Ben zo benieuwd wat de opties zijn en wat ze gaan doen.

  Ben dus benieuwd naar ervaringsverhalen.
   
 2. Loontje1

  Loontje1 Bekend lid

  5 mei 2014
  894
  1
  16
  oncologie verpleegkundige
  NULL
  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Wat zal het een spannende zwangerschap met al een vroeggeboorte in je vg en een tweeling op komst.

  Ik werd vanaf week 14 doorgestuurd naar de gyn (zal bij jou wel eerder zijn gezien je twee kindjes verwacht). Vanaf week 16 kreeg ik wekelijks proluton en twee wekelijks cervixmetingen.
  Toen ik eenmaal weeen had werd ik uitgeloot voor een pessarium, waardoor ik deze dus niet kreeg, maar achteraf blijkt een pessarium niet effectief meer te zijn als je al zo'n korte cervix hebt. Of het uit voorzorg nog wel gedaan wordt weet ik niet.

  Een cerclage wilde mijn gyn liever niet plaatsen ivm prikkeling.
   
 3. Mama J B S

  20 okt 2016
  42
  0
  0
  NULL
  NULL
  Wauw een tweeling! Gefeliciteerd!!

  Mijn zoontje is afgelopen november met ruim 22 weken zwangerschap geboren. In het nagesprek hebben ze verteld wat ze bij een volgende zwangerschap gaan doen om een vroeggeboorte tegen te gaan.
  Er wordt eerst een uitstrijkje gemaakt om na te gaan of er geen infecties zijn. Net als bij Loontje worden er vanaf 16 weken proluton injecties gegeven en wordt de cervix wekelijks opgemeten. Aan de hand daarvan wordt dan misschien een cerclage aangebracht. Ik moet ook voor alle controles en echo's naar het zh.
  Ik heb gevraagd of ze ook nog gaan testen op een blaasontsteking maar dat had volgens de arts geen zin en ik zou het wel merken als ik een blaasontsteking zou hebben. Ik heb wel meer dan eens gelezen dat een blaasontsteking niet altijd wordt opgemerkt en wel kwaad kan tijdens een zwangerschap, dus ik ga dit tegen die tijd nog wel aankaarten.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt! En ik hoop dat je ondanks een eerdere vroeggeboorte toch flink kan genieten van je zwangerschap ♡♡
   
 4. Issie

  Issie Actief lid

  16 mrt 2015
  241
  38
  28
  Hier dankzij bloedverdunners een voldragen zwangerschap. Maar ik heb na mijn vroeggeboortes een diagnose voor een stollingsafwijking gehad.
   
 5. Boommm

  Boommm VIP lid

  31 jan 2014
  11.698
  738
  113
  Vrouw
  Ik krijg sinds week 16 elke week een proluton injectie en om de week wordt m'n cervix gemeten.

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
   
 6. NiBu

  NiBu Actief lid

  24 nov 2011
  171
  0
  0
  NULL
  NULL
  Bij mij ging het de vorige zwangerschap bij 15 weken mis. Deze zwangerschap is er bij 14 weken een cerclage geplaatst om dat te voorkomen.
  Ik heb wel gehoord dat een cerclage bij een tweeling niet kan, maar ik weet niet of dat klopt.
  Zeker omdat je met een tweeling vaak al eerder moet bevallen, zou ik wel goed navragen wat de mogelijkheden zijn en hoe vaak je je baarmoedermond kan laten opmeten.
   
 7. Rylie

  Rylie Fanatiek lid

  14 jun 2010
  4.846
  17
  38
  Noord Brabant
  Ik ben 2x te vroeg bevallen met 14-15 weken.

  Daarna een preventieve cerclage (Nu 2de keer). Een preventieve hoor je veel meer succes verhalen over dan als die later in de zwangerschap geplaatst word.

  Dit kan helaas niet bij een tweeling omdat die zelf vaak beslissen eerder te komen. Af ja het komt dan vaker voor. Een cerclage blijft in principe tot week 37 van de zwangerschap zitten. Risico is dus te groot voor een cerclage.

  Hoop dat iets je gaat helpen tegen de vroeg geboorte. Ik heb alleen ervaring met de cerclage.
   
 8. Micchan

  Micchan VIP lid

  24 jan 2012
  20.119
  135
  63
  Vrouw
  Wenen
  Ik kreeg elke week een echo + cervixmeting. Vanaf 22 weken medicijnen die ik moest inbrengen om de boel vanbinnen rustig te houden. (Tot 35 weken.)
   
 9. Mommy91

  Mommy91 Actief lid

  12 dec 2016
  291
  4
  18
  Vrouw
  Bedankt voor de reacties!

  Vandaag had ik de intake bij de gyn. We hebben een lang gesprek gehad en hij gaat nog verder overleg hebben over wat er precies gaat gebeuren. Maar voor nu waarsch vanaf 16 weken proluton injecties. En dan bekijken of er preventief een pessarium word geplaatst of pas als het echt nodig is. Ik krijg sowieso elke 2 weken een bmh meting en van 20-30 weken elke week.
  Ik hoor en lees vaker dat preventief plaatsen toch meestal het beste werkt.

  En wat jij zegt micchan las ik inderdaad ook dat er van die progesteron bollen/tabletten inwendig gebruikt worden. De meningen zijn er over verdeeld wat beter werkt. Ik zou ergens ook bang zijn daardoor alsnog de boel te stimuleren. Ik heb geen idee hoever zoiets ingebracht moet worden.
  Dan misschien toch gewoon de injecties doen.

  Ik ben blij dat het serieus genomen word en alles in de gaten gehouden word. Maar het maakt het wel behoorlijk "klinisch" allemaal. Maar goed, heb het er zeker voor over om deze 2 mini's zo lang mogelijk binnen te houden.

  Ben wel benieuwd naar meer ervaringen.
   
 10. jomay

  jomay Actief lid

  5 sep 2012
  212
  19
  18
  Vrouw
  Noord-Holland
  Ik heb een vroeggeboorte gehad bij 20 weken en kreeg de zwangerschap erna vanaf ong 16 weken proluton injecties, wekelijks cervixmetingen en vanaf 20 weken werd mijn baarmoedermond ineens veel korter (<2.5cm) en kreeg ik een pessarium en moest ik de rest vd zwangerschap plat liggen... nog een aantal keer spannend geweest en in zkh gelegen maar uiteindelijk ben ik nog na de 40 weken ingeleid...
  Een hypothetische volgende keer zou ik op een cerclage hopen, omdat je dan missch niet plat hoeft te liggen.
   
 11. Dubbelgeluk

  Dubbelgeluk Bekend lid

  18 mei 2013
  700
  10
  18
  Ik was tijdens mijn eerste zwangerschap zwanger van een tweeling, helaas was ik toen met 24.3 en 24.6 bevallen. Tijdens Mijn tweede zwangerschap (eenling) heb ik dagelijksvanaf week 16 progesteron zelf ingebracht, het werd toch weer onrustig en toen heb ik een pessarium gekregen. Een pessarium schijnt bij met name tweelingzwangerschaplen heel goed te helpen. Als ik weer zwanger was geweest van een tweeling had ik die sowieso gekregen naast de progesteron. Daar zou ik nu weer voor gaan.

  Gefeliciteerd met je zwangerschap, ik hoop dat het zonder complicaties verloopt!
   

Deel Deze Pagina