Hallo allemaal, Ik vind het verzinnen van de weekmenu's altijd zo'n gedoe. We komen steeds terug op de standaard gerechten, weinig inspiratie. We werken allebei (nog) vier dagen, de twee dagen dat we laat zijn willen we snel iets op tafel zetten ivm onze kleuter die op tijd naar bed wil (moet). Over vier weekjes ben ik waarschijnlijk met verlof en wil ik weer wat gevarieerder gaan koken. Koken doen we niet uit pakjes en zakjes en we proberen de dagelijkse twee ons groenten pp te halen. Hebben een tijd een maaltijdbox laten komen, ideaal voor ons alleen onze kleuter vond het allemaal een beetje te exotisch. Misschien dat jullie gezonde, budget vriendelijke, makkelijke recepten hebben om te delen, of zelfs jullie hele weekmenu. Wij volgen geen speciaal dieet. Ons weekmenu van deze week: Maandag is inmiddels soepdag - verse tomatensoep uit de vriezer met een afbakbroodje Dinsdag - eet onze dochter bij opa & oma, wij makkelijk, rauwkost met een pizza Woensdag is inmiddels pastadag - pasta met vers gemaakte pastasaus (maak ik 1 keer 5 porties, 4 voor vriezer) Donderdag - sperzieboontjes, aardappeltjes en stukje vlees Vrijdag - kookt mijn moeder andijvie stamppot Zaterdag - pannenkoeken Zondag - vullen we die dag zelf in Hoe ziet jullie weekmenu eruit? En hebben jullie snelle, gezonde, budgetvriendelijke (dus maximaal circa 7 ingrediënten) recepten? Mocht een dergelijk topic al bestaan dan hoor ik het graag.
Ik heb juist het omgekeerde probleem: te veel lekkere gerechten in ons repertoire om allemaal vaak genoeg aan bod te laten komen. Wij hebben wekelijks/maandelijks dan ook echt andere gerechten op tafel. Waar ik op let bij het maken van een weekmenu is dat we het niet te kort geleden al gegeten hebben en dat er afwisseling is in 'keuken': dus ca. 1x per week pasta, 1 à 2x iets met rijst, dan nog tortilla's, soep, brood, aardappel, mie/noodles, couscous, quiches, eenpansgerechten etc. Als ik iedere week soep maak is dat altijd een andere soep. Pasta is nooit iedere keer een rode saus, maar ook pesto, room of andere soorten. Dat zorgt ook voor afwisseling. En verder ben ik bezig met een lijst, waar alle gerechten op staan. Als ik dan even niet meer weet wat we al lang niet gegeten hebben, kijk ik daar voor inspiratie.
Ik doe een beetje wat @Adje doet; ik heb een bestand op mijn computer met alle gerechten die ik kan maken verdeeld in categorieën. Makkelijk, rijst, Ongezond, soepen, pasta, oven, uitgebreid, salades etc. Ik kies dan elke zaterdag gerechten uit elke categorie voor de volgende week en maak zo een weekmenu. Wij koken ook niet uit pakjes en zakjes, maak alles vers. Jammere is dat ik (nog) niet beschik over een grote vriezer dus we kunnen hier weinig invriezen en zo vooruit koken. Eind vd maand komt er een grote vriezer in de garage dus dat is wel prettig met werkdagen Voor deze week: Ma: maaltijdsalade tonijn Di: wraps met kipfilet en groente Woe: roti Don: groentesoep met stokbrood Vrij: ovenschotel prei gehakt Zat: BBQ (hopelijk) Zon: broodje warm vlees met een salade Als je een recept wilt voor een van de bovenstaande gerechten hoor ik het wel
Wraps: (supersimpel en lekker) Vast: volkoren wraps 400 gram kipfilet Ijsbergsla (vind ik het lekkerste bij kipfilet) Kruiden (bijv gyros) Ui Variabel: (Groente en inhoud welke je wil, of wat er nog over is van de dagen ervoor) Wij hadden deze keer: gebakken courgette, pijnboompitten, paprika, komkommer, tomaat, avocado, wat blokjes feta en ontbijtspek. Een sausje van honing en mosterd en evt wat yoghurt of crème fraiche (maar net wat je in huis hebt) Bereidingswijze: Snij kipfilet in reepjes, gooi in een bakje met kruiden erbij. Beetje olijfolie toevoegen en even laten staan. Snij alle groenten, rooster de pijnboompitten, bak eventueel wat ontbijtspek. Doe alles in bakjes. Bak de kipfilet gaar. Maak de wraps warm. Thats it! Mooie van dit recept is dat het low budget is omdat je kunt kijken naar dingen die je nog in de (koel)kast hebt liggen of ingredieten kunt gebruiken uit andere gerechten die je die week maakt. — Ovenschotel prei Ingredienten: Prei (ongeveer 300 gram) 1 Courgette (optioneel) Bakje champignons Gehakt 300gram Aardappelschijfjes 600g Beker (slag)room of finesse voor koken 200-250 ml. Geraspte kaas 2 teentjes Knoflook Kerrie 2 eieren 1 groentebouillonblokje Bereidingswijze: Oven voorverwarmen op 180 graden. Snij alle groente in stukjes en de champignons in plakjes. Doe het gehakt in de wok en pers een teentje knoflook erbij. Rul het gehakt. Doe vervolgens de prei erbij, even roerbakken, dan de courgette en dan de champignons. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg naar smaak nog wat zwarte peper toe. Zet het vuur uit en doe alles even in een vergiet zodat het vocht eruit is (anders natte ovenschotel!) Vet je ovenschaal in met een beetje olie. Leg dan een laagje aardappelschijfjes op de bodem. Doe het gehaktgroentemengsel erop, goed verdelen. Dan weer een laagje aardappelschijfjes. Meng de room met de twee eieren, pers het andere teentje knoflook erboven en voeg zout en peper toe naar smaak. Goed roeren, en dan over Je aardappels gieten (goed verdelen!) als laatste een laagje geraspte kaas erover. Ongeveer 30 minuten in de oven. Laatste 5 minuten kun je de grillstand even aandoen zodat je een mooi goudbruin laagje krijgt. Als het klaar is dan even 5 minuten laten uitdampen! — Bij het laatste recept wel wat meer ingrediënten maar zijn (bij mij) veel dingen die ik standaard in huis heb.
Ik bestel vrijdag de boodschappen die ik maandag laat bezorgen. Mijn man is allergisch voor lactose dus dat doe ik er nooit doorheen. Het weekend zien we altijd wel wat we eten. Ma: pannenkoeken di: courgette gevuld met tonijn uit de oven Wo: spaghetti met spinazie, tomaatjes en gehaktballetjes Do: soort curryrecept met witvis en spitskool Vr: macaroni met kapucijners
Ik gebruik regelmatig recepten van lekkerensimpel.nl. Zij plaatsen trouwens ook wekelijks een weekmenu Nog wat tips: kip kerrie met groente, nasi, chili sin carne, pilav, lente quiche (AH Allerhande), bloemkool ovenschotel (lekkerensimpel.nl). We hebben nu even geen weekmenu, want we zijn op vakantie
Als je van pittig houd: Kipfilet insmeren met mengsel van sambal en chilisaus. Deze in de contactgrill in een paar minuten gaar en knapperig grillen. Ik gebruik hiervoor het tosti apparaat. Daarbij een frisse salade van ijsbergsla, tomaat en komkommer en eventueel stokbrood. Klaar in 10 minuten
Ik wil graag hier mee lezen Heb een dochtertje van 1 jaar, probeer zoveel mogelijk dat we met elkaar kunnen eten. Bedoel hiermee: wij eten graag knor pakketten bijv maar dat wil dus nu proberen te minderen. Maar vind dat erg lastig om dan variatie te hebben. Deze week hebben we bijv gegeten: - thaise curry (boek met peuter gerechten) - pasta met zalm - gekookte aard met witte bonen - gebakken aard met worteltjes en cordon blue - bloemkool overschotel
Simpele groentesoep: 1 Prei 2 takken Bleekselderij 1 Winterpeen Bakje champignons (250 gram) Kwart Bloemkool 2 uien 1,5 liter water 3 groentebouillonblokjes Water koken met de bouillonblokjes Dan gesnipperde uien en winterpeen in plakjes erbij. Even laten koken. Vervolgens de bleekselderij in plakjes en de bloemkoolroosjes toevoegen. Na paar minuten de champignons (in vieren) en de prei erbij. Zout en peper naar smaak toevoegen. Kwartiertje tot 20 minuten koken en klaar Ik doe er meestal nog soepballetjes doorheen en croutons erbij. Maar dat hoeft natuurlijk niet!