Mijn vraag is dus, aan welke eisen je moet voldoen als je (meer als hobby dan als bedrijf) uit huis bijvoorbeeld cake/taart verkoopt. Ik vind bakken (geen marsepein taart, maar cakes etc) geweldig en het lijkt me leuk om dat af en toe voor mensen te doen naast mijn huidige werk. Maar moet je dan niet aan bepaalde voorwaarden voldoen in verband met voedselveiligheid? Je ziet nu zo veel taartbedrijfjes op internet waarbij mensen meer als hobby af en toe een taart doen, dus ik kan me niet voorstellen dat de eisen groot zijn. Of heb ik het mis?
Volgens mij moet je sowieso je sociale Hygiëne papieren hebben wil je dat mogen doen. En moet je voldoen aan de eisen van HACCP En volgens mij moet je ook een vergunning hebben van de gemeente. ( mijn broertje heeft een peperkwekerij en wilde vanuit huis sambal maken en verkopen maar werd afgekeurd door de gemeente ) Maar ik weet niet of dit geld voor cake en taarten.
Ik kan me echt niet voorstellen dat al die taartendames (uitgezonderd degene die het fultime doen) dat hebben. Geldt dat ook voor 'hobby' verkoop?
Dat durf ik niet te zeggen. Weet alleen dat mn broertje zijn sambal voor erbij wilde doen en dit werd afgekeurd door de gemeente omdat hij zijn sociale hygiëne niet heeft en er waren nog wat punten waardoor het niet mocht. ( Maar goed ik weet verder niet hoe het zit met taarten en cake's )
volgens mij kun je dit als hobby zo doen en hoef je geen papieren te hebben.. maar dan moet je even kijken vanaf welk bedrag je als bedrijf gezien wordt... als je onder dat bedrag blijft is het goed.. (dit is mij ooit verteld.. ik weet het niet zeker)
Ik zou eens even verder spitten op het forum van de leukste taarten. Daar is veel info over te vinden en over wat je kunt doen en vooral moet laten. Evt eisen en dergelijke kun je daar ook vinden. Het is niet zo makkelijk als het lijkt, wil je dit op een "nette" manier doen.
Ik dacht in BE dat je officieel minstens de basiscursus "hygiëne in de keuken" moet gevolgd hebben en er zijn wat dingen als bewaardatums op je ingrediënten e.d. waar je aan moet voldoen. De details weet ik ook niet, maar ik dacht dat "hygiëne in de keuken" in elk geval een vereiste is als het professioneel (hoofd- of bijberoep) is. Het is in elk geval de reden dat TV-programma's dikwijls wel laten zien hoe iets bereid wordt en het eindresultaat, maar dat er vaak niet getoond wordt dat het opgegeten wordt (omdat het opeten dan een "private aangelegenheid" is).
Ik ga alle tips vanavond even rustig doorspitten! Thnx En als er nog meer tips zijn, houd ik me aanbevolen!