wie heeft er ook een WWB uitkering en zit in deze situatie??

Discussie in 'Alleen en zwanger' gestart door Chickiedenise, 16 aug 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  Hallo !

  Ik vraag mij af of er nog meer mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten als mij.

  Ik ben nu 22 weken zwanger en ontvang sinds kort een bijstandsuitkering en woon op mijn eigen ( alleenstaand).

  Het heeft zeker wel 3 maanden vol stress en ellende geduurd tot ik die uitkering kreeg. Moest ook nog een woning regelen waar ik nu net sinds een paar weken in zit en alles zelf in orde aan het maken ben.

  Nu verlangt de gemeente van mij dat ik nu een opleiding ga volgen, een thuisstudie. Daarnaast verlangt diegeen van de gemeente ook van mij dat ik aan een reintegratieproject ga mee doen, voor 2 dagen per week.

  Nu heb ik de gehele zwangerschap al last van erge misselijkheid en kan niet veel eten , omdat het er ook weer uitkomt.
  Na al die stress komt dit er ook nog eens bij. Kan geeneens genieten van mijn zwangerschap.

  Van verlof is geen sprake werd mij verteld. Verlof, wat is dat ?

  Wie zit er ook in hetzelfde schuitje?? Of heeft er eventueel goed advies?

  Graag jullie reacties !!
   
 2. wilhelmina

  16 sep 2008
  32
  0
  0
  hallo

  ik zit zelf dus ook in de wwb dus ik begrijp wat je bedoelt.
  ik moest dus ook in een reintegratie-traject, maar omdat ik toen een tijdelijk contract had tot 1 september, heb ik dus vrijstelling gekregen omdat te doen, maar ik bleef wel de sollicitatieplicht houden.

  maar als ik jou was zal ik even contact opnemen met je contactpersoon.

  veel succes
   
 3. Ik zit enigzins in dezelfde situatie, heb in ieder geval ook een WWB uitkering.

  Ik zou ontzettend blij zijn als ik een thuisstudie mocht volgen, maar ik kan begrijpen dat als je je de hele dag misselijk en moe voelt je dat absoluut niet ziet zitten..

  De enige optie die je hebt is door je verloskundige vast laten stellen dat je serieuze klachten hebt, en dat je niet in staat bent om een opleiding te volgen..
  Als je een beetje een toffe verloskundige hebt, lukt dat vast wel ;)

  Zo niet, dan zou ik een thuisstudie kiezen die zo lang mogelijk duurt.
  Je kunt bij de meeste thuisstudies kiezen uit termijnen waarin je de studie af wilt ronden (4, 5 en 8 maanden)..
  Als je dan ook nog voor iets kunt kiezen wat je leuk vindt en wat voor jou makkelijk is om te doen, moet dat vast wel lukken!

  Succes!
   
 4. brusje

  brusje Fanatiek lid

  26 dec 2008
  2.032
  0
  0
  Hoi,

  Ik denk dat de sociale dienst je bang probeert te maken. Daar moet je niet intrappen hoor! Je bent zwanger en dat geeft zn dingetjes, bovendien zit je nog maar net in je woning en heb je tijd nodig om je stabiliteit te vinden.
  Wat je zou kunnen doen is de tafel omdraaien, door bijv te zeggen.....Ik wil niks liever dan reintegreren en een opleiding te volgen, (ik neem ook aan dat dat niet iets is watje niet zou wwillen) Maar in mijn situatie nu,.....denk ik dat het zonde zou zijn om daar aan te beginnen, ik zit midden in het vinden van mijn draai in de nieuwe situatie, ik heb heel erg veel last van mijn zwangerschap, etc (lul er maar wat aan vast)
  Conclusie, stel dat ik nu ga reintegreren en een opleiding volg ben binnen de korste keren in de ziektewet en dat is gewoon zonde van het geld dat dan in mij gestoken wordt.
  Kom dan met een haalbaar backup idee.
  Zo laat je zien dat je wel wilt, mochten ze je dwingen dan kun je daar in mee gaan, maar geloof me dat heeft voor hun ook geen zin, zekers niet als je binnen de kortste keren in de ziektewet gaat.
  Bovendien geen verlof???? En waar gaat je kindje heen als je net bevallen ben???? Nee ze proberen je bang te maken!
  Tja je hebt van die stomme mensen.

  En je vlos staat achter je dus laat je niet intimideren.
  Ik hoop dat het je helpt;)
   
 5. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  Heeey !

  In ieder geval bedankt voor jullie reacties.
  Vind het aan de ene kant wel fijn om er met anderen over te praten die dit ook meemaken ..

  * Wilhelmina: ik heb dus ook een contract van een half jaar tot eind december :( = precies de tijd dat ik ga bevallen. Daar hebben ze wel slim over nagedacht..
  Mijn contactpersoon van de gemeente is ook een etter. Hij wilt mij graag aan het werk en naar hem toe gaan dat is echt geen oplossing.

  *Shaddix : ..ik kan een opleiding gaan doen van 2 jaar. En eventueel langer, want het is een full time mbo opleiding. Maar er wordt wel verlang dat ik daarnaast ook nog bij het reintegratie ga werken, wat totaal ander werk is. Een brief van de verloskundige kan ik wel krijgen..alleen...waar moet ik met die brief heen? Want mijn contactpersoon van de gemeente zal me echt niet helpen. Die wilt alles in zijn belang; mij laten werken etc. |

  *Brusje: De manier waarop hun praten tegen mij, is echt heel lastig om daar tegenin te gaan. Voor mijn contactpersoon is het heel normaal dat ik een opleiding ga doen. Hij heeft het over mijn rechten en plichten. Vooral over mijn plichten. Rechten vertelt hij bijna niks over. Hij zegt: als je geld ontvang moet je er ook wat voor terug doen. En hoe mijn situatie is daar kijkt hij geeneens naar. Dat contract bij de reintegratie loopt tot mijn bevallingstijd : 6 maanden = tot eind december. Tot dan wordt van mij verwacht dat ik de full time opleidign ga doen van 2 a 3 jaar + dat half jaar 2 dagen in de week erbij gaan werken bij de reintegratie. Dat vinden zij wel degelijk, omdat ze 2 dagen weinig vinden. Lees het verhaaltje hieronder maar over de arbeidsdokter...heb ik ook geprobeerd.
  Ik heb ook gezegd dat ik veellast heb van de zwangerschap maar daar geven ze niks om. Ikzelf ben verbaasd dat de baby nog leeft. Mijn hartslag ging weken/ maanden achter elkaar 2x zo snel als dat het normaal ging. Alleen al van de stress die hun bezorgen.
  Als ik niet meewerk dan gaan ze dreigen dat ze kunnen inkorten op mijn uitkering.

  Ik weet dat ze me bang willen maken.
  En ik weet ook 1 ding waar ik en jullie recht op hebben na de bevalling.
  Na de bevalling krijg je als het goed is een brief binnen van de gemeente waarin staat dat je 5 of 6 jaar niet verplicht bent om te werken. Als je deze brief niet krijgt, dan moet je zelf vrijstelling aanvragen , om geen arbeid te verrichten.

  Tot de tijd dat ik ga bevallen kunnen ze me nog van alles maken ...; zoals mij verplichten om te gaan werken.

  Die opleiding vind ik nog geeneens zo erg. Die zou 2 tot 3 jaar duren.
  En die moet ik thuis volgen + stages.

  Alleen gaat het me om nu....ik ben elke dag druk bezig in huis en ben nog met de babykamer bezig.
  Ik heb niet zoiets van...ik heb een wwb uitkering, dus daar moet ik thuis ook naar leven; als een sloddervos in een bende.
  Ik wil gewoon alles graag netjes en op orde hebben en vooral ook voor de baby.

  Nu wordt er dus verlangd van mij dat ik nu nog met een reintegratieproject ga beginnen, waar ik dus het meest tegen op zie.
  Dan moet ik 2 dagen in de week gaan werken. + Daarnaast straks die opleiding, wat er los van staat.

  29 december ben ik uitgerekend en tot dan willen ze dus dat ik ga werken. + die opleiding ga doen met eventuele stages.

  Bij dat integratieproject heb je ook zo'n arbeidsdokter. Daar ben ik heen geweest en dat was een lul. Hij zei; je hebt er zelf voor gekozen om zwanger te worden en de nadelen zal je moeten dragen die erbij horen. Dan loop je maar tijdens je werk om het half uur naar de wc. ( zij hij met een big smile ). Echt een etter. Aan het eidn van het gesprek vroeg hij; was het eigenlijk wel de bedoeling ? de zwangerschap. IK heb gezegd dat dat prive is en hem niks aangaat. Hij was toch al zo lekker bezig tegen mij dus ik ga geen vertrouwde dingen aan zijn neus hangen. Nu kon ik ook ergens een second opinion aanvragen, maar dat zou me geld gaan kosten als zij vinden dat ik ook moet gaan werken. ( niet als zij vinden dat ik idd niet hoef te werken.)
   
 6. brusje

  brusje Fanatiek lid

  26 dec 2008
  2.032
  0
  0
  ik snap wat je vertelt, maar om een dingetje te corrigeren, die vrijstelling bestaat niet meer, zodra je bevallen bent zul je aan de bak moeten, tenzij je medisch gezien niet in staat bent, overspannen ofzo.
  Dus wat een optie zou kunnen zijn...
  praat met een maatschappelijk werkster, kijk wat zij zou kunnen doen en ga naar de huisarts.
  Je kunt een klacht indienen tegen je contact persoon en vragen naar een ander.

  Verder weet ik het ook zo niet, je zou kunnen zeggen is goed geen probleem en dan lekker in de ziektewet gaan (na natuurlijk een weekje of misschien twee het toch echt geprobeert te hebben)

  Nu weet ik wel dat het voor mij makkelijk praten is hoor! En ik onderken je probleem niet, ik denk niet dat het bij jou ligt maar bij de mentaliteit van de mensen van de WWB. Dat komt ook voort uit de mensen die dus WEL misbruik maken van hun WWB. Helaas zijn de goede juist de dupe.
  Ik hoop echt dat je eruit komt en dat er een goede oplossing komt wat werkt.
  Meer als dit advies kan ik namelijk ook niet geven. Al denk ik wel met een maatschappelijkwerkster zou je nog wel eens wat kunnen bereiken.

  Succes en liefs brusje
   
 7. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  Heey.

  Ik weet nu al dat een maatschappelijk werkster geen nut zal hebben.
  Ik ben daar al eens geweest en dan gaan ze je hele levensverhaal tot op de detail vragen. Als het me iets teveel wordt en ik zeg dat ik het niet wil vertellen, dan durven ze alsnog te vragen om datgeen en moet ik alsnog overal antw op geven.
  Zij luisteren ook alleen maar naar je verhaal en echt goed advies krijg je er niet. Althans..ik niet tenminste sinds die ene keer.

  Die vrijstelling bestaat niet meer??

  Hoe kom je daar bij dan ? Want ik las dat die wet sinds januari 2009 is ingegaan ! ..kan wel even de site opzoeken hoor.
   
 8. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  Enja nog even wat ...de ziekte wet ingaan dat gaat niet..dat gaat misschien maar voor een paar weken, want ziek ben je geen maanden toch ..

  En bij de reintegratie is geen officieel werk, je krijgt er geen geld voor. Het is alleen een tegenprestatie, dus denk niet dat dat nut heeft :s ..heb er eigenlijk geen idee van

  X
   
 9. brusje

  brusje Fanatiek lid

  26 dec 2008
  2.032
  0
  0
  ik heb het stilletjes aan nog even goed doorgelezen.

  Eeen maatschappelijkwerkster is er voor jou, dus ik denk een goede optie.
  En je contactpersoon heeft ook een hogere, zijn baas, daar zou je misschien ook iets mee kunnen doen.
  Ps verlof geld ook voor jou, zelfs al zou je integreren! Anders zou je een klacht kunnen indienen. Integreren is niets meer of minder dan WERKEN voor je uitkering.

  OOOoow en schiet me net te binnen, kijk op internet naar je rechten en plichten!

  Ik wens je verder heeeeeel erg veeeeeel suceven!
   
 10. brusje

  brusje Fanatiek lid

  26 dec 2008
  2.032
  0
  0
  Dus overspannen zijn is niet ziek? Das heeeeeeel erg ziek, daar heb je wel wat maandjes voor nodig hoor!

  Laat je niet van de wijs brengen. Stel dat je werkt en je wordt getreiterd op de werkvloer???
  Of de nieuwsberichten op tv, mensen die flippen en rare dingen doen vanwege pesterijen. Bovendien kan het soms veelste veel worden. Ik ben namelijk 3 weken eerder gestopt met werken, dus drie weken in de ziektewet vanwege de stress. Gelukkig deden ze niet moeilijk, maar dat had ook geen zin.
   
 11. brusje

  brusje Fanatiek lid

  26 dec 2008
  2.032
  0
  0
  overspannen laten verklaren via de huisarts? moet je wel zielig doen hoor;)

  Ik weet het verder ook niet. Hier zijn we namelijk niet zo dwingereig als het gaat om byz omstandigheden, maar dat helpt jou natuurlijk ook niet.
   
 12. petrabr

  petrabr VIP lid

  6 okt 2007
  8.000
  0
  0
  zuid holland
  Ik heb zitten twijfelen of ik wel moest reageren, maar ik kan het toch niet laten. Aiaiaiai wat "schrik" ik van je reactie.
  Je raad iemand aan om zich ziek te melden, te doen of je overspannen bent en wil dan ook nog zeggen dat dat komt door de mentaliteit vd mensen van het WWB of mensen die er misbruik van maken :(.
  Wat is er mis met een opleiding doen of reïntergreren.
  Ik snap echt wel dat TS het niet makkelijk heeft, maar moeten we niet allemaal wat doen voor ons geld, dus ofwel werken ofwel solliciteren of een opleiding volgen.
  Ik denk dat er een hele hoop mensen met alle liefde met 22 weken zwangerschap een paar weken vrij zouden willen om de babykamer te gaan doen.
   
 13. petrabr

  petrabr VIP lid

  6 okt 2007
  8.000
  0
  0
  zuid holland
  jeetje, dit meen je toch niet?
   
 14. brusje

  brusje Fanatiek lid

  26 dec 2008
  2.032
  0
  0
  Ik bedoel het niet zo als dat het misschien zo overkomt,
  Ja ik ben van mening dat iedereen moet reintegreren etc en dat dit niet de manier is.
  Ik wil niemand voor zn schenen schoppen of iemand op rare ideeen brengen.
  Ik prbeer mij in te leven in haar situatie, want helaas komt het wel voor dat iemand niet serieus wordt genomen en in een hoekje wordt gedreven. Vandaar mijn reactie.
  Ik ga ervan uit dat het op dit moment een moeilijk punt is om te beginnen met werk/reintegreren/ scholing etc. Maar dat het alleen gaat om een tijdelijk iets en dat ze straks wel in staat is om dat alles te doen.

  Echt sorry voor mijn reactie(s) ik wil niemand beledigen, afkraken of op verkeerde ideeeen brengen.
   
 15. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  Ja volgens hun is al die stress en overspannenheid geen reden.
  Ik heb duidelijk bij de gemeente gevraagd om vrijstelling van arbeid, omdat het me echt teveel is geworden al die stress en zorgen aan mijn hoofd.

  Toen zeiden zij; je moet bij het reintegratieproject naar de arbo arts vragen en die zal bepalen of je moet werken ja of nee..

  Dat heb ik dus gedaan, maar met die man viel niet te praten.
  Ik liep binnen en hij had zijn conclusie allang getrokken.
  naar mijn mening was het ook geen echte arts, want hij vroeg nergens naar ( niet naar de verloskundige, niet naar mijn arts of iets derglijks. ) Hij zei; werken kan geen kwaad. En de gevolgen van de zwangerschap heb je voor gekozen , dus zal je mee moeten leven. En dat was het.

  Ik zou nog voor een second opinion kunnen gaan, maar die artsen schijnen ook hard te zijn....en dat zou een paar honderd euro kosten :s , in het geval ik ongelijk zou krijgen.

  * Rechten en plichten in de bijstand zoeken op internet is best lastig. Ik kan nergens info erover vinden. Ook niet over verlof :S. Alleen verlof voor zwangere werkenden, daar staat info over.

  Ik zou niet weten wie de baas is van mijn contactpersoon.
  Het is allemaal zo chaotisch op het gemeentehuis. Je hebt bepaalde afdelingen, en hij schijnt dit soort zaken te regelen met werk en inkomen . Pfft....
   
 16. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  #16 Chickiedenise, 17 aug 2009
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 aug 2009
  Sommige mensen hebben totaal geen benul van iemands omstandigheden. Als ik naar de dokter ga, om te zeggen dat ik overspannen ben, dan lieg ik niet, maar vertel ik een feit.
  Ik ben namelijk door dat hele geseodemieter behoorlijk overspannen geworden. Dat even ter duidelijkheid.

  Je kunt ook geen oordelen hebben over iemands situatie, als je zoiets zelf nog niet heb meegemaakt. In mijn geval gaat het niet alleen om de babykamer, maar om het hele huis. En jij zal toch ook niet in een kippenhok willen wonen met je kinderen ! Petra.
  Maar jou foto's gezien in je profiel, woon je in een best lux huis en zul je wel een werkend eman hebben. en kun je hierover ook niet meepraten.


  En nogmaals. In een normale situatie zou ik zeker gaan werken, maar in deze situatie is het wel heel erg lastig als je er helemaal alleen voor staat.+ alle andere dingen waar ik mee te maken heb, maar teveel om uit te leggen. Het ligt dus een de situatie waarin je zit.

  Daarnaast : met reintegratie is niks mis nee. Met een opleiding ook niet. Deze ga ik ook doen.
  Maar ik ben ook maar een mens . Ik ga nu een fulltime opleiding volgen en daarnaast moet ik ook nog werken ( waarschijnlijk potloden sorteren , of iets in die richting) wat niks met de opleiding te maken heeft. En moet ik naast de overpsnnenheid ook mijn gehele huis in orde maken.
   
 17. kindjelief

  30 jun 2009
  15
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik vind het niet meer dan normaal dat je terwijl je een uitkering ontvangt er alles aan doet om deze periode zo kort mogelijk te houden. Op het moment dat jij de uitkering aanvraagt, wordt er van je verwacht dat je weet welke rechten en plichten eraan verbonden zijn. En een van die plichten is dat je meewerkt aan reintegratie. Het niet naleven van die verplichtingen kan je op een boete komen te staan.
  Tuurlijk, hetgeen ze jou aanbieden moet je wel aankunnen, maar het komt nu op mij een beetje over alsof je niet wil omdat je zwanger bent, en liever je huisje op orde houdt. Hoe denk je dat alleenstaande moeders het moeten doen die wel werken, en daarnaast soms ook nog een opleiding volgen. Tuurlijk, het is bikkelhard werken, maar je kunt er erg veel voldoening uithalen en trots zijn op jezelf om hetgeen je bereikt. Het is een investering in jezelf.

  Het lijkt mij dat als ze je verplichten tot het volgen van deze opleiding, je dit schriftelijk medegedeeld krijgt. Tegen deze beslissing zou je volgens mij bezwaar moeten kunnen maken. Bovendien zijn de arbeids- en reintegratieverplichtingen je ook schriftelijk opgelegd, ook hier had je bezwaar tegen kunnen maken.

  Wat betreft die vrijstelling, die is inderdaad opnieuw ingevoerd, maar hierbij gelden wel voorwaarden. Het is zeker niet lekker thuiszitten en uitkering ontvangen. Lees het maar eens goed na!
   
 18. Flipper2288

  Flipper2288 Actief lid

  21 nov 2008
  155
  0
  0
  Voorhout
  Ik twifel of ik moet reageren, maar kan me niet inhouden.
  Ben het met kindjelief eens. Een uitkering is een vangnet, en in de tussentijd moet je alles in het werk stellen om werk te vinden.
  Ik vind het behoorlijk luxe dat ze je een opleiding aanbieden eerlijk gezegd. Ik heb net zelf mijn opleiding afgerond en daar heb ik 4 jaar lang 130 euro per maand voor betaald...

  Natuurlijk zou het fijn zijn om tijdens je zwangerschap lekker te rommelen en alleen jezelf te kunnen richten op het zwanger zijn, maar dat is maar voor weinig mensen weg gelegd. Ben het ook eens op dat punt betreft met kindjelief: je zou er heel veel voldoening uit kunnen halen als je bepaalde dingen zelf bereikt ipv afhankelijk te zijn van anderen. En: zodra je inkomen en een opleiding hebt, heb je de soos ook niet meer nodig, dat zou mooi zijn toch?

  Ik vind het trouwens niet zo aardig wat je tegen Petra Br zegt

  [ quate] Petra.
  Maar jou foto's gezien in je profiel, woon je in een best lux huis en zul je wel een werkend eman hebben. en kun je hierover ook niet meepraten.  Je vraagt aan haar om niet over jou te oordelen, maar doe jij niet hetzelfde? Een luxe huis komt nooit uit de lucht vallen, daar wordt meestal hard voor gewerkt. Nou ja, laat ik daar maar niet te diep op in gaan....

  Maar goed, ik hoop dat het snel beter met je gaat. Maar meid: neem de touwtjes zelf in handen en wacht er niet op totdat anderen het beter voor je gaan maken, want die kans is heel klein. Je geluk moet je zelf maken!
  Heel veel succes met alles!
   
 19. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  Ja zeker is het niet geld ontvangen en niks doen.
  Je krijgt dan een studieverplichting.
  Maar aan die studie begin ik nu al en die duurt 3 jaar.
  Ik zal 1000 uren moeten stage lopen.

  Dus daarnaast ook nog moeten gaan werken met iets wat er niet mee te maken heeft, daar ben ik het niet mee eens dat is pure tijdverspilling .

  Dat oordeel over petrabr trek ik niet voor niets.
  Zij heeft namelijk ook een oordeel over mij.
  ''doen alsof ik overspannen ben'' wat weet zij daar vanaf ?
  Als je in zo'n huis woont, lukt dat echt niet alleen met je eigen centen en heb je zeker wel een vriend/ man.
  Als je in zo'n situatie zit dan kan je dat niet met een situatie als deze vergelijken .
  Als de vader nog bij me was dan had ik ook nooit in dit circuit terecht hoeven komen en had ik ook beter gezeten als nu.

  Maarja, als rijk persoon of als persoon met in ieder geval genoeg geld, kun je je nooit indenken hoe het is om iemand te zijn met heel weinig geld en alle dingen daar om heen, alleenstaand zijn en de bijkomende problemen.
  Dat programma van de secret millionair is ook een voorbeeld. Pas nadat ze in zo'n situatie geleefd hebben , voor een korte periode, zien ze pas echt hoe het is en dat zij het zelf heel goed hebben.

  Maar dit is natuurlijk mijn mening.
   
 20. Chickiedenise

  Chickiedenise Niet meer actief

  En kindjelief,

  Voor de zoveelste keer;

  gaat het niet om het huishouden van mijn huis, maar de inrichting en verbouwing.
  Als ik een fulltime opleiding volg en 1000 uren moet stage lopen, is dat toch al werken aan mijn toekomst. Ik kan niet alles tegelijk. Daarnaast nog werken ; papier prikken of iets dergelijks, terwijl ik thuis nog geeneens een eettafel heb staan of een bank en nog genoeg te doen heb, dat vind ik teveel van het goede.

  Er zijn mensen die profiteren van een uitkering en misbruik maken en ook nog geen flikker aan hun toekomst doen. Maar van mij wordt het driedubbele verwacht.

  Als ik mijn diploma behaal, dan maak ik voldoening. En kan ik zelf mijn eigen boontjes doppen. En dan is het zeker heeeel mooi als ik hier uit ben. Want denk maar niet dat ik het fijn vind om de gemeente nodig te hebben.
   

Deel Deze Pagina